En av de stora utmaningarna med ekonomi är att vi fattar beslut baserat på känsla istället för att titta på vad siffrorna i olika fall faktiskt säger. Syftet med den här sidan är att hjälpa dig fatta objektiva beslut baserade på siffror, utan att behöva göra alla räkningar för hand.
Nedan följer några av de olika verktyg och kalkylatorer som du kan pröva att använda.
Kalkylator för ränta-på-ränta
- Ränta på ränta-kalkylatorn (sparkonto)
Med hjälp av denna kalkylatorn kan du se hur stark ränta-på-ränta effekten egentligen är och hur räntan hjälper till att öka kapitalet år för år.
Grundläggande modeller, verktyg och kalkylatorer
- Räkna ut hur mycket pengar som du behöver för att bli ekonomiskt fri
Med hjälp av denna kalkylatorn kan du räkna ut hur stort kapital du behöver för att bli ekonomiskt oberoende samt hur många år det kommer ta dig att nå dit. - Jämför din lön med dina pengars lön
Pengar är mycket bättre på att tjäna pengar än vad du och jag är. I den här modellen kan du se när du skulle kunna ersätta din lön med dina pengars lön. - Behålla en värdepappersdepå eller byta till ISK-kalkylator
Med hjälp av ovanstående kalkylator kan du beräkna om det är mest lönsamt för dig att behålla din nuvarande depå med fonder eller sälja av, betala skatt och byta till ett ISK-konto.
- Räkna på amorteringskravet
Här kan du räkna ut hur amorteringskravet som började gälla 1 juni 2016 slår på ditt köp av bostadsrätt eller villa. - Räkna på amortering och avbetalning på lån
Med hjälp av detta verktyget kan du med lätthet räkna ut hur mycket den totala räntekostnaden samt amorteringen för ditt lån kommer att bli. - Räkna på en hyresfastighet
Den här artikeln beskriver hur man kan resonera inför ett köp av en hyresfastighet.
Avancerade modeller och verktyg
- Jämför avkastningen från två fonder baserat på deras avgift
Den här kalkylator hjälper dig att se hur stor roll en halv eller en procent i årlig avgift faktiskt spelar för din totala avkastning. - Beräkna genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR)
Den här kalkylator hjälper dig att omvandla en avkastning t.ex. 30 % på 5 år till en genomsnittlig avkastning per år under de 5 åren. - Räkna ut internräntan (endast initial investering)
Denna kalkylator hjälper dig att beräkna internräntan för en investering som ökar i värde över en valfri tidsperiod. - Räkna ut internräntan (samma årliga avkastning)
Denna kalkylator hjälper dig att beräkna internräntan för en investering som ökar i värde över en valfri tidsperiod samtidigt som den varje år ger ett kassaflöde. - Ekonomisk trygghet-kalkylatorn
Hur ekonomiskt trygg är du egentligen? Med hjälp av denna kalkylatorn får du ett objektivt nyckeltal att mäta mot. - Ekonomisk frihet-kalkylatorn
Hur ekonomiskt fri är du egentligen? Med hjälp av denna kalkylatorn får du ett objektivt nyckeltal för din totala ekonomiska frihet att mäta mot.
Excel-mallar och annat väsentligt
- Excel-mall för fastighetsinvesteringar
Syftet med denna mallen är att snabbt hjälpa dig bedömma huruvida en fastighet är intressant att undersöka vidare eller inte. Den innehåller bl.a. både resultat-, kassaflödes och likviditetsanalys samt nyckeltal från SCB. Mallen är granskad av fastighetsexperter och har använts mycket framgångsrikt. - Modell för beräkning av brytpunkt mellan ISK, KF och depå
Modell som hjälper dig att räkna ut när det är lönsamt att investera via investeringssparkonto och kapitalförsäkring i förhållande till en vanlig värdepappersdepå.
Övrigt
Om du själv har mallar, verktyg eller länkar till sidor innehållande verktyg som hjälper dig själv och andra på resan – var god och kontakta oss!
Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊
Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.
PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.