Min policy kring samarbeten, sponsring och reklam
Sök:

Min policy kring samarbeten, sponsring och reklam

Min policy om annonsering på bloggen

Ett sätt för mig att hålla allt innehåll på bloggen kostnadsfritt och tillgängligt är genom att skapa återförsäljaravtal med några av de företag som jag gillar, använder själv och därmed är kund hos. För dig som läsare innebär det ingen merkostnad.

Jag tror genuint på att försöka skapa win-win-win. Sedan ett par år tillbaka är det sättet som jag har valt att finansiera bloggen och framförallt den tiden som jag och Caroline lägger ner. En artikel tar nämligen ofta uppemot 10 – 20 timmar att skriva med tanke på research,  korrekturläsning, kommentarer och frågor. Podd- och vlogg-avsnitt ska produceras, redigeras och publiceras. Det är tjänster som vi inte klarar av att göra själva, utan något vi köper in från andra och det är tyvärr inte gratis.

Däremot är bloggen inte vår huvudsakliga försörjning vilket ger oss möjligheten att tacka nej till annonsörer och fokusera på det som är viktigast för oss – värdet för dig som läsare. Jag tror nämligen att så länge jag skapar värde för dig, så hoppas jag att du tycker att det är bra, kommer att komma tillbaka och fortsätta ha förtroende för mig.

Värdet för dig som läsare är viktigaste

Min grundfilosofi är alltid att försöka skapa en bra affär för alla parter och när jag tecknar ett samarbetsavtal eller låter någon annonsera så utgår jag från följande:

Värdet för dig som läsare är viktigast
Du som läsare ska först och främst antingen spara eller tjäna pengar på det, få en ny insikt, kunskap, tips, erfarenhet eller en aha-upplevelse (helst allihop)
Jag ska själv använda och gilla tjänsten/produkten
För mig är det viktigt att leva som jag lär, därför testar jag alltid en produkt eller tjänst med mina egna pengar och min egen tid innan jag rekommenderar den. Jag tror nämligen att man ska leda genom att vara ett föredöme.
Ge en rättvis bild
För mig är det viktigt att inte skönmåla saker, därför försöker jag alltid ge en rättvis bild, med både för- och nackdelar. Är inte företaget okej med det, så blir det inget samarbete
Annonsören har ingen kontroll över det redaktionella innehållet
Det är alltid jag som skriver innehållet och annonsören har ingen kontroll eller inflytande över det som skrivs. Det enda de kan göra är att ge feedback på konkreta faktafel, eller dra tillbaka samarbetet (har hänt).

I de bästa situationerna så blir det verkligen win-win-win. Du som läser får ett tips på något som är bra och som jag har prövat själv, leverantören får en ny kund och jag får liten ersättning som gör det möjligt för mig att prioritera bloggen och artikelskrivandet. Alla har tjänat på det.

Jag rekommenderar bara saker jag gör själv

Jag vill noga påpeka att jag ALDRIG kommer att rekommendera något som jag själv inte använder, har prövat eller har investerat pengar i själv. Jag försöker alltid vara den som har investerat mest pengar själv, gjort mest research och är den som har mest på risk.

Det är därför jag inte tar särskilt lätt på att rekommendera något (och därför jag sällan kritiserar heller). Ibland lyckas jag och ibland inte. Jag tackar varje månad nej till annonsörer som vill annonsera om kasino, SMS-lån och andra saker som för mig inte går i linje med vad jag tror bidrar med värde. Trots att det ibland rör sig om ganska stora belopp. För mig handlar det i grunden om följande:

Jag har lagt mer än 10 år på den här bloggen, podden och vloggen. Jag är inte beredd att sälja ut 10 års hårt arbete och det förtroende som jag har fått av er läsare, för att tjäna en snabb krona. Precis som jag sparar långsiktigt, är jag inne i det här långsiktigt också.

Jag hoppas att du kan dela min ansats enligt ovanstående och tycka att den är okej.

Tydlighet och uppmärkning av artiklar och länkar

Jag försöker vara så tydlig jag bara kan med de artiklar som jag skriver. Jag har i princip bara tre typer av artiklar:

Vanlig artikel utan sponsrade länkar eller samarbete
Den vanligaste typen av artikel på bloggen.
Artikel innehållande en eller flera sponsrade länkar
Många av mina artiklar innehåller sponsrade länkar. Det betyder att det är en länk till en leverantör, produkt eller tjänst som jag tycker är bra. Exempel på sådan artikel är t.ex. ”Tjäna pengar, spara pengar och bli rik”. Där finns ingen part som har sponsrat artikeln eller haft ett inflytande över innehållet. Jag brukar markera dessa artiklar med en gul ruta.
Sponsrad artikel
En artikel där en leverantör har betalat för medverkan på bloggen. Jag har oftast själv utformat anslaget och innehållet i samråd med leverantören. Exempel på en sådan artikel är: ”Intervju om aktiv förvaltning med två 5-stjärniga fondförvaltare”. Jag skriver alltid tydligt ut så tydligt jag kan vem som är avsändaren. Jag brukar markera dessa artiklar med en röd ruta.
Ren reklam artikel
En artikel som en leverantör har köpt och betalt, men där jag inte har påverkat innehållet. Det är väldigt sällan jag har den här typen av reklam då jag tycker att den bidrar med väldigt lite värde för mig och dig som läsare. Exempel på en sådan artikel är: ”Preem MasterCard – 1 procent återbäring”.

Jag markerar alla sponsrade annonslänkar med:

 • (annonslänk)

På det sättet kan du direkt på ett enkelt sett se vilka länkar som är annonslänkar eller inte. Se nedan för exempel och lista på de företag som jag gillar och hur det ser ut ”live”. Om du inte vill stödja bloggen så går det oftast bra att googla upp leverantören utan att klicka på länken eller använda inkognito-läget i webbläsaren.

De företag jag gillar och rekommenderar mest

För att vara transparent så finner du nedan de leverantörer som jag är sponsrad åt och som jag får en liten ersättning från bl.a:

Adlibris (annonslänk) & Bokus (annonslänk)
Jag tipsar om en hel del böcker på bloggen, majoriteten av de länkar till böcker som jag rekommenderar går till dessa två internetbokhandlare. Där är ingen merkostnad för dig som kund.
Avanza (annonslänk) och Nordnet (annonslänk)
Det är Sveriges två största nätbanker som är bäst när det gäller sparande i aktier och fonder. Det här är de två absolut vanligaste länkarna på bloggen. Det är kostnadsfritt för dig som kund.
Balansekonomi (annonslänk)
Ett utbildningsföretag som säljer utbildningar för att bygga sig ett rikare liv. Det jag rekommenderar är plats på ett gratis webinarie. Det är kostnadsfritt.
Better Globe (annonslänk)
Det kenyanska skogsbolaget som man kan köpa och månadsspara i träd hos och på så sätt bidra till att göra gott samtidigt som man tjänar pengar. Ingen merkostnad för dig som kund.
Bullion Vault (annonslänk)
Det brittiska bolaget som man kan köpa guld och silver från som är fysiskt allokerat till dig som är ägare. Ingen merkostnad för dig som kund.
Lysa (annonslänk)
Bolaget med den, enligt mig, bästa fondroboten för automatiskt sparande i fonder. Ingen merkostnad för dig som kund.
Shareville (annonslänk)
Nordnets tjänst som är typ ett Facebook för oss sparare. Du kan följa mina portföljer i realtid. Kostnadsfritt för dig.
Trine (annonslänk)
Svenskt bolag som du kan låna ut pengar till för att finansiera försäljning av solpaneler. Kostnadsfritt för dig.
Övriga bolag
Från tid till annan får andra företag som t.ex. Akelius, Dagens Industri, SvD m.fl. göra gästspel. Deras länkar markeras precis som ovanstående ut med (annonslänk).

Ofta finns det möjlighet för dig att göra ovanstående affärer utan att jag får provision. Det enklaste sättet att göra det på är att rensa alla cookies, surfa i inkognito-läge eller använda en annan webbläsare. Om du har några frågor, tankar eller kommentar, kontakta mig gärna.

Om du vill annonsera på bloggen

Om du är annonsör och vill annonsera på bloggen, var god och kontakta mig på marknad@rikatillsammans.se

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Bullion Vault – när det gäller handel av silver/guld till spotpris (ingen merkostnad för dig som kund)

  Hur går det då till rent praktiskt om man nu vill handa guld och tycker att du är väl värd den provisionen, löser man det med Bullion Vault, eller…
  Hade
  Kim B

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim Bengtsson
  1. Vit pil

   Jag gissar att det går på deras marknadsföringsbudget. Så brukar det gå till i andra bolag, de tjänar ju pengar på bland annat förvaring och courtage om jag itne minns fel.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson