Kalkylator - Jämför fonder och fondavgifter
Sök:

Kalkylator – Jämför fonder och fondavgifter

Syftet med sidan är att visa hur stor del av avkastningen som försvinner på grund av de olika avgifter som fondförvaltare och banker lägger på sina fonder och produkter.

Idag kommer mer än 50% av bankernas vinster i form av olika avgifter, nedan kommer du se varför. För bakgrunden till denna modellen läs hela min artikel och resonemang kring fondavgifter:

Ange egna värden, eller klicka på beräkna!

Kommentera

19 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej!

  Tack för en mycket lärorik hemsida!

  Jag undrar hur ni ser på att flytta sin passiva hink från sitt ISK på storbank med avgift 1,55% till tex LYSA med avgift på 0,37% utifrån börsläge? Spelar det någon roll om man flyttar ”hinken” när innehavet tappat i värde som i år (-13%)?

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Christoffer Backlund
 2. Vit pil

  Superbra sida. Frågan är var jag ska sätta in pengarna som jag fick nu när jag sålt andelar i en fond – inte i ISK – som jag nyss sålde från Swedbank Robur räntefond kort plus för att jag tyckte den gick så dåligt. Kanske borde välja en indexfond då.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  H.V
 3. Vit pil

  Hej

  Dilemmat är väl att även om två fonder är av samma typ så ger dom lite olika avkastning, dvs förvaltaren trots allt har en viss betydelse. Om man t ex vill jämföra två ”småbolagsfonder” där den ena haft ett par procent högre avkastning i snitt varje år men en procent högre avgift, så torde det också påverka resultatet. Går det att få in i räknesnurran?

  18+
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael Ovesdon
 4. Vit pil

  Hej!
  Om man skulle vilja räkna på ett följande sätt.
  En fond ger avkastning på 5% med avgift på 0,2%, vad måste en annan fond med avgift på 1,6 prestera för att uppnå samma avkastning efter avdragen avgift.
  Du fattar säkert vad jag menar. Hur mycket avgifter kan man ”svälja”för att vinna nått. Ett slags brytpunkt när det börjar ”löna sig” med en högre avgift.

  Zbigniew
  ny på sidan

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Zbigniew
  1. Vit pil

   Det är ganska enkelt, för att en fond som har en avgift på 1,6 % ska prestera över tid som en indexfond som i genomsnitt ger 8 %, då måste den prestera 9,6 % före avgift – dvs. slå index. Det är svårt. Jättesvårt.

   Alla historiska fondavkastningar är alltid efter avgifter så det är också relativt enkelt att jämföra.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för detta svar! Var en fråga jag också hade. En annan fråga jag har är: Om jag köper en aktiefond, eller indexfond, bör jag köpa det i ISK, Kapitalförsäkring eller Aktie- och fondkonto?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Andreas Flink
   2. Vit pil

    Hej Andreas!

    Jan har skrivit en artikel om just det, du hittar den här!

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström
 5. Vit pil

  Intressant!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tom Blomqvist
 6. Vit pil

  Vad förlorar man med ”ränta-på-ränta”-effekten?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eriksson
 7. Vit pil

  Bra sida

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
 8. Vit pil

  Hej, måste börja med att säga att detta är en mycket bra kalkylator. Jag tror dock att jag har hittat en bug i den. Det gäller procentsatsen i den första tabellen ”Avgifterna i förhållande till total avkastning” där ordet ”total” är viktigt. Det verkar som att kalkylatorn tar: avgiften / avkastning efter avgift. Det borde vara: avgiften / avkastning innan avgift. Det vill säga så som det är beräknat i inlägget ”Fondavgifterna som urholkar värdet på dina investeringar”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per
 9. Vit pil

  Har en fond med 1,5%avgift och hur lång tid tar det om jag byter till en fond med 0,2%avgift när jag betalat 30%skatt på ex.vis en vinst på 100000kr och en förutsättning att fonderna har samma avkastning 8% (återinvesteringen blir 30000kr mindre första året

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  IG
 10. Vit pil

  Jag tycker att denna kalkyl är lite missriktat. Om man vill värkligen veta hur mycket man förlårar p.g.a. avgifter måste man kalkylera med hur mycket avkastning det kommer att bli helt utan avgift och jämföra det med vad som man får efter avgifterna dras.

  Egentligen man kan tänka på avgiferna bara som en minskning av avkastningsprocenten. Om brutto räntan är BR, avgiften är A netto räntan (avkastning) NR bli: NR = BR – A – BR * A.

  Det är ganska uppenbart att om man sparar med än lägre avkastning under många år absolut skillnaden blir också stor eftersom differensen av två exponentialfunktioner kommer också att vara exponentiell.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcello
 11. Vit pil

  Bäst jäkla räkneredskapet på åratal !!!

  Grymt bra och till ful användning för min portfölj omgående !!!!!

  Tack !!!!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Freddy
  1. Vit pil

   Hej, en fundering. Det är ju så att de fonder (iaf SEB Bioteknikfond) har en högre snittavkastning (30%) men en förvaltningsavgift på 1,5%. I det fallet anser inte jag man kan jämföra det med en fond som har 8% snittavkastning men med förvaltningsavgift 0.2%. I det fallet lär väl oavsett avgifter den dyrare ge mer pengar netto. Med reservation att man fortsätter gå plus alltså. Mvh Daniel

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel
   1. Vit pil

    Njae… det är ju egentligen inte helt korrekt eftersom man då jämför äpplen med päron tänker jag. Det man borde jämföra med är en fond som följer ett bioteknikindex.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson