Fysiskt Guld

Hej Jan!

Vill tacka för en bra blogg och många bra avsnitt i podden med intressanta gäster.

Min fråga gäller fysiskt guld.

Kort om mig: Jag fokuserar främst på risken i min avkastning och mäter främst i absolut avkastning då jag ser större värde i detta och då min portfölj ändå skiljer sig stort jämfört med något index. Min strategi är baserad och utvecklad kring Harry Brownes “permanent portfolio” och som du säkert vet innehåller denna 25% guld. (Väldigt lik RikaTillsammans-Portföljen)

Fråga: Ser du någon mening för en person i unga år (20-25år) att ha en del (säg 5-15%) av portföljen (1/5 - 3/5 av gulddelen) investerat i fysiskt guld? Eftersom att fysiskt guld är väldigt “trögt” att allokera om i andra tillgångar vid rebalanseringar av portföljen så kanske inte denna del bör hållas speciellt stor?

Jag ser problemen med de stora spreadarna vid handel med fysiskt guld samt de praktiska problemen med att förvara fysiskt guld men kan ändå tycka att det, med sin historia, bör vara en liten del av en portfölj som ska hålla låg riskprofil.

Hej!

Jag är själv 22 och väldigt intresserad av guld. Jag har själv inget fysiskt guld av praktiska skäl, men intressant är det. Om ditt fokus är just riskspridning på det vis som du beskriver så tycker inte jag att din ålder spelar roll. Det är klart att man kan få högre avkastning med andra strategier på lång sikt (t.ex. Globala barnportföljen), men om du kör denna strategi är det absolut ett alternativ.