Spira.se?

Hej Jan,

Först, tack för en ypperlig site.

Sedan, fick jag ett erbjudande från Spira.se som ser “enkelt” ut. Låg fast kostnad och inget eget fnulande/engagemang. Visserligen ingen som helst kontroll på investeringen dock. Något för den late, eller något lurt?

Mvh

Christer

Hej!

Läste på lite om Spira som är en app. Det är ett samarbete mellan Collector och Aktienvest (Aktiespararnas egen nätmäklare) där du kan månadsspara i sju olika investmentbolag. Dessa är Investor, Industrivärden, Latour, Lundbergsföretagen, Kinnevik, Bure och Ratos. Du betalar för detta en fast avgift på 25 kr för varje insättning och 25kr för varje sälj. Allt detta sker automatiskt på ett ISK hos Aktieinvest. Minsta köp är på 500kr om man t.ex. månadssparar. Mer går att läsa här:
https://www.aktieinvest.se/spira

Detta går att jämföra med en fond som ofta rekommenderats på denna blogg, Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Den har en årlig avgift på 0,21% och ingen avgift på köp/sälj. Minsta insättning är 100kr. I denna fond finns svenska investmentbolag, bl.a. tidigare nämnda men även fler! Så bredare spridning i fonden minus transaktionskostnaderna.

Personligen hade jag valt Spiltans fond för exponering mot investmentbolag. Om man inte vill lägga tid på det kan man sätta upp ett autogiro så att det automatiskt sparas i denna fond varje månad. Ser inte ut att vara något lurt med appen dock, utan det jag skriver är utifrån min jämförelse! Aktieinvest och Collector som utvecklat denna tjänst är båda seriösa aktörer. Spira verkar vara en bra tjänst - men dyr.

Hittade även detta blogginlägg om appen.
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/10/04/spira-gor-enkla-affarer-dyra/

Vänligen
Elin