RikaTillsammans - Gör ditt barn rikt

Gör ditt barn rikt

Från veckopeng till förmögenhet

När min dotter Freja föddes 2011 insåg jag vad andra menade när de sa att barnen växer upp så himla fort. Samtidigt brukar man också säga att sparande är svårt för att det tar en sådan himla lång tid. Eftersom det var naturligt för mig att spara till Freja redan från att hon föddes insåg jag att ett roligt sätt att lura hjärnan var att slå ihop dessa två saker. Sparandet går ju då inte längre långsamt utan växer i samma snabba takt som barnen. Det ledde till boken ”Gör ditt barn rikt”.

Jag kan också handen på hjärtat erkänna att jag initialt tänkte: ”Hur svårt kan det vara att skriva en bok om barnsparande? Jag har ju skrivit nästan 1 000 artiklar här på bloggen”. Det var nog en av de större underskattningarna jag har gjort på senare tid. Ungefär som när vi skulle flytta och flyttfirman frågar hur många flyttkartonger vi ville ha och jag svarade 10-15 st. Det blev 125 st.. (inte ofta jag har fel på en tiopotens) Jag kan säga att i princip ingenting på bloggen blev klipp-och-klistrat utan allt skrevs om från scratch även om jag redan hade många artiklar på ämnet spara till barn.

Efter ett års ”sax-ångest” satte jag och min vän Charlie Söderberg äntligen saxen i tyget och började skriva och i höstas blev boken ”Gör ditt barn rikt – från veckopeng till förmögenhet” äntligen klar. Personligen är jag jättenöjd med boken – även om ingen skulle köpa den. Jag står för det som jag och Charlie har skrivit och jag vet att om folk följer ens hälften av tipsen så kommer de kunna göra stor skillnad för sina barn. Är de kloka så inser de att många av tipsen fungerar minst lika bra för dem själva som för barnen. Vår tanke var lite ”även om man inte gör det för sig själv, så gör man det åtminstone för barnen”.

Sammanfattning

Om jag skulle sammanfatta boken kort så skulle jag säga att den:

  • Ger konkreta tips, förslag och råd på hur man investerar sina pengar framgångsrikt över tid utan att behöva ha massor av kunskap eller intresse
  • Ger konkreta resonemang kring hur man kan prata och ta vara på lärotillfällen kring pengar och ekonomi med barnen
  • Diskuterar olika modeller och sätt att tänka kring veckopeng

Förlaget sammanfattar och introducerar boken så här:

En lättillgänglig handbok för föräldrar som vill ge sina barn en god ekonomisk start i livet. Här finns konkreta råd och tips för att se till att barnens konton är fyllda den dag de fyller 18. Genom att tillämpa moderna ekonomiska teorier om till exempel långsiktigt sparande, avgifters betydelse och sammansättning av portföljer, beskriver författarna hur man bygger upp ett sparande som är bättre än de allra flesta alternativ. Rätt tillämpade kommer dessa utan tvekan att kunna göra barnen till miljonärer på sikt.

Men författarna lägger också stor vikt vid att föräldrar måste föra ett samtal med sina barn om pengar och ekonomi. För att bara ge barnen en stor summa pengar utan att också förse dem med kunskap och ett gott ekonomiskt tänkande kan lika gärna stjälpa som hjälpa dem. Därför fokuserar boken även på hur man kan göra ekonomi till något roligt och hur barnen själva kan bygga ett ekonomiskt självförtroende inför den dagen då de ska stå på egna ben.

Vad har andra sagt om boken

En del av innehållet i boken kan man som vuxen behöva reflektera kring själv också om man vill ge sitt barn de bästa ekonomiska förutsättningarna, för hur bra är man egentligen själv på att hantera pengar? Boken är lättläst och lättillgänglig och den kräver inga som helst förkunskaper om ekonomi.

Det finns gott om tips och råd, såväl från författarna själva som från andra föräldrar och experter. Dessutom finns det konkreta exempel och illustrationer för att innehållet ska vara ännu enklare att förstå. Jag tycker att den här boken är ett måste för den som är förälder. Ekonomiintresserad eller ej, pengar är viktiga i dagens samhälle och det är väldigt viktigt att kunna förhålla sig till dem.Carola – Barnboksbloggen

Andra bloggare har läst och recenserat boken, du hittar dessa här:

TV4 Nyhetsmorgon och Sveriges Radio

Jag har gjort intervjuer i både TV och radio om boken. Du kan se och lyssna på dessa här:

här fick vi delta i radioprogrammet Plånboken i Sveriges Radio:

Experter och personer som bidragit i boken

Det som jag tyckte var extra roligt när vi skrev boken var alla de intressanta samtalen som vi fick ha om barn, pengar och barnsparande med många olika personer. Det är många personer som förtjänar ett stort tack och som har bidragit till boken – även om vissas bidrag blev nerkortat av redaktören. Följande personer har bidragit till boken:

  • Claes Hemberg, sparekonom på Avanza
  • Suzana Pavlovic, förskolelärare Malmö Montessoriskola
  • Tobias Schildfat, författare till boken ”Vägen till din första miljon”
  • Mathias Andersson, programledare och entreprenör
  • Arne ”Kavastu” Talving, twittrare och investerare
  • Stefan Thelenius, ekonomibloggare och pappa
  • Günther Mårder, f.d. poddare på Sparpodden
  • Niklas Danaliv, finansiell rådgivare och utbildare
  • Jacob ”Gottodix” Henriksson, ekonomibloggare
  • Lennart Göthe, affärsman och pappa
  • Maria Delin, mamma till dottern Alva
  • Lisa Ekström, årets talare och föreläsere i Kamoja
  • Arturo Arques, sparekonom på Swedbank

Där finns även flera andra som har bidragit anonymt till boken. Tack till er också och inte minst Freja, Caroline, Andrea och Primus.

Samlad erfarenhet av mer än 10 års utbildningar i Balansekonomi

Både jag och Charlie har under de senaste 10 åren i Balansekonomi föreläst om det bästa i området ekonomi och kombinerat det med det bästa från personlig utvecklingsvärlden. Anledningen är nämligen att vi påstår att ens ekonomiska situation är ett direkt resultat av ens beteende.

Det är många gånger enkelt att prata om fonder, sparande och pengamaskiner för det är något externt, något ganska konkret, samtidigt som just beteende, attityd och förhållningssätt är betydligt svårare att ta på. Utmaningen med våra barn blir att de inte gör som vi säger till dem, utan de gör som vi gör. Flera av oss har hört oss själva när barnen speglar oss. Inte minst jag när Freja säger ”Måste jag säga till dig tusen gånger…” :-) 

Vi övertygade om att det som kommer ge barnen ett rikt liv på sikt, inte är ett antal tusenlappar på banken, utan de förhållningssätt och attityder som vi kan skicka med dem på vägen. Det är då frågan dyker upp, så vad är det för attityder och förhållningssätt som jag har? Gagnar dessa barnen? Om jag fick välja, vilka vill jag skicka med dem? Vad är ett rikare liv för mig och min familj.

Vi beskriver det här ingående i boken, men vi håller också kontinuerligt utbildningar runt om i Sverige på det här temat. Om du är intresserad av att veta mer, mejla mig!

Innehållsförteckningen i boken

Om jag skulle ge en lite mer detaljerad bild så består boken av följande kapitel:

  • Inledning: Ge barnen fisk och lär dem fiska
  • Kap 1. Ekonomi är roligt!
  • Kap 2. Tror gör man inte bara i kyrkan
  • Kap 3. Veckopengen kräver lika mycket träning som idrott
  • Kap 4. Att både äta kakan och ha den kvar
  • Kap 5. Ge barnet vad det behöver istället för vad det vill ha
  • Kap 6. Grunderna för en framgångsrik pengamaskin
  • Kap 7. Låt pengarna jobba hårt för dig, istället för tvärtom
  • Kap 8. En väl beprövad strategi som ger god avkastning
  • Kap 9. Bygg en pengamaskin till barnen
  • Epilog: vanliga frågor och värdebevis från Nordnet

Inledning: Ge barnen fisk och lär dem fiska

Nu är ju rubrikerna satta för att vara lite med glimten i ögat men de beskriver ändå hyfsat vad vi tar upp i boken i respektive kapitel. I inledningen skriver en del om att det inte är en motsättning mellan att antingen lära barn om ekonomi eller ge dem en summa pengar. Det bästa resultatet blir faktiskt om man gör både och. Att ge barn pengar utan att ge dem en kompetens, ett självförtroende och en självkänsla kan lika gärna stjälpa som det kan hjälpa.

Vi tror dessutom att med tanke på den digitalisering, en bostadsmarknad med ökande priser och allt högre ungdomsarbetslöshet att, även om pengar inte är svaret på allt, så kommer en startplåt när barnen är 18 underlätta steget in i vuxenvärlden. En av de mest intressanta sakerna som vi kom fram till när vi skrev boken var också att de flesta vi intervjuade var rörande överens om att man skulle spara till barnen, men man skulle inte spara för mycket. Det handlar om att hitta en balans.

1. Ekonomi är roligt

I det andra kapitlet slår vi hål på myten om att ekonomi skulle vara tråkigt eller att barn inte är intresserade av ekonomi. Vi tror nämligen tvärtom! Ett exempel som jag tar upp i boken är hur Freja under sommaren 2016 lärde sig spelade Pokemon Go och på bara några dagar lärde sig att bemästra ekonomin i spelet med allt från stjärndamm, mynt, pokemons, ägg och allt annat som ingår i det spelet. Vi tror att det många gånger handlar om att bygga vidare på barnens intresse.

Samtidigt tar vi ett annat perspektiv på ekonomi och tittar på det utifrån ett större perspektiv än bara pengar. Det är nämligen ett enligt oss vanligt misstag att man tror att ekonomi bara handlar om pengar. Vi pratar om ekonomi och vad det är för något, vad pengar är, hur sparande många gånger är upp och ned-vända världen och inte minst hur man kan prata med barnen och undvika att ljuga – något jag påstår att vi föräldrar gör rätt ofta framför barnen. Särskilt i området pengar.

2. Tror gör man inte bara i kyrkan

I det andra kapitlet börjar vi introducera förhållningssätt, beteende och attityder som vi har i området ekonomi som ger oss de resultat som vi har (och inte har) i området pengar. Vi tittar på vilka attityder som hjälper eller stjälper oss och hur man kan få syn på dessa hos sig själv. Det är viktigt inte minst eftersom våra barn i framtiden inte kommer att göra som vi säger, utan snarare kommer att göra så som vi gör.

Det som är klurigt med just attityder är ju att de i mångt och mycket är grunden till en självuppfyllande profetia. Vi kommer nämligen alltid att få rätt om det som vi tror på eftersom hjärnan är fantastisk på att leta efter ”bevis” på det som vi tror på. Det här är något som har belagts i flera vetenskapliga studier som vi refererar till. I kapitlet diskuterar vi även hur man kan få dessa att jobba för en istället för mot en.

3. Veckopengen kräver lika mycket träning som idrott

I det tredje kapitlet diskuterar vi konceptet veckopeng. Vi tror att veckopengen är det bästa verktyget för att lära barn om pengar och ekonomi. Vi tar upp olika modeller och deras för- och nackdelar eftersom där inte finns ett rätt svar. De modeller som vi tar upp är:

  • Veckopeng som ersättning
  • Veckopeng som gåva
  • Veckopeng för att uppmuntra entreprenörskap

Vi tittar även på när man ska ge veckopeng, hur mycket man kan ge och under vilka former man kan göra det. Det roliga var att vi även här intervjuade barn som fick de olika typerna av veckopeng. Vi tittar även på vilka konsekvenser det kan ge att inte ge veckopeng eller ge den oregelbundet.

4. Att både äta kakan och ha den kvar

I den här delen i boken bygger vi vidare på det föregående kapitlet om veckopeng och tittar på hur man kan dela upp den i olika delar. Att dela upp veckopengen i olika delar är nämligen att lära barnet att göra en första och egen budget. Syftet är att lära sig prioritera, välja och inte minst att få ta egna beslut och stå för konsekvenserna av dem.

5. Ge barnet vad det behöver istället för vad det vill ha

I det här kapitlet pratar vi om de olika drivkrafterna som vi människor har – både hotivation och motivation. Samtidigt handlar det också om balansen mellan när vi föräldrar bör hjälpa till och när vi bör hålla händerna borta och låta barnen både lyckas och lyckas missa själva. Det är nämligen väldigt ofta som vi vuxna stjäl våra barns möjligheter till växt.

I kapitlet diskuterar vi även vikten av självbild och vilka konsekvenser det kan ha när vi växer upp och hur vi vuxna kan skapa gynnsamma sammanhang att känna sig hemma i. I det här kapitlet sammanställer vi även vad man kan prata om med barnen i olika åldrar baserat på forskning kring t.ex. hjärnans utveckling. Det finns till och med en checklistan som man kan använda för att utvärdera hur det går för en själv.

6. Grunderna för en framgångsrik pengamaskin

I det sjätte kapitlet går vi in mer på det tekniska sparandet samtidigt som vi även tar upp frågor som varför sparar du till barnen, vad är en rimlig summa att ge dem och vem man kan lita på. Vi tittar även på de gamla råd som de flesta av oss har fåttI det här kapitlet ger vi även en grundläggande introduktion till sparande, fonder, aktier och olika typer av värdepapper. Vi introducerar indexfonder som kommer att ligga till grund för pengamaskinen i nästa kapitel.

7. Låt pengarna jobba hårt för dig istället för tvärtom

Den här delen av boken lägger grunden för pengamaskinen och vi tittar på den svenska börsens utveckling i olika tidsperioder och vilka slutsatser man kan dra från det. I första utkastet till manuset hade vi med rätt mycket statistik i form av Monte Carlo-simulationer, men dessa förenklades till det bättre i slutversionen av boken. Vi tittar på vad man kan räkna med men också att det kommer att vara en skakig resa.

Vi tittar på hur tiden är den viktigaste faktorn för att investera sina pengar, både för avkastningens skull men inte minst för att minska risken och ha oddsen på sin sida. Vi tittar även på avgifter och deras betydelse och inte minst diversifiering i form av att inte lägga alla äggen i samma korg. Vi tittar även på ett av de vanligaste misstagen som de flesta i sitt sparande till barnen.

8. En väl beprövad strategi som ger en god avkastning

I det här kapitlet går vi genom skillnaden mellan att investera aktivt eller passivt. Vi argumenterar för att de flesta sparare kommer att få bäst avkastning genom att investera långsiktigt och passivt. Vi går genom flertalet studier på ämnet och lägger enligt mig fram ett ganska solitt case.

För de flesta bör det här vara goda nyheter att det lönar sig att vara lat och medelmåttig. Vi går genom en hel del koncept från en grundläggande nivå såsom volatilitet, risk och avkastning. Vi tittar även på de bästa tipsen för att välja fonder till sin pengamaskin och visar på vanliga misstag som investerare gör när de investerar sina pengar.

9. Bygg en egen pengamaskin till barnen

Vi tvekade länge om vi skulle skriva det här kapitlet, eftersom det alltid är en risk att i en bok skriva om fonder som kan förändras. Men vi upplevde att boken skulle vara sämre om vi inte gjorde det. Vi landade i att beskriva två stycken olika portföljer. Den ena – nybörjarportföljen som du känner igen här från bloggen som bygger på en klassisk 60% aktieindexfonder och 40 % ränte- och obligationsfonder. Den andra är en portfölj som vi döpte till Globala barnportföljen som består av 90 % aktieindexfonder och 10 % ränte- och obligationsfonder.

Vi gör även en ganska genomgående analys av dessa portföljer utifrån både risk och avkastning med hjälp av statistiska verktyg såsom Monte Carlo-simulationer. Jag måste säga att jag är ganska nöjd med hur kapitlet blev, särskilt om man kollar på sammanställningen av de bästa fonderna varje år här på bloggen.

Epilog, kom igång, vanliga frågor och värdebevis

I de sista delarna i boken har vi en epilog och sammanfattning i form av en kom-igång-guide eftersom det vanligaste misstaget de flesta gör är att läsa en bok, kanske på sin höjd öppna ett konto men aldrig mer än så. Vi tycker att det är synd, särskilt eftersom det inte ska tar mer än en dag att sätta ihop pengamaskinen och därefter ska den mer eller mindre fungera av sig självt.

Utifrån de frågor som jag har fått på bloggen och som vi har fått från deltagare i våra utbildningar i Balansekonomi har vi även sammanställt en del med “vanliga frågor” där vi försöker besvara de eventuella kvarvarande frågorna som kan finnas.

Vi är även stolta över att ha gjort en överenskommelse med Nordnet som ger dem som öppnar ett nytt konto på Nordnet och börjar månadsspara 300 kr i form av indexfonden Nordnet Superfonden Sverige. Det är få böcker som man köper för 177 kr och som man sedan direkt kan gå plus på. Särskilt bra blir det här om man ger bort boken i present till andra. :)

Min egen kommentar

Jag vet att jag är part i målet, men jag är stolt över boken och dess innehåll. Inte minst på grund av den research som jag gjorde till boken. Vi har över 100 st referenser till vetenskapliga artiklar och andra böcker. Det gör att den som vill fördjupa sig mer kan använda boken som en utgångspunkt, men det gör också att det inte bara är en massa tyckande i boken utan det finns också belägg för det.

De som känner mig väl har retat mig lite för det här eftersom det till viss del bygger på min rädsla för att ha fel. Jag är ju dessutom van att skriva här på bloggen, där man kan skriva rakt uppifrån och ned, publicera och om det blir fel korrigera till följd av kommentarer. Problemet med en bok är ju att när den är tryckt så är den tryckt och det är svårt att göra ändringar.

Sedan känner jag även att jag är stolt över den eftersom den innehåller mycket av den erfarenheten som jag har samlat på mig de senaste 10 åren. Dessutom har vi fått hjälp av en fantastisk redaktör i form av Andreas Lundberg som hjälpte till att redigera boken och lyfta språket till en nivå bortom den här på bloggen.

Jag hoppas att du också kommer att gilla boken och att du återkommer med din kommentar och eventuell feedback.

Köp boken via Adlibris eller Bokus

En av de stora fördelarna av att skriva boken tillsammans med Bonnier är att boken finns i de flesta välsorterade bokhandlare och på nätet. Billigast verkar den vara på Bokus och Adlibris där den kostar 177 kr.

Jag har fått frågor om jag kan ge rabatt på boken via bloggen och det kan jag tyvärr inte även om jag önskade det. Det är Bonnier och de olika leverantörerna som sköter prissättningen. Boken finns redan idag som e-bok också för 104 kr. Erbjudandet från Nordnet finns även i e-boken. Jag vet i dagsläget inte om boken kommer att spelas in till en ljudbok, det beslutet ligger också hos Bonnier för närvarande.

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev

Ungefär en gång i månaden försöker jag skicka ut ett nyhetsbrev med de bästa tipsen och artiklarna på bloggen. Det är även i nyhetsbrevet jag skickar ut uppdateringar kring till exempel de bästa fonderna, eventuella erbjudanden och andra tips som uppskattas av andra läsare. Nyhetsbrevet är självklart gratis.

[mc_newsletter_form]

Relaterade artiklar

Disclaimer. Det utgår ersättning till mig om du köper boken. 

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök