RikaTillsammans - Om oss

Om oss

- Jan och Caroline Bolmeson

För mig är ekonomi och pengar en av penslarna som man kan designa sitt liv med. Det kan handla om tid, pengar, energi eller bara möjligheten att få välja själv. Därför har vi alltid försökt hjälpa våra läsare till en bättre privatekonomi och ett rikare liv. Idag är RikaTillsammans något större än mig och Caroline. Det är en community där tusentals personer delar ambitionen att hjälpas åt för att bli rika tillsammans.

Jag, Jan Bolmeson, började investera 1996. Min ekonomiska resa har varit lång och krokig, med både stora framgångar och motgångar. Även om vi inte är med på någon ”rikast i din kommun”-lista lever vi, enligt våra mått mätt, ett rikt liv. Den största framgången är dock inte den pengamässiga biten. Det är att vi idag är hundratals om inte tusentals människor i RikaTillsammans-communityn som hjälper varandra.

I mina ögon har RikaTillsammans gått från att vara en blogg med ett forum till att vara en community med ett forum med tillhörande blogg och podd. Jag har haft förmånen att lära känna nya människor, vi är många som har hjälpt varandra, vi har investerat tillsammans, vi har firat konkreta ekonomiska framgångar, vi har druckit gravöl över förlorade pengar, vi har påverkat företag i finansbranschen i en positiv riktning, vi har stått för forskningens sätt att investera och försökt folkbilda och det känns som att resan fortfarande bara har börjat.

Vi hoppas att du också känner dig välkommen att göra oss och andra i communityn sällskap.

Varmt välkommen,
Jan Bolmeson

PS. Om du inte har besökt ”Börja här”-sidan så rekommenderar jag den varmt. Den innehåller de viktigaste guldkornen.

RikaTillsammans syn är inte finansbranschens syn…

För många år sedan var det mest en frustration över finansbranschen som drev mig. Mellan 1996 och 2010-ish lyckades jag tjäna och förlora mycket pengar. Jag var i mina egna ögon kungen av aktier under IT-bubblan 1996 – 2000. Vi till och med investerade vår klasskassa i Ericsson-aktier i trean på gymnasiet 1999. När bubblan sprack var det ett ödmjukt uppvaknande.

Nästa period, 2005 – 2008, tyckte jag mig vara kungen av aktier igen. Nu hade jag läst massor av böcker, gått utbildningar, hållt på med fundamental och teknisk analys, jag var medlem i Aktiespararna, jag prenumererade på aktietidningar och gick på råd från analytiker och proffs. Ändå lyckades jag göra om bedriften från 2000 en gång till 2008 i finanskrisen och förlora en stor del av mina pengar, igen.

Ytterligare ett par år efteråt med dumma investeringar gjorde att jag stod där med den där berömda första miljonen. Mitt problem var dock att det inte var en miljon plus, utan en miljon minus. Jag kände mig mer dum och mer ensam än någonsin.

Vem kan man som småsparare lita på egentligen? Vem är på min sida? Vem kan hjälpa mig?

Det var då jag började inse att finansbranschen i vissa avseenden är naken, precis så som i sagan om kejsarens nya kläder. Finansbranschen är duktig på att tjäna pengar till sig själv, men inte till oss som är kunder. Extra tydligt blev det när Caroline doktorerade (inom mikrobiologi) och jag började läsa på vad forskningen faktiskt sa om sparande.

Det var lite galet när jag insåg att det som forskningen säger som sparande går nästan tvärtom emot det man fortfarande – 2022 – får höra av experter, rådgivare eller i media. Men på ett sätt var det också väldigt förlösande för forskningen sa – med min översättning:

Sparande är ganska enkelt. Det enda som du behöver göra är att köpa alla företag, i alla länder, i alla branscher, i alla storlekar så billigt som möjligt. Månadsspara i dem så regelbundet och så långsiktigt som möjligt. Bry dig inte om vad rådgivare, analytiker, marknaden eller andra säger och gör.

De senaste 10 åren har vi försökt sprida det här budskapet om att hellre köpa hela höstacken än att leta efter nålar. Vår senaste och mest aktuella ”översättning” av forskningens, communityns och myndigheters rekommendationer finner du i nedanstående artikel:

238
16 januari, 2022
Så här bör du investera 2022 enligt forskningen och forumet

Här får du vår, forskningens och RikaTillsammans-forumets syn på hur man kan och bör investera 2022 (eller vilket år som helst). I årets uppdatering har vi förenklat och förtydligat – så att både du som är helt ny eller proffs – får glädje av förslagen. Som en bonus får du även ett par viktiga stickspår […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer

Det som dessutom är så himla skönt idag är att insikten om att det sparande som kräver minst tid, minst ansträngning, minst engagemang, minst kompetens också är det som med stor sannolikhet kommer ge bäst resultat. Det gör att man också kan lägga mer tid på att se pengar som ett verktyg och fokusera på det som gör mest skillnad.

Vi tror på att lägga fokus på det som gör skillnad

En annan sak som i många år har frustrerat mig jämte finansbranschen är hur ”fördummande” och på låg nivå vissa samtal och råd om ekonomi är. Ett klassiskt råd låter ungefär så här:

Om du dricker en kopp kaffe mindre om dagen, så sparar du 30 kr. På ett år sparar du hela 10 000 kr.

Ja, det är svårt att argumentera mot matematiken. Man skulle till och med kunna säga att med ränta på ränta-effekten blir det 20 000 kr på 10 år. MEN! Man missar ju poängen:

Men, tänk om jag gillar kaffe? Tänk om kaffe gör upplevelsen av mitt liv rikare?

Eftersom vi inte får någon träning eller utbildning i ekonomi så blir nästan alla samtal begränsande eller går ut på att säga ”nej”, eller ”inte”. Man ska ut dra ner, spara, minska, man borde skärpa sig och liknande. Typ:

Se över dina mobilabonnemang så att du inte betalar i onödan. Ta inte SMS-lån. Sätt dig inte i skuld.

Jag vet inte hur det är för dig, men jag tappar energi och tycker inte det är så roligt. Vad kan jag spara på att byta telefonabonnemang, 30 kr i månaden? 1 000 kr per år? Sedan blir folk förvånade att ekonomi upplevs som tråkigt. Jämför det med att lägga 10 minuter på att t.ex. byta tillbaka till AP7 SÅFA i premiepensionen (PPM) som kan jag ge tiotusentalskronor mer i pension.

Det handlar om att göra rätt sak på rätt sätt istället för fel sak på rätt sätt. Det handlar om att ställa sig 10 000 kr-frågor istället för 10 kr-frågor för att ekonomi ska bli roligt och relevant på riktigt.

Det är så mycket mer som är så konstigt med de resonemangen. Inte minst om man tar det rent matematiskt. Du kan maximalt spara 100 % av dina utgifter. Men det finns ingen begränsning uppåt i hur mycket man kan tjäna. Varför inte lägga lika mycket fokus på hur man kan investera och tjäna pengar istället för att minska kostnader?

Därför tror vi på att lägga tiden och energin där det gör skillnad. Få rätt på de stora sakerna i ekonomin. Det som gör skillnad på riktigt. Det är också ett område som förenar många av oss i communityn. Viljan att inte behöva dra ner, minska, säga nej och avveckla. Många av oss har hellre än önskan om att utveckla – både vår ekonomi, vårt sparande men även våra liv.

Spendera extravagant och var brutalt snål, samtidigt

Vidare verkar konsensus i samhället vara att ju mindre du spenderar desto bättre. Ju lägre utgifter desto bättre person är man. Jag har svårt för det, jag tror snarare på att spendera maximalt i linje med sina värderingar, sina grundläggande egenskaper och det som är viktigt i mitt liv. Att snarare vara högst medveten i sin konsumtion.

Om du älskar skor, då tänker jag, gå bananas i din sko-shopping. Spendera extravagant på skor på det sätt din ekonomi tillåter. Men lika extravagant som du spenderar på dina skor, var lika brutalt snål i de områden som inte ger dig någon energi.

Jag och Caroline spenderar extravagant på att ha en vardag med guldkant. Vi har haft au pair, vi har städhjälp, vi har skola och dagis inom 1 000 meter, vi har kontoret hemma, vi anlitar hantverkare till det mesta, vi har 0 minuter i pendlingstid, personlig tränare och så vidare. Det ger oss supermycket energi att kunna göra det vi tycker är kul.

Däremot lägger vi väldigt lite tid, pengar och energi på heminredning (typ allt är från IKEA), märkeskläder eller motsvarande. Förr hade vi till och med en 10+ år gammal bil, men communityn hjälpte oss till en Tesla Model Y via 700 kommentarer… 😂

Det handlar således om att välja och måla sitt ekonomiska liv precis så som man själv vill ha det. Att kanske ställa sig och fundera på den viktiga frågan: vad är det som är viktigt för mig eller för oss? Det är därför vi uppskattar samtal i communityn bortom bara pengar. Livet är rikare än så.

Få de senaste artiklarna och bästa tipsen till din mejlkorg!

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt, kommer en gång i månaden och i välkomstbreven får du våra bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Kort om oss: Jan och Caroline Bolmeson

I takt med att communityn växer och har blivit mer aktiv påstår jag att vi – jag och Caroline – blir mindre och mindre viktiga. Vi har sprungit med facklan hittills och vår förhoppning är att den snart inte ska behöva bäras av oss mer. Men vi vet att folk ibland är nyfikna på oss.

Ingen av oss har en formell ekonomisk bakgrund, vilket konstigt nog har visat sig vara en fördel i vissa avseenden. Jag är utbildad civilingenjör vid LTH med inriktning mot teknisk fysik och tog examen 2005. Caroline har en magister i mikrobiologi och har disputerat med en avhandling om diabetes, också vid Lunds Universitet.

Vi träffades 2003, gifte oss 2008 och har idag två barn och bor i Malmö. Vi lever ett ganska normalt småbarnsliv med allt vad det innebär med en fyra- och en elvaåring. På fritiden skjutsar vi barnen, hänger med vänner och tränar den israeliska kampsporten Krav Maga.

Bloggen är idag en av flera verksamheter som jag driver eller är engagerad i. De flesta är relaterade till bloggen i form av t.ex. det digitala ekonomiverktyget Spirecta som verkligen är ett hjärteprojekt. Mer om det när jag känner mig redo att släppa min bebis ut i världen på riktigt. Den andra relevanta verksamheten är Goda Tiders tipstjänst som jag samäger med en kompis för att kunna erbjuda Patreon-communityn tips på spekulationer i börsintroduktioner. Vill man veta mer om mina företagsengagemang så går det bra att slå mig i något av alla officiella register som finns.

När det gäller det ekonomiska så har jag sedan 2007 skrivit mer än 1 000 artiklar, publicerat mer än 240 poddavsnitt och skrivit boken ”Gör ditt barn rikt”. Jag medverkat och citerats i alla större svenska tidningar som Göteborgs Posten, Sydsvenskan, RealTid, SvD, TT m.fl. Jag har deltagit i Sveriges Radio, TV4, SVT, TV3 otaliga poddar och jag har försökt hålla småspararens fana högt.

Man tycker ju själv aldrig att man är kontroversiell, men under åren har jag fått en del kritik för mina åsikter. Det är allt från åsikter om t.ex. FIRE, att den vanlige småspararen borde sluta med aktier och köpa indexfonder, om företagande och lönenivåer etc. Banker har skrivit negativa pressreleaser om mig, jag har trådar på Flashback och Twitter som är allt annat än smickrande och det finns artiklar i Affärsvärlden / Filter som kritiserar mig för ett marknadsföringssamarbete. Som vanligt gäller alltså att du behöver bilda dig din egen uppfattning. Min ambition är och har alltid varit att försöka vara tydlig jag bara kan och refererar numer mycket mer till både forumtrådar, forskning och myndighetsrapporter.

Professionellt har jag drivit eget sedan 2003. Jag har arbetat som managementkonsult, föreläsare och rikedomscoach. Ett tag tyckte jag styrelsearbete var kul och jag har nog ca 25 styrelseuppdrag i bagaget. Min Batman-karriär (=kvällar, helger och nätter) är som programmerare och pappa till lite olika webbprojekt.

Så tjänar vi pengar på RikaTillsammans: reklam, utbildningar, plustjänster, samarbeten och Patreon

Det är tyvärr inte gratis att producera avsnitt varje vecka som ska researchas, förberedas, spelas in, klippas, transkriberas, publiceras, kommenteras och underhållas. Det samma gäller både forumet, Patreon-communityn, två poddar och allt annat runt RikaTillsammans inkl. lön till mig och Caroline. Därför har vi under årens lopp, provat olika sätt att tjäna pengar på RikaTillsammans.

Idag tjänar vi pengar främst på samarbeten och de frivilliga prenumerationer våra fantastiska medlemmar i Patreon-delen av communityn bidrar med och våra plustjänster. Det är allt från vårt egenutvecklade verktyg för privatekonomibokföring Spirecta till delägarskap i kringtjänster. Det gör det också möjligt att till skillnad från annan media hålla antalet annonser till ett minium. Men det är främst samarbeten via sponsrade länkar som finansierar RikaTillsammans.

Vi försöker vara så transparenta som möjligt med våra samarbeten. Vi färgar artikeln med en annan färg i översikterna, vi inleder alltid med att direkt skriva att det är ett samarbete, vi säger det inom första minuten i poddarna och vi skriver ut på länkarna om det är sponsrade länkar. Allt för att du ska vara helt trygg i att det är transparent, tydligt och att vår intention och riktning är samma som din. Vi har även skrivit en policy om samarbeten som vi följer.

Än viktigare är att vi också ALLTID lägger egna pengar i det som vi tipsar om på bloggen. När vi pratar om en fond, en fondrobot, ett samarbete eller liknande så sitter vi också i båten. Lite enligt ”pilotskola”-principen. Det gör vi att vi försöker vara noggranna med de samarbeten vi gör, men självklart är det ingen garanti för att det alltid kommer att lyckas.

Sparande är inte riskfritt, vi har inte någon kristallkula och vi är inte felfria

Vi har historiskt tagit upp placeringar där både vi och andra har tappat hela eller delar av vårt kapital. Vi har marknadsfört saker som vi sedan dragit ner eller slutat med, t.ex. Trine, Tessin, Trustbuddy och BG. Vi rekommenderat mängder med fonder som vi numer avråder från, t.ex. Spiltan Räntefond, Stella Nova, Pacific Precious m.fl. Vi har haft fondportföljer som man kunnat följa som vi avvecklat.

Vi har i poddavsnitt pratat om aktier som t.ex. Wirecard som sedan kraschade. Jag är till och med delägare i en aktietipstjänst som vid ett tillfälle gjorde en positiv analys på ett företag (Nustay) som sedan gick i konkurs. Jag vill vara tydlig med att vi har ingen kristallkula och vi är inte felfria. Vissa saker som vi pratar om kommer gå åt helt fel håll. Både att rekommendationer vi gör kommer gå åt fel håll och rekommendationer vi inte gör jättebra (t.ex. krypto som jag fortfarande är helt frågande till). Det kommer bero på allt från marknadens påverkan till att ny information tillkommer över tid.

Vår poäng är att när man investerar så ingår det i spelet att man ibland förlorar pengar likaväl som man vinner. Det ingår i spelet att oroa sig och fatta både bra och dåliga beslut. Det ingår att kontinuerligt besöka det så kallade ”Ångerns tempel”. Även vi ångrar ibland att vi lyssnade på någon, att vi köpte för mycket eller överhuvudtaget eller till och med vi ångra köpte för lite, sålde för tidig eller för sent. Poängen är att det alltid kommer att finnas något att ångra. Både för dig och för oss.

Framgångsrikt investerande enligt oss går inte ut på att varje kula man drar ur en påse ska vara en vinstkula. Det går inte. Målet är snarare att om man drar tillräckligt många kulor över tid, då ska summan av alla kulorna vara positiv. Det handlar om att vinna spelet, inte loppet. Det är en av flera anledningar till att vi tjatar om indexfonder/fondrobotar som gör att du äger alla kulor. Vissa bra, vissa dåliga, men som helhet över tid väldigt svårt att slå.

Det jag förmodligen försöker säga är att om du följer oss och communityn så kommer du ibland tjäna pengar och ibland förlora pengar. Din riskhantering är enormt viktig. Det är viktigt att inte lägga alla äggen i samma korg, det är t.ex. därför vi tjatar om Fyra-hinkar-principen. Mina vänner som är finansjurister älskar att skriva följande av en anledning:

Kom ihåg att investeringar både kan öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela ditt investerade kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning.

Och så är det verkligen. Det är därför viktigt att du är kritisk till det som vi och andra skriver i communityn. Det är inte utan anledning som det i varje diskussionstråd i forumet står:

Kom ihåg att du tar tips från ett anonymt forum på nätet.

I Patreon-delen av communityn har jag på skämt hotat med att om någon placerar pengar bara ”För att Jan sa att det var bra”, inte gör sin egen research och tar sitt eget beslut så får man inte vara med. Så gäller nog för hela RikaTillsammans när jag tänker efter. 😂

För dig som vill ha personlig finansiell rådgivning, så är det inget vi gör tyvärr. Däremot har vi i forumet sammanställt en lista med finansiella rådgivare som vi tycker är bra. Flera av dem har till och med intervjuats på bloggen.

Med allt ovan sagt, varmt välkommen till oss alla här på RikaTillsammans!
Jan och Caroline

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök