Henrik Tell, oberoende finansiell rådgivare om börskrisen
Bonus #06 - Intervju om börsen till följd av Corona-viruset och hur man kan tänka | Reklam
Med tanke på det osäkra marknadsläget gör vi intervjuer med tidigare gäster för att höra deras tankar och tips. I det här avsnittet (inspelat 18 mars) intervjuar vi den oberoende finansielle rådgivaren Henrik Tell.
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare (iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud) eller titta på den tillhörande videon via Youtube.
Transkribering av hela intervjun
— START TRANSKRIBERING —
Ett stort tack, Henrik Tell, för att du tar dig tiden så här under Coronakrisen att prata om hur vi som småsparare kan göra. Du är en av Sveriges få oberoende finansiella rådgivare, så det ska bli extra roligt att få höra dina tankar. Så, tack så hemskt mycket. Den uppenbara frågan: Hur ska man som småsparare tänka i en situation som den här?
Tips till småspararna
Henrik: Det beror på litegrann. Till att börja med så ska man egentligen inte tänka. Det är väl det första. Man sitter i den båt man sitter och givet att det är en bra båt så kan man sitta kvar där. Alltså, det är lite sent att börja justera strategier och så vidare, men givet att man har haft en bra strategi från början, då ska man sitta still. Har man inte haft det, då är det en annan sak. Då kan man fundera på om man ska göra något.
Jan: Hur vet man om man har en bra strategi eller inte?
Henrik: Det är väl en bra fråga. Vi bygger våra kunders portföljer utifrån att det här kan hända närsomhelst. Vi vet inte. Det finns ingen möjlighet att veta om något sådant här kommer eller när det kommer eller hur länge det varar eller hur djupt det dyker eller någonting sådant. Du behöver ha en portfölj som är byggd för det här från början. Om man har en strategi som bygger på att man själv ska tajma marknader och man tror att man kan gå in och ut och på det sättet skapa någon sorts meravkastning, det är inte en bra strategi. Den blir mycket svårare att hålla sig till i ett sådant här läge.
Men i grund och botten, vad som är en bra strategi är någonting som man kan hålla fast vid och som man ser att den fortsatt har förutsättningar att leverera, även efter eller när något sådant här händer. Vi kommer tillbaka till det här med vad säger forskningen och vad säger lång praktisk erfarenhet och vad kan man förvänta sig fungerar på lång sikt och det är samma sak för oss. För oss blir det samma saker nu som det var för två månader sedan.
Jan: Detta kanske är att säga samma sak, men jag brukar säga att vad som händer på marknaden är inte en anledning till att ändra sin strategi.
Henrik: Nej, det är precis så det är. Alltså, tror man på indexfonder eller tror man att det här med riskspridning är en bra idé, att rebalansering är en bra idé långsiktigt. Ingenting i det har ändrats med det här. Om du har forskningen i botten och ett antal ganska enkla beståndsdelar… det finns ingen anledning att ändra på den. Inte av marknadsskäl.
Däremot, när något sådant här händer, om du äger en restaurang som plötsligt är på fallrepet och går i konkurs, så kanske du behöver ändra din strategi. Men det har inte med marknaden direkt att göra utan det har mer med dina förutsättningar att göra. Det kommer bli någon sorts ekonomisk chock så att säga efter det här och det kan man vara mer eller mindre utsatt för. Av den anledningen kan det finnas skäl att ändra i portföljen. Men inte bara på grund av marknaden i sig, nej.
Business as usual: ett vanligt börsras
Jan: Jag själv brukar väl säga att detta som händer nu har hänt tidigare. Det är liksom inte annorlunda nu. Nu är det ett virus, för 10 år sedan var det en finanskris, för 20 år sedan var det en it-bubbla. Hur är din reflektion? Du har också varit med ett tag. Du har lång erfarenhet. Vad är din spontana reflektion kring allt det som pågår just nu?
Henrik: Det är ett vanligt börsras, om man kan säga så. Det finns ingen anledning att tro att det här kommer leda till – eller att situationen är annorlunda nu mot de här händelserna som du räknade upp eller för den del 30-talet eller andra världskriget. Det finns ett antal stora händelser där man har haft den här känslan av att man inte har någon kontroll och att det är någonting stort och hemskt som pågår och man kan inte riktigt överblicka konsekvenserna av det och så vidare. Men marknaden har klarat det här historiskt och de har varit med om värre saker än så här och ändå levererat bra långsiktig avkastning.
Tittar vi på den här nedgången så är det ett klassiskt mönster: aktier går ner, traditionella tillgångar som brukar betraktas som säkra har klarat sig väldigt bra. Om du pratar obligationer med låg risk. Dock inte företagsobligationer, men det är en annan sak. Valutorna så har kronan försvagats, euron och dollarn har stärkts, schweizerfrancen har stärkts. Allt det här är klassiska mönster i en nedgång. Det är business as usual skulle jag säga, på den sidan.
Jan: Jag håller helt med. Jag brukar säga att skillnaden idag är väl att den genomsnittliga 40-åringen upplevde inte it-bubblan och genomsnittliga 30-åringen upplevde inte finanskrisen. För många är detta första gången. Man vet aldrig vilken typ av investerare man är förrän man har förlorat pengar första gången. Det går inte att fejka det i en uppgång.
Henrik: Så är det och man färgas av det man har varit med om tidigare. Har man varit om perioder med långa uppgångar och inget mer, då blir det här jättejobbigt. Det är helt naturligt.
Räntor och aktier är inte 100% okorrelerade
Jan: En tanke där som du säger att dessa mönster återkommer – för det är väl också min reflektion – det som jag däremot har sett är väl att vi är lite i ett läge där allt sjunker. Inte på samma sätt som aktier, som är – 25% tror jag när vi spelar in detta – men t.ex. att även räntefonder har gått ner, trots att man har sänkt räntorna ganska kraftigt. Guldet har också hållit sin position men har också fallit. Det är väl vissa som säger att det är svårt att förklara. Det verkar som att många går ut till kontanter. Har du någon reflektion eller det kanske inte alls stämmer med din observation?
Henrik: Det beror lite på vilka räntefonder du tittar på. Om du tittar på räntefonder med ett större inslag av företagsobligationer så har de fått styrk. Framförallt högavkastande obligationer så har du fått massiva nedgångar, framför allt i vissa branscher. Det är väl oljebolag framförallt som har fått en hel del nu. Så lite beroende på vad man har för typ av räntefonder och hur den fonden har investerat, alltså i vilka branscher och så vidare, så kan du få mer eller mindre stryk. Men jag upplever att det vi har gjort på räntesidan har fungerat. Det har hållit emot ganska bra.
Jan: Ja, absolut, det är ingen invändning. Jag håller helt med. Jag bara noterade att vi hade vissa dagar… Normalt sätt upplever jag att räntor rör sig motsatt till aktier, men att vi har haft en viss samvariation.
Henrik: Så kan det vara. Enstaka dagar kan det absolut vara så. De är inte perfekt okorrelerade så att säga, utan det är en svag positiv korrelation mellan aktier och räntor ändå, som varierar över tiden. Men på det stora, har man haft en portfölj med en räntedel i så har den hållit emot bra. Det är i det här läget man ska titta på att rebalansera och köpa in sig på aktiesidan då. Det betyder inte att den här nedgången är över eller någonting sådant, utan det viktiga är väl att man håller sig till någon slags systematisk strategi.
Ska man köpa nu?
Jan: Det tänkte jag att vi skulle prata om lite kort. Det är vissa som börjar prata om att det börjar bli rea på marknaden och att man ska komma tillbaka. Vad tänker du om det? Är det ett tillfälle att köpa nu?
Henrik: Det är billigare nu än för två månader sedan i alla fall. Men det kan bli fortsatt ganska skakigt tror jag, även om det är omöjligt att säga om det kommer att gå upp eller ner härifrån. Men jag skulle mycket hellre… Det kommer tillbaka till det där att man ska nog inte tänka. Man ska ha sin långsiktiga strategi. Du ska ha en målvikt med aktier som du kan leva med både när det går upp och när det går ner. Det här blir ett bra test för det.
Men man ska inte försöka gissa på det sättet, utan snarare hålla sig till sin strategi. Det är ingen anledning att inte köpa att det ser ut som det gör nu, om man säger så. Men att man ska in och belåna huset och satsa allt man har i aktier eller någonting sådant, det skulle jag inte rekommendera. Det kan visa sig vara rätt efteråt, eller det kan vara fel.
Man ska också ha respekt för att återhämtningen från en sådan här smäll kan ta några år. Jag vet att det har gjorts jämförelser med 1987 och så vidare. Då var vi tillbaka relativt snabbt. Inom ett år så var vi tillbaka, lite beroende på vilken marknad man tittade på och så vidare, men då var man ändå över lag tillbaka på nivån. Men köper man nu så ska man göra det på lång sikt i så fall.
Portföljen ska alltid vara förberedd på en kris
Jan: Men är det att du säger det nu för att du argumenterar att man inte ska avvika från sin strategi, eller för att marknadsläget är för osäkert?
Henrik: Marknadsläget är alltid osäkert. Det kan kännas mer eller mindre säkert, men en sådan här grej kan alltid hända och det måste man vara beredd på. Man ska inte ta någon risk. I övermorgon kanske Corona 4 kommer eller någonting sådant. Vi vet inte. Det kommer att hända otäcka saker till och från och marknaden kommer att reagera på det. Man ska inte ha en portfölj som inte klarar en sådan händelse.
Jan: När du pratar om strategi… Jag fattar att det är någonting du jobbar med era klienter och att man gör väldigt mycket research och förberedelser och anpassar det. Men vad skulle du säga är de viktigaste beståndsdelarna i en strategi?
Henrik: Allra viktigast är väl att man har ett tillgångsklasstänk. Det finns ett antal tillgångsklasser man kan jobba med. Du har aktier, räntepapper, eventuellt fastigheter, eventuellt råvaror och så vidare. Man börjar där och försöker hitta en bredd, i kombination med riskspridning. Dels så uppstår det riskspridning när du jobbar med olika tillgångsklasser och dels så ska du eftersträva det inom tillgångsklasserna. Sedan komplettera det med ombalansering.
Det är väl de generella beståndsdelarna. Sedan kan det där variera litegrann, beroende på vilka tillgångsklasser man har och vilka möjligheter man har att investera i olika tillgångsklasser och vad du har för förutsättningar styr ju vikterna sedan mellan det här. Om du har en lång horisont, vilket är det klassiska, då kan du ha relativt mycket aktier. För aktier är det man kan förvänta sig att få en avkastning från på längre sikt. Men har du en kortare horisont eller ogillar risk, då ska du ha mer i den här defensiva tillgångsklassen, som är huvudsakligen räntepapper då. Sedan kan man addera in fastigheter, råvaror och en del annat också.
Perfekt tillfälle att lära känna sig själv
Jan: Jag tycker att det är jätteskönt Henrik att du säger att det inte är något nytt under solen. Det är ingen extraordinär händelse just nu utan håll dig till din plan även om det känns sugit just nu, tänker jag.
Henrik: Ja, ungefär så. Däremot, sedan kan man också vara öppen för att titta litegrann inåt och fundera på om man kan leva med den här typen av rörelser. Man kanske klarar den här kraschen och tycker att det här var surt men det funkar; jag kan leva med det här och jag kan gå vidare. Man kan fundera över sin egen fördelning. Har du lagomt mycket aktier? Man kanske nästa gång vill ha lite mindre aktier och då kan man fundera på att dra ner den delen.
Man ska försöka lära sig lite om sig själv i den här händelsen. Det tror jag att man kan ta med sig. Det är inte så att bara för att man har bestämt sig för en fördelning att den nödvändigtvis är rätt. Det här är ett tillfälle som man kan fundera på det. Kanske inte att man ska agera omedelbart på det, men att man funderar lite och tar med sig det framåt så att säga, när man tänker på hur man ska jobba vidare.
Jan: Jag skrev faktiskt om det där på bloggen här om dagen, att detta är ett fantastiskt lärotillfälle att lära känna sig själv. På många sätt kan man hämta guldkornen eller insikter här. Om man har 10, 20, 30 års sparande kvar i livet, så kommer man förmodligen tjäna mer på de insikterna nästa gång detta händer.
Henrik: Framför allt om man är yngre så är inte det här dåligt. Om du precis har börjat spara så grattis till dig. Du kommer kunna köpa in dig på mycket billigare nivåer än de som sparade förra året, och så vidare.
Jan: Vad är de vanligaste frågorna du har fått från de klienter som du hjälper?
Henrik: Vi har faktiskt inte fått så många frågor ska jag säga. Vi har pratat med nästan alla kunder, i alla fall de som vi ger löpande rådgivning och det har inte dykt upp så mycket. Jag tror kanske att folk fortfarande är i någon sorts granatchock fortfarande. Det har varit någon som har frågat om det är läget att sitta in mer pengar eller ska man vänta lite till.
Är det läge att göra extra insättningar?
Jan: Vad är ditt råd där? Hur kan man tänka liksom?
Henrik: Om man har mer pengar och de har liksom väntat på något läge att investera då kan man absolut titta på att investera nu. Jag ser inget problem med det. Någonstans kommer det att vända. Det kan bli ännu billigare härifrån eller det kan bli ännu dyrare. Man ska komma ihåg att den här botten på kurvan som man identifierar så lätt efteråt, den känns bara som en ändlös avgrund som det är nu. Man ser inte vändningen. Den syns bara efteråt. Det kan mycket väl vara det vi ser nu men det kan också vara så att det ska ner en bit till innan det vänder, men det är som vanligt att ju mer pengar du har i marknaderna, ju längre tid, desto bättre för din avkastning.
Jan: Jag själv tänker så här, detta är kanske inte är rätt, men jag har lite extra pengar utanför, jag försöker månadsspara precis som vanligt – kanske höja månadssparandet – att inse att det blir ingen semester i år så vi kan väl månadsspara in semesterkassan. Sedan försöker jag göra lite mindre extrainsättningar vid varje minus 10 från toppen, alltså minus 10 från toppen då går jag in med 10% av tillgängligt kapital. Minus 20% från toppen, då går jag in med 10%. Vad är din spontana tanke?
Fördelen med att ha en solid, personligt utformad strategi
Henrik: Om det fungerar för dig så är det jättebra. Om du ska få så bra avkastning som möjligt så handlar det om att härda ut över lång tid och kunna ta den här typen av rörelser. Har du en tillräckligt stark tro på att aktier är framtiden och att du vill investera så är det bättre att göra så än att investera allt på en gång. Statistiskt sätt är det alltid samma svar, att det är alltid bäst att investera allt på en gång. Om du vill maximera möjligheterna till avkastning. Men det där kan göra att man får en större uthållighet, att du delar upp insättningar litegrann och köper när det känns billigt och så vidare. Man mår lite gott av det.
Det är samma sak med ombalanseringar. Har man en bit av portföljen som har klarat sig bra och sedan att man då köper aktier systematiskt med den när det har gått ner, så känns det också bra. Det kan göra att du klarar strategin längre. Om det är bra läge att investera nu eller inte det är egentligen fel fråga. Det viktiga är vad man investerar i. Har man hittat en strategi som man känner att den här kan jag köra långsiktigt, då är det den du ska investera i. Då spelar det ingen roll hur marknaden står just nu eller vad klockan är eller vädret i Lund, utan det är det man ska köra på, med de pengar man kan avvara på lång sikt.
Sedan kan en sådan här situation medföra att man inte kan avvara lika mycket pengar på lång sikt för att man är i ett utsatt läge och så vidare och det är egentligen viktigare aspekter än att försöka tajma det. Att du kan klara ditt liv här och nu och att du spar långsiktigt hur mycket du kan egentligen, som du kan avvara på ett genomtänkt sätt.
Ta kontakt med Henrik vid intresse
Jan: Ett stort tack, Henrik, för dina kloka ord. Jag tänker också att det är väl i sådana här tillfällen man har som störst läge av att ha rådgivare som t.ex. dig. Jag brukar ibland säga att man kan ha världens bästa investering eller världens bästa strategi, men börjar man freaka ut och få panik så kan man behöva någon som är lugn och som säger precis de här sakerna som du säger nu. Det är inget nytt under solen, håll dig till din strategi, sitt still i båten och fokusera på något annat. Om man vill komma i kontakt med dig, hur gör man det enklast?
Henrik: Enklast är att antingen gå in på min hemsida och fylla i ett kontaktformulär som vi har där eller att maila.
Jan: Sedan vet jag också att du har lite längre tid just nu för att du prioriterar dina klienter och sådant, så man ska inte vara förvånad heller om det kan ta lite tid innan man får svar.
Henrik: Svar brukar man få ganska fort. Men om jag ska faktiskt börja göra någonting också, där har vi lite längre väntetid just nu.
Jan: Ett fantastiskt stort tack, Henrik. Så tänker jag att vi får säkert möjlighet att höras igen. Tack så hemskt mycket.
— SLUT TRANSKRIBERING —
Relaterade artiklar
Vi rekommenderar även följande relevanta artiklar:
- Corona & Börsen | Har du en fråga du har tänkt på men inte ställt? - Fem tips att komma ihåg och en möjlighet att ställa frågor... ?
- Corona-viruset och börsnedgång - hur kan man tänka? - En reflektion på många läsarmejl med frågor om Corona, börsen och portföljerna
- Om marknadsläget med fondförvaltaren Eric Strand - Bonus #04 - Intervju om börsen till följd av Corona-viruset och hur man kan tänka | Reklam för AuAg Fonder AB
- Hur kan man tänka? | Intervju med LYSAs VD Patrik Adamson - Bonus #05 - Intervju om börsen till följd av Corona-viruset och hur man kan tänka | Reklam för Lysa
Missa inte uppdateringar via vårt kostnadsfria månadsbrev
En gång i månaden skickar vi ut en sammanfattning av de bästa artiklarna, tipsen och avsnitten. Självklart är det kostnadsfritt. Dessutom får du även guldkornen från 10 års bloggande i ett par välkomstmejl. ?