Hur ska jag fortsätta spara?

Jag pensionssparar privat i Nordea Stratega 70. Då jag snart blir 61 år och inom en snar framtid ska gå i pension, undrar jag om jag ska flytta mitt sparande antingen till ett vanligt sparkonto med 0.90% i ränta eller ska jag flytta pengarna till ett snällare fondsparande där det inte är lika hög risk.

Hej!

Till att börja med kan man väl nämna att Nordea Stratega-fonderna är blandfonder med höga avgifter. Den är nog mer lönsam för Nordea än vad den är för dig.

Vilken risknivå som är “rätt” är inte helt enkelt att svara på. Generellt gäller det att ju kortare tid tills pengarna ska användas, desto lägre risk bör man ta. Men du ska kanske inte använda hela beloppet på en gång när du går i pension? I så fall kan du ligga kvar på risknivån.

Hej Lena!

Det beror på hur mycket pengar du tänker ta ut per år och under hur lång tid. Du behöver ju inte alla pengar på en gång eller hur?

Mitt råd är att låta en del av dem fortsätta vara investerade medan flytta resten till en säker obligationsfond. Jag hade gjort ungefär så:

  1. Sålt Nordea Stratega 70 och öppnat ISK-konto hos nätmäklaren Avanza.
  2. Flyttat över alla pengar dit och investerat 50% i Avanza Global och 50% i AMF Räntefond Lång
  3. Varje år sålt av så mycket av räntefonden som jag behöver och balanserat om portföljen till 50/50 igen.
  4. Upprepa punt 3.
Lycka till!

Lena, du har helt rätt gällande risknivån. Tumregeln högst 10% aktiefonder (resten räntefonder) får varje år innan man tar ut pengarna, den är riktigt bra.

Sen finns det väldigt många olika tumregel som gäller åldern. T.ex. åldern minus 20 = andelen räntor, eller du kan använda AP7 Såfas fördelning att utgå ifrån https://www.ap7.se

Det beror helt hur du har tänkt på att använda pengarna. Förhöja din månadsinkomst som pensionär och fördela pengarna så att det räcker livet ut. I så fall ka du fundera igen på risken, vill du ha en jämn månadsinkomst, eller kan du tänka dig lite högre risk med bättre men lite ojämnare inkomst?

Sen finns det väldigt många olika tumregel som gäller åldern. T.ex. åldern minus 20 = andelen räntor, eller du kan använda AP7 Såfas fördelning att utgå ifrån, https://www.ap7.se

Sen vill du kanske använda en del av ditt privata pensionssparande först om 10 år, kanske eventuellt lämna en del som arv. Pengarna som ska användas först om 10 år ska vara 90-100% i aktier, åldern spelar ingen roll. (Pengarna bryr sig inte om din ålder.)

Du kan dela ditt pensionssparande till flera mindre hinkar med olika sparhorisont och risknivåer, eller att ha allt i en enda hink. Allt beror på hur, när och till vad du tänker använda pengarna.