Intervju med Arne ”Kavastu” Talving

Samma insikt som ledde till två helt olika investeringsstrategier

Reklam för Börsvärlden / Mediagruppen TopTraders i Sverige AB. Den här artikeln är ett samarbete eller innehåller uppmärkta sponsrade annonslänkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

Dagens avsnitt är en intervju med en av, om inte, Sveriges bästa privata investerare – Arne ”Kavastu” Talving. Vi pratar om privatekonomi i allmänhet och vad som krävs för att bli en duktig investerare i synnerhet. Vi upplevde i början av våra investeringskarriärer samma insikt – vi slår inte index – men den ledde till två helt olika strategier.

Jag kom i kontakt med Arne för ett par år sedan när jag intervjuade honom till boken ”Gör ditt barn rikt”. Då hade jag redan följt honom ett tag på Twitter under användarnamnet ”Kavastu” där han delade med sig av sin kunskap, erfarenheter och analyser. Det som stack ut med Arne för mig var att han utgick väldigt mycket från sunt förnuft, stod kvar vid sin strategi oavsett vad som hände och dessutom hade han ofta rätt. 

När vi lärde känna varandra lite närmare insåg jag att vi var egentligen ganska lika på många sätt. Framförallt hade vi båda börjat spara och investera relativt tidigt, men efter ett antal år kommit fram till samma insikt: 

Jag verkar inte slå index, det vill säga genomsnittet för hur börsen går över lite längre tidsperioder.

Samma insikt, två olika strategier

Den stora skillnaden mellan oss var dock att jag valde att sluta försöka samtidigt som Arne gick all-in för att verkligen slå den. Tittar man på resultatet i verkligheten så har det onekligen gått extremt bra för honom. 

Även om Arne brukar skoja med mig att min strategi är tråkig, är vi båda rörande överens om att innan man ens börjar investera aktivt för att slå index, bör man åtminstone uppnå index. Man skulle nästan kunna se det i två steg. Först skapar man ett sparande som går i linje med index, därefter börjar man arbeta för att slå det. 

Men att slå index kräver extraordinära insatser. Det är därför jag tycker att den här intervjun och att prata med Arne är så roligt. För att han är en speciell person som har utvecklat en strategi som fungerar för honom. Som jag säger i intervjun, så är jag dock mer tveksam till att jag har den typen av personlighet, intresse, kompetens och uthållighet som den kräver. 

Vi pratar även lite om hans kommande utbildning Kavastus Trender 4.0 som jag har besökt två gånger och kommer att gå även i år. Läs gärna mer lite längre ned i artikeln.

Jag hoppas att du uppskattar dagens avsnitt!
Jan

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Arnes utbildning ”Kavastus Trender 4.0”

Först, för att vara tydlig, jag har inte fått betalt för avsnittet men om du anmäler dig till utbildningen så får jag en liten provisionsbaserad ersättning. Som vanligt rekommenderar jag inte saker jag inte gjort själv eller kan stå för. Läs mer i min annonspolicy.

Med det sagt. Jag har gått Arnes utbildning två gånger tidigare och tänker även i år gå den. Innan jag går in på varför, så vill jag betona att den inte är till för alla. Det är inte en nybörjarutbildning och för att ha glädje av den så ska man som Arne säger ha ett sparande på minst 100 000 till 300 000 kr. 

Jag skulle nästan säga att det inte ens är lönt att överväga utbildningen förrän du har kommit till den sista och aktiva hinken i ”Fyra-hinkar-strategin”.

Det som jag gillar med hans utbildning – även om jag inte är frälst eller kommer att överge min egen strategi om att investera passivt i indexfonder – är framförallt: 

Fokus på att ha oddsen på sin sida
Arne har en extrem koll på statistik och hans strategi går inte ut på att vinna varje gång, men att ha oddsen på sin sida varje gång. Det är precis samma tankesätt och strategi som jag har. Sedan kan han och gör sjukt mycket research på många faktorer. Som t.ex. att en genomsnittlig högsta-notering följs av över 40 nyta högsta-noteringar.
Vanligt sunt förnuft, tyvärr inte alls så vanligt
Mycket av hans resonemang bygger också faktiskt på sunt förnuft. Det vill säga titta på fundamentala faktorer – tjänar bolaget pengar? Ökar vinsterna från år till år och så vidare. Arne presenterar mycket på ett enkelt sätt, där jag många gånger har tänkt: ”Ja, så är det ju så klart…”
Flit och systematik med små steg
Något som tilltalar mig mycket är också fokus på hur de små rattarna gör skillnad över tid. Allt från 1 kronas värde i framtiden, till riskspridning och inte minst egna regelverk.

Sedan hör det kanske inte hit, men jag älskar (och vet att fler gör det) hans slides. Jag vet inte riktigt var han samlar på sig dem, men det här var en av mina favoriter från förra året: 

Bild från Kavastus Trender 3.0

Man har aldrig tråkigt på utbildningen. En annan fördel är att det är kul att träffa andra sparnördar och verkligen grotta sig i aktier, sparande och ekonomi. Jag har skrivit mer om tidigare utbildningar – både det som varit bra och dåligt – i min recension från förra året: 

Om du är intresserad av utbildningen och vill boka din plats, använd gärna min sponsrade länk hos Börsvärlden: 

Hela intervjun transkriberad

För dig som inte är så mycket för att lyssna på poddavsnittet eller titta på youtube-klippet följer nedan en transkribering av intervjun.

— START TRANSKRIBERING —

Jan: Idag är det dags för avsnitt 65 och det är en intervju och samarbete med Arne Kavastu Talving och börsvärlden. Arne, du är ju verkligen en superkändis inom vårt område för privatsparande och investeringar och jag tror att många håller med mig om att du är en av Sveriges absolut bästa sparare eller investerare. I dagens avsnitt ska vi prata om privatekonomi, lite sunt förnuft, din investeringsfilosofi, dina tankar, dina bästa tips.

Introduktion med Arne ”Kavastu” Talving

Jan: Jag vet att du började spara tidigt, på 80-talet eller tillochmed tidigare. Du lever på dina aktieaffärer idag och du håller utbildningar inom området, som vi ska prata mer om senare. Sedan har jag för mig att du fotograferar storkar, Dj:ar, bygger lusthus i Estland, så varmt välkommen hit. Vill du tillägga någonting till presentationen?

AT: Jag är en entreprenör och har alltid gillat att gå min egen väg.

Jan: Jag tycker personligen att det är extra kul att du är här, eftersom vi båda pratar om sparande och sunt förnuft på nätet. Men det roliga är att vi är så diametralt olika, även om vi har samma mål. Det är så spännande. Normalt sätt så kan jag uppleva att vi bara lyssnar på folk som tycker detsamma som en själv, men jag älskar att ha någon som har helt andra åsikter och tankar, och att man ändå kan mötas och se värdena.

Hur kommer det sig att det blev ekonomi och pengar för dig?

AT: Jag hade inga pengar när jag var ung. Jag fick min första cykel när jag var tio år och det var en tjejcykel. Två dagar senare så fick jag inte cykla på den längre i skolan för att en var utsliten. Jag har aldrig haft pengar, så jag tänkte ”Jag vill ha pengar”. Det är enkelt.

Jan: Då började du jobba på bank har jag för mig.

Entreprenörgnistan tändes tidigt mammas tobaksaffär

AT: Ja, jag hade lite tur för min mamma köpte en tobaksaffär när jag var 11, 12 år och då fick jag springa där gratis och hjälpa till, men sedan fick jag fem kronor i timmen, vilket var fantastiskt. Jag lärde mig tidigt hur marknaden och pengar fungerar.

Att stå där bakom kassan när jag var 13 år så fick jag lära mig människor, det här med att köpa in varor. Man köper in varor och säljer dem dyrare, det var liksom ekonomisk linje i skolan redan som 13-åring.

Jan: Ett sidospår här, jag har för mig att när vi käkade middag någon gång så sa du så här att ni sålde trisslotter och du hade någon reflektion på det där med trisslotterna?

AT: Ja, vi sålde tre miljoner trisslotter, det är ganska många. Men trisslotter kom ju först 1986. Vi köpte tobaksaffären ’75, men jag har statistik på det där. Vi sålde alltså väldigt mycket, eftersom tobaksaffären låg centralt. På tre miljoner trisslotter från 1986 fram till 2012 så var det en vinst över en miljon. Min framgång är att jag alltid har lagt sannolikheterna på rätsidan.

Jan: Men det där är spännande för det är något som du och jag har väldigt gemensamt. Att verkligen titta på sannolikheter och vi vet också att det innebär att man kommer förlora ibland. Men innan vi hoppar in på det där med strategi, för jag vet också att du har ett Twitter konto med över 30 000, vilket är väldigt mycket i Sveriges finansvärld. Min tes är att om man inte skapar värde för andra människor, så följer de inte en. Så du gör ju verkligen det.

Vi har många lyssnare som är ganska nya, så jag tänkte be dig att nämna tre saker som man bör få rätt i en privatekonomi. Var är det som ger mest effekt eller mest krut för pengarna?

Tre grundläggande element för ekonomisk framgång

AT: Det är ju kunskap, målmedvetenhet och att lägga sannolikheterna på rätt sida. Det är svårt att tjäna pengar om man inte vet hur man ska tjäna pengarna. Det är jättesvårt. Hur ska jag kunna bli rik om jag inte vet hur jag ska bli rik? Någon mentor måste det finnas, som öppnar dörrarna. Det är svårt att komma på det själv. För mig tog det hur många år som helst att förstå att jag var en dålig investerare.

Jag har alltid sett till min privatekonomi. Först och främst, se till att du har ett säkert bo så att ingen kan rubba dig. Att du inte har lån eller sådana saker, eller har väldigt låga lån. Sedan det resterande som man har över ska man investera på något sätt. Jag gjorde min första aktieaffär ’83, men kom till insikt 20 år senare att jag har inte slagit index. Jag har snarare underpresterat index. 20 år tog det.

Jan: För mig tog det också 20 år. Jag började ’96, men jag hade också turen att börja när jag var 15 år. Sedan gjorde jag så mycket misstag. Jag förlorade pengar ’98 i krisen och 2001 och det var först 2008, efter typ 15 år, som jag tänkte ”Vad fan, det är ju uppenbarligen någonting jag inte fattar”. Hur kom den insikten till dig?

AT: Jag tänkte som så att varför ska jag gå till ett jobb? Jag drog ner det lite på halvtid kan man säga då, i början på 2000-talet, och vad ska jag göra med min fritid? Då var det som så att ska jag lägga mina värdepapper i en stor fond så att de sköter allting åt mig, eller ska jag lägga ner lite mer tid och försöka komma på någon helig graal hur man ska få framgång på aktiemarknaden?

20 kilo litteratur på Thailandsemestern

AT: För mig var startskottet när jag städade min lägenhet och drog till Thailand 2004. Jag gjorde en storstädning och hittade hur mycket litteratur som helst. Istället för att åka ner med en tom resväska så la jag allting i kofferten som jag hade med mig ner. Och det var det här med att åka igenom tullen.

Åka till Thailand själv dessutom i en månad, det var inte alls skumt. Men jag kom igenom tullen i alla fall. Jag hade med mig 20 kilo i väskan i princip och så låg jag på beachen i en månad och läste gammal litteratur från ’98 fram till 2003. Och då slog det mig:

Nu vet jag varför jag har gjort så dåliga aktieaffärer

Arne Talving

Dåliga ska jag inte säga, men att jag hade underpresterat index.

Jan: All statisk och all forskning visar att de flesta sparare underpresterar index.

AT: Vad tror du att jag kom på?

Jan: Om jag delar med mig av min egen insikt så var det att hemligheten i finansbranschen är att det är ingen hemlighet.

AT: Jag läste ju precis vad journalister har skrivit och vad marknadsbrev hade skrivit. De vet ju inte mer än vad du vet eller jag vet. Det är ju deras åsikt och varför sitter de på jobbet och arbetar för?

Jan: Jag hade ett avsnitt för två veckor sedan då jag gick igenom forskning och nyhetsbrev om att försöka slå index. Det finns en kvinna som heter Elaine Garzarelli, hon var den enda analytikern som förutsåg svarta måndagen ’87. Hon var den enda som gjorde det, så hon blev ju ett helgon och fick sin egen fond.

Sju år senare hade hon underpresterat mot index och hon gjorde aldrig en lika bra förutsägelse varken före eller efter det där. Det är roligt, för det låter som att vår resa har varit exakt likadan. Men sedan drog vi två helt olika slutsatser från det där. Min slutsats var att det är inte ens lönt att försöka – jag kör indexfonder för det är det som över tid kommer ge bäst resultat.

En strategi med fokus på rena aktier

AT: Jag drog slutsatsen att här finns det kanske någonting man kan göra. Vad jag gjorde efteråt är att jag gick ner på halvtid. Jag hade väldigt mycket tid, så jag hade ett 5-stegsprogram kan man väl säga. Först gick jag igenom mina egna aktieaffärer och på den tiden fick man fysiska notor, så det var ju två banankartonger som låg där och väntade.

Jag delade upp de i två olika högar, en för det som hade gått bra och en för det som hade gått dåligt. Sedan gjorde jag en analys och då kom jag ganska snabbt fram till att jag skulle hålla mig till aktier. Rena aktier. Aktier som är rätt värderade, behåll vinsterna, sälj förlusterna i tid. Väldigt mycket kom jag fram till där.

Sedan började jag kartlägga marknaden, hur marknadens mönster har varit. Vad vi hittar för mönster i marknaden. Efter det började jag kartlägga hur investerare handlade. Jag hade ett 5-stegsprogram och sedan skapade jag en strategi, som jag sjösatte 2009.

Jan: Om jag får vara lite tuff mot dig Arne, så är det ju så här att när man berättar om en resa i backspegeln så är det ungefär som min fru sa med graviditeten och förlossning – när man går igenom det så tar det mycket tid och energi. Det är inte roligt. Men när man sen berättar om det fem år senare så får man det att låta väldigt enkelt.

AT: Ja, men jag höll på i fem år.

Jan: Detta tror jag nämligen att folk underskattar. Min upplevelse, om jag generaliserar, är att folk tänker att de ska gå med i Aktiespararna, prenumerera på Börsveckan och sedan kommer de att slå index. Jag tror inte att det är så enkelt liksom. Vi kommer tillbaka till det där med strategi. Detta var kunskap som du sa, sedan var det då målinriktning.

AT: Min tanke var till exempel att om man kan överprestera index med 5% per år, så kan man räkna på en miljon, då har du femtio tusen mer än vad andra tjänar som följer index, per år. Det är fyra tusen extra i månaden.

Jan: Där är du och jag lite ”normalstörda”. Var det inte du och jag som pratade om priset på en iPhone. Jag köpte en X och sa du ganska snabbt på att x antal år så är det 50 000, tycker du att det är värt 50 000? Det där handlar ju också om att förstå pengars värde nu, gentemot pengars värde i framtiden. Sedan om du ska säga någonting om statistik och odds, för det är ändå en framgångsfaktor. Hur tänker du?

Att ligga på rätt sida av sannolikheten

AT: Om du hela tiden ligger på rätt sida, vi tar spelbolagsbranschen till exempel. De som spelar, det är två trappsteg ner, ett upp, två ner. De som ger ut spelen, det är två trappsteg upp, ett ner, två upp. Hela tiden ska man ligga på rätt sida av sannolikheten. Ibland har du fel, men oftast har du rätt. Och det kommer att bli en enorm flod av pengar om man sätter det på aktiemarknaden.

Jan: Jag har ju gått din utbildning två gånger. Jag är inte skeptisk till en strategi, jag är skeptisk till att din strategi funkar för mig. För att jag har inte den tiden, det tålamodet och faktiskt inte ens intresset. Jag tycker att det roliga är att utbilda folk, snarare än att följa aktier till exempel. Så jag är inte skeptisk till strategin rent generellt, bara i förhållande till mina förutsättningar. Det som grämer mig är att jag tror att många missuppfattar det där med att lära känna sig själv. Det vet jag också att det är en av de punkterna du pratar om på din utbildning.

AT: Det var en av de punkterna i 5-punktsprogrammet som jag hade då när jag började. En punkt var ”Vem är jag? Hur ska jag kunna sätta en strategi som passar mig?”.

Jan: Precis, och vi ska återkomma till det där också för du har ju en enorm självdisciplin. Om vi skulle ta det sista här med privatekonomi. Vad tycker du är den vanligaste missuppfattningen i samhället eller bland vanliga människor kring privatekonomi?

Inse värdet av en tusenlapp i passiv inkomst

AT: Misstaget är ju att de inte inser vad en tusenlapp idag är värd i passiv inkomst i en framtid. En vanlig metod är att man hela tiden investerar i aktier med bra direktavkastning och återinvesterar utdelningarna. Då fördubblar man kapitalet på ungefär sju år. Då kan man lätt säga 7, 14, 21, 28. Så en tusenlapp är 28 år senare fem tusen. Avkastningen på fem tusen kronor, om vi räknar på en bankaktie som ger 6%, då är det bara att räkna 6% av fem tusen spänn.

Jan: Precis, det är ju också så att man måste fokusera på procenten, som funkar på samma sätt oavsett om det är tusen kronor eller en miljon.

AT: Ja, det är största misstaget tycker jag, att folk förstår inte kraften av sina pengar. Och det här med inkomster. Det finns de som har låga inkomster som är jätteduktiga att spara, sedan finns det de med höga inkomster som inte sparar ett dugg. Det spelar ingen roll egentligen, man måste bara ha tänket.

Jag skrev på Twitter ”Det är ganska enkelt att bli rik”, och jag fick så mycket mothugg. Det var inte alls så enkelt tyckte folk, de hade alla möjliga invändningar.

Men det är inte så svårt att bli rik. Du kanske inte behöver köpa en ny telefon hela tiden. Du kanske inte behöver ha bil, eller två bilar. Du kan kanske ha sämre bilar. Det finns många sådana småsaker. Matlåda till jobbet en gång i veckan i alla fall.

Arne Talving

Jan: Jag sitter här och ler när du säger det här, för vi fick ju ett löp i Aftonbladet kring vår resa. Där berättade vi om hur vi har jobbat med vår livsstil, precis som du säger. Tio år gammal bil, och vi bodde i hyresrätt, låga utgifter… Då var det någon som skrev till mig:

”Jag vill bli rik, berätta för mig hur jag gör det utan att ändra livsstil”.

Anonym läsare

Det är ju det som blir svårt. Inget kommer gratis, man måste jobba för det. Det handlar om uppoffringar.

AT: Jag läste en länk som någon hade postat på ett Facebook-forum eller någonting, ”Jag behöver fördubbla mina pengar på en månad, vilken aktie ska jag köpa?”.

Kan man förutsäga marknadens rörelser?

Jan: Jag tänker att vi ska gå in på det här med strategi. Vi har ju berört det. Om jag får testa någonting så läste jag en bok. Jag tror den hette ”Asset Allocation” eller något sådant. Då sa den här professorn att egentligen kan man destillera ner i princip alla investeringsstrategier till två frågor. Han säger att den första frågan lyder: 

Kan du förutsäga marknadens rörelser med en hyfsad sannolikhet?

AT: Bra fråga. Svaret är nej, men ändå ja. Jag vill påstå att det kan man inte göra med säkerhet, men likt du ska segla till Gotland, du kan ha ett sjökort.

Jan: Ja, det är roligt, jag skulle också säga nej. Men när jag beskriver dig för andra så brukar jag säga att du är en av Sveriges bästa marknadstraders. Du trade:ar inte, men du allokerar och du har väldigt bra koll på trender. Alltså, har vi en upptrend eller nertrend och när många andra säger att nu kommer börskraschen, så brukar du säga att vi är fortfarande i upptrend tills motsatsen bevisats. Du är alltså inte 100% nej på den frågan, utan du talar om sannolikheter.

Den andra frågan är:

Kan jag analysera bolag och hitta undervärderade bolag eller rimligt värderade bolag?

AT: Ja, det kan man, men man kan inte se framtiden för bolagen.

Jan: Där är också mitt eget svar utifrån min egen förmåga ”nej”. Det här tror jag är kärnan som är skillnaden mellan oss. Jag säger nej-nej, och du är inte helt nej, utan anser att du har en viss påverkan. Kan du beskriva din strategi, hur tänker du med dina pengar? Du förvaltar ju bara dina egna pengar.

AT: Ja, och lite släktingars också. Du fick en nyckelring av mig alldeles nyss, vad står det på den på baksidan?

Strategin är helt enkelt starka bolag i upptrend, och till rimlig värdering ska man lägga till, det är mycket viktigt.

Arne Talving

Det är som med höjdhopparen Stefan Holm, folk blev besvikna om han bara fick silver. Och så är det lite grann med aktier.

Har du en hög värdering och de presterar som tusan så går aktien ner. Det är jätteviktigt med rimlig värdering. Det fjärde är ju världens åttonde största underverk, utdelningen.

De fyra komponenterna av Arnes strategi

AT: Så detta är de fyra komponenterna. Fundamentalt stark aktie, omsättningen stiger, marginalerna får gärna stiga, och sedan har du att den ska ligga i en upptrend. Då handlar det inte om en upptrend på en vecka, då handlar det om att den ligger i en långsiktig upptrend på börsen.

Det finns någonting som heter MA200, det är alltså 200 dagars glidande medelvärde på aktien. Att den ska ligga över den. Sedan har vi det där med rimlig värdering. Ett bolag med stor bra tillväxt kan ha högre värdering och utdelning. Jag snittar bara på 1,7% i min portfölj på utdelning, men jag har desto bättre tillväxt i aktiekurserna.

Jan: På din kurs så har du en slide där precis i början på utbildningen där du går igenom sju punkter, så jag tänkte att vi går igenom de punkterna så får du prata om de. Du säger att en av de viktigaste är att förstå och uttnyttja trender. Kan du beskriva det?

AT: Vi har årsmönster och vi har vågor på börsen. Vi har psykologiska mönster och flera av de mönster som jag visar under utbildningen känner inte marknaden till. De som går där får reda på väldigt mycket.

Jan: Jag hörde ett uttryck som brukar tillskrivas Mark Twain:

Historien upprepar sig inte, men historien rimmar.

Mark Twain

Vi underskattar aktiers förmåga att nå nya toppar

AT: Då kan man ju säga som så att titta på de som har gått på bet i augusti nu. Marknaden har gått upp och slagit i samma topp hela tiden och helt plötsligt så går vi över toppen. Då har marknaden sagt att augusti är en dålig månad, då ska det vända vid toppen. Det går upp. Vem ligger fullt investerad?

Jan: Det är ju en av de roligaste grejerna apropå statistik, för det gillar jag. Förra året var en av mina stora insikter när du sa någonting i stil med att när en aktie når en topp så når den i genomsnitt 43 nya toppar därefter. Det är ett klassiskt misstag jag har gjort i många år. Man tycker att nu har den här aktien gått upp och upp, nu har den nått sitt högsta värde, nu är det kört. Så säljer man eller definitivt inte ökar, och det har jag börjat göra annorlunda sedan din utbildning.

AT: Nu tog vi Stefan Holm som exempel. I hans ungdom hoppade han högre och högre och högre. Nej, nu kan han inte hoppa högre, och då säljer du. Medans en annan kompis till honom hoppar lägre och lägre och lägre. Vem skulle du sponsra? Och det är likadant med aktiemarknaden.

Jan: Ja det är ju helt rätt. Sunt förnuft. Jag brukar ta den med hästarna. Satsar du på hästen som har vunnit 21 lopp eller hästen som har förlorat 21 lopp?

AT: Ja, samma sak med flygplan där. Har du klivit på ett flygplan tio gånger, törs du kliva på det elfte? Det har gått bra tio gånger.

Viktigt att hantera känslor

Jan: Nästa grej som du hade som en viktig punkt handlar om att hantera risk och känslor.

AT: Ja, det är en jätteviktig punkt, att hantera känslor. Jag gjorde en analys över vad jag är för person och jag kom på att jag ska inte räkna pengar, jag ska räkna procent. Så om börsen går ner 3% och jag går ner 2,9% då gör jag ett glädjeskutt. Så jag tittar inte på pengarna, jag tittar på procenten och då känner jag mig inte orolig.

Jan: En annan sak jag har tänkt på är att jag upplever att många investerar för spänningens skull eller för att det är roligt.

AT: Ja, de spelar på börsen. Om man inte vet varför man äger aktierna och köper tillväxtbolag eller förhoppningsbolag, då spelar man på börsen.

Jan: Jag tror ibland att min hemliga fördel är att jag är 37 år och jag har förlorat pengar i tre kriser. Den genomsnittliga 40-åringen har ju inte upplevt IT-bubblan och den genomsnittliga 30-åringen har inte upplevt finanskrisen 2008. Där upplever jag att det är en känslomässig resa.

I början så loggade jag in på Avanza eller Nordnet hela tiden och skulle kolla hur det gick. Hade det gått upp så mådde man bra, men är det gick ner så var kvällen förstörd. Speciellt om man gjorde misstaget och räknade pengar. Då kunde det bli så här ”Jaha, då har jag idag förlorat hela månadslönen. Lönt att jag går till jobbet.”

AT: Men det finns en jättebra grej där angående just det där när det går ner litegrann. Jag minns när Trump vann valet. Jag låg fullinvesterad och när jag satt och tittade på natten där så såg jag att oj, han kommer att vinna valet. Det gick 4% ner och när jag vaknade på morgonen så hade det snöat en halv meter i Stockholm. Så när klockan var nio så gick jag ut och skottade snö.

80% av tiden ligger marknaden i bull-trend och 20% av marknaden ligger i bear-trend. Och då tänker jag som så att varför ska du lägga ner en massa tid och sitta och titta på börsen när det bara går nedåt? Skapa andra intressen under tiden. Ha andra projekt. Varför inte gå en danskurs? Då hade vi Nordnet med på det och då var det någon som sa att Nordnet kanske kan börja driva danskurser i bear-trend.

Jan: Nästa punkt är då att hitta hållbara överpresterare. Vad tänker du kring det?

Ett ständigt samspel med marknaden

AT: Där kommer jag till den där nyckelringen, att bolag som hela tiden presterar, som hela tiden ökar omsättning, det är en hållbar överpresterare. Sedan är det viktigt att säga att det är marknaden som bestämmer priset, så även om du hittar en hållbar överpresterare så är det inte säkert att den går upp. Marknaden måste hitta dit.

Jan: Det där är så himla skönt. Jag tror att du sa det till mig vid något tillfälle:

Jan, varför håller du på så här? Det är ju väldigt enkelt med aktier. Det är bara att gå ut i skogen, hitta kantarellerna, ställ dig där och vänta tills alla andra kommer dit.

Arne Talving

AT: Ja, precis. Om man vill överprestera index, som är så viktigt för mig, så kanske du inte vill stå där i skogen och vänta i två år. Då kanske man känner att då kör man lite momentum och har den aktien hela tiden. Vi kan jämföra det med ett bolag, till exempel Collector Bank idag, som hela tiden har förbättrat sig, men marknaden är jätteskeptisk till Collector Bank. När den drar så drar den, för den har väldigt bra fundamenta, men det kan ta två år.

Jan: Jag ser fram emot när vi ska börja prata om din personlighet, för du har ju det där tålamodet och självdisciplinen. Jag har tre punkter till här. Disciplinera förvaltandet?

Ta kontroll med hjälp av klara regler

AT: Ja, sätt klara regler. Vad får du göra och vad får du inte göra? Jag har ju en regel som säger hur mycket jag får ligga max i en aktie på large cap, mid cap och small cap. Jag får heller inte äga mer än 5% i ett bolag som inte har utdelning. Klara regler.

Jag har även regler när marknaden rör sig. Jag nämnde MA200. När en aktie går ner på MA200 då har du tre val: köp mer, behåll eller sälj allt. När den går under MA200 så köper jag aldrig mer av en aktie. Jag gör min analys av bolaget och är det så att min analys fortfarande är positiv så behåller jag aktierna. Fortsätter det gå nedåt då släpper jag ändå

Jan: Jag, som många andra, har regler. Men sedan är man ganska snabb på att släppa de där reglerna. Hur har du hittat den här disciplinen?

AT: Jag har den erfarenheten. Jag vet vad jag har gjort i 20 år innan. Jag har inte slagit index. Jag vet att om jag gör så här så kommer jag slå index och jag har en liten tavla framför. Nu är jag sällan hemma i min ursprungliga hemstad, men det sitter en liten tavla på väggen där och regler är till för att följas. Jag vet att om jag gör så här så tjänar jag pengar. Varför ska jag då frångå reglerna?

Jan: Det där var en av de första insikterna för mig, när jag insåg att din strategi inte var för mig. När jag frågade vad du gör när det verkar som att reglerna inte stämmer. Att strategin inte verkar fungera. Då sa du att om du har en misstanke om att en strategi inte stämmer så väntar du i två år, samlar på dig data, sedan gör du eventuellt en förändring.

Att vänta två år på att göra en förändring fungerar inte för mig. Så vi kommer tillbaka till det där med att känna sig själv. Om jag kommer på något så ska det hända nu, direkt. Och det är inte en framgångsfaktor kan man ju säga.

Nyfikenhet, analys och konsekvens

AT: En punkt för mig, det är den sista punkten där, det är att sluta aldrig vara nyfiken, för då blir du gammal och du måste hela tiden ligga före och utveckla dig. När jag var klar med min strategi 2009 så var jag hela tiden fortfarande nyfiken. Undersök, hitta nya saker hela tiden och marknaden ändrar sig litegrann.

Vi har den här strategin, den här månadsstrategin som var att 50% av uppgången sattes mellan den sista börsdagen varje månad och de två första. 50% av all uppgång från ’82 fram till 2012 skedde under de dagarna på Stockholmsbörsen. Helt plötsligt då 2012 var det slut. Då gick det inte längre. Då försvann den effekten. Så man måste hela tiden mäta och se vad som händer.

Jan: Jag brukar som tes, i livet, att antingen utvecklas man eller så avvecklas man. Det finns inget mittemellan. Jag måste säga att på din kurs har du de roligaste Power Point slidesen och en av de roligaste var den där bilden på snögubben och så hade du ”Börsen är en vintersport”. Kan du inte säga någonting om det?

Börsen är en vintersport…

Arne Talving

AT: Det generella mönstret som är på börsen är att merparten av uppgången sätts mellan 20:e oktober och 30:e april på börsen. Jag har för mig att det är 75% eller något sådant. Sedan är sommaren en lång transportsträcka.

Jan: Det är detta jag älskar, att du gör den researchen. Jag vet inte om detta stämmer, men jag hörde någonstans att du samlade in din data på text-TV.

AT: Ja, det gör jag. Det är helt reklamfritt, det är skönt att slippa all reklam. Jag knappar in det manuellt, fast jag kan plocka in det direkt.

Jan: Det tror jag är en framgångsfaktor för dig. Om jag får testa dig, Ericsson 2002, på hösten?

AT: Lägsta kurs? 2.84. Sedan gjorde de som så att de slog ihop tio aktier, så blev det 28.40.

Jan: Ja, du hör. Det är inte många människor som kan göra så. Detta ger ju dig en känsla för hur aktien har gått och du kan säga hur en aktie har stått vid olika tidpunkter.

AT: Det som är så intressant är ju att jag kan backtesta så bra. Jag har ju all information. Jag skrev ju upp alla kurser på Stockholmsbörsen varje fredag, så jag har en enorm databank så jag kan backtesta teorier och sådant. Jag vill inte ha något brus, så det är 52 punkter per år som jag tittar på. Jag har ingen aning om var Ericsson kommer stå imorgon. Jag har egentligen ingen aning var de kommer att stå överhuvudtaget.

Jan: Jag tror att du sa att det är nästan 200 datapunkter, med räntor och annat utöver aktierna. Du måste ha världens största Excel-fil.

AT: Ja, jag har ju fått dela upp dem, för de är så små Excel-filerna.

Jan: Vill du ha ett tips? Gå en databaskurs.

AT: Ja, jag ska nog göra det. Tack för tipset.

Jan: Jag är databas-nörd. Jag kör inte Excel till sådant här. Du kommer älska det.

AT: Då ska allt läggas över.

Jan: Det är enkelt. Det kan du ta någon konsult till. Så hur ser en vecka ”på jobbet” ut för dig då?

En vanlig dag i Arnes liv

AT: Jag kan sitta som idag då till exempel, när jag skulle hit. Jag vill alltid vara i tid och förberedd, så då kom jag till den här tunnelbanestationen vid nio. Då satte jag mig i gräset här och jobbade i en kvart. Jag brukar alltid vara med och titta på börsen på mornarna.

Jag brukar titta på Dagens Industri, deras börsmorgon. Så kvart i nio ungefär så sätter jag mig litegrann och tittar. Det är mycket rapporter och de tar dit företagsledare i studion. Man får mycket inslag där ångande vad som har hänt under natten. Det är en uppdatering. En dag är ju att jag vaknar och går upp. Jag bor på alla möjliga ställen. Där jag lägger min hatt, det är mitt hem.

Mycket är jag i Stockholms-trakten, men jag är mycket i Estland också. Mitt liv är så ovanligt, eller så skiftande. Men det vanliga är att jag brukar sitta framför börsen och titta mellan nio och halv tio ungefär. Sedan har jag min mobil som jag kan titta på om jag vill.

Jag brukar titta på vinnare och förlorare under dagen och se om det är några stora rörelser i några papper. Jag vet ju vilka bolag som är fundamentalt starka och vilka bolag som är fundamentalt svaga. Så ser jag ”Oj, den här har rört sig. Den är fundamentalt stark. Det kanske jag ska titta lite mer på.” Marknaden bestämmer priset och jag kan bara titta på vem det är som har hittat den här stigen.

Jag har många bolag som ser jättestarka ut, men att sitta där och vänta på en stubbe… Det är bättre när man ser att folk börjar springa den vägen. Bankaktierna är ganska intressant, de har varit jättetråkiga och helt plötsligt börjar man se att de vänder. Under dagen kan vad som helst ske. Jag kanske sticker ut och paddlar.

Jan: Min poäng som jag ville få fram det är att du inte sitter framför skärmen hela dagen. Det är en myt också. Det du beskriver, om jag skulle sammanfatta det i en rubrik, det är sunt förnuft.

AT: Ja, det är sunt förnuft, och att hela tiden lägga sannolikheterna på rätt sida.

Höstens utbildning Kavastus Trender 4.0

Jan: Jag tänkte att vi skulle börja avrunda. Du håller ju nu under hösten den här Kavastus Trender. Nu är det version 4.0. Bara så här kort info, vilka orter?

AT: Vi har kört tidigare Stockholm, Göteborg, Malmö. I år utökar vi så vi kör även Umeå.

Jan: Vem är den till för?

AT: Jag skulle vilja säga nybörjare göra sig ej besvär. Ok, nu kan de få enormt mycket kunskap på en gång, en det de kan ta in maximalt från den här utbildningen det är när man har gjort lite affärer så man förstår hur svårt det är att överprestera index. Och man ska gärna också ha en portfölj som inte är allt för liten. Ju mer pengar i portföljen desto bättre, men minst ett par hundra skulle jag vilja säga. Tre hundra. Samtidigt, den som bara har tio tusen spänn den kan ju faktiskt komma rätt på en gång och få alla verktygen.

Jan: Ja, jag kommer ju att gå den för tredje gången, så jag tycker att den är jättebra. Men som du säger, det är inte för nybörjare, om man inte ens vet vad en fond är eller en aktie. Man behöver en viss grundkunskap. Men, jag ska säga så här, det bästa sättet att lära någonting är ju att lära av de som har gjort det innan. Det är väldigt mycket värde. Även jag som inte investerar på ditt sätt, tycker att jag får värde. Annars hade jag inte lagt pengarna eller tiden.

AT: Det är viktigt att säga också att det här är ingen trading-kurs. Det här är en utbildning för dig som jobbar. Låt pengarna jobba åt dig, samtidigt som du är på jobbet. Så att du ligger rätt helt enkelt. Jag gör inte de här jätte-korrigeringarna på sekunden. Du kan ha ett intresse och ett liv.

Jan: Där får ni jättegärna använda den sponsrade länken som finns i anslutning med videon eller podden. Men jag tänker att vi ska avsluta lite. På en skala 1-10, hur konstig är du?

AT: Jag skulle vilja säga att konstig är jag, annorlunda. Annorlunda är det 10, men konstig så är det 7.

Jan: Du är den första gästen som har gjort den distinktionen. Jättekul. Om du skulle tipsa om en eller två böcker, vad skulle du ge för tips då?

Arnes boktips

AT: Ja, jag tycker Anders Haskels om är bra, ”Bli grymt rik på aktier”. Sedan rekommenderar jag aldrig egna böcker, men jag har alltid brunnit för sparande och att hjälpa människor, litegrann som den här Lyxfällan. Jag kan bara säga att ’92 i krisens Sverige så kontaktade jag socialen i Eskilstuna och frågade om jag kunde få ett jobb att hjälpa till att vända människors vanor. Nej, det var inte intressant. 

Om jag får rekommendera min egen bok så heter den ”Bli rik och fri med aktier”. Meningen var att jag skulle skriva en bok om sparande. Sedan kom jag i kontakt med Marcus Hernhag som skriver i Privata Affärer. Kan vi inte skriva en bok tillsammans? Och det gjorde vi.

Den är jättebra för unga människor som vill lära sig att bygga en pengamaskin. Den är bra för äldre också för det finns delar om aktier, vanligaste misstagen, men ju yngre du är desto bättre. Men jag tycker också att Marcus Hernhags tre böcker som han har skrivit innan är väldigt bra också. De handlar om utdelningsinvestering.

Jan: Jag ska säga två grejer. Det ena är att jag måste be om ursäkt, jag har inte läst din bok. Jag har varit i min baby-bubbla, men det ska jag göra. Det andra, jag upplever att utdelningsaktier har blivit väldigt populära under de senaste fem åren. Men jag har alltid varit lite fascinerad av den här trenden och jag tror att en del av den förklaringen ligger i det här mentala att bolagen betalar ut. För du har ju till exempel Apple, fantastisk aktie, betalar ingen utdelning. Amazon. Och jag tror att folk har missuppfattat att jag får pengarna skapar ett större värde än att man tittar på bolagets värde.

AT: Jätteviktigt, gå in och titta på bolaget och se hur många procent av vinsten de delar ut. Telia är ett bra exempel. De ger väl 7% eller någonting sådant i direktavkastning. De har tre år på raken delat ut mer pengar än de har tjänat och inte gått upp i kurs. Investor delar ut 25% av vinsten och går upp i kurs. En annan snabb sak är när folk scannar fram låga P/E-tal och låga P/E -tal och hög direktavkastning, det måste vara skitbra, vilket det inte är.

Jan: Jag vill verkligen tacka dig för att du har tagit dig den här tiden. Jag hoppas att vi kan göra om detta i framtiden.

AT: Det tycker jag. Det har varit jättetrevligt.

Jan: För mer information om din kurs Kavastus Trender 4.0 kan man använda länken här (annonslänk). Tack för idag.

Relaterade artiklar

Om du gillade den här artikeln, då gillar du nog även: 

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök