Nybörjarportföljen kontra Rikatillsammansportföljen

Hej,

Har precis satt igång “4-hinkar metoden” och tycker det ser riktigt bra ut för att få en stabil ekonomisk grund.

Har dock en fundering gällande detta. Ser på Shareville att “Rikatillsammans-portföljen” går betydligt mycket bättre än “Nybörjar-portföljen” och båda dessa hinkar passar in under “Mellanrisk hinken”.

Min fråga är då: Kan jag starta igång “Rikatillsammans-portföljen” med ett kapital under 50000kr eller är den portföljen endast rekommenderad till 50000kr+ i sparande?

Tacksam för snabbt svar!

Hej Musse!

Du kan absolut starta en sådan portfölj med ett kapital på 50 000kr, däremot så kommer det inbringa stora procentuella kostnader för dina köp då dessa tillgångar kostar en större slant att köpa. Detta är därför det rekommenderas att köpa för större belopp.

Så skulle hellre säga att du väntar tills du har en större summa att köpa in dig med för att inte dra på dig för höga kostnader!

Det är på gränsen, men det går från typ 35 000. Man får minska antalet ETFer till max två per kategori. Sedan får man vid nysparande vara lite strategisk.

Men välj inte portfölj efter hur de gått sista tiden. Om det inte är specifikt egenskapen att klara en sådan här kris som är det viktigaste.
Men med det sagt gillar jag RT- portföljen och är inte så förtjust i nybörjarportföljen.