Min policy kring samarbeten, reklam och transparens
Sök:

Min policy kring samarbeten, reklam och transparens

Min policy om annonsering på bloggen och genomgång av mina samarbeten och intressen i andra bolag

Ett sätt för mig att hålla allt innehåll på bloggen kostnadsfritt och tillgängligt är genom att skapa samarbets- och varumärkes-ambassadörsavtal med några av de företag som jag gillar, använder själv och därmed är kund hos. För dig som läsare innebär det ingen merkostnad.

Jag tror genuint på att försöka skapa win-win-win. Sedan ett par år tillbaka är det sättet som jag har valt att finansiera bloggen och framförallt den tiden som jag och Caroline lägger ner. En artikel tar nämligen ofta uppemot 15 – 30 timmar att skriva med tanke på research,  korrekturläsning, kommentarer och frågor. Podd- och vlogg-avsnitt ska produceras, redigeras och publiceras. Det är tjänster som vi inte klarar av att göra själva, utan något vi köper in från andra och det är tyvärr inte gratis.

Värdet för dig som läsare är viktigaste

Min grundfilosofi är alltid att försöka skapa en bra affär för alla parter och när jag tecknar ett samarbetsavtal eller låter någon annonsera så utgår jag från följande:

Värdet för dig som läsare är viktigast
Du som läsare ska först och främst antingen spara eller tjäna pengar på det, få en ny insikt, kunskap, tips, erfarenhet eller en aha-upplevelse (helst allihop).
Jag ska själv använda och gilla tjänsten/produkten
För mig är det viktigt att leva som jag lär, därför testar jag alltid en produkt eller tjänst med mina egna pengar och min egen tid innan jag rekommenderar den. Jag tror nämligen att man ska leda genom att vara ett föredöme.
Ge en rättvis bild
För mig är det viktigt att inte skönmåla saker, därför försöker jag alltid ge en rättvis bild, med både för- och nackdelar. Är inte företaget okej med det, så blir det inget samarbete.
Annonsören har ingen kontroll över det redaktionella innehållet
Det är alltid jag som skriver innehållet och annonsören har ingen kontroll eller inflytande över det som skrivs. Det enda de kan göra är att ge feedback på konkreta faktafel, eller dra tillbaka samarbetet (har hänt).

I de bästa situationerna så blir det verkligen win-win-win. Du som läser får ett tips på något som är bra och som jag har prövat själv, leverantören får en ny kund och jag får liten ersättning som gör det möjligt för mig att prioritera bloggen och artikelskrivandet. Alla har tjänat på det.

Jag rekommenderar bara saker jag gör själv

Jag vill noga påpeka att jag ALDRIG kommer att rekommendera något som jag själv inte använder, har prövat eller har investerat pengar i själv. Jag försöker alltid vara den som har investerat mest pengar själv, gjort mest research och är den som har mest på risk.

Det är därför jag inte tar särskilt lätt på att rekommendera något (och därför jag sällan kritiserar heller). Ibland lyckas jag och ibland inte. Jag tackar varje månad nej till annonsörer som vill annonsera om kasino, SMS-lån och andra saker som för mig inte går i linje med vad jag tror bidrar med värde. Trots att det ibland rör sig om ganska stora belopp. För mig handlar det i grunden om följande:

Jag har lagt mer än 10 år på den här bloggen, podden och vloggen. Jag är inte beredd att sälja ut 10 års hårt arbete och det förtroende som jag har fått av er läsare, för att tjäna en snabb krona. Precis som jag sparar långsiktigt, är jag inne i det här långsiktigt också.

Jag hoppas att du kan dela min ansats enligt ovanstående och tycka att den är okej. Läs gärna även mer i följande artikel:

Tydlighet och uppmärkning av artiklar och länkar

Jag försöker vara så tydlig jag bara kan med de artiklar som jag skriver. Jag har i princip bara tre typer av artiklar:

Vanlig artikel utan sponsrade länkar eller samarbete
Den vanligaste typen av artikel på bloggen.
Artikel innehållande en eller flera sponsrade länkar
Många av mina artiklar innehåller sponsrade länkar. Det betyder att det är en länk till en leverantör, produkt eller tjänst som jag tycker är bra. Exempel på sådan artikel är t.ex. ”Tjäna pengar, spara pengar och bli rik”. Där finns ingen part som har sponsrat artikeln eller haft ett inflytande över innehållet. Jag brukar markera dessa artiklar med en gul ruta.
Sponsrad artikel
En artikel där en leverantör har betalat för medverkan på bloggen. Jag har oftast själv utformat anslaget och innehållet i samråd med leverantören. Exempel på en sådan artikel är: ”Intervju om aktiv förvaltning med två 5-stjärniga fondförvaltare”. Jag skriver alltid tydligt ut så tydligt jag kan vem som är avsändaren. Jag brukar markera dessa artiklar med en röd ruta.
Ren reklam artikel
En artikel som en leverantör har köpt och betalt, men där jag inte har påverkat innehållet. Det är väldigt sällan jag har den här typen av reklam då jag tycker att den bidrar med väldigt lite värde för mig och dig som läsare. Exempel på en sådan artikel är: ”Preem MasterCard – 1 procent återbäring”.

Jag markerar alla sponsrade annonslänkar med:

 • (annonslänk)

På det sättet kan du direkt på ett enkelt sett se vilka länkar som är annonslänkar eller inte. Se nedan för exempel och lista på de företag som jag gillar och hur det ser ut ”live”. Om du inte vill stödja bloggen så går det oftast bra att googla upp leverantören utan att klicka på länken eller använda inkognito-läget i webbläsaren.

De företag jag gillar och rekommenderar mest

För att vara transparent så finner du nedan de leverantörer som jag är sponsrad åt och som jag får en liten ersättning från bl.a:

Adlibris (annonslänk) & Bokus (annonslänk)
Jag tipsar om en hel del böcker på bloggen, majoriteten av de länkar till böcker som jag rekommenderar går till dessa två internetbokhandlare. Jag får betalt på provisionsbasis per såld bok. Det är ingen merkostnad för dig som kund.
Avanza (annonslänk) och Nordnet (annonslänk)
Det är Sveriges två största nätbanker som är bäst när det gäller sparande i aktier och fonder. Det här är de två absolut vanligaste länkarna på bloggen.
Jag får betalt per ny kund som registrerar sig hos respektive part. Inom ramen för samarbetet ingår även att jag från tid till annan ställer upp på chattar, i olika poddar, avsnitt eller andra marknadsföringsaktiviteter – något jag också från tid till annan får ersättning för. Innebär ingen merkostnad för dig.
Balansekonomi (annonslänk)
Ett utbildningsföretag som säljer utbildningar för att bygga sig ett rikare liv. Jag är en stor minoritetsägare i bolaget och jag har arbetat operativt i bolaget i många år. Numer arbetar jag från lednings- och styrelsehåll i bolaget.
Bullion Vault (annonslänk)
Det brittiska bolaget som man kan köpa guld och silver från som är fysiskt allokerat till dig som är ägare. Jag får betalt en liten procentuellt andel av courtaget du betalar. Det innebär ingen merkostnad för dig.
Lysa (annonslänk)
Bolaget med den, enligt mig, bästa fondroboten för automatiskt sparande i fonder. Jag har ett varumärkesambassadörsavtal där jag får betalt per ny kund.
Revolut (annonslänk)
Det enligt mig bästa betalkortet 2019/2020. Läs gärna mer i artikeln ”Bästa betal- och kreditkorten”.
Shareville (annonslänk)
Nordnets tjänst som är typ ett Facebook för oss sparare. Du kan följa mina portföljer i realtid. Kostnadsfritt för dig. Se samarbetet med Nordnet.
Switchr (annonslänk)
Ett nytt fintechbolag som hjälper en att investera i solpaneler och tjäna pengar på elen.
Trine (annonslänk)
Svenskt bolag som du kan låna ut pengar till för att finansiera försäljning av solpaneler. Jag har ett samarbetsavtal där jag får betalt per ny kund som investerar i deras projekt.
Övriga bolag
Från tid till annan får andra företag som t.ex. Akelius, Dagens Industri, SvD m.fl. göra gästspel. Deras länkar markeras precis som ovanstående ut med (annonslänk).

Ofta finns det möjlighet för dig att göra ovanstående affärer utan att jag får provision. Det enklaste sättet att göra det på är att rensa alla cookies, surfa i inkognito-läge eller använda en annan webbläsare. Om du har några frågor, tankar eller kommentar, kontakta mig gärna.

Mina bolagsengagemang

Ibland får jag även frågor på mina bolagsengagemang. Även om dessa är till stora delar offentliga uppgifter via alla bolag så följer nedan en sammanställning.

Bolag där jag är majoritetsägare och sitter i styrelsen och arbetar operativt:
Bolmeson Holding AB, Snötass AB, RikaTillsammans AB och Spirecta AB.
Bolag där jag är minoritetsägare och ibland arbetar operativt:
Balansekonomi Svenska AB
Bolag som jag sitter i styrelsen för men inte har något ägande i:
Molly Utbildning AB

Ibland påstås det på vissa sidor och forum på nätet att jag har ägarintressen i Better Globe – det stämmer inte. Jag äger inte aktier i varken Better Globe AS eller Better Globe Forestry Ltd.

Övriga bolag där jag äger aktier

Förutom ovanstående bolag äger jag enskilda aktier i följande bolag: Alphabet, Berkshire Hathaway, Bure, Creades, Eastnine, Hennes & Maurtiz B, ICA Gruppen, Industrivärden, Investor, Kinnevik, Latour, LightAir, Lundbegsföretagen, Nordic Kids Wear, Midway, NAXS, Ratos, Sampo, Sequent, Spiltan, Strax, Svolder, Tesla, Volvo och Öresund.

För fonder som jag äger, se mina portföljer på Shareville (annonslänk).

Om du vill annonsera på bloggen

Om du är annonsör och vill annonsera på bloggen, var god och kontakta mig på marknad@rikatillsammans.se


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag når varken Lysa eller Opti via den länk du nämner i ditt förnämliga program om sparrobotar 2019.

  Orkar fortsättningsvis inte sköta tidigare framgångsrikt aktie- och fondsparande, utan tänker följa dina råd om Opti och Lysa – dock gärna via den sponsrade länken om jag finner den.

  Dessutom saknar jag tips på hur följande person bör tänka för investeringar:

  Gift pensionär 75+ med ekonomiskt skolning och tidigare yrkesverksamhet inom finans, månatlig pension brutto 75.000 kr/mån. Obelånat hus värt 6 Mkr och 2 bilar. Aktie- och fondportföljer om ca 5 Mkr. Har två gifta barn med bra egna ekonomier.
  Fyra barnbarn 3-8 år som jag fondsparat till hos Avanza. Deras individuella saldi ligger redan idag i intervallet 250-350.000 kr. Ämnat framtida utlandsstudier (MIT, Harvard, Oxford) eller annat, liksom exempelvis körkort. Också insats till framtida boende, men också fortsatt månatligt HSB fondsparande till kottarna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gerhard Schönbeck
 2. Vit pil

  Bullion Vault – när det gäller handel av silver/guld till spotpris (ingen merkostnad för dig som kund)

  Hur går det då till rent praktiskt om man nu vill handa guld och tycker att du är väl värd den provisionen, löser man det med Bullion Vault, eller…
  Hade
  Kim B

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim Bengtsson
  1. Vit pil

   Jag gissar att det går på deras marknadsföringsbudget. Så brukar det gå till i andra bolag, de tjänar ju pengar på bland annat förvaring och courtage om jag itne minns fel.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson