Kalkylator - Jämför fonder och fondavgifter | RikaTillsammans

Kalkylator – Jämför fonder och fondavgifter

Syftet med sidan är att visa hur stor del av avkastningen som försvinner på grund av de olika avgifter som fondförvaltare och banker lägger på sina fonder och produkter.

Idag kommer mer än 50% av bankernas vinster i form av olika avgifter, nedan kommer du se varför. För bakgrunden till denna modellen läs hela min artikel och resonemang kring fondavgifter:

Ange egna värden, eller klicka på beräkna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej, måste börja med att säga att detta är en mycket bra kalkylator. Jag tror dock att jag har hittat en bug i den. Det gäller procentsatsen i den första tabellen ”Avgifterna i förhållande till total avkastning” där ordet ”total” är viktigt. Det verkar som att kalkylatorn tar: avgiften / avkastning efter avgift. Det borde vara: avgiften / avkastning innan avgift. Det vill säga så som det är beräknat i inlägget ”Fondavgifterna som urholkar värdet på dina investeringar”.

  Per
 2. Har en fond med 1,5%avgift och hur lång tid tar det om jag byter till en fond med 0,2%avgift när jag betalat 30%skatt på ex.vis en vinst på 100000kr och en förutsättning att fonderna har samma avkastning 8% (återinvesteringen blir 30000kr mindre första året

  IG
 3. Jag tycker att denna kalkyl är lite missriktat. Om man vill värkligen veta hur mycket man förlårar p.g.a. avgifter måste man kalkylera med hur mycket avkastning det kommer att bli helt utan avgift och jämföra det med vad som man får efter avgifterna dras.

  Egentligen man kan tänka på avgiferna bara som en minskning av avkastningsprocenten. Om brutto räntan är BR, avgiften är A netto räntan (avkastning) NR bli: NR = BR – A – BR * A.

  Det är ganska uppenbart att om man sparar med än lägre avkastning under många år absolut skillnaden blir också stor eftersom differensen av två exponentialfunktioner kommer också att vara exponentiell.

  Marcello
 4. Bäst jäkla räkneredskapet på åratal !!!

  Grymt bra och till ful användning för min portfölj omgående !!!!!

  Tack !!!!

  Freddy
  1. Hej, en fundering. Det är ju så att de fonder (iaf SEB Bioteknikfond) har en högre snittavkastning (30%) men en förvaltningsavgift på 1,5%. I det fallet anser inte jag man kan jämföra det med en fond som har 8% snittavkastning men med förvaltningsavgift 0.2%. I det fallet lär väl oavsett avgifter den dyrare ge mer pengar netto. Med reservation att man fortsätter gå plus alltså. Mvh Daniel

   Daniel
  2. Njae… det är ju egentligen inte helt korrekt eftersom man då jämför äpplen med päron tänker jag. Det man borde jämföra med är en fond som följer ett bioteknikindex.

   Jan Bolmeson