RikaTillsammans - Om oss

Om oss

- Jan och Caroline Bolmeson

För mig är ekonomi och pengar en av penslarna som man kan måla sitt liv med. Ett rikt liv är något väldigt individuellt. Det kan handla om tid, pengar, energi eller bara möjligheten att få välja själv. Därför har vi alltid försökt hjälpa våra läsare till en bättre privatekonomi och ett rikare liv. Idag är RikaTillsammans något större än mig och Caroline. Det är en community där tusentals personer delar ambitionen att hjälpas åt för att bli rika tillsammans.

Jag, Jan Bolmeson, började investera 1996. Min ekonomiska resa har varit lång och krokig, med både stora framgångar och motgångar. Även om vi inte är med på någon ”rikast i din kommun”-lista lever vi, enligt våra mått mätt, ett rikt liv. Den största framgången är dock inte den pengamässiga biten. Det är att vi idag är hundratals om inte tusentals människor i RikaTillsammans-communityn som hjälper varandra.

I mina ögon har RikaTillsammans gått från att vara en blogg med ett forum till att vara en community med ett forum med tillhörande blogg och podd. Jag har haft förmånen att lära känna nya människor, vi är många som har hjälpt varandra, vi har investerat tillsammans, vi har firat konkreta ekonomiska framgångar, vi har druckit gravöl över förlorade pengar, vi har påverkat företag i finansbranschen i en positiv riktning och vi har försökt stå för forskningens sätt att investera.

Även om min ambition är bidra till en viss nivå av folkbildning inom ekonomi så ser jag inte att vi är en oberoende konsumenttjänst som Konsumenternas, oberoende rådgivare som Småspararguiden eller journalister oberoende av vårt budskap. Hos oss får du följa med vår familj på vår resa genom livet. Med det kommer att vi ibland lyckas, ibland misslyckas vi, ibland gör vi saker vi tror på för att sedan inse att det var inte rätt svar. Precis så som livet är för de flesta av oss.

Du som har följt oss länge vet att avsnitten speglar vårt liv. Några typiska exempel är avsnitt 277 och avsnitt 278 där vi ifrågasätter mycket av vår resa, våra beslut, strategier och riktning i livet, eller här när vi i Sydsvenskan säger att vi hellre hyr boende än köper och sedan ett par år senare köper hus. Men för oss så är förmågan att välja om, lära sig och ändra tidigare åsikter också en del av att ha ett rikt liv (och något som allt för få talar om) ❤️🙂

Vi hoppas att du också känner dig välkommen att göra oss och andra i communityn sällskap.

Varmt välkommen,
Jan Bolmeson

PS. Om du inte har besökt ”Börja här”-sidan så rekommenderar jag den varmt. Den innehåller de viktigaste guldkornen.

RikaTillsammans syn är inte finansbranschens syn…

För många år sedan var det mest en frustration över finansbranschen som drev mig. Mellan 1996 och 2010-ish lyckades jag tjäna och förlora mycket pengar. Jag var i mina egna ögon kungen av aktier under IT-bubblan 1996 – 2000. Vi till och med investerade vår klasskassa i Ericsson-aktier i trean på gymnasiet 1999. När bubblan sprack var det ett ödmjukt uppvaknande.

Nästa period, 2005 – 2008, tyckte jag mig vara kungen av aktier igen. Nu hade jag läst massor av böcker, gått utbildningar, hållt på med fundamental och teknisk analys, jag var medlem i Aktiespararna, jag prenumererade på aktietidningar och gick på råd från analytiker och proffs. Ändå lyckades jag göra om bedriften från 2000 en gång till 2008 i finanskrisen och förlora en stor del av mina pengar, igen.

Ytterligare ett par år efteråt med dumma investeringar gjorde att jag stod där med den där berömda första miljonen. Mitt problem var dock att det inte var en miljon plus, utan en miljon minus. Jag kände mig mer dum och mer ensam än någonsin.

Vem kan man som småsparare lita på egentligen? Vem är på min sida? Vem kan hjälpa mig?

Det var då jag började inse att finansbranschen i vissa avseenden är naken, precis så som i sagan om kejsarens nya kläder. Finansbranschen är duktig på att tjäna pengar till sig själv, men inte till oss som är kunder. Det här pratar vi om i ett något frustrerat avsnitt 277 och med ett förtydligande i avsnitt 278.

Extra tydligt blev det när Caroline doktorerade (inom mikrobiologi) och jag började läsa på vad forskningen faktiskt sa om sparande. Det var lite galet när jag insåg att det som forskningen säger som sparande går nästan tvärtom emot det man fortfarande – 2022 – får höra av experter, rådgivare eller i media. Men på ett sätt var det också väldigt förlösande för forskningen sa – med min översättning:

Sparande är ganska enkelt. Se till att ha lägre kostnader än inkomster. Det enda som du behöver göra med överskottet är att köpa alla företag, i alla länder, i alla branscher, i alla storlekar så billigt som möjligt. Månadsspara i dem så regelbundet och så långsiktigt som möjligt. Bry dig inte om vad rådgivare, analytiker, marknaden eller andra säger och gör.

De senaste 10 åren har vi försökt sprida det här budskapet om att hellre köpa hela höstacken än att leta efter nålar. Vår senaste och mest aktuella ”översättning” av forskningens, communityns och myndigheters rekommendationer finner du i nedanstående artiklar:

302
7 maj, 2023
Sparande i indexfonder lär ha bäst odds även i framtiden

I flera år har jag rekommenderat dem som vill ha ett bra sparande att investera långsiktigt och regelbundet i breda, billiga, globala och passivt förvaltade indexfonder. Detta är i linje med forskning, akademiska studier och framför allt historiska resultat. I dagens avsnitt intervjuar vi Craig Lazzara, som ansvarar för SPIVA på Standard & Poor. De […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer
99
14 augusti, 2022
Börja spara och investera

Denna artikel är en del av vår kom-igång guide: ”Börja spara och investera rätt och lätt”. Den här artikeln är inte ett samarbete och har inte blivit sponsrad, men den innehåller en eller flera, uppmärkta, sponsrade länkar till bl.a. Avanza, Lysa, Nordnet och Lunar Bank. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy. […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer
238
16 januari, 2022
Så här bör du investera 2022 enligt forskningen och forumet

Här får du vår, forskningens och RikaTillsammans-forumets syn på hur man kan och bör investera 2022 (eller vilket år som helst). I årets uppdatering har vi förenklat och förtydligat – så att både du som är helt ny eller proffs – får glädje av förslagen. Som en bonus får du även ett par viktiga stickspår […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer

Det som dessutom är så himla skönt idag är att insikten om att det sparande som kräver minst tid, minst ansträngning, minst engagemang, minst kompetens också är det som med stor sannolikhet kommer ge bäst resultat. Det gör att man också kan lägga mer tid på att se pengar som ett verktyg och fokusera på det som gör mest skillnad.

Viktig information om risk

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.

Jag vet att min resa ibland tolkas som en forummedlem skrev:

Bilden som målats upp har varit: Jan förlorade alla pengar (igen) i senaste finanskrisen, sen började han månadsspara i indexfonder och ca 10 år senare bor han i fint hus och kör Tesla. Indexfonder är bäst.

Jag vill därför vara tydlig med att verkligheten är alltid mer komplex än så. Men om man ändå ska förenkla den så skulle jag säga att den är mer som:

Jan började investera 1996, förlorade majoriteten av pengarna i IT-bubblan, provade igen efter studierna, förlorade alla pengar (igen) i senaste finanskrisen, har jobbat väldigt hårt sedan 2005, drivit företag hyfsat framgångsrikt och alltid haft (mycket) lägre kostnader än inkomster. Han har investerat majoriteten i indexfonder, gjort ett antal dåliga investeringar, haft en längtan efter fina huset, fina bilen, fina titeln och fina sammanhanget för att inse när han fått de sakerna att det inte var svaret.

Ungefär där står vi vintern 2022, och ja, indexfonder är fortfarande bäst och basen i sparandet. 🙂

Jag gillar att göra samma sak om och om och om igen. Köphistorik på Länsförsäkringar Global Indexnära på Avanza.
Jag gillar att göra samma sak om och om och om igen. Köphistorik på Länsförsäkringar Global Indexnära på Avanza.

För transparensens skull försöker vi även hålla en uppdaterad lista med våra innehav som finns att se här.

Vi tror på att lägga fokus på det som gör skillnad

En annan sak som i många år har frustrerat mig jämte finansbranschen är hur ”fördummande” och på låg nivå vissa samtal och råd om ekonomi är. Ett klassiskt råd låter ungefär så här:

Om du dricker en kopp kaffe mindre om dagen, så sparar du 30 kr. På ett år sparar du hela 10 000 kr.

Ja, det är svårt att argumentera mot matematiken. Man skulle till och med kunna säga att med ränta på ränta-effekten blir det 20 000 kr på 10 år. MEN! Man missar ju poängen:

Men, tänk om jag gillar kaffe? Tänk om kaffe gör upplevelsen av mitt liv rikare?

Eftersom vi inte får någon träning eller utbildning i ekonomi så blir nästan alla samtal begränsande eller går ut på att säga ”nej”, eller ”inte”. Man ska ut dra ner, spara, minska, man borde skärpa sig och liknande. Typ:

Se över dina mobilabonnemang så att du inte betalar i onödan. Ta inte SMS-lån. Sätt dig inte i skuld.

Jag vet inte hur det är för dig, men jag tappar energi och tycker inte det är så roligt. Vad kan jag spara på att byta telefonabonnemang, 30 kr i månaden? 1 000 kr per år? Sedan blir folk förvånade att ekonomi upplevs som tråkigt. Jämför det med att lägga 10 minuter på att t.ex. byta tillbaka till AP7 SÅFA i premiepensionen (PPM) som kan jag ge tiotusentalskronor mer i pension.

Det handlar om att göra rätt sak på rätt sätt istället för fel sak på rätt sätt. Det handlar om att ställa sig 10 000 kr-frågor istället för 10 kr-frågor för att ekonomi ska bli roligt och relevant på riktigt.

Det är så mycket mer som är så konstigt med de resonemangen. Inte minst om man tar det rent matematiskt. Du kan maximalt spara 100 % av dina utgifter. Men det finns ingen begränsning uppåt i hur mycket man kan tjäna. Varför inte lägga lika mycket fokus på hur man kan investera och tjäna pengar istället för att minska kostnader?

Därför tror vi på att lägga tiden och energin där det gör skillnad. Få rätt på de stora sakerna i ekonomin. Det som gör skillnad på riktigt. Det är också ett område som förenar många av oss i communityn. Viljan att inte behöva dra ner, minska, säga nej och avveckla. Många av oss har hellre än önskan om att utveckla – både vår ekonomi, vårt sparande men även våra liv.

Spendera extravagant och var brutalt snål, samtidigt

Vidare verkar konsensus i samhället vara att ju mindre du spenderar desto bättre. Ju lägre utgifter desto bättre person är man. Jag har svårt för det, jag tror snarare på att spendera maximalt i linje med sina värderingar, sina grundläggande egenskaper och det som är viktigt i mitt liv. Att snarare vara högst medveten i sin konsumtion.

Om du älskar skor, då tänker jag, gå bananas i din sko-shopping. Spendera extravagant på skor på det sätt din ekonomi tillåter. Men lika extravagant som du spenderar på dina skor, var lika brutalt snål i de områden som inte ger dig någon energi.

Jag och Caroline spenderar extravagant på att ha en vardag med guldkant. Vi har haft au pair, vi har städhjälp, vi har skola och dagis inom 1 000 meter, vi har kontoret hemma, vi anlitar hantverkare till det mesta, vi har 0 minuter i pendlingstid, personlig tränare och så vidare. Det ger oss supermycket energi att kunna göra det vi tycker är kul.

Däremot lägger vi väldigt lite tid, pengar och energi på heminredning (typ allt är från IKEA), märkeskläder eller motsvarande. Förr hade vi till och med en 10+ år gammal bil, men communityn hjälpte oss till en Tesla Model Y via 700 kommentarer… som vi 12 månader senare funderar på att sälja då de 10 000 SEK i månaden den kostar känns sådär. 😳

Det handlar således om att välja och måla sitt ekonomiska liv precis så som man själv vill ha det. Att kanske ställa sig och fundera på den viktiga frågan: vad är det som är viktigt för mig eller för oss? Det är därför vi uppskattar samtal i communityn bortom bara pengar. Livet är rikare än så.

Få de senaste artiklarna och bästa tipsen till din mejlkorg!

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt, kommer en gång i månaden och i välkomstbreven får du våra bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Mer om oss: Jan och Caroline Bolmeson

I takt med att communityn växer och har blivit mer aktiv påstår jag att vi – jag och Caroline – blir mindre och mindre viktiga. Vi har sprungit med facklan hittills och vår förhoppning är att den snart inte ska behöva bäras av oss mer. Men vi vet att folk ibland är nyfikna på oss.

Ingen av oss har en formell ekonomisk bakgrund, vilket konstigt nog har visat sig vara en fördel i vissa avseenden. Jag är utbildad civilingenjör vid LTH med inriktning mot teknisk fysik och tog examen 2005. Caroline har en magister i mikrobiologi och har disputerat med en avhandling om diabetes, också vid Lunds Universitet.

Vi träffades 2003, gifte oss 2008 och har idag två barn och bor i Malmö. Vi lever ett ganska normalt småbarnsliv med allt vad det innebär med en fyra- och en elvaåring. På fritiden skjutsar vi barnen, hänger med vänner och tränar den israeliska kampsporten Krav Maga.

Bloggen är idag en av flera verksamheter som jag driver eller är engagerad i. De flesta är relaterade till bloggen i form av t.ex. det digitala ekonomiverktyget Spirecta som verkligen är ett hjärteprojekt. Mer om det när jag känner mig redo att släppa min bebis ut i världen på riktigt. Den andra relevanta verksamheten är Goda Tiders tipstjänst som jag samäger med en kompis för att kunna erbjuda Patreon-communityn tips på spekulationer i börsintroduktioner. Vill man veta mer om mina företagsengagemang så går det bra att slå mig i något av alla officiella register som finns.

När det gäller det ekonomiska så har jag sedan 2007 skrivit mer än 1 000 artiklar, publicerat mer än 240 poddavsnitt och skrivit boken ”Gör ditt barn rikt”. Jag medverkat och citerats i alla större svenska tidningar som SvD (här och här), Göteborgs Posten, Sydsvenskan (här, här, här, här och här), RealTid, , Affärsvärlden (här och här), BreakIT, TT m.fl. Jag har deltagit i Sveriges Radio, TV4, SVT, TV3, otaliga poddar (Ekonomi på riktigt, Techskaparna, DrivaEget, Fastighetsprinsen m.fl), och jag har försökt hålla indexfondernas fana högt.

Man tycker ju själv aldrig att man är kontroversiell, men under åren har jag fått en del kritik för mina åsikter. Det är allt från åsikter om t.ex. FIRE, att den vanlige småspararen borde sluta med aktier och köpa indexfonder, om företagande och lönenivåer etc. Banker har skrivit negativa pressreleaser om mig, jag har trådar på Flashback och Twitter som är allt annat än smickrande, det finns artiklar i Affärsvärlden / Filter som kritiserar mig för ett (numer gammalt) marknadsföringssamarbete och det finns människor som genuint tydligen tycker så illa om mig att de skickar hat och hot. Som vanligt gäller alltså att du behöver bilda dig din egen uppfattning. Min ambition är och har alltid varit att försöka vara tydlig jag bara kan.

Professionellt har jag drivit eget sedan 2003. Jag har haft uppdrag som managementkonsult, föreläsare, programmerare, marknadsförare, rikedomscoach, projektledare och mycket mer. Via mina företag har jag haft uppdrag åt många olika bolag. Jag har t.ex. hjälpt Coeli med marknadsföringsstrategi, Polynom Investment AB med managementkonsulting och strategiskt arbete, jag har föreläst på Volvo, Axis, Trafikverket, Unionen, ST, ett gäng IT-konsultbolag, utvecklat system för HejEngagemang, Colibri Television och ett par m.fl. Ett tag tyckte jag styrelsearbete var kul och jag har idag ca 25 styrelseuppdrag i bagaget. Min Batman-karriär (=kvällar, helger och nätter) är som programmerare och pappa till olika webbprojekt.

Så tjänar vi pengar på RikaTillsammans: reklam, utbildningar, plustjänster, samarbeten och Patreon

Det är tyvärr inte gratis att producera avsnitt varje vecka som ska researchas, förberedas, spelas in, klippas, transkriberas, publiceras, kommenteras och underhållas. Det samma gäller både forumet, Patreon-communityn, två poddar och allt annat runt RikaTillsammans inkl. lön till mig och Caroline. Därför har vi under årens lopp, provat olika sätt att tjäna pengar på RikaTillsammans.

Idag tjänar vi pengar främst på samarbeten och de frivilliga prenumerationer våra fantastiska medlemmar i Patreon-delen av communityn bidrar med och våra plustjänster. Det är allt från vårt egenutvecklade verktyg för privatekonomibokföring Spirecta till delägarskap i kringtjänster. Det gör det också möjligt att till skillnad från annan media hålla antalet annonser till ett minium. Men det är främst samarbeten via sponsrade länkar som finansierar RikaTillsammans.

Vi försöker vara så transparenta som möjligt med våra samarbeten. Vi färgar artikeln med en annan färg i översikterna, vi inleder alltid med att direkt skriva att det är ett samarbete, vi säger det inom första minuten i poddarna och vi skriver ut på länkarna om det är sponsrade länkar. Allt för att du ska vara helt trygg i att det är transparent, tydligt och att vår intention och riktning är samma som din. Vi har även skrivit en policy om samarbeten som vi följer.

Än viktigare är att vi också ALLTID lägger egna pengar i det som vi tipsar om på bloggen. När vi pratar om en fond, en fondrobot, ett samarbete eller liknande så sitter vi också i båten. Lite enligt ”pilotskola”-principen. Det gör vi att vi försöker vara noggranna med de samarbeten vi gör, men självklart är det ingen garanti för att det alltid kommer att lyckas. Vi har många investeringar som vi gjort som inte lyckats, det ingår i själva konceptet att investera.

RikaTillsammans är att följa vårt liv, inte att följa en oberoende konsumenttjänst

För tydlighetens skull vill jag citera användaren @T-bear i forumet:

Sen är Jan och Carlone inte journalister eller oberoende från sitt budskap. Bloggen speglar deras liv.

Exakt så är det. Bloggen speglar vårt liv, vi försöker dela med oss av vad vi gör, hur vi tänker och med det följer att ibland blir det rätt och ibland blir det fel. Ibland är saker tydliga för oss och ibland är vi trevande eller till och med på väg åt fel håll. Målet för oss har aldrig varit att vara en kopia på Konsumenternas.se (rekommenderas) utan snarare att att lägga på ett mänskligt ansikte på resan mot ett rikare liv.

Vi är inte heller oberoende finansiella rådgivare (lista här) eller journalister i media som är oberoende från sitt budskap. I forumet finns det även en lång diskussion med titeln ”Är personerna som driver RikaTillsammans verkligen oberoende?” som diskuterar denna fråga, som vi även tar upp i dessa två trådar (här och här).

Ett citat som jag verkligen älskar i sammanhanget är:

Vi gör så gott vi kan och fattar så fort vi hinner.

Att följa oss är att följa någon som läser Konsumenternas, lyssnar på Småspararguiden, läser böcker och sedan försöker applicera det i sitt liv och berättar i förväg hur det går och efteråt hur det gick.

Sparande är inte riskfritt, vi har inte någon kristallkula och vi är inte felfria

Av egen erfarenhet vet jag att det är lätt att se upp till andra och medvetet eller omedvetet sätta dem på en piedestal. Därför är det viktigt att på denna sida försöka berätta att 1) vi vill inte bli satta på en piedestal, vi vill stå på spelplanen där livet händer tillsammans med dig, 2) vi är inte så rattade som du säkert tror att vi är och 3) vi har gjort och garanterat kommer att göra misstag i framtiden.

Vi har historiskt tagit upp placeringar där både vi och andra har tappat hela eller delar av vårt kapital. Vi har marknadsfört saker som vi sedan dragit ner eller slutat med, t.ex. Trine, Tessin, Trustbuddy och BG. Vi rekommenderat mängder med fonder som vi numer avråder från, t.ex. Spiltan Räntefond, Stella Nova, Pacific Precious m.fl. Vi har haft fondportföljer som man kunnat följa som vi senare avvecklat.

Vi har i poddavsnitt pratat om aktier som t.ex. Wirecard som sedan kraschade. Jag är till och med delägare i en aktietipstjänst som vid ett tillfälle gjorde en positiv analys på ett företag (Nustay) som sedan gick i konkurs. Jag vill vara tydlig med att vi har ingen kristallkula och vi är inte felfria. Vissa saker som vi pratar om kommer gå åt helt fel håll. Både att rekommendationer vi gör kommer gå åt fel håll och rekommendationer vi inte gör jättebra (t.ex. krypto som jag fortfarande är helt frågande till). Det kommer bero på allt från marknadens påverkan till att ny information tillkommer över tid.

Vår poäng är att när man investerar så ingår det i spelet att man ibland förlorar pengar likaväl som man vinner. Det ingår i spelet att oroa sig och fatta både bra och dåliga beslut. Det ingår att kontinuerligt besöka det så kallade ”Ångerns tempel”. Även vi ångrar ibland att vi lyssnade på någon, att vi köpte för mycket eller överhuvudtaget eller till och med vi ångra köpte för lite, sålde för tidig eller för sent. Poängen är att det alltid kommer att finnas något att ångra. Både för dig och för oss.

Framgångsrikt investerande enligt oss går inte ut på att varje kula man drar ur en påse ska vara en vinstkula. Det går inte. Målet är snarare att om man drar tillräckligt många kulor över tid, då ska summan av alla kulorna vara positiv. Det handlar om att vinna spelet, inte loppet. Det är en av flera anledningar till att vi tjatar om indexfonder/fondrobotar som gör att du äger alla kulor. Vissa bra, vissa dåliga, men som helhet över tid väldigt svårt att slå.

Det jag förmodligen försöker säga är att om du följer oss och communityn så kommer du ibland tjäna pengar och ibland förlora pengar. Din riskhantering är enormt viktig. Det är viktigt att inte lägga alla äggen i samma korg, det är t.ex. därför vi tjatar om Fyra-hinkar-principen. Mina vänner som är finansjurister älskar att skriva följande av en anledning:

Kom ihåg att investeringar både kan öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela ditt investerade kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning.

Och så är det verkligen. Det är därför viktigt att du är kritisk till det som vi och andra skriver i communityn. Det är inte utan anledning som det i varje diskussionstråd i forumet står:

Kom ihåg att du tar tips från ett anonymt forum på nätet.

I Patreon-delen av communityn har jag på skämt hotat med att om någon placerar pengar bara ”För att Jan sa att det var bra”, inte gör sin egen research och tar sitt eget beslut så får man inte vara med. Så gäller nog för hela RikaTillsammans när jag tänker efter. 😂

För dig som vill ha personlig finansiell rådgivning, så är det inget vi gör tyvärr. Däremot har vi i forumet sammanställt en lista med finansiella rådgivare som vi tycker är bra. Flera av dem har till och med intervjuats på bloggen.

Avslutningsvis

Med allt ovan sagt, varmt välkommen till oss alla här på RikaTillsammans!
Jan och Caroline

Bilaga – våra innehav

För transparensens skull försöker vi från tid till annan uppdatera nedanstående lista med de olika innehav som vi har. Nedan är ingen rekommendation och säger inget om vikten i portföljen. T.ex. är majoriteten av de enskilda aktierna är bara 1-3 till antalet då de ingår i dotterns ”Månadens aktie”-portfölj. Resterande ingår i min historiska investmentbolagsportfölj som jag typ ägt för alltid.

En del av innehaven är även av den typen att de fyller ett välgörenhetssyfte snarare än pengasyfte. De två största enskilda innehaven är LYSA, Länsförsäkringar Global, Avanza Global och PLUS Allabolag Sverige. Nedan är uppdaterat per december 2022.

Här är en sammanställning av aktuella och historiska samarbeten:

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök