RikaTillsammans - Om oss

Om oss

- Jan och Caroline Bolmeson

Målet med RikaTillsammans är att du varje vecka ska få konkreta tips, råd, inspiration och verktyg för att din privatekonomi och sparande till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt. När privatekonomi får handla om att göra livet rikare blir det nämligen roligt på riktigt.

Jag, Jan, började investera 1996 vilket innebär att jag snart har investerat mina egna pengar i snart 25 år. Jag har både lyckats tjäna och förlora mycket pengar under åren. Den första miljonen, som många pratar om i ekonomisammanhang, var för mig inte en miljon plus, utan en miljon minus. Idag har vi ett rikt liv med mycket frihet och förmånen samt möjligheten att välja var vi lägger vår tid, bland annat här på bloggen och podden.

Bloggen började 2007 både som en önskan att få träffa andra som också ville ta sin ekonomi till nästa nivå men även som en frustration på finansbranschen. I finanskrisen 2008 förlorade jag nämligen en stor del av mina pengar för andra gången (första gången var IT-bubblan 2001) och då insåg jag att kejsaren, i form av finansbranschen, var naken.

Extra tydligt blev det när Caroline doktorerade (inom mikrobiologi) och jag började läsa ekonomisk forskning. Den går i många avseende tvärtemot det som jag alltid hade fått höra av diverse experter, finansiella rådgivare, och privatrådgivare på banken eller inom private banking. Då kände jag mer dum och ensam än någonsin. Vem kunde man lita på egentligen? Vem var på min sida? Vem kunde hjälpa mig?

Märkligt att forskningen säger en sak och alla andra gör en helt annan

Sedan dess har det fascinerat mig att vi småsparare låter finansbranschen lura oss att spara och investera på sitt sätt, när det finns ett vetenskapligt belagt sätt som faktiskt fungerar. Fråga dig själv, skulle du acceptera följande från en hjärtläkare?

Det finns ett forskningsbaserat sätt att göra den här hjärtoperationen på. Sättet är beprövat, tryggt, har mer än 25 år på nacken och det ger bäst odds för att lyckas. Men jag tänker inte operera på det sättet, jag tänker operera på mitt eget sätt.

Det brukar inte lyckas i majoriteten av fallen, men jag vill ge mig själv chansen att lyckas bättre än ändra hjärtläkare. Så ge mig nu ditt hjärta, och förresten, du kommer få betala mig i procent på alla dina pengar oavsett om jag lyckas eller inte med operationen.

Hjärtläkare från helvetet Generell finansiell rådgivare

Det kan låta överdrivet, men det är exakt vad som sker i finansbranschen varje dag. Fortfarande, än idag. Jag har varit med om varianter på ovanstående uttalanden många gånger. Det är dock sällan jag har fått höra det så tydligt som i en debatt jag deltog i för några år sedan:

Jag skiter väl i vad forskningen säger!

Känd svensk investerare och författare till en bok om aktier, i en debatt med mig om sparande inför 250+ personer.

Därför är ett av bloggens syften att vara en kontrast till det som sägs som sanning där ute. För många gånger är det inte sant. Det är inte ens nästan sant. Ett typiskt exempel för inte så länge sedan var när vi blev offentligt kritiserade Danske Bank och HSB som tyckte att vi hade fel. Vilket var väldigt konstigt eftersom vi dessutom själva var kunder hos dem sedan nästan 10 år tillbaka. 🤔

Vi har möjligheten att vara annorlunda

Vi kan i mångt och mycket vara den här kontrasten eftersom vi har några ”orättvisa” fördelar som andra aktörer inte har.

Därför kan vi vara annorlunda
 • Vi inte har någon ambition att förvalta dina pengar
 • Vi är inte finansiella rådgivare eller jobbar i finansbranschen
 • Vi säljer inga egna fonder, investeringar eller finansiella produkter
 • Vi tjänar inte olika mycket beroende på vilket beslut du tar
 • Vi sitter i exakt samma båt som du
 • Vi har ofta samma frågor, utmaningar eller funderingar som du
 • Vi har sparat och investerat våra egna pengar sedan 1996.
 • Vi har gjort vartenda misstag som går att göra med sina pengar.
 • Vi har idag de pengar vi behöver för att leva ett gott liv

Vi försöker istället autentiskt dela med oss av hur vi själva gör, hur vi placerar våra egna pengar, hur vi tänker, vad vi har lyckats med och framförallt vad vi har misslyckats med. Vi tar avstamp i det som forskningen säger och det som så här 25 år senare ter sig fungera. Precis det som vi har sammanfattat i vår kom-igång-artikel:

99
29 november, 2020
Börja spara och investera

Denna artikel är en del av vår kom-igång guide: ”Börja spara och investera rätt och lätt”. Den här artikeln är inte ett samarbete och har inte blivit sponsrad, men den innehåller en eller flera, uppmärkta, sponsrade länkar till bl.a. Avanza, Lysa och Nordnet. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy. Spara mindre. […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer

Vår förhoppning är att du därmed ska slippa göra de många misstag vi har gjort. Vi vill ge dig ett försprång, en trygghet och ett lugn i ditt sparande, ett självförtroende i att inte lyssna på alla s.k. experter eller rådgivare (som för övrigt har mindre rätt än om du singlar slant) samtidigt som du får en bättre avkastning, tjänar mer pengar och får ett rikare liv. Något som vi önskar hade funnits för oss i början av vår resa.

För tydlighetens skull: vi är inte oberoende eller opartiska som t.ex. SVT, en myndighet eller en sajt som t.ex. konsumenternas.se. Vi vill kunna säga: ”Välj leverantör X, för det gör vi”. Att göra som SVT där man tejpar över varumärken tycker jag bara är fånigt. Vi driver ett företag (”RikaTillsammans AB”) som ska gå med vinst. Samtidigt försöker vi balansera alla dessa avvägningar som det innebär för bland annat behålla ditt förtroende. Det är en pågående diskussion som du kan läsa mer om i forumet här.

Vi tror på att lägga fokus på det som gör skillnad

En annan sak som i många år har frustrerat mig är hur fördummande vissa råd i media är. Ett klassiskt råd låter ungefär så här:

Om du dricker en kopp kaffe mindre om dagen, så sparar du 30 kr. På ett år sparar du hela 10 000 kr.

Ja, det är svårt att argumentera mot matematiken. Man skulle till och med kunna säga att med ränta på ränta-effekten blir det 20 000 kr på 10 år. MEN! Man missar ju poängen:

Men, tänk om jag gillar kaffe? Tänk om kaffe gör upplevelsen av mitt liv rikare?

Nästan alla råd går ut på att dra ner, spara, minska, att man borde skärpa sig och liknande. Typ:

Se över dina mobilabonnemang så att du inte betalar i onödan.

Jag vet inte hur det är för dig, men jag tappar energi och tycker inte det är så roligt. Vad kan jag spara på att byta telefonabonnemang, 30 kr i månaden? 1 000 kr per å? Sedan blir folk förvånade att ekonomi upplevs som tråkigt. Jämför det med att lägga 10 minuter på att t.ex. byta tillbaka till AP7 SÅFA i premiepensionen (PPM) som kan jag ge tiotusentalskronor mer i pension.

Det handlar om att göra rätt sak på rätt sätt istället för fel sak på rätt sätt. Det handlar om att ställa sig 10 000 kr-frågor istället för 10 kr-frågor för att ekonomi ska bli roligt och relevant på riktigt.

Det är så mycket mer som är så konstigt med de resonemangen. Inte minst om man tar det rent matematiskt. Du kan maximalt spara 100 % av dina utgifter. Men det finns ingen begränsning uppåt i hur mycket man kan tjäna. Varför inte lägga lika mycket fokus på hur man kan investera och tjäna pengar istället för att minska kostnader?

Därför tror vi på att lägga tiden och energin där det gör skillnad. Få rätt på de stora sakerna i ekonomin. Det som gör skillnad på riktigt.

Spendera extravagant på det som ger energi och var brutalt snål med det som inte ger det

Vidare verkar konsensus i samhället vara att ju mindre du spenderar desto bättre. Ju lägre utgifter desto bättre person är man. Jag har svårt för det, jag tror snarare på att spendera maximalt i linje med sina värderingar, sina grundläggande egenskaper och det som är viktigt i mitt liv. Att snarare vara högst medveten i sin konsumtion.

Om du älskar skor, då tänker jag, gå bananas i din sko-shopping. Spendera extravagant på skor på det sätt din ekonomi tillåter. Men lika extravagant som du spenderar på dina skor, var lika brutalt snål i de områden som inte ger dig någon energi.

Vi har t.ex. en vän som älskar skor men bryr sig inte så mycket var hen bor. Således läggs det mycket pengar på skor, men boendet är billigt vilket tillåter spenderingen på skor. Det ger mycket mer energi och livskvalitet än att ha en dyr bostadsrätt inne i stan som inte ger någon energi.

Jag och Caroline spenderar extravagant på att ha en optimerad vardag. Vi har au pair, vi har städhjälp, vi har matkasse, vi har skola och dagis inom 1 000 meter, vi har kontoret hemma, vi anlitar hantverkare till det mesta, 0 minuter i pendlingstid, personlig tränare och så vidare. Det ger oss supermycket energi att kunna göra det vi tycker är kul. Däremot lägger vi extremt lite pengar på bil (vi har en v70 från 2009), heminredning (typ allt är från IKEA), resor, märkeskläder eller liknande.

Några av våra mer förmögna vänner brukar skratta och reta oss för det. En god vän skulle till och med göra intervention och ta med Caroline till Köpenhamn för att handla märkesväska. Det var ju dessutom inte en konsumtion utan investering. 🙂

Det handlar således om att välja själv. Att kanske ställa sig och fundera på den viktiga frågan: vad är det som är viktigt för mig eller för oss?

Bloggen, podden och communityn RikaTillsammans

Det var aldrig meningen att bloggen eller RikaTillsammans skulle bli något stort. Det var något jag gjorde på kvällarna efter jobbet. Caroline doktorerade och jobbade på Lunds Universitet. Men i takt med att intresset blev större har förutsättningarna förändrats.

2017 började vi podda på uppmaning av er läsare. Först poddade jag själv och sedan bad jag Caroline vara med och läsa upp frågor. Sin nyfikenhet och forskarutbildning trogen började hon ifrågasätta, utmana och göra mig allmänt frustrerad. Eftersom hon inte hade en ekonomibakgrund tvingande hon mig prata om ekonomi på svenska.

Det visade sig vara ett lyckokast eftersom det gjorde att podden blev en av Sveriges största och mest populära. Sedan dess har det blivit ett avsnitt i veckan och i skrivande stund snart 4 år med 200 avsnitt. Vi har haft hela spannet med avsnitt om allt från vad forskningen säger om investeringar, om ekonomisk frihet (FIRE) till samtal om relationer med vår parterapeut.

2019 startade vi RikaTillsammans-communityn för de som ville ha lite mer, ville träffa likasinnade, delta i träffar med gäster och föreläsare, ville investera tillsammans och fördjupa sig i olika ämnen. Det har varit en stor succé. På önskemål har vi till och med gjort saminvesteringar för mer än 120 miljoner kronor i stor konkurrens med aktörer som AMF Fonder, Länsförsäkringar och några av Sveriges mest välkända investerare.

Communityn tillsammans med andra projekt gjorde det möjligt att hösten 2020 göra om RikaTillsammans till att fokusera än mer på #Tillsammans, skippa en stor del av reklam-finansieringen och fokusera på det som är viktigt. Hjälpas åt tillsammans för att ta sparandet, ekonomin och livet till nästa nivå.

Få de senaste artiklarna och bästa tipsen till din mejlkorg!

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt, kommer en gång i månaden och i välkomstbreven får du våra bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Kort om oss – Jan och Caroline Bolmeson

Ingen av oss har en formell ekonomisk bakgrund, vilket konstigt nog har visat sig vara en stor fördel. Jag är utbildad civilingenjör vid LTH med inriktning mot teknisk fysik. Caroline har en magister i mikrobiologi och har disputerat med en avhandling om diabetes, också vid Lunds Universitet.

Vi träffades 2003, gifte oss 2008 och har idag två barn och bor i Malmö. Vi lever ett ganska normalt småbarnsliv med allt vad det innebär med en två- och en nioåring. På fritiden skjutsar vi barnen, hänger med vänner och tränar den israeliska kampsporten Krav Maga även om vi i skrivande stund (nov, 2020) karantänar ganska mycket.

Bloggen är idag en av flera verksamheter som jag driver eller är engagerad i. De flesta är relaterade till bloggen i form av t.ex. det digitala ekonomiverktyget Spirecta som verkligen är ett hjärteprojekt.

När det gäller det ekonomiska så har jag sedan 2007 skrivit mer än 1 000 artiklar, 200 poddavsnitt och skrivit boken ”Gör ditt barn rikt”. Jag medverkat och citerats i alla större svenska tidningar som Göteborgs Posten, Sydsvenskan, RealTid, SvD, TT m.fl. Jag har deltagit i Sveriges Radio, TV4, SVT, TV3 otaliga poddar och jag har försökt hålla småspararens fana högt. Tiden får utvisa huruvida det har lyckats eller ej.

Professionellt har jag arbetat som managementkonsult, föreläsare och coach, jag har arbetat i över 15 styrelser med affärsutveckling, marknadsföring och kommunikation. Min Batman-karriär på kvällar, helger och nätter är som hobby-programmerare.

Du kan lyssna på en kort dokumentär om oss i Sveriges Radio P1 från 2018 om du vill lära känna oss närmare.

60
29 juli, 2018
Kortdokumentär i P1: ”Vi bestämde oss för att bli rika”

För ett tag sedan blev jag och Caroline intervjuade av Lotta Malmstedt som arbetar för Sveriges Radio P1-programmet Tendens. I måndags publicerades den på deras hemsida och vi hoppas att du gillar den och kanske lär känna oss lite närmare. :-) Jag och Caroline har gjort ganska många intervjuer men det här var faktiskt en […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer

Pengar är bara ett verktyg som löser vissa problem och skapar vissa möjligheter

För mig är alltså sparande och investerande snarare en hjärtefråga än något jag tänkte att jag skulle jobba med. Det är en förutsättning och något som jag vill ”bara” ska fungera så att jag och Caroline kan leva det liv vi älskar och älska det liv vi lever. Det är därför Caroline har kunnat byta karriär, jag har kunnat satsa på egna projekt och företag och vi har väldigt mycket frihet i livet.

Vi är inte rikast, kommer förmodligen aldrig hamna på någon ”rikast-i-din-kommun”-lista och vi har ingen sådan ambition. Något en del av våra mer förmögna vänner retar oss för. Tvärtom har det för oss alltid handlat om att ha en balans i livet. Vår syn är att pengar löser en hel del problem, de skapar vissa möjligheter men de är långt ifrån allt. De är extremt bra i vissa områden och helt värdelösa i andra.

Det är svårt att betala hyra med kärlek. På samma sätt som de flesta beskriver att det viktigaste i slutet av livet inte var pengarna man samlade på sig utan de minnen man skapade med andra, de relationer man hade och den tid man tillbringade med de man tyckte om.

Det är därför vi på bloggen inte bara pratar om pengar och investeringar. Vi försöker inte ”maxa” pengarna, ge tips om den högsta avkastningen eller bli rik snabbt på trading, snabba klipp eller liknande. Snarare säger vår erfarenhet att tvärtom fungerar. Det handlar om att ha en balans i livet.

Om man dör och lämnar efter sig ett stor mängd pengar man sparat ihop, då kan man fråga sig om man utnyttjade sin tid och sina resurser på bästa sätt under tiden man levde…

Eric Strand, förvaltare och grundare på fondbolaget AuAg Fonder

Jag tror inte heller på den gängse synen på att man ska snåla sig rik, ha en groteskt hög sparkvot och konsumera så lite som möjligt. Det handlar snarare om att ta medvetna val och konsumera hållbart i linje med det som är viktigt för dig.

Snarare än att ju mindre utgifter desto bättre, så tänker jag maxa utgifterna, inom de ramar du har, på det som du älskar. Älskar du skor och har råd – gå bananas! Men lika extravagant som du spenderar på skor, var lika brutalt snål i det som inte ger dig energi tillbaka, t.ex. heminredning, boende eller något annat. Som min vän och coach Moa Diseborn brukar säga:

Njut dig själv till framgång och låt livet kännas lika fantastiskt som det faktiskt är.

Moa Diseborn, coach och vän som arbetar med att skapa Livsplaner sina klienter / våra deltagare

Dessutom tror jag att man bara kan spara maximalt 100 % av sina utgifter samtidigt som det inte finns någon begränsning i hur mycket pengar man kan tjäna. Det är den här typen av resonemang som RikaTillsammans handlar om. Att det inte finns ett svar, att allt inte handlar bara om pengar och att det till syvende och sist handlar om att dö och känna att jag har levt ett fantastiskt rikt liv.

Titta, lyssna eller läs gärna några av våra bästa avsnitt som inte handlar direkt om ekonomi, sparande eller investeringar.

116
1 september, 2019
Om inte pengar gör dig lycklig, då spenderar du dem nog fel…

Dagens artikel handlar om de åtta framgångsfaktorer som enligt forskningen bidrar till vår lycka. Studier visar att vi kan köpa mycket, om inte allt, som gör oss lyckliga men att vi sällan gör det. Omedvetet lurar vi oss själva och lägger pengar på fel saker. Tricket är således att spendera sina pengar på ett sådant […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer
94
31 mars, 2019
Ett första besök i den inre trädgården…

Förra helgen tillbringade jag på ett meditationsretreat och att det var omtumlande. Minst sagt. Jag har den senaste tiden och åren sprungit allt fortare och insikten som landade var – till vilken nytta? För att dö i förtid som min pappa gjorde? För att försöka fylla en bottenlös skål med bekräftelse från andra? För att […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer
24
3 december, 2017
Pengar är inte lösningen, bara en förstärkare…

I det här avsnittet pratar jag och Moa Diseborn om erfarenheter kring arbetet med människor som fått mycket pengar. Vi pratar mycket om att pengar inte är lösningen utan många gånger bara en förstärkare av beteenden som man redan har och tricket handlar om att ställa sig rätt frågor redan idag. I poddavsnittet pratar vi […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer

Så tjänar vi pengar på bloggen – plustjänster och extremt noggrant utvalda samarbeten

Enligt mig är det största problemet i finansbranschen att:

Så länge som någon tjänar olika mycket beroende på vilket beslut du tar för dina pengar, så kommer du aldrig få riktigt oberoende råd.

Därför är det viktigt att vi är transparenta med hur bloggen finansieras och hur vi tjänar pengar. Enligt ovan ger vi ingen finansiell rådgivning, vi säljer inga egna finansiella produkter och vi har inget intresse i om du gör A eller B med dina pengar. Helt krasst så vet vi faktiskt inte ens vem du är. 🙂

Det är däremot inte gratis att producera avsnitt varje vecka som ska researchas, förberedas, spelas in, klippas, transkriberas, publiceras, kommenteras och underhållas. Därför har vi under årens lopp, många gånger på ditt och andra följares, förslag utvecklat en del plustjänster.

I samband med omlanseringen av bloggen vintern 2020 hade vi äntligen möjligheten att ta bort all irrelevant reklam i form av t.ex. banners. Vi kunde också avsluta en hel del samarbeten för att bara fokusera på de fåtal utvalda partners som erbjuder tjänster och produkter som vi själva använder.

Vi försöker också vara supertydliga mot dig som läsare när en artikel eller en länk är ett samarbete. Vi färgar artikeln med en annan färg i översikterna, vi inleder alltid med att direkt skriva att det är ett samarbete och vi skriver ut på länkarna om det är sponsrade länkar. Allt för att du ska vara helt trygg i att det är transparent, tydligt och att vår intention och riktning är samma som din. Du kan även läsa mer i vår policy om samarbeten.

Kom-igång, Nästa steg och Tillsammans

Nu finns det inte så mycket mer att säga om oss eller bloggen. Nu handlar det med mer om nästa steg och dig. Bloggen består i dagsläget av över 1 000 artiklar, 30 000 kommentarer, 4 000 frågor och svar samt över 200 poddavsnitt. Därför har vi lagt mycket tid på att göra artiklarna tillgängliga och lätthittade.

För dig som är ny, så rekommenderar vi att börja med ”kom-igång”-delen. Om du redan är igång då är ”nästa steg” ett bra ställe att börja på. Sedan tycker vi själva att forumet är ett väldigt kul ställe att hänga på. Där hittar du likasinnade, diskussioner har möjligheten att både ställa frågor, få svar eller hjälpa andra.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej. Du som skriver ansvarar själv för innehållet i din kommentar.

Gravatar ikon för användaren

922 kommentarer finns till denna artikel
Kommentarerna nedan förhandsgranskas inte och varje skribent ansvarar för sitt eget innehåll.

 1. Jag undrar om det finns en lista över Sveriges kapitalförvaltare som har lyckats bäst? Vet ni? Tack på förhand.

  Gravatar för användaren
  Anna-Karin
 2. Gällande Lysa:
  Då Lysa tar samma avgift på räntor och aktier, är det för dyrt att ha räntedelen på Lysa? Alternativet skulle ju vara att ha aktierna i Lysa och välja egna räntefonder i en separat ISK… ?

  Gravatar för användaren
  Johan Bernland
   1. Även om avgiften är 0,4% på ränteportföljen?

    0
    Gravatar för användaren
    Johan B
 3. Hej! Jag lyssnar på er podd då den innehåller många intressanta ämnen men jag klarar inte mer nu. Jag tycker att det är viktigt att det är alldeles för grabbigt. En kvinna som ställer frågor till en manlig expert söt inprincip bara manliga experter som bjuda in till podden.
  Tack för mig!

  Gravatar för användaren
  Sofie
   1. Ledsen för dålig svenska. Skrev i all hast och frustration! Jag tänker dock att det är ert jobb att skapa ett könsbalanserat innehåll. Det finns ju otroligt många grymma kvinnor där ute. Bara att bestämma sig för att hälften av gästerna ska vara kvinnor. Så jobbar ju typ alla som är seriösa idag. Tack för snabb respons!

    0
    Gravatar för användaren
    Sofie
 4. Har ni uppdaterat forumet?
  Kommer inte längre in att läsa, gick bra igår men bara blank sida idag?

  Gravatar för användaren
  Linus
 5. Hej Jan!

  Vill ställa frågan direkt till dig då jag känner ett stort förtroende för dig. Min uppfattning är att Avanza auto fungerar i stort sett som Lysa! Skulle du rekommendera att investera i Avanza Auto med 90-100% aktieexponering, Lysa 90-100% aktieexponering, eller välja egna indexfonder som exempelvis Läns Global, SEB hållbar indexnära och Avanza Emerging markets.

  Vad tror du är bäst och varför?

  Tack för många fina poddavsnitt!

  //Trogen lyssnare!

  Gravatar för användaren
  Viktor30
 6. Hej Jan
  Jag undrar en sak angående räntefonder. Jag har förstått att ifall räntan går upp så går värdet på räntefonder ner, men det borde ju innebära att man borde tjäna bra med pengar på räntefonder nu när räntorna är låga men det är ju precis tvärtom.. Det sägs ju att den nu i dagens lågräntemiljö inte lönar sig att ha pengarna i räntefonder för att de ej ger någon avkastning..Jag förstår inte hur detta rimmar…
  Tacksam om du orkar förklara, har funderat en hel del på detta och det ger mig huvudbry.

  Mvh

  Gravatar för användaren
  Balazs
 7. Hej! Hur ställer ni er till frågan huruvida sparande ska vara spännande eller inte? För många personer vet jag att det kan vara extremt svårt att komma igång med ett månadssparande. Den där lilla extra spänningen i exempelvis en nischad teknikfond kan vara det lilla extra som krävs för att komma igång. bara några kronor extra sparade i månaden räcker gott för att täcka den fondavgift som alla flyr. Jag tycker till exempel att Eric Strands fond Silver Bullet är ett klockrent exempel där man köper ett case, där avgiften blir sekundär medan tron och intresset för caset blir själva drivkraften i sparandet.

  Den parametern tycker jag att ni missar att ta hänsyn till när ni förespråkar passiva indexfonder. Man vet vad man får, men samtidigt vet man ju också vad man INTE får. Hur ställer ni er till det? Hur tänker ni själva här? Vore verkligen kul att höra frågan diskuteras!

  (Det är inte menat som ett ifrågasättande av själva teorin. Hade jag lagt pengar på ett ställe och inte rört dem på 20 år hade jag valt en passiv indexfond alla dagar i veckan, men i det korta loppet tycker jag att den mentala inställningen till sparande och folks förmåga att lyckas med detta kan behöva nyanseras)

  Gravatar för användaren
  Karl-Johan
 8. Hej
  Har nyligen upptäckt er mycket intressanta sida på nätet och en fråga formulerades sig direkt i mitt huvud.
  Nu när börsen slår rekord efter rekord, börjar det kännas nervöst även om staterna i världen fortsätter stimulera ekonomierna. Frågan gäller om det finns några bra fonder att övervintra i. Räntefonder/obligationsfonder verkar ju även de sjunka (även om inte lika mycket) när börsen får en baksmälla, så det känns inte helt optimalt. Hur agerar man om man vill sova lugnare?
  Bästa hälsningar

  Gravatar för användaren
  Torsten
 9. Gofido inget försäkringsbolag kollat med FI skriv det direkt så slipper problem i framtiden,det också ett sätt spara

  Gravatar för användaren
  Georg Carlde
 10. Hej!
  En fundering kring det här med räntor och räntornas del som bl.a krockkudden/broms i ens sparande.
  Man hör ju nu på olika håll att räntor inte är något att ha i sitt sparande.
  Jag förstår det här med att vid en nedgång så är det bättre att ha en broms osv.
  Men är det helt fel att tänka sig en högre aktieexponering och samtidigt en högre andel i sitt buffertsparande och som då kan användas för att investera mera när börsen faller (är ”billig”).

  Jag är relativt ny med investeringar och sparande men har lyssnat på alla era avsnitt flera gånger om.
  Tack för ett jättebra innehåll och det är jättekul att ni kan nå till så många människor och väcka intresse för sparande och ekonomi!
  Med vänlig hälsning, Joacim

  Gravatar för användaren
  Joacim
 11. Hejsan
  Har lyssnat sedan några månader och några gamla avsnitt. Tackar för intressanta reflektioner och bra fakta.
  Jag är en 50-årig man med utflugna barn
  Som en konsekvens av att vara arbetarbarn har detta med att man ej ska ha skulder påverkat mig. Bor i en betald hyresrätt(värde drygt 4Mkr)
  Har fonder och aktier för drygt 1 Mkr.

  Med 4hinkarsmetoden har jag ju likvida medel i huset. Men döm om min förvåning när jag förstår att jag ej kan ta ut (låna) pengar på lägenheten. Jag vill låna 1mkr. För att vara lite flexibel stoppa in månatligt i Lysa och bara känna mig bra.

  Får avslag, försökte skicka in en offfert på en Tesla. Hjälpte inte, måste gå till avslut innan jag får låna en 1 Mkr.

  Tycker att ni kan nämna detta att ha för mycket pengar bundet i boende innebär inte att det är så lätt att ta ut även om man arbetar och har ”bra” lön. Detta är inte bara en pensionärsproblem

  Finns det någon bank som kan låna ut till 25% av värdet och att de skiter i vad jag gör med pengarna?

  Gravatar för användaren
  Mats
 12. Hej! Jag är ny här. Har lyssnat och läst. Jag är typ lycklig över det jag får med mig. Har äntligen lust att gå från rimligt bra sparare till investerare (med hinkar och allt).
  Så: ett varmt tack från mig!!
  Allt gott!
  //Patric

  Gravatar för användaren
  Patric
 13. Hej Jan!

  Tack för utomordentligt kloka och noga undersökta beteende och råd gällande privatekonomi.
  Genom era metoder har vi nu kommit en bit på vägen med skapande av vår egen pengamaskin och sparstrategi vilken ger oss sinnesro och möjlighet att fokusera på viktigare saker i livet.
  Detta leder mig in mot min fråga till er.

  Hur funderar ni kring att skänka pengar till välgörenhet?
  Det hade varit av intresse att se ett/flera avsnitt där ni tillsammans resonerar kring de fördomar och eventuella fallgropar ett givande kan ge. Ofta hörs ju citat som ”…att ge pengar är som att slänga dem i sjön, de kommer inte fram dit de ska ändå…” eller ”…jag skänker pengar till hjärt och lugn-räddning pga att min (sätt in lämplig släkting/vän/bekant) hade problem…”
  Vart kan man ge sina medel så de blir så effektiva som möjligt?
  Är det verkligen så att overhead-kostnader till organisationer förbrukar mycket av medlen?
  Kan det ändå vara en fördel att ge till en stor organisation trots stora omkostnader, i det långa loppet når de ut/gör mer reklam som lockar fler givare och därmed blir netto-insatsen på det stor hela större.
  Hur ändrar vi vårt beteende så att ”barnet i Omelas” får komma till sin rätt?

  Tack återigen för en fantastisk samlingspunkt för sparande!

  Gravatar för användaren
  Pär
 14. MIN KOMMENTAR!

  Hej Jan!
  Ni påstår att man ej kan bli rik genom att spara pengar.
  Jag tycker att det är synd att ni inte vet bättre. Då vill jag så gärna dela med mig av detta.
  Nämligen att jag är ett levande bevis på att man kan bli rik genom att spara pengar på sparkonto. Jag har sedan 2007 sparat ihop
  3000 000 kr på 4 sparkonton i 4 olika banker med bunden ränta samt statlig insättningsgaranti.
  Exklusive min PPM som är per dagens datum 486 361 kr. AP 7 Såfa skall jag välja när jag blir 56 år.
  Jag är en stolt extremsparare med stor glädje, Jag sparar hälften av min inkomst och struntar i vad som anses om detta.
  I avsnitt 99 sa du att folk alltid har en åsikt om andras pengar. I samma avsnitt gjorde du själv det felet. Som jag skakade på huvudet …
  Jag har aldrig en åsikt om andras pengar. Bara mina egna. Och detta lever jag upp till också.

  Tro detta eller ej.., trots min kritik mot er i detta kommentarsfält så tycker jag om att lyssna på dig, Jan.
  Jag håller med dig ibland, ibland inte. Du kan mycket, är lått att förstå och behaglig att lyssna till.

  Jag är en stark kvinna som alltid har gått och alltid kommer att gå min egen väg.
  Världen har en smartphone och jag en knapptelefon.
  Många vill ,har, och skall skaffa barn. Inte jag.
  Jag har andra drömma och mål som jag håller på att förverkliga. Dessa betyder allt för mig.
  Bland annat ett gott liv i solen med ett underbart fortsatt liv,
  En ny värld, nya människor, ny kultur, ny rikedom, nya vänner, mm.
  Och mycket pengar som trygghet Fortsätt med det du gör.

  Om jag någon gång skulle in på börsen och placera i en indexfond så skulle jag placera i Avanza Zero.
  Fonden du ej är ett fan av.
  Just nu går Avanza Zero klart bättre än den tjatiga Länsförsäkringar global indexnära.

  Kan inte du, Jan, tala om för folk som lyssnar på er att man kan förlora pengar på börsen, även på 10 års sikt?
  Förstår du samt respekterar du att många är livrädda att satsa sina pengar på börsen, istället har dem på sparkonton?
  Skulle du kunna tänka dig att göra ett program som handlar om detta? Rädsla för börsen?
  Samt om bättre sparande, investeringar för människor som exempelvis lever på förtidspension, socialbidrag, sjukpenning, etc?
  Tack och lycka till.

  Gravatar för användaren
  Miriam
 15. Hej!
  Farsan har det gott ställt, inga lån på varken hus, sommarstuga eller huset jag bor i (som han hyr ut). Han har ett konto på strax över en miljon där pengar bara ligger och äts upp av inflationen. Pappa går i pension nu om några månader. Vore det ett bra alternativ att sätta dessa pengar i arbete genom att investera i Investor, Latour och Kinnevik? Har brutalt svårt att se att han ska behöva använda dessa pengar inom en lång horisont.

  Gravatar för användaren
  Henrik
 16. Hej!
  Tack för ert engagemang!

  Jag har frågor gällande investeringar i guld.
  Jag kan inte riktigt förstå vad
  – ETFS Physical Swiss Gold (GZUR)
  – ETFS Physical Gold (VZLD)
  – Xetra-Gold
  är för något.
  Ni använder benämningen FOND, men det står ”certifikat” på Xetra-God och ”Skuldebrev” på de övriga två.

  Vad är dessa tre för något egentligen och finns motpartsrisk med dessa?
  Vore väldigt tacksam för lite förklaring?

  Skulle ni även köpa hem fysiskt guld istället, eller som komplement?

  Bästa hälsningar
  Fredrik

  Gravatar för användaren
  MaxFredrik
   1. Absolut. Ska bara registrera mig först.
    MVH
    Nybörjar’n

    0
    Gravatar för användaren
    MaxFredrik
 17. Hej på er!

  Jag har en fråga kring ränta på ränta. Jag har läst igenom era artiklar och har börjat spara i Länsförsäkringar Global indexfond. Tänker mig en sparhorisont på 20 år. Startkapital 20 000 och sparar 4000 i månaden. Enligt kalkylatorn ser det ganska bra ut i så fall om 20 år. Min fråga är: Vågar man spara sina 4000 i månaden i en fond bara? Om jag delar upp några stycken så sprider jag ju risken men räntan över lång tid blir ju mindre eftersom jag måste stycka upp de 4000 kr. Hur ska man tänka? Spontant är ju mycket mer sugen på att köra all in i en global fond med låg avgift men det kanske är för risky?

  Tack för all info och hjälp man läser sig till här. Grymt!

  /Victor

  Gravatar för användaren
  Victor Gustafsson
   1. Hej! Tack för bra svar! Jag har lyssnat lite mer på er podd nu och förstår mer gällande det jag nyss frågade om :) Men en annan fråga som jag inte lyckats hitta svar på är om jag sparar i Länsförsäkringars globala indexfond i säg 15 år och jag då har jobbat upp en bra ränta på ränta. Vad händer om fonden upphör? Försvinner ränta på räntan då? Vart hamnar mitt sparande? För jag lyssnade på er podd igår om att de flesta fonderna upphör. Som du märker är jag nybörjare, men jag lär mig mer för var dag pga er.

    Med vänlig hälsning,
    Victor

    0
    Gravatar för användaren
    Victor Gustafsson
 18. Hej!
  Jag har alltid sparat en del i aktier/fonder, mer eller mindre aktivt i perioder, men alltid bra plus över tid. Har efter att jag hittade er podd ändrat lite i mitt tänk, avslutat medlemskapet i aktiespararna, bl a….
  Nu har jag(vi) två killar, 19 och 21, som jag försöker engagera i deras eget sparande ( som jag skött innan). En utmaning… Har ibland satt på bra poddavsnitt från er när vi åkt långt bilen och de inte kommer undan.
  Det går väl ändå inte strålande med engagemanget i sparandet, kan man säga, men vardagsekonomi är de bra på- har fått ha hand om sina egna pengar (kläder, nöjen, fritid)sedan tidiga tonår.
  Nu har en av dem plötsligt fått ett stort intresse för allt utom det jag gör- tänker gå all in på sånt som jag inte fattar,-minifutures, bitcoin, warrants– och inte är intresserad av. Gör mig nervös!
  Jag lutar mig mot det ni sade, att det är bättre att det gör misstagen nu med mindre summor än senare när det blir mer i potten.
  Ändå tänkte jag höra om ni kunde göra ett poddavsnitt riktat mer till deras åldergrupp, som nyss slutat gymnasiet, börjar jobba/plugga/vill resa/spara/köpa surfbrädor och skåpbilar…
  Bara en undran…

  Med vänlig hälsning
  Katarina

  Gravatar för användaren
  Katarina R
 19. Hej Jan, som vanligt gör du ett fantastiskt arbete.

  Diskuterats en del om guld på senaste med bland annat 4GOLD och deras avgift osv..
  Kan du dra ihop en kort sammanfattning av de olika diskussionerna som ägt rumt på forumet?

  Ha det fint

  // Fredrik A.

  Gravatar för användaren
  Fredrik
 20. Hej!

  Har äntligen kommit igång på ett långsiktigt sparande genom Lysa. Dock behövde jag göra en första insättning på 1000kr, vilket gör mig fundersam eftersom ni skriver att man kan spara undan bara 100kr via Lysa varje månad.

  Jag valde hållbar, +15 år sparhorisont. Fick förslaget 100% aktier, 0% ränta.

  Gravatar för användaren
  Annie
 21. Hej Jan!
  Träffade dig 2019 i Stockholm på föreläsning en vårhelg. Det var kul att se dig i farten. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Men efter den dagen vågade jag gå emot min bankrådgivarens rekommendationer och tänka själv! Du har något av Agnes Wold sakmodiga och folkliga resonemang, hos dig specifikt vad gäller privat ekonomi, fri i tanke och orädd att säga din mening. Räknar med att du lever som du lär också i fortsättningen och inte avviker som vår nytillträdda finansmarknadsminister (MP) när hon investerar i olja, pipelines och kärnkraft istället för hållbara alternativ. Vill man bli tagen på allvar av andra ska man vara trogen sina egna föresatser, just som du skriver på din blogg. Ser fram emot dina nya rekommendationer. Precis enligt principen att anpassa dina råd efter egna värderingar och önskemål.

  Gravatar för användaren
  Agge Svensson
 22. Hej. Finns det någon åsikt/omdöme om pensionera.se? Är det en vettig tjänst?

  Gravatar för användaren
  Freddie (tidigare Balansekonomi student ;-))
 23. Hej!
  Detta är första gången jag är inne på Er sida och Jag hittade ”Stockholmsbörsens utveckling mellan 1901 och 2020 (OMXAFGX)” vilket jag är mycket glad för!
  För min förståelse, om man antar att man har en fond som följer detta index, är då korrekt att ens fond ökat med 7,44 ggr (744%) ifrån 1995-12-29 (100) till 2020-12-30 (744,19), det vill säga ca 30% i snitt per år?
  Är min tolkning korrekt?

  mvh/Tomas

  Gravatar för användaren
  Tomas

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök