RikaTillsammans - Om oss

Om oss

- Jan och Caroline Bolmeson

Målet med RikaTillsammans är att du varje vecka ska få konkreta tips, råd, inspiration och verktyg för att din privatekonomi och sparande till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt. När privatekonomi får handla om att göra livet rikare blir det nämligen roligt på riktigt.

Jag, Jan, började investera 1996 vilket innebär att jag snart har investerat mina egna pengar i snart 25 år. Jag har både lyckats tjäna och förlora mycket pengar under åren. Den första miljonen, som många pratar om i ekonomisammanhang, var för mig inte en miljon plus, utan en miljon minus. Idag har vi ett rikt liv med mycket frihet och förmånen samt möjligheten att välja var vi lägger vår tid, bland annat här på bloggen och podden.

Bloggen började 2007 både som en önskan att få träffa andra som också ville ta sin ekonomi till nästa nivå men även som en frustration på finansbranschen. I finanskrisen 2008 förlorade jag nämligen en stor del av mina pengar för andra gången (första gången var IT-bubblan 2001) och då insåg jag att kejsaren, i form av finansbranschen, var naken.

Extra tydligt blev det när Caroline doktorerade (inom mikrobiologi) och jag började läsa ekonomisk forskning. Den går i många avseende tvärtemot det som jag alltid hade fått höra av diverse experter, finansiella rådgivare, och privatrådgivare på banken eller inom private banking. Då kände jag mer dum och ensam än någonsin. Vem kunde man lita på egentligen? Vem var på min sida? Vem kunde hjälpa mig?

Märkligt att forskningen säger en sak och alla andra gör en helt annan

Sedan dess har det fascinerat mig att vi småsparare låter finansbranschen lura oss att spara och investera på sitt sätt, när det finns ett vetenskapligt belagt sätt som faktiskt fungerar. Fråga dig själv, skulle du acceptera följande från en hjärtläkare?

Det finns ett forskningsbaserat sätt att göra den här hjärtoperationen på. Sättet är beprövat, tryggt, har mer än 25 år på nacken och det ger bäst odds för att lyckas. Men jag tänker inte operera på det sättet, jag tänker operera på mitt eget sätt.

Det brukar inte lyckas i majoriteten av fallen, men jag vill ge mig själv chansen att lyckas bättre än ändra hjärtläkare. Så ge mig nu ditt hjärta, och förresten, du kommer få betala mig i procent på alla dina pengar oavsett om jag lyckas eller inte med operationen.

Hjärtläkare från helvetet Generell finansiell rådgivare

Det kan låta överdrivet, men det är exakt vad som sker i finansbranschen varje dag. Fortfarande, än idag. Jag har varit med om varianter på ovanstående uttalanden många gånger. Det är dock sällan jag har fått höra det så tydligt som i en debatt jag deltog i för några år sedan:

Jag skiter väl i vad forskningen säger!

Känd svensk investerare och författare till en bok om aktier, i en debatt med mig om sparande inför 250+ personer.

Därför är ett av bloggens syften att vara en kontrast till det som sägs som sanning där ute. För många gånger är det inte sant. Det är inte ens nästan sant. Ett typiskt exempel för inte så länge sedan var när vi blev offentligt kritiserade Danske Bank och HSB som tyckte att vi hade fel. Vilket var väldigt konstigt eftersom vi dessutom själva var kunder hos dem sedan nästan 10 år tillbaka. 🤔

Vi har möjligheten att vara annorlunda

Vi kan i mångt och mycket vara den här kontrasten eftersom vi har några ”orättvisa” fördelar som andra aktörer inte har.

Därför kan vi vara annorlunda
 • Vi inte har någon ambition att förvalta dina pengar
 • Vi är inte finansiella rådgivare eller jobbar i finansbranschen
 • Vi säljer inga egna fonder, investeringar eller finansiella produkter
 • Vi tjänar inte olika mycket beroende på vilket beslut du tar
 • Vi sitter i exakt samma båt som du
 • Vi har ofta samma frågor, utmaningar eller funderingar som du
 • Vi har sparat och investerat våra egna pengar sedan 1996.
 • Vi har gjort vartenda misstag som går att göra med sina pengar.
 • Vi har idag de pengar vi behöver för att leva ett gott liv

Vi försöker istället autentiskt dela med oss av hur vi själva gör, hur vi placerar våra egna pengar, hur vi tänker, vad vi har lyckats med och framförallt vad vi har misslyckats med. Vi tar avstamp i det som forskningen säger och det som så här 25 år senare ter sig fungera. Precis det som vi har sammanfattat i vår kom-igång-artikel:

99
29 november, 2020
Börja spara och investera

Denna artikel är en del av vår kom-igång guide: ”Börja spara och investera rätt och lätt” som är helt reklamfri. Andra delar av bloggen kan dock innehålla sponsrade länkar till aktörer som nämns, mer info finns i vår annonspolicy. Du hittar startsidan för kom-igång-guiden här. Spara mindre. Investera mer. Den som investerar istället för att […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer

Vår förhoppning är att du därmed ska slippa göra de många misstag vi har gjort. Vi vill ge dig ett försprång, en trygghet och ett lugn i ditt sparande, ett självförtroende i att inte lyssna på alla s.k. experter eller rådgivare (som för övrigt har mindre rätt än om du singlar slant) samtidigt som du får en bättre avkastning, tjänar mer pengar och får ett rikare liv. Något som vi önskar hade funnits för oss i början av vår resa.

För tydlighetens skull: vi är inte oberoende eller opartiska som t.ex. SVT, en myndighet eller en sajt som t.ex. konsumenternas.se. Vi vill kunna säga: ”Välj leverantör X, för det gör vi”. Att göra som SVT där man tejpar över varumärken tycker jag bara är fånigt. Vi driver ett företag (”RikaTillsammans AB”) som ska gå med vinst. Samtidigt försöker vi balansera alla dessa avvägningar som det innebär för bland annat behålla ditt förtroende. Det är en pågående diskussion som du kan läsa mer om i forumet här.

Vi tror på att lägga fokus på det som gör skillnad

En annan sak som i många år har frustrerat mig är hur fördummande vissa råd i media är. Ett klassiskt råd låter ungefär så här:

Om du dricker en kopp kaffe mindre om dagen, så sparar du 30 kr. På ett år sparar du hela 10 000 kr.

Ja, det är svårt att argumentera mot matematiken. Man skulle till och med kunna säga att med ränta på ränta-effekten blir det 20 000 kr på 10 år. MEN! Man missar ju poängen:

Men, tänk om jag gillar kaffe? Tänk om kaffe gör upplevelsen av mitt liv rikare?

Nästan alla råd går ut på att dra ner, spara, minska, att man borde skärpa sig och liknande. Typ:

Se över dina mobilabonnemang så att du inte betalar i onödan.

Jag vet inte hur det är för dig, men jag tappar energi och tycker inte det är så roligt. Vad kan jag spara på att byta telefonabonnemang, 30 kr i månaden? 1 000 kr per å? Sedan blir folk förvånade att ekonomi upplevs som tråkigt. Jämför det med att lägga 10 minuter på att t.ex. byta tillbaka till AP7 SÅFA i premiepensionen (PPM) som kan jag ge tiotusentalskronor mer i pension.

Det handlar om att göra rätt sak på rätt sätt istället för fel sak på rätt sätt. Det handlar om att ställa sig 10 000 kr-frågor istället för 10 kr-frågor för att ekonomi ska bli roligt och relevant på riktigt.

Det är så mycket mer som är så konstigt med de resonemangen. Inte minst om man tar det rent matematiskt. Du kan maximalt spara 100 % av dina utgifter. Men det finns ingen begränsning uppåt i hur mycket man kan tjäna. Varför inte lägga lika mycket fokus på hur man kan investera och tjäna pengar istället för att minska kostnader?

Därför tror vi på att lägga tiden och energin där det gör skillnad. Få rätt på de stora sakerna i ekonomin. Det som gör skillnad på riktigt.

Spendera extravagant på det som ger energi och var brutalt snål med det som inte ger det

Vidare verkar konsensus i samhället vara att ju mindre du spenderar desto bättre. Ju lägre utgifter desto bättre person är man. Jag har svårt för det, jag tror snarare på att spendera maximalt i linje med sina värderingar, sina grundläggande egenskaper och det som är viktigt i mitt liv. Att snarare vara högst medveten i sin konsumtion.

Om du älskar skor, då tänker jag, gå bananas i din sko-shopping. Spendera extravagant på skor på det sätt din ekonomi tillåter. Men lika extravagant som du spenderar på dina skor, var lika brutalt snål i de områden som inte ger dig någon energi.

Vi har t.ex. en vän som älskar skor men bryr sig inte så mycket var hen bor. Således läggs det mycket pengar på skor, men boendet är billigt vilket tillåter spenderingen på skor. Det ger mycket mer energi och livskvalitet än att ha en dyr bostadsrätt inne i stan som inte ger någon energi.

Jag och Caroline spenderar extravagant på att ha en optimerad vardag. Vi har au pair, vi har städhjälp, vi har matkasse, vi har skola och dagis inom 1 000 meter, vi har kontoret hemma, vi anlitar hantverkare till det mesta, 0 minuter i pendlingstid, personlig tränare och så vidare. Det ger oss supermycket energi att kunna göra det vi tycker är kul. Däremot lägger vi extremt lite pengar på bil (vi har en v70 från 2009), heminredning (typ allt är från IKEA), resor, märkeskläder eller liknande.

Några av våra mer förmögna vänner brukar skratta och reta oss för det. En god vän skulle till och med göra intervention och ta med Caroline till Köpenhamn för att handla märkesväska. Det var ju dessutom inte en konsumtion utan investering. 🙂

Det handlar således om att välja själv. Att kanske ställa sig och fundera på den viktiga frågan: vad är det som är viktigt för mig eller för oss?

Bloggen, podden och communityn RikaTillsammans

Det var aldrig meningen att bloggen eller RikaTillsammans skulle bli något stort. Det var något jag gjorde på kvällarna efter jobbet. Caroline doktorerade och jobbade på Lunds Universitet. Men i takt med att intresset blev större har förutsättningarna förändrats.

2017 började vi podda på uppmaning av er läsare. Först poddade jag själv och sedan bad jag Caroline vara med och läsa upp frågor. Sin nyfikenhet och forskarutbildning trogen började hon ifrågasätta, utmana och göra mig allmänt frustrerad. Eftersom hon inte hade en ekonomibakgrund tvingande hon mig prata om ekonomi på svenska.

Det visade sig vara ett lyckokast eftersom det gjorde att podden blev en av Sveriges största och mest populära. Sedan dess har det blivit ett avsnitt i veckan och i skrivande stund snart 4 år med 200 avsnitt. Vi har haft hela spannet med avsnitt om allt från vad forskningen säger om investeringar, om ekonomisk frihet (FIRE) till samtal om relationer med vår parterapeut.

2019 startade vi RikaTillsammans-communityn för de som ville ha lite mer, ville träffa likasinnade, delta i träffar med gäster och föreläsare, ville investera tillsammans och fördjupa sig i olika ämnen. Det har varit en stor succé. På önskemål har vi till och med gjort saminvesteringar för mer än 120 miljoner kronor i stor konkurrens med aktörer som AMF Fonder, Länsförsäkringar och några av Sveriges mest välkända investerare.

Communityn tillsammans med andra projekt gjorde det möjligt att hösten 2020 göra om RikaTillsammans till att fokusera än mer på #Tillsammans, skippa en stor del av reklam-finansieringen och fokusera på det som är viktigt. Hjälpas åt tillsammans för att ta sparandet, ekonomin och livet till nästa nivå.

Få de senaste artiklarna och bästa tipsen till din mejlkorg!

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt, kommer en gång i månaden och i välkomstbreven får du våra bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Kort om oss – Jan och Caroline Bolmeson

Ingen av oss har en formell ekonomisk bakgrund, vilket konstigt nog har visat sig vara en stor fördel. Jag är utbildad civilingenjör vid LTH med inriktning mot teknisk fysik. Caroline har en magister i mikrobiologi och har disputerat med en avhandling om diabetes, också vid Lunds Universitet.

Vi träffades 2003, gifte oss 2008 och har idag två barn och bor i Malmö. Vi lever ett ganska normalt småbarnsliv med allt vad det innebär med en två- och en nioåring. På fritiden skjutsar vi barnen, hänger med vänner och tränar den israeliska kampsporten Krav Maga även om vi i skrivande stund (nov, 2020) karantänar ganska mycket.

Bloggen är idag en av flera verksamheter som jag driver eller är engagerad i. De flesta är relaterade till bloggen i form av t.ex. det digitala ekonomiverktyget Spirecta som verkligen är ett hjärteprojekt.

När det gäller det ekonomiska så har jag sedan 2007 skrivit mer än 1 000 artiklar, 200 poddavsnitt och skrivit boken ”Gör ditt barn rikt”. Jag medverkat och citerats i alla större svenska tidningar som Göteborgs Posten, Sydsvenskan, RealTid, SvD, TT m.fl. Jag har deltagit i Sveriges Radio, TV4, SVT, TV3 otaliga poddar och jag har försökt hålla småspararens fana högt. Tiden får utvisa huruvida det har lyckats eller ej.

Professionellt har jag arbetat som managementkonsult, föreläsare och coach, jag har arbetat i över 15 styrelser med affärsutveckling, marknadsföring och kommunikation. Min Batman-karriär på kvällar, helger och nätter är som hobby-programmerare.

Du kan lyssna på en kort dokumentär om oss i Sveriges Radio P1 från 2018 om du vill lära känna oss närmare.

60
29 juli, 2018
Kortdokumentär i P1: ”Vi bestämde oss för att bli rika”

För ett tag sedan blev jag och Caroline intervjuade av Lotta Malmstedt som arbetar för Sveriges Radio P1-programmet Tendens. I måndags publicerades den på deras hemsida och vi hoppas att du gillar den och kanske lär känna oss lite närmare. :-) Jag och Caroline har gjort ganska många intervjuer men det här var faktiskt en […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer

Pengar är bara ett verktyg som löser vissa problem och skapar vissa möjligheter

För mig är alltså sparande och investerande snarare en hjärtefråga än något jag tänkte att jag skulle jobba med. Det är en förutsättning och något som jag vill ”bara” ska fungera så att jag och Caroline kan leva det liv vi älskar och älska det liv vi lever. Det är därför Caroline har kunnat byta karriär, jag har kunnat satsa på egna projekt och företag och vi har väldigt mycket frihet i livet.

Vi är inte rikast, kommer förmodligen aldrig hamna på någon ”rikast-i-din-kommun”-lista och vi har ingen sådan ambition. Något en del av våra mer förmögna vänner retar oss för. Tvärtom har det för oss alltid handlat om att ha en balans i livet. Vår syn är att pengar löser en hel del problem, de skapar vissa möjligheter men de är långt ifrån allt. De är extremt bra i vissa områden och helt värdelösa i andra.

Det är svårt att betala hyra med kärlek. På samma sätt som de flesta beskriver att det viktigaste i slutet av livet inte var pengarna man samlade på sig utan de minnen man skapade med andra, de relationer man hade och den tid man tillbringade med de man tyckte om.

Det är därför vi på bloggen inte bara pratar om pengar och investeringar. Vi försöker inte ”maxa” pengarna, ge tips om den högsta avkastningen eller bli rik snabbt på trading, snabba klipp eller liknande. Snarare säger vår erfarenhet att tvärtom fungerar. Det handlar om att ha en balans i livet.

Om man dör och lämnar efter sig ett stor mängd pengar man sparat ihop, då kan man fråga sig om man utnyttjade sin tid och sina resurser på bästa sätt under tiden man levde…

Eric Strand, förvaltare och grundare på fondbolaget AuAg Fonder

Jag tror inte heller på den gängse synen på att man ska snåla sig rik, ha en groteskt hög sparkvot och konsumera så lite som möjligt. Det handlar snarare om att ta medvetna val och konsumera hållbart i linje med det som är viktigt för dig.

Snarare än att ju mindre utgifter desto bättre, så tänker jag maxa utgifterna, inom de ramar du har, på det som du älskar. Älskar du skor och har råd – gå bananas! Men lika extravagant som du spenderar på skor, var lika brutalt snål i det som inte ger dig energi tillbaka, t.ex. heminredning, boende eller något annat. Som min vän och coach Moa Diseborn brukar säga:

Njut dig själv till framgång och låt livet kännas lika fantastiskt som det faktiskt är.

Moa Diseborn, coach och vän som arbetar med att skapa Livsplaner sina klienter / våra deltagare

Dessutom tror jag att man bara kan spara maximalt 100 % av sina utgifter samtidigt som det inte finns någon begränsning i hur mycket pengar man kan tjäna. Det är den här typen av resonemang som RikaTillsammans handlar om. Att det inte finns ett svar, att allt inte handlar bara om pengar och att det till syvende och sist handlar om att dö och känna att jag har levt ett fantastiskt rikt liv.

Titta, lyssna eller läs gärna några av våra bästa avsnitt som inte handlar direkt om ekonomi, sparande eller investeringar.

116
1 september, 2019
Om inte pengar gör dig lycklig, då spenderar du dem nog fel…

Dagens artikel handlar om de åtta framgångsfaktorer som enligt forskningen bidrar till vår lycka. Studier visar att vi kan köpa mycket, om inte allt, som gör oss lyckliga men att vi sällan gör det. Omedvetet lurar vi oss själva och lägger pengar på fel saker. Tricket är således att spendera sina pengar på ett sådant […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer
94
31 mars, 2019
Ett första besök i den inre trädgården…

Förra helgen tillbringade jag på ett meditationsretreat och att det var omtumlande. Minst sagt. Jag har den senaste tiden och åren sprungit allt fortare och insikten som landade var – till vilken nytta? För att dö i förtid som min pappa gjorde? För att försöka fylla en bottenlös skål med bekräftelse från andra? För att […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer
24
3 december, 2017
Pengar är inte lösningen, bara en förstärkare…

I det här avsnittet pratar jag och Moa Diseborn om erfarenheter kring arbetet med människor som fått mycket pengar. Vi pratar mycket om att pengar inte är lösningen utan många gånger bara en förstärkare av beteenden som man redan har och tricket handlar om att ställa sig rätt frågor redan idag. I poddavsnittet pratar vi […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer

Så tjänar vi pengar på bloggen – plustjänster och extremt noggrant utvalda samarbeten

Enligt mig är det största problemet i finansbranschen att:

Så länge som någon tjänar olika mycket beroende på vilket beslut du tar för dina pengar, så kommer du aldrig få riktigt oberoende råd.

Därför är det viktigt att vi är transparenta med hur bloggen finansieras och hur vi tjänar pengar. Enligt ovan ger vi ingen finansiell rådgivning, vi säljer inga egna finansiella produkter och vi har inget intresse i om du gör A eller B med dina pengar. Helt krasst så vet vi faktiskt inte ens vem du är. 🙂

Det är däremot inte gratis att producera avsnitt varje vecka som ska researchas, förberedas, spelas in, klippas, transkriberas, publiceras, kommenteras och underhållas. Därför har vi under årens lopp, många gånger på ditt och andra följares, förslag utvecklat en del plustjänster.

I samband med omlanseringen av bloggen vintern 2020 hade vi äntligen möjligheten att ta bort all irrelevant reklam i form av t.ex. banners. Vi kunde också avsluta en hel del samarbeten för att bara fokusera på de fåtal utvalda partners som erbjuder tjänster och produkter som vi själva använder.

Vi försöker också vara supertydliga mot dig som läsare när en artikel eller en länk är ett samarbete. Vi färgar artikeln med en annan färg i översikterna, vi inleder alltid med att direkt skriva att det är ett samarbete och vi skriver ut på länkarna om det är sponsrade länkar. Allt för att du ska vara helt trygg i att det är transparent, tydligt och att vår intention och riktning är samma som din. Du kan även läsa mer i vår policy om samarbeten.

Kom-igång, Nästa steg och Tillsammans

Nu finns det inte så mycket mer att säga om oss eller bloggen. Nu handlar det med mer om nästa steg och dig. Bloggen består i dagsläget av över 1 000 artiklar, 30 000 kommentarer, 4 000 frågor och svar samt över 200 poddavsnitt. Därför har vi lagt mycket tid på att göra artiklarna tillgängliga och lätthittade.

För dig som är ny, så rekommenderar vi att börja med ”kom-igång”-delen. Om du redan är igång då är ”nästa steg” ett bra ställe att börja på. Sedan tycker vi själva att forumet är ett väldigt kul ställe att hänga på. Där hittar du likasinnade, diskussioner har möjligheten att både ställa frågor, få svar eller hjälpa andra.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

869 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej Jan och Caroline!

  Vill tacka er för denna fantastiska möjlighet ni har öppnat upp med eran hemsida! Inte bara för mig utan för alla som har kunna tagit del utav eran lärdom! Har följt dig/er sedan 2014. Tror många var som jag i början, okunniga och där med skeptisk till börsen. Vill ge ett stort tack till eran ”folkutbildning” från mig och mina vänner/familj. Ni gör skillnad för många, tack för att ni finns!

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Markus
 2. Hej,
  Hittar ingen analys på att köpa bil på er blogg. Kanske ni inte vill ge er in i den smeten eller? Men faktum är ju att bilen kostar enormt mycket pengar och kostar dessutom många gånger onödigt mycket för många. Tror det finns mycket okunskap och olyckliga resonemang hos oss därute. Jag är kanske en av dom:).
  Jag har själv provat privatleasing nu i 3 år. Många fnyser på näsan och påstår att 3000:- per månad är dyrt. Men är det verkligen det om man räknar in precis allt som en äldre (5-10år) begagnad bil kostar? Varför skulle jag då vilja att ni gör en analys på detta. Jo det är många artiklar som jämför kostnader hit och dit men jag har inte sett någon som tar med ett alternativ på vad man kan göra med låt säga 200000 istället för att köpa bilen. Man tar ofta med att man ska låna till bilen. Men jag tänker ett alternativ att köpa indexfond för 200000. Med er räntapåränta kalkyl är dom värda typ 350000 efter 10 år. Men det är ju inte så enkelt heller för det förutsätter givetvis att du kan avvara 3000 i månaden och låta fonderna vara OCH då skulle du istället kunna månadsspara 3000 i månaden….. Hur påverkar sådana alternativinvesteringar bilköpet? Köpa en beg bil för 200000 och behålla i 10 år vs privatleasing….. Vore grymt kul att höra hur ni resonerar. Tack för en givande blogg för oss vanliga:)

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Daniel
   1. Tack för tips. Hade faktiskt missat den tråden. Men det känns som en bilförsäljare som är anti privatleasing förstört tråden. Killen som gjort kalkylen på privatleasing av Kia Niro är ju på rätt spår so jag ser det. Dock har han inte med vad han kan göra med investeringspengen som han har kvar om han väljer privatleasing, något är ju den värd och det skulle ju gynna privatleasingen ännu mer.
    Köpa begagnat – ja självklart så har man möjlighet att göra en bättre affär då. Men du ska då lyckas med att köpa till rätt pris OCH sälja till rätt pris OCH ha tur med att det inte dyker upp några dyra reparationer under ditt ägande. Kanske inte helt olikt i att köpa aktier jämfört med index…har man tur så:)

    0
    Gravatar för användaren
    Daniel
   2. Har du hittat bilsvar.se? Kollade Kia Niro där nu. 3500/mån räknar dom det kostar att köpa en 2018 års modell och äga den i 3 år. (Ej beaktat någon alternativ investering) Jämfört med killen i forumet som har 3700 för en helt ny med privatleasing.
    PS. BMV verkar inte har så bra privatleasingsnivåer…

    0
    Gravatar för användaren
    Daniel
 3. Hej på er och tusen tack för allt ni lär mig om sparande och ekonomi!! Jag hittade till er sida för 1 år sedan och har sedan dess successivt ändrat mitt sparande & utvecklat min kunskap. För ett år sedan flyttade jag vårt barnspar mm till avanza och började då månadsspara där i stället för dyra fonder som vår bank seb hade rekommenderat oss. Sänkte avgifterna rejält. Det vi har på avanza är avanza auto 5. Barnen är 4 och 7 år. Jag funderar nu på att flytta allt till lysa. Är det en nackdel att byta såhär en gång per år? Nu är det i så fall tredje gången vi flyttar vårt barnspar… Visst, avgifterna har i så fall sänkts från 1,5 till 0,4 vilket såklart blir mkt i längden. Men min fundering är som sagt om det finns nån nackdel med att göra så här? Mvh Jenny.

  Svara
  1
  Gravatar för användaren
  Jenny
   1. Tack för svaret! Jag hade sett fram emot senaste avsnittet så det har jag redan lyssnat på ☺️ och då hade jag bara den frågan kvar, finns det nån nackdel. Ska lyssna vidare på de andra med 👍 vi har redan startat ett isk med månadsspar på lysa som är till familjen. Och nu hamnar barnsparet där med! Mvh Jenny

    0
    Gravatar för användaren
    Jenny
 4. Hej!
  Jag följer era avsnitt med intresse och hittade till Lysa tack vare er.Jag har ett tips på ett avsnitt som många är nyfikna på. Men man vet inte så mycket egentligen .5 g NÄSTA GENERATIONS TEKNIK SOM kommer att erbjuda betydligt snabbare kommunikation än någon annan teknik som för närvarande används. Följaktligen är potentialen
  enorm för både konsumenter och industrin .Jag har själv investerat tungt i aktier som är inblandade i 5g.
  Den som lever får se…. Så bjud in någon expert som kan förklara möjligheterna med 5g och riskerna
  Mvh Jesper

  Svara
  1
  Gravatar för användaren
  Jesper
 5. Hej!
  Jag såg på nyheterna att i april nästa år kommer det bli billigare att flytta sin tjänstepension. Kommer ni att göra ett avsnitt om detta i anknytning till denna händelse? Skulle gärna vilja ha lite tips om hur man bör/kan/ska tänka.
  Slutligen vill jag tacka för ert idoga arbete att upplysa oss okunniga om ekonomi! :)
  Gott Nytt År!
  /Henric

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Henric Oscarsson
 6. Gott slut på 2020, detta sket år som fick många av oss att ställa in och ställa om. Och det har faktiskt varit kul i vissa sammanhang och för en som är HSP are slipper jag kramas och ta in allas känslor i stora sammanhang.
  Vill tacka för pooden, igen, och den förträffliga nya hemsidan. Super bra jobbat, enkel och fräsch.
  sketa bra på ren göteborgska.

  Vad tror ni om att ha ett avsnitt eller inlägg om att inte släppa taget om en aktier/fond som varit bra ( i mitt fall H&M) och inte våga, försvara m.m. Tycker detta är som en mental förstoppning. Fattar hela grejen med att just släppa taget, men jag vågar inte, jag gör det inte, för tänk om dom går upp igen osv…. Ett avsnitt eller blogg om just mod att spränga sina psykiska hinder.
  Tack igen

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  lena grönqvist
 7. Hej Jan och Caroline,

  Jag skulle gärna se att ni gjorde en ordentlig genomgång/YouTube-avsnitt om så kallade pensionärslån som exempelvis Svensk Hypotekspension med flera. Fördelar, nackdelar, varningsflaggor etc.

  Bor man själv, har låg pension men besitter kapital, vill köpa ett hus och inte har några (kända) barn som skall ärva så verkar dessa lån vara en intressant möjlighet att komma åt det kapital som man binder i huset vid köpet.

  Hälsningar
  Berndt-inge

  Svara
  1
  Gravatar för användaren
  Berndt-inge+Petersson
 8. Hej på er och tack för inspirerande läsning!

  Jag har en fråga gällande världsläget. Hur ser ni på agendan som World Economic Forum ska börja genomföra 2021 ? Den kallas för The Great Reset och är tänkt att transformera världsekonomin. Finns det en överhängande risk att hela börsen stängs ned och alla pengar går förlorade i och med detta ?

  Länk till world economic forum:

  https://www.weforum.org/great-reset/

  mvh
  Dan

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Dan
 9. Hej Jan!
  Vilken fantastisk blogg! Verkligen inspirerande.
  Hade varit oerhört tacksam för tips och råd vad gäller sparande till barnen. Har i dagsläget sparkonton i barnens namn som vi nu ångrar.

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Kenneth
   1. Låter utmärkt!
    Ställer frågan i forumet. Tack!

    1
    Gravatar för användaren
    Kenneth
 10. hej Jan

  jag har kommit igång med sparande till mig och barnen men undrar lite hur statistiken visar sig vara bäst. Jag har 20 aktie fonder som jag lägger 100 kr i varje , många utan dessa som teknik bolag vill jag bara ha i par år för att ta del mer av vinsten istället för att bara köra index. I min portfölj har jag 6 index just nu. Min fråga lyder är det bättre att bara köra en index 2000 kr eller köra mer på min strategi? tacksam för svar mvh Micke

  Svara
  1
  Gravatar för användaren
  Micke
 11. Vilken bra kortdokumentär!

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Caspian Almerud
 12. Hej! Följt dig i flera år men vågar faktiskt för första gången sätta igång!

  Jag har kört 100aktier på långsiktigt och 100% aktier på hållbart sparande. Via lysa.

  Pengarna ska inte röras på minst 15-20år. Anser du att fördelningen bör vara enligt andra principerna med Hinkarna eller är detta en ”enklare” lösning?

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  ZD
 13. Hej på Er! Vill bara säga att jag uppskattar verkligen Era youtube klipp. Min fråga lyder om ni kan gräva upp Ett bolag som heter Cashfx group! Hade gärna hört Er analys i det här?
  Allt gott,
  Vänliga hälsningar Dennis

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Denjo
 14. Hej, lyssnar på avsnittet om HSB sparande, jag har 4 barn (och ett barnbarn nu). En sak jag har lärt mig, spara inte till en låst situation, hur är sannolikheten att era barn vill bo i Sverige? I en stad där HSB finns? Mina har åkt till Australien, flyttade ihop m kompisar i en stor 6 rummare… köpte radhus m killen (pappa till barnbarnet) osv. Jag tror mer på ett sparande där barnen får en mer öppen möjlighet, till dessutom högre avkastning som ni tydligt redogör för. Bra av er, lyssnar ofta, men ibland, bättre än att vara tyst och ge inte exempel där ni inte vet egentligen, killgissa inte.

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Dennis N jensen
 15. Testar Lysa med 70% aktier resten ränta.
  Den går inte lysande jmf OMX …..

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Frederick
 16. Hej
  Godmorgon
  Först tack för allt ni gör .
  Jag undrar var eller hur jag kan investera dagligen min pengar kan tjäna pengar.
  Jag har jätte stora ide och unik finns inte inte alla i välden .
  Jag måste tjäna varje dag och spara och hela kapital och vinsten i gen investera dagligen till få en bra summan . då kan börja
  kan jag få hjälp .

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Dani Sanaizadeh
 17. Hej Jan & Caroline.

  Jag satte mig ner för att jag tänkte skicka ett e-brev till dig och Caroline precis.

  Istället kom jag fram till att jag kunde skriva en kommentar någonstans, som jag vet att ni kommer läsa, så blir det offentligt. Jag har följt er och ett par andras bloggar om privatekonomi i ett par år nu. Efter den finansiella oron så vidtog jag åtgärder och har sagt upp alla nyhetsbrev utom ert, slutade besöka bloggar, förutom er, och läsa kommentarer. Nyhetsflödet blev helt enkelt för omfattande och oron smittade av sig till slut. I tid av oro och när osäkerhet råder kring min egen finansiella situation så är jag väldigt tacksam att jag har rikatillsammans.se som vägledare. Det är efter era råd jag byggt min fondportfölj sedan ett par år tillbaka och känner mig mycket trygg inför framtiden.

  På ett stormigt hav är ni som en boj i bukten, att förankra sig i, med ert förnuftiga förhållningssätt och för det vill jag tacka er.

  Tack för att ni bedriver rikatillsammans.se och delar med er av det ni kan för att bidra till att jag och andra kan bli just rika tillsammans i ett land med dessa möjligheter. Med humor och en stor dos av pedagogik gör ni det enkelt för oss som letar efter en lite mer prestigelös och tydlig väg i den finansiella djungeln. Jag önskar er all lycka och glöm inte att ni hjälper verkligen många människor. Kanske borde ni framställa en kursplan för högstadiet som behandlar ämnet privatekonomi?

  Svara
  2
  Gravatar för användaren
  Erik
 18. Hej, älskar din blogg och läser den regelbundet. Nu har jag en fråga, i de oroliga tiderna med Corona skulle det vara en bra idé att sprida ut sitt månadssparande och köpa fonder varannan vecka istället för 1 gång i månaden? Åtminstone tills det känns som om marknaden stabiliseras lite. Känns ju smart att spara varannan vecka i nergång men det blir ju en nackdel vid vändpunkten och sedan vid uppgång…. Finns det något possessivt med att spara 2 gånger i månaden i dessa tider?

  Svara
  1
  Gravatar för användaren
  Elina
  1. Hej Elina!

   Jag skulle personligen säga att det hade väl varit ett väldigt bra alternativ när börsen är så volatil som den är just nu.
   Visst, forskning säger att det är större chans att du tjänar mer på att investera allt på en gång (Jan har gjort en artikel om detta), men just i dessa tider så rör sig börsen så himla mycket och kan absolut vara bra att köpa oftare för att sprida ut sina köp.

   Normalt så rör sig ungefär börsen ca 1% på en dag, nu är vi uppe i 4-7% om dagen, lätt så att man prickar av en dag man kanske inte ville köpa på då.

   Svara
   0
   Gravatar för användaren
   Robin Wikström
 19. Hej, jag och min sambo har mailat er flera gånger för att få ut ett intyg på att han har gått kursen hos er, så vi kan få ersättning från Unionen. Snälla svara oss. Han heter Björn Ahlzen.

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Frida Lundqvist
 20. Hej Jan och Caroline. Ni har en suverän verksamhet på så många sätt. Jag har med framgång följt ert upplägg under några års tid. Men jag har kommit till ett vägval och inser att det som skulle ta er from good to great vore om ni skulle ta fram rekommenderade fondportföljer som enbart har hållbara fonder och/eller åtminstone fonder med låg CO2-risk. D.v.s. fondportföljer som åtminstone inte supportar det gamla fossilsamhället som just nu är på väg att ställa till det riktigt rejält för allas våra barn och barnbarn.
  Om ni lyckas med det kommer jag fortsätta följa er under många år framåt. Om inte kommer vi vandra olika vägar framåt.
  Bästa hälsningar,
  Mattias

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Mattias Lindberg

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök