FikaTillsammans med Kavastu, Marcus Hernhag och Alexander Gustafsson
Paneldiskussion från 25 okt där vi svarar på era och publikens frågor
För lite mer än en vecka sedan genomförde vi den första #FikaTillsammans på er läsares initiativ. I dagens avsnitt kan du läsa, lyssna eller titta på när jag, twitter-profilen Arne ”Kavastu” Talving, författaren Marcus Hernhag och sparprofilen Alexander Gustafsson från Nordnet svarar på era och publikens frågor.
Det var faktiskt ni läsare som kom med idén och namnförslaget FikaTillsammans först. Jag funderade ett tag på hur vi skulle göra när Kavastu hörde av sig att han skulle vara i Malmö för att hålla sin utbildning som vi pratade om i avsnitt #65. När jag sedan fick reda på att även Marcus Hernhag och Alexander Gustafsson skulle vara i stan passade jag på att bjuda in till en kväll i sparandets tecken.
Jag var nervös inför kvällen, men den slog verkligen mina förväntningar. Vi var över 100 personer som minglade, diskuterade och ställde frågor om privatekonomi, sparande, börsen och allt mellan himmel och jord. Du som läsare får en möjlighet att ta del av en mindre del av kvällen – nämligen när vi fyra svarade på era och publikens frågor.
Både innan, under och efter tillfället har det kommit önskemål om fler tillfällen. Jag och Caroline har därför bestämt oss för att testa att arrangera ett par FikaTillsammans-tillfällen till under våren om intresset finns. Du kan läsa mer om både FikaTillsammans-konceptet och boka din plats på ett av de kommande tillfällena nedan:
- FikaTillsammans | Träffa andra intresserade av ekonomi – En möjlighet att utbyta erfarenheter, ställa frågor, diskutera och få konkreta tips, råd och inspiration
Ganska ofta får vi frågor om vi ger personlig rådgivning, håller i föreläsningar eller utbildningar. Vi har hittills inte riktigt haft den möjligheten men tänkte testa även det. Under våren kommer vi arrangera en heldagsworkshop för dig som är intresserad av att rent konkret lyfta din privatekonomi till nästa nivå. Läs gärna mer på sidan om workshopen:
- RikaTillsammans-workshopen | Lyft din ekonomi till nästa nivå – Lyft din privatekonomi till nästa nivå, bli rikare och få konkreta tips, råd, verktyg och inspiration
Jag hoppas att du uppskattar både möjligheterna med FikaTillsammans, workshopen och inte minst dagens avsnitt. Nästa söndag kommer Jakob König från Fair Finance-guide och pratar om hållbart sparande. Hoppas att vi ses även då!
Jan och Caroline
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Transkribering av hela avsnittet: ”Vad är pengar?”
För dig som inte har tiden eller lusten att titta eller lyssna på hela avsnittet, kommer nedan en komplett transkribering av avsnittet. Håll till godo.
— START TRANSKRIBERING —
Caroline: Fråga till er alla; hur mycket tid lägger ni ner på ert sparande/investeringar varje månad?
MH: Jag säger väl en timme om dagen kanske. Sen har ju jag en hel del annat när jag ska skriva åt Privata affärer eller skissa på en bok. Min privata portfölj… ibland loggar jag ju inte in på Avanza på en vecka eller så, så den är ju ganska passiv till och från.
AT: Jag lägger ner alldeles för mycket tid, men inte sitta framför en skärm. Jag lägger ner mycket tid på analys. Varje dag plockar jag in 200 parametrar och nu går jag igenom varenda delårsrapport.
Jan: Gör du det fortfarande från text-tv?
AT: Ja men självklart. En fördel med text-tv är att det är reklamfritt.
Jan: Om du skulle säga i timmar?
AT: Det är svårt att säga men jag ljuger inte om jag säger att jag lägger ner 50 timmar i veckan. Inte på min portfölj men på att läsa på.
Jan: 30 minuter i månaden lägger jag.
AT: Samtidigt vill jag säga, eftersom jag driver kurser måste jag ha enormt mycket material, research bakom, så att jag levererar intressant.
Jan: Absolut ska man räkna in produktion av avsnitt och research så är det ju mycket mer, då är det ju ett heltidsjobb. Men på min egen portfölj lägger jag en halvtimme i månaden.
Vad tänker ni om marknadsläget just nu?
Caroline: Nästa fråga, vad tänker ni om marknadsläget just nu?
MH: Börsen står ju och väger vid ett vägskäl. Mitt standardråd är att man ska vara redo för både uppgång och nedgång, ha handlingsplaner. Gärna en liten krigskassa om det går ner. Men dom egna modellerna och vanligt hederligt money management kommer alltid att hjälpa mycket mer än att försöka gissa börsutvecklingen exakt de kommande dagarna, veckorna eller månaderna.
Jan: Bra. Alex, du hörde frågan?
AG: Ja, marknaden vad ska man tro om marknaden just nu?
Jan: Ja och kort Alex.
AG: Kort… Det är ju svårt för mig. Men det jag tror, när jag pratar med folk, så beror den här korrektionen som vi ser just nu väldigt mycket på sänkta förväntningar. Börsen handlas hela tiden efter förväntningarna, vad vi tror om börsen framöver.
Och just nu ser 2019 ut att vara ett år där konjunkturen vänder. Det är få som inte säger det idag, att 2019 eller kanske 2020 så får vi en sämre konjunktur, kanske en recession eller en sättning i ekonomin. Och det är väl det börsen nu helt enkelt är rädd för, så nu korrigerar man ner.
Jan: Nu sitter Arne här och vill komma in så skicka micken till honom.
AT: Jag brukar säga som så att dom pengarna som ska ligga på aktiemarknaden ska ligga där. Se till att ni har kassaflöde bakom så att ni inte är beroende av marknaden. Men jag vill också säga att vi hade all time high för tre veckor sedan och nu har det gått ner 11 procent. När marknaden går ner i en så kallad bear trend så sjunker marknaden med en halv procent i veckan.
Det betyder att marknaden skulle ha gått ned en och en halv procent men vi har gått ner elva. Det är en överreaktion. Jag behandlar alltid börsen i upptrend tills jag är överbevisad, och jag är inte överbevisad att börsen ska gå ner än. Och det är inte farligt. Äger man aktier med utdelning, äger man bolag på large mid small så är det en tillfällig kursnedstättning, så blir det jättebra. Jag vill slå ett slag för investmentbolagen också.
Jan: Vad bra. Jag tänker, jag är väl en av dom som inte försöker förutsäga marknaden. Jag har väl insett att jag är inte särskilt duktig på det. Tittar på forskning så är ingen särskilt duktig på att förutsäga marknad. Jag tror på att ha en strategi eller portfölj som fungerar oavsett marknadsläge, om det går upp eller om det går ner.
Däremot kan jag säga, motsäger allt jag sagt precis nu, att jag är lite rädd. Vi har haft 9 års uppgång och om jag tittar på mejl från läsare ”nu har börsen rasat, ska jag sälja?”. Detta är inte ett ras, detta är knappt en sättning. Ett ras är 60% över 2 år.
AT: Jag vill bara sticka in att 2011 hade vi ett minusår, det var ganska taskigt.
Jan: Att det gick back?
AT: Ja att det backade. Vi har också 2015, det var också ett minusår. Så det är en sanning med modifikation 9 år. USA ja.
Jan: Se, vi är inte ens överens redan nu. Tack. Carro?
Är ni rädda att det ska rasa ordentligt?
Caroline: Följdfråga: Är ni rädda att det ska rasa ordentligt? Känns det som ett sting i bröstet då eller känns det som äh det händer och det tar vi då.
AG: Jag är glad att vi får den här nedgången. Det kanske låter lite konstigt, det gör ju ont i portföljen givetvis. Men det här gör oss påminda om att börsen har generellt sett ganska kraftiga rörelser. Nu har vi sett, oavsett om det är 7, 8 eller 9 år av uppgång, så har ju dom åren också gett 6-10% avkastning per år, vilket är snittet börsen brukar leverera.
Och egentligen brukar ju inte börsen vara så medioker, den är generellt sett mer kraftig antingen uppåt eller nedåt. Sen brukar medelavkastningen hamna där när man slår ut det. Så att jag tycker det här är ett bra tillfälle att bli påmind om att se till att ligg i aktier om du tror på börsen på lång sikt och kan avvara pengarna. Sen kan man vara mer aktiv som Arne, eller mer passiv som Jan. Men se till att ha pengarna på börsen om du tror på den på lång sikt. Eller Marcus också.
Caroline: Är du rädd?
AG: Nej för jag tror på börsen på lång sikt. Och jag tänker placera mina pengar där för jag kan avvara dem på lång sikt.
Jan: På lång sikt är vi alla döda.
AG: Ja på riktigt lång sikt, absolut.
Jan: Förlåt jag kunde inte låta bli.
AG: Det är ett bra tillfälle nu att verkligen fundera på vad du ska ha pengarna till, kan du hantera den här nedgången? För nu har vi fått 10% nedgång. Det kommer att komma en större nedgång, det är vi alla överens om här. Sen kanske den inte kommer nästa vecka, eller om 10 år. Men den kommer att komma.
Jan: Vi får släppa in Marcus och Arne.
MH: Rea-pris på aktier är ju bra, det inser ju min hjärna men hjärtat det gråter.
AT: Vad ska man vara rädd för. Jag var med om börskraschen 87, det gick ned 40% på tre veckor. Ett år senare stod börsen högre. Passa på och fyll på i så fall när det blir lite billigare. Och köp kvalitet.
Jan: Där vill jag faktiskt komplettera. Nu upplever jag att det har varit ganska många års uppgång. Vad man glömmer bort är att, särskilt in generation eller 70-, 80- och även 90-talister, vi har inte haft nåt bra ekonomiskt tillfälle. Fastighetspriserna har varit dyra, börsen har varit dyr. Så rätt hanterad är faktiskt en börskrasch en möjlighet.
Men då är vi inne på det som ni, man behöver ha ett kassaflöde, pengar man kan avvara, ett kontinuerligt sparande, och framför allt ha en egen, du och jag pratade om det i ett poddavsnitt Arne, att halva grejen sa du är att lära känna sig själv. Och det är nog det som är det klurigaste.
AT: Det är jätteviktigt att lära känna sig själv. När börsen är som den är just nu, man ska må bra på dagen och också på natten ska man må bra. Gör man inte det så har man för mycket pengar i aktiemarknaden. Och det som också är väldigt viktigt, och det jobbar du mycket med, är att ha ett kassaflöde vid sidan om. Jag har skapat ett kassaflöde, och jag är snart pensionär dessutom.
Jan: Du ser inte ut att vara en dag över 22.
AT: Jag är 56. Om fyra år börjar mina pensioner ramla ut. Jag har ett kassaflöde som räcker fram till jag blir pensionär. Så egentligen spelar det ingen roll hur börsen går för mig, jag har pengar ändå. Det gör att jag kan tänka rationellt, att jag inte blir nervös när det blir så här. Jag har mitt på det torra, pengarna som ligger i aktiemarknaden, låt dom ligga där om det inte är något motsatt som visar sig.
Jan: Tack Arne. Carro brukar inte du saga så här, att om det kostar dig din nattsömn så är det för dyrt? Det är ganska klokt tror jag.
Har ni räntefonder i ert sparande?
Caroline: Jag är klok. Nästa fråga är faktiskt: Har ni räntefonder just nu, hur tänker ni kring dessa?
Jan: Jag kan börja. Ja jag har räntefonder. Och jag brukar ju säga att man ska ha lika mycket räntefonder som man är år gammal. Så jag är 37 så jag har faktiskt 37% räntefonder. Sen blir jag väldigt förvånad om jag skulle hör nåt liknande svar här till höger.
AG: Jag ser helheten i min ekonomi och en stor del av våra pensionspengar får man ändå anse förvaltas som en räntefond. Nu tänker jag på den allmänna pensionen. Den är inte en räntefond egentligen men den ska ju stiga med svensk ekonomi och det är ju ungefär som en räntefond. Nej så jag har ju full aktieexponering i mitt privata och mitt pensionssparande.
MH: Ja har inga räntefonder men jag har några procent i preferensaktier istället. Sen ingår det räntepapper även i ett par börshandlade fonder jag har.
AT: Jag har massa pengar på banken oräntat. Men det är ganska säkert, man har säkrat 900.000 på banken så att säga. Sen har jag mycket premieobligationer. Det låter mycket text-tv när jag säger det men det kommer hela tiden 200, 500, hela tiden dimper det ner.
Jan: Kan man köpa dem fortfarande, har dom inte stoppat dem?
AT: Nej, dom fasas ut för att räntan är så låg. Men jag har köpt hela tiden när det har kommit. Sen har jag tagit sådana här peer-to-peer-lån också, jag vet inte om det är någon hit men jag får 4-5% avkastning, men det är ju skatt på det också 30%.
Men jag får ett kassaflöde helt enkelt. Men jag tror inte man ska lägga för mycket där för man vet ju aldrig… vad hette det där företaget som gick i kånken, Trustbuddy.
Jan: Tack för att du påminner mig. Jag förlorade 150.000 kr i den.
Lösa upp en aktieportfölj för att amortera om räntan höjs?
Caroline: Ska man lösa upp en aktieportfölj för att amortera om räntan höjs?
AG: Låsa?
Caroline: Ska man lösa upp.
AG: Det är så här, räntan kommer att stiga. Det är lika bra att man redan nu förbereder sig för det där. Sen hur mycket det vet vi inte. Absolut är det bra att ha en balans mellan att amortera och aktiespara, men jag föredrar att aktiespara så mycket som möjligt för det har en högre avkastningspotential. Så om du redan nu bestämmer dig för att så här mycket klarar jag i ränta, må det vara 3 eller 4% eller vad det nu är.
Se till att spara undan så pass mycket redan nu på att amortera. Så att när räntan väl stiger så har du redan nu betalat ner lite. Men det är vad du själv klarar av som får avgöra. Men jag föredrar börs framför att amortera. Men till en rimlig nivå. Sitter du med 95% belåningsgrad, ja då är det nog dags att amortera.
MH: Mitt svar är nej. Men man kan ta aktieutdelningarna och låta dom gå till amorteringar på bolånet.
AT: Marcus och jag har skrivit en bok. Där skriver vi bland annat att just när det gäller ränta, om man har t.ex. 2% ränta, varför inte leva som att man har 6% ränta? D.v.s. att de 4% som blir över, amortera ned lånet hela tiden och när räntan fortsätter att sticka upp, då har du fortfarande marginal upp till 6%. Då får du ju bort ganska mycket av lånet och du märker inga räntehöjningar.
Jan: Nej precis. Och det är ju tillbaka till det där att ha en stabil ekonomi vid sidan av. Ni som följer mig och Carro, vi talar ju om det som fyra hinkarnas strategi. Aktierna är ju det över tiden bästa tillgångsslaget men man ska inte göra det ena på bekostnad av det andra.
AT: Jag kan bara säga, jag får ju jättemycket mejl. Jättemånga handlar om att ”jag ska köpa bostad, vilka aktier ska jag köpa för jag ska köpa det om två år”. Nämen sluta.
AG: Bra tillägg.
Jan: Ja precis, tack. Carro ska du ta sista?
Vilka privatekonomiska råd skulle ni vilja ge till era barn?
Caroline: Vilka investerings eller generella principer skulle ni vilja att era barn ärvde av er för att göra dem finansiellt framgångsrika?
Jan: Jag kan börja. Vissa av er såg kanske det här reportaget om Freja i Sydsvenskan för två veckor sedan. För mig handlar det väldigt mycket om att se att inkomst av kapital är ett sätt att tjäna pengar som är minst lika viktigt som inkomst av tjänst.
När jag växte upp med föräldrar som kommer från Tjeckoslovakien var det så att man tjänar pengar genom att gå till jobbet. Och jag tror att det är väldigt viktigt för Freja och Elsa, våra barn, att se att det finns andra sätt att tjäna pengar än bara jobb. Sen får man ta det som en lek därifrån med aktier, utdelningar, portfölj och hela kitet.
AT: Har inte Warren Buffet sagt att om du inte kan tjäna pengar när du sover kommer du aldrig bli rik? Lite så är det. Vad var frågan?
Caroline: Vilka investerings eller generella principer skulle ni vilja att era barn ärvde av er för att göra dem finansiellt framgångsrika?
AT: Det är framför allt att inse värdet av pengar och tid. Börja tidigt och investera stabilt. Jag har exempel på om man investerar 2.000 kr mellan man är 17 och 27 och har en vanlig 6% avkastning och lägger av att investera där och låter pengarna ligga kvar med ränta på ränta.
Den som som börjar investera när han är 28, när han är 65 och har sparat 2.000 kr om året har fortfarande inte lika mycket pengar som den som sparat mellan 17 och 27. Så tiden gör under.
MH: Prioritera alltid investeringar före konsumtion.
Jan: Du får det att låta så enkelt Marcus.
AG: Jag får väl instämma. Börja att investera så tidigt som möjligt, den är så given. Och lev inte över dina tillgångar. Det är så många idag som sätter sig i ett skuldträsk som är väldigt svårt att ta sig ur. Så se till att lev inte över dina tillgångar. Sen vill jag nog säga emot Markus. Se till att spendera lite på dig själv också, du ska också leva livet. Investera i dig själv. Men givetvis se till att ha aktiesparande.
Jan: Är det vår generation? Yolo, eller?
AG: Exakt. Men jag tror balansen där verkligen. Det är en otroligt stor aktieintresserörelse som pågår och det är sjukt kul, det är väldigt många som är otroligt sparivriga, men man får inte glömma heller, man måste njuta lite idag. Det är i alla fall min devis.
AT: Jag ska bara lägga till, nu pratar i om unga människor, men ni som är lite äldre. Det går att börja sent i livet också. Warren Buffet ägde bara 1% av det han äger idag när han var 50.
Jan: Så jag tänker, vi kör igång direkt, vem vill ställa första frågan? Där, varsågod. Ni får gärna säga ert namn också och till vem frågan är riktad.
Alexanders investeringsstrategi
Publik: Hej jag heter Kent och jag har en fråga till Alexander. Jag har ju tittat på dina poddavsnitt och de är mycket intressanta och du träffar ju väldigt många spännande människor med många olika investeringsfilosofier.
Men jag har aldrig riktigt hört hur du själv tänker, för du måste ju sitta på en väldig mängd olika strategier och kan ha plockat lite russin ur kakorna. Hur gör du själv, hur tänker du?
Jan: Han kör indexfonder.
AG: Tack för frågan. Tack för att du kollar på podd och video som vi producerar. Min investeringsstrategi är väldigt enkel, jag kör investmentbolag i otroligt stor utsträckning. Och jag gör det av flertalet anledningar, dels är det bra investeringar och jag tror att större delen av panelen här håller med mig. Eller hela förmodligen, det är Jan och hans indexfonder.
Publik: Jag håller med.
AG: Bra. Investmentbolag gör ett otroligt bra jobb, du får ibland rabatt. Dom har levt i 100-150 år. Det är högst troligt att de kommer fortsätta att leva. Sen är jag en sån som har förmånen att träffa väldigt många intressanta investerare, de här tre som jag sitter bredvid för att nämna några. Jag tycker att det är otroligt fascinerande att se så många olika investerare det finns. Jag brukar ibland säga att det finns omkring en miljon olika sätt att tjäna pengar på börsen.
Du behöver bara ett sätt. Hitta ditt sätt och gör det väl. Antingen om det är de där indexfonderna, investmentbolag eller aktiv placering med 80 bolag i portföljen eller en försiktig general som gillar utdelningsinvesteringar. Vi alla tjänar pengar på börsen men vi är olika. Det är rätt fascinerande. Kontentan är att hitta en strategi och var konsekvent. Men investmentbolag är i alla fall min strategi. Långt svar på en enkel fråga kanske.
Jan: Tack så mycket Alex. Bra har vi fler frågor?
Fullinvesterad men ändå investera i dippen, hur?
Publik: Tack Mikael heter jag. Vi hade en intressant diskussion här kring bordet. Det var lite kring… det är något vi inte förstår med herrarnas plånböcker. Man ska vara fullinvesterad och man ska investera i dippen, hur bär ni er åt?
Jan: Jag är inte fullinvesterad, räntefonder har jag pratat om…
Publik: Ja men jag tänkte mest på oss andra som är lite mer riskbenägna.
Jan: Då lämnar jag över micken.
MH: Ja aktieutdelningar innebär ju positivt kassaflöde som man kan återinvestera, det är ju mitt lilla knep. Men oftast har jag ju några procent likvider de flesta månader på året.
AT: Jag ligger alltid all in i bull trend och all out i bear trend. Lite svårt att skilja på dem men jag har en viss metod. Den här nedgången som kom nu, den har jag missat, den kom så plötsligt. Men ofta när det börjar vika ner lite grann när det har varit överköpt länge.
Jag plockar bort 10-15-20% av investeringarna och så väntar jag bara ut det hela. Kanske köper lite grann utbombad kvalitet. Och sen så när det börjar uppåt igen… En rekyl går ofta i två stötar. En stöt och sen går det upp lite grann och så kommer nästa stöt. Precis som det har gjort nu, två stötar ner. Då brukar jag passa på att gå all in igen.
Jan: Ja, Alex?
AG: Jag köpte lite förra veckan. Men jag har inte köpt den här veckan. Men lite förra veckan.
Jan: Men var kom pengarna ifrån om du är fullinvesterad?
AG: Ja så… man får ju lön emellanåt. Men faktiskt… jag är ju en sån som jobbar. Men jag har faktiskt lite belåning, det ska jag vara ärlig med. Jag har ett kreditkonto kopplat till min aktieportfölj.
När det uppstår såna tillfällen är jag en sån som köper och då gör jag ju det för lånade pengar. Sen fick man u lönen idag så betalades ju den lilla skulden ned. Men det är sällan jag har mer än 5% belåning på min portfölj. Men jag gillar att ha det där kreditutrymmet för just den typen av tillfällen.
AT: Hur stor sparkvot har du?
AG: Jag har… jag hade förra året 46%. I år har jag haft lägre. Men året är inte klart än. Jag mäter ofta på årsbasis.
Jan: Vill du säga någonting vad sparkvot är, för alla är kanske inte med på det?
AG: Sparkvot är ju hur mycket av din inkomst är kvar efter alla kostnader. Det är så jag räknar i alla fall. Det är lön du får in eller andra inkomster, man kan ju dela aktieutdelning som inkomst också. Hur mycket blir kvar efter kostnader.
Jan: Snyggt. Tack så mycket Alex. Ska vi ta nästa fråga, vad heter du?
Varför investerar du i fonder istället för investmentbolag?
Publik: Oliver. Frågan är framför allt riktad till dig Jan för jag vet att de andra är inne lite på samma linje. Om man tittar på svenska marknaden, varför investerar du i fonder istället för investmentbolag?
Jan: För att den svenska marknaden är 0.8% av det totala börsvärdet. Så om jag skulle resonera kring att investera i Sverige så kan man lika gärna investera 100% i Holland. Men ingen av oss skulle investera 100% i Holland. Varför inte, den holländska börsen är ju lika stor som den svenska börsen. Jag upplever att det är ett av de nybörjarmisstag jag gjorde i 15 år, att jag investerade i Sverige för att det var där jag råkade bo.
Då hade jag inte en tanke medan jag idag nästan bara investerar globalt. Därför gillar jag globala indexfonder, framför allt då med låga avgifter. Men jag har inget emot investmentbolag. T.ex. ett investmentbolag man väldigt sällan pratar om som jag älskar är ju Spiltan, ett av Sveriges mest underskattade investmentbolag. Och ska jag också säga, min bästa affär någonsin, jag tror jag är upp i 2000% på den investeringen. Så jag gillar verkligen investmentbolag men när det gäller svenska börsen så tror jag att det är ett misstag att bara investera i Sverige. Så tror jag.
AG: Då måste jag kommentera på det där. För här håller jag inte med dig. Jag gillar egentligen idén, eller jag gillar idén om global exponering givetvis. Det är en bra diversifiering. Men vi lever i Sverige, vi konsumerar svenska kronor och vi kommer att ta ut vår pension i svenska kronor. Så jag ser det inte som en allt för stor risk att ha en ganska stor exponering mot Sverige, för du kommer hela tiden att bli lika rik eller fattig som alla andra.
Jan: Absolut. Men sen kan jag ju uppleva att Sverige är en… internationellt sett är ju Sverige en högriskmarknad. Min upplevelse är, svenska börsen… Gud vad jobbigt det är att prata när man sitter bredvid er tre, om sådan här påståenden. Men min upplevelse är att svenska börsen går högre upp när den går upp och sen går den längre ner när den går ner.
Så volatiliteten på den svenska börsen är betydligt större. Ni som har följt mig vet ju att jag är en räddhare, jag hatar att förlora pengar. Jag har förlorat pengar 98, jag har förlorat pengar 2001 och jag har förlorat pengar 2008. Ibland brukar jag säga att det är min hemlighet, jag är 37 år gammal och jag har loosat alla mina pengar tre gånger, någonting borde jag har lärt mig… Arne, vad tänker ni andra?
MH: Hur löd frågan?
AG: Jag får avsluta där. Du har inte fel i att ha en global exponering men man behöver inte heller vara rädd för Sverige, för du kommer ändå förmodligen leva här och ta ut pension och konsumerar i svenska kronor. Så det finns också en risk att du kan bli relativt mer fattig än alla andra, om det stiger mer i Sverige och du inte har exponering. Sen investmentbolagen, de är ju globala. Även om de är stationerade i Sverige så säljer de ju globalt.
Jan: Absolut, men då ska jag också vara så här… Om jag får komma med en tes. Jag upplever att egentligen är det inte investmentbolagen som är grejen. Är det inte att de bolagen har en stark ägare som gör att… Jag älskar ju t.ex. Fredrik Lundberg, jag älskar Lundbergsföretagen, jag älskar hur han driver Holmen och massa andra bolag med extremt hög soliditet och massa andra sådana faktorer. Så är det egentligen inte en stark ägarfamilj man vill åt än att det nödvändigtvis måste vara ett investmentbolag?
AG: Ja men det är ju det som är grejen, eller vad… jag förstår inte?
Jan: Ok, det är kanske jag som yrar. Men jag tänker att det tenderar att vara så här att det är investmentbolagen som är grejen. Men jag tänker att nej det är bara en form för det som ligger bakom, och det som ligger bakom är en stark ägare. Sen om den starke ägaren har ett investmentbolag eller om den starke ägaren har ett enskilt bolag, det spelar inte så stor roll. Det är så jag tänker.
AG: Aboslut. Men det finns också strukturella fördelar med ett investmentbolag. Dels så kan de handlas med rabatt och det känner de flesta till att… ta Investor t.ex., de handlas just nu med ungefär 25% rabatt.
AT: 20!
AG: 20%, bra Arne. Så du behöver bara betala 80 kr men får någonting värt 100. Enkelt förklarat. Sen finns det skattemässiga fördelar med ett investmentbolag, de kan enkelt skifta ut utdelning utan att behöva debitera skatt. Så det finns ju lite sådana bitar, men visst du har ju rätt i sak, man vill ju åt den där förvaltaren, den som tar hand om mina pengar.
Jan: Typ en Melker Schörling.
AT: Jag vill också säga, just det här med Investmentbolag. Jag förstår inte varför man skulle köpa fonder i Sverige när det finns investmentbolag. Köp en bukett Investor, Industrivärde, Kinnevik eller Lundbergs eller någonting. Du har ju 15-20% rabatt så att säga på dem, du kommer ju åt dem mycket billigare. Du får utdelning. På en fond får du betala. Du har 80%… du får ju 20% rabatt. Nä jag hänger inte med.
Jan: Hur många timmar lade du veckan?
AT: Ja… lite för mycket…
Jan: Halvtimme i månaden. Spiltan aktiefond investmentbolag. Nu skämtar vi om det men hade jag haft din kompetens Arne så lovar jag att jag hade gjort som du. Men det där insåg jag först gången, du har ju en talang. Jag upplever att jag har inte den talangen, inte det intresset och jag har inte den förmågan.
Och då blir det nånstans för mig, är det värt för mig att betala 0,22% till Spiltan aktieinvestmentbolag för att placera mina pengar eller ska jag göra det själv. Har man förmågan, talangen och färdigheten att göra det själv så ska man ju göra det själv, det är inget snack om saken.
AT: Jag tycker att det är mycket bättre att få 20% rabatt och de gör jobbet och få utdelningar. Men jag vill också säga just det där med investmentbolag, gå in och titta på investmentbolag, hur mycket delar de ut av vinsten? Ta Investor t.ex., de brukar dela ut ungefär 30% av vinsten, 70% återbetalar det. Det är väldigt viktigt att se.
Om vi tittar på Ratos t.ex. som egentligen inte är ett investmentbolag, det är väl en industrigrupp. Där gör de som så att där delar de ut 120% av vinsten. Det är jätteviktigt att titta på, vad gör de med sina pengar. Var inte rädd att köpa ett bolag med lägre utdelning, bara ni ser vad pengarna går till. Många hoppar in i Ratos för att det är 6%. Men det är bara för att familjen Söderberg måste ha pengar, dom som äger Ratos, för att betala räntor. Jätteviktigt, kolla vad ni köper för någonting.
Jan: Inga fler sådana frågor, för då kommer vi sitta här till… nej, jag bara skojar, jättebra fråga, tack så mycket. Nästa person.
Uppgång i 9 år men OMXS30 har stått stilla tre år, kan ni förklara?
Publik: Håkan heter jag. Jag undrar om den svenska börsen och den ständiga uppgången. OMXS30 har ju stått still de senaste tre åren vad jag kan se. Ni pratar om att det har gått upp i 9 år osv, och i pressen hela tiden. Jag förstår inte det, kan ni förklara det?
AT: Man kan säga som så… Vi ska inte prata mer investmentbolag men om du köpte Investor år 2000 och så tog du bara utdelningen, bara utdelningen, och återinvesterade den. Då har du tjänat mer på utdelningen än vad du har tjänat på börsuppgången, på OMXS30. Börsen har gått upp ungefär 70% sedan millennieskiftet, på 18 år. Jag tycker inte det är alls mycket. Men mycket har ju avskilts i utdelning, lika mycket ås att säga. Jag tycker inte börsen alls känns speciellt dyr faktiskt. Det är obalanserna i världen som är lite farliga.
AG: Men för att vara konkret, svar på frågan: OMXS30 är ett index som inte räknar med utdelning. Så hade du tagit utdelningen från de 30 bolagen som ingår i det indexet, återinvesterat, ja då är den högre än toppen 2015.
AT: Ja Marcus?
MH: Jag har inte nåt att säga för en gångs skull. Det är anledningen att jag inte investerar som index utan väljer aktier utifrån helt andra kriterier.
AT: Jag har tänkt på det där, jag brukar gå in på Avanza och stämma av antalet aktieägare på olika aktier.
AG: Vad är det för nåt?
AT: Det är en sophämtningsfirma. Då går jag in och tittar på de mest ägda aktierna. Om vi tar Startbreeze t.ex., jag är övertagd om att det är ganska många som har den här. Starbreeze, ligger den på Mid eller Small cap…? Ja den ligger på nån av dom där… Det är den mest ägda aktien och den har gått upp 45% sedan är 2000. Ursäkta men utdelningarna på Investor har varit 75%.
Köp bolag som tjänar pengar, det är jätteviktigt. Sen har jag även gjort den här åttondelsportföljen som är ganska intressant. Då har jag gjort så att jag… Jag försöker fånga in ungefär en åttondel på varje lista, och så går jag ut och tittar på de mest ägda aktierna på… på den där sophämtningsfirman. Då är det tre bolag på Large cap som står för ungefär 16% antalet ägare på Avanza. Går jag på Mid cap så är det 5 bolag som står för ungefär 12% av ägarna. Det innebär att det finns på 12% av portföljerna. Likadant gör jag på Small cap, tar en åttondel av de mest ägda aktierna. Så har jag gjort så att jag tittar tillbaka tre år.
Hur tror ni att de aktierna har gått på tre års sikt, exklusive utdelning? Ja ner, men hur mycket? Alltså de mest ägda aktierna på Avanza, vad tror ni, hur mycket har de gått ner? Du pekar neråt, ja det är helt rätt. Börsen har ju gått upp 17% under den här perioden, när jag gjorde den här avstämningen nu för två veckor sedan. Hur mycket har de gått ner tillsammans? 46%. Så den åttondelen av de mest ägda aktierna har tappat 46%. Så här ser ni, gå er egen väg.
Jan: Så nu kan jag testa här… skapa dålig stämning.
AG: Ja man vill ju inte äga aktier på Avanza, det här jag direkt, där går det ju bara ner.
Jan: Precis, tack Alex. Detta är ju också en tes som jag har. En av mina stora insikter för många år sedan var, investerar jag för att ha roligt, alltså som hobby, eller investerar jag för att tjäna pengar? Det blev ganska tydligt för mig själv, att det blev två helt olika strategier eller två helt olika saker. För det som är spännande, dela med sig av krigshistorier: den gick upp eller den rasade.
Det var ju dom här bolagen. Medan det man tjänar på… alltså det rådet fick jag redan 97, köp Bure, SKF, Investor. Gud vad tråkigt, det finns ju Icon Medialab och Framfab och de här bolagen. Så att jag tror att autentiskt fråga sig själv, investerar jag för att tjäna pengar eller investerar jag för att det är min hobby? Och det coola med pengar tänker jag är att man kan faktiskt göra både och. Man kan dela upp sin portfölj: detta är min lekportfölj och detta är min tjäna pengar-portfölj.
AT: Jag vet hur det där går till. Det blir väldigt mycket utbombade aktier så småningom som blir ägda. Jag har forskat i det där ämnet. Det är nämligen som så att när en aktie sticker, ganska tidigt… Vi har Sensys Gatso t.ex. som stack upp ganska snabbt, 100% eller nånting sånt. Är man med i början så gör man en väldigt bra affär. Det handlar om att hoppa av. Men hur marknaden gör, jo dom hoppar på och hoppar på och hoppar på hela vägen upp.
Och när dom ligger på toppen så har de mycket fler aktieägare än vad de hade när de stack iväg. Felet när de sen börjar gå ner så fortsätter folk att köpa dom, för då är det billigare, dom har varit uppe och toppat så att säga. Då är det plötsligt 10-20% rabatt. ”Men Sensys var uppe i fyra kronor, nu kostar den bara 3.60”. Och sen fortsätter det neråt och när de är nere på samma nivå, då har de ofta 20-30% fler aktieägare. Och så håller det på så år efter år och folk säljer inte förlusterna. På något sätt, aktieägarna ökar men när den har toppat fortsätter de att öka. Tyvärr. Istället för att kliva av.
Jan: Tack. Långt svar på din fråga. Har vi fler frågor?
Arnes hemliga parametrar, är vi på väg ner?
Publik: Ja jag hade en fråga till Arne. Jag förstår att 2015/2016 när börsen gick ned så lyckades du hoppa av den nedgången. Jag förstår att du har lite trollformler för hur du avgör om det är bear eller bull. Jag förstår att det är lite yrkeshemligheter som du inte avslöjar, men för oss vanliga dödliga, finns det några indikatorer som du kan tipsa om? Kanske oljepris i förhållande till någonting annat, vad vet jag. Enkla grejer för att se om det är på väg ner.
AT: Jag lägger ju in 200 parametrar, där jag använder 75 stycken varje dag. Likaså, varje fredag lägger jag in 800 siffror eller parametrar, aktiekurser och sånt. Folk brukar säga, bjud Arne på middag på fredagkvällar, det blir billigt, han kommer inte. Man kan säga, en uppgång har alltid slutat med eufori, att det har liksom rusat uppåt. Är det nån som tycker att vi har haft eufori nu? Jag tycker inte att det har varit så.
Alla rekyler som kommer behandlar jag som rekyler. Jag chansar helt enkelt på att det blir bra, för 9 gånger av 10 blir det bra. Och den gången jag åker dit, ja då är det bara att sälja. Då har jag ju tjänat så mycket på de andra uppgångarna istället. Det är svårt för mig att skilja på en bull och bear trend. Men ofta går marknaden i tre vågor uppåt, och sen går den i två vågor nedåt. Jag kan inte se att vi har gått i tre vågor uppåt just nu. Men allting går att efterhandskonsturera. Jag ligger kvar i marknaden i alla fall, tills motsatsen bevisats.
Tre utbombade kvalitetsaktier
Publik: Jag har en fråga till Arne. Du pratar om kvalitetsaktier som är utbombade. Ge tre exempel.
AT: Hexagon är till exempel väldigt bra. Titta på intjäningsförmåga på bolagen, titta på värdering. Titta på vad de presterat genom åren, titta på affärsidén, titta på framtiden, hur det ser ut. Hexagon definitivt. Volvo jätteintressant. Tjänar pengar som tusan. Har P/E-tal 11. Visst kan de gå ner, men i längden kommer det vara en vinnare. Och så har vi det här med investmentbolag också. Jag brukar säga, när nån frågar mig ”vilken aktie ska jag köpa?”.
Det är klart att jag ger ett förslag på ett investmentbolag, för där är de aktiva förvaltare. Skulle jag säga att de ska köpa Saab, det är ingen som aktivt förvaltar Saab. Men köper du Svolder, köper du Öresund, och hittar du det till rabatt, så har du ju förvaltare där som hela tiden allokerar. Du slipper att titta på innehållet för det köper proffsen om. Och sen tar du en bukett, 5-6 olika investmentbolag med rabatt. Det blir bra alltså. Går det ner, ja men köp mer då.
Jan: Du får det att genuint låta enkelt Arne.
AT: Har man varit med i så många år så vet man att det kommer kriser. Dom kommer och går och folk är vettskrämd. Sen är det bortglömt. Sen säger man ”varför köpte jag inte då det var så himla billigt?”. Jag måste bara ta en sak med det här med odds och så. Mamma hade en tobaksaffär och ju äldre hon var så fick jag rycka in mer och mer. Det var ju massa spel i den butiken och jag såg ju att det gick ju inte att vinna på spel, det var ju helt..
Jan: Kan du inte ta den där om trisslotterna också?
AT: Ja vi kan ta den om trisslotterna också. Totalt då… vi köpte tobaksaffären 1975 och sålde 2012. Trislotten kom 1986 och vi sålde 2012. Exakt 3 miljoner trisslotter sålde vi. En enda vinst var på över en miljon. Herregud. För att komma åt en vinst på en miljon eller mer så måste du köpa trisslotter för 34 miljoner.
Men just det där med… jag fick ofta rycka in på söndagarna och då kom ju dom som hade vunnit på spel, på trav t.ex., och skulle lösa ut sina bongar. Så kom dom hämtade på Dagens dubbel, 2000 kr eller nånting sånt. Och dom var aldrig glada. När jag frågade, ”vad kul”. ”Äh va fan, jag skulle ha satsat mer”, ”ja men gör det nästa gång då”, ”Men då kanske jag inte vinner”.
Jan: Tack så mycket Arne. Vi har fler frågor.
När ska man plocka hem vinsten?
Publik: Atle heter jag. Jag hade tänkt höra när plockar ni hem det? Är det efter viss procents uppgång? Jag tror det kanske ser lite olika ut bland er, lite olika filosofier. En del kanske aldrig plockar hem någonting utan låter det ligga kvar och växa, men vad har ni för tips, vad har ni för råd?
MH: Jag satt och tänkte, jag börjar sälja lite försiktigt om mina aktier verkligen rusar i kurs. Man ska inte ta hem hela vinsten förstås men börja skala ner efter en euforisk uppgång. Om du har en aktie som börjar väga väldigt tungt i portföljen kanske du ska sälja var tionde aktie eller något sådant bara för riskspridningen. För mig som utdelningsinvesterare i första hand, skulle jag alltid sälja om det blir en utdelningssänkning. Ja det var tre från mig.
AT: Jag gillar ju det här med precis det du säger, om jag går in… Jag har en ganska stor viktad portfölj, jag har väl en 60-65 olika bolag. Om jag går in i ett bolag och det har kanske 4% vikt i min portfölj. Gå den upp till 6-6,5% t.ex. Jag gick in med 4%, då är den värd 6,5%, då gör jag så att jag plockar bort lite grann från den. Jag har kvar vinnaraktien men jag skalar av lite grann. Sen så fortsätter den att sticka upp, då skalar jag av lite ytterligare så att den ligger kvar någonstans på 4-5%.
Då får den aldrig större plats i portföljen och skulle det då komma bakslag, vi ser G5, vi ser Nolato, Beijer Ref, det är ju jättemånga av de här vinnarna som bara ramlat ihop. Då har jag hunnit sålt på hela vägen upp, när det går ner går det snabbt, jag har ingen aning vad som står bakom hörnet. Men när jag har sålt dom där aktierna så köper jag givetvis en annan aktie som har potential att stiga. Så jag ligger inte likvid på det, jag bara… in med alla pengar och låter dem jobba.
Jan: Ska du köra Alex?
AG: Jag hade investmentbolag, så om det är ett investmentbolag som… nej, generellt sett så säljer jag ju inte för jag vill ju behålla dem, men jag kan ju omvikta. Eller det är ju så jag har gjort i alla fall historiskt, om det är något investmentbolag som kanske har stuckit för mycket i pris men substansvärdet inte har gjort det. Då har den här rabatten täppts igen och i vissa fall blivit en premie.
Då är det ju generellt sett högre än vad det historiskt sett har varit. Men det absolut viktigaste skulle jag säga, när jag säljer, det är när jag behöver pengarna. Behöver jag inte pengarna, då ligger de kvar i portföljen. Det är det absolut enklaste.
AT: Jag använder börsdata, man kan hitta kursvinnare också. Det jag också har tittat på är om bolaget… om omsättningen börjar ta emot och om vinstmarginalen börjar sjunka. Då börjar jag titta på… börjar kursen ta emot och gå ner, ja då kan jag snabbt halvera eller sälja av alltihopa. Det finns många aktier som har rusat upp och sedan ser man att det tar emot på något sätt. Där säger jag hej då och försöker hitta en annan aktie istället.
Jan: Det känns som svårt att säga någonting i ert sällskap. Men jag säljer inte. Och säljer jag så säljer jag räntefonderna. Och så ombalanserar jag en gång om året. Jag har inte mer att säga.
AT: Jag trodde du skulle sälja dina Sverigefonder och köpa investmentbolag.
Favoritcitat som peppar er när börsen går ner?
Jan: Nej. Tack så mycket. Då ska vi se om vi hade någon mer?
Publik: Hej mitt namn är Magnus. Nu lämnar vi kanske lite just det här med det eknomiska, jag tycker en spännande grej med sparande är det psykologiska. Jan du älskar citat har jag märkt. Jag är svenskalärare och älskar också citat. Vilka är era favoritcitat för att peppa er när det är riktigt illa på börsen och era investeringar inte går som de ska?
Jan: Mitt favoritcitat är:
När en person med pengar träffar en person med erfarenhet så händer alltid samma sak: Personen med erfarenhet får pengarna och personen med pengarna får erfarenhet.
AT: Oj. Applåder på det. Jag vet att börsen kommer alltid igen, så det är ingen fara. Men jag har ett annat som jag har dragit med mig hela livet, jag tycker det är så bra:
Gör man inte mer än man får betalt för, får man aldrig mer betalt för vad man gör.
MH: Modellen slår alltid dina prognoser. Det är svårt att gissa om framtiden men vi har bra modeller för det vi har, våra innehav och riskhanteringsmodeller och modeller för hur vi ska kunna sova gott på natten och hur vi ska undvika att köpa eller sälja, lite hur man hanterar det. Dom modellerna kommer alltid att ge oss mycket mer än vad prognoser och framtidsgissningar och förutsägelser kommer att ge.
AG: Det finns jättemånga bra. Var girig när andra är rädda och var rädd när andra är giriga. Det är också en sån klassiker, men jag gillar den för den säger någonting om att det är ganska vanskligt att följa flocken. Och det är lite det här Arne pratade om tidigare, om den här sophämtningsfirman, där många köper de här bolagen som har stigit väldigt mycket…
Jan: Så det händer inte hos er?
AG: Det händer hos Nordnet också, givetvis. Så det är därför det är extra viktigt att påpeka det. Tänk efter lite. Sen så det här med att förlora pengar. Det är ju rule number one för Warren Buffet: förlora inte pengar. Och rule number two är att komma ihåg rule number one. Den är ganska bra att påminna sig om i de här tiderna när börsen går ner.
Jan: Inte dom som har räntefonder. Förlåt, jag kunde inte låta bli.
AG: Det är bra. Det är lite det som är poängen i citatet, ligg inte all in i aktier om du inte kan hantera en nedgång på 10%, för då säljer du i panik. Och då har du förlorat pengarna. Har du inte sålt några aktier än, har du inte realiserat någon förlust. Du har gjort en förlust på pappret, men du har inte realiserat den.
Publik: Frågan var ju faktiskt om citat. Jonas heter jag. Jag har ett som jag tycker är grymt:
Det snabbaste sättet att bli fattig är att ha bråttom att bli rik.
AT: Applåder. Jag tänkte bara ta en smågrej som är bra att känna till på börsen. Jag sover alltid gott om natten, för de pengarna jag har på börsen är till för att ligga där. Sen kan jag vara lite orolig ibland. Om vi tittar på statistiken, om vis äger från 2015, om vi tar bort bear trenden som jag ansåg var under ett års tid då, fram till Brexit.
På den här bull trenden som har varit, så är det faktiskt så att på börsen så har vi tjänat 45% av pengarna på natten, 55% har vi tjänat under dagen. Börsen har gått 50% om vi räknar från 2015, om vi tar bort den där bear trenden som var då. Så det innebär att när vi ligger och sover har vi tjänat ungefär 23% och på dagen har vi tjänat 27%. Därför ligger jag all in över natten för det är då vi tjänar hälften av pengarna.
Jan: Klokt. Bra. Har vi fler frågor?
Har något egentligen förändrats sedan 80-talet?
Publik: Min fråga är, jag har mer eller mindre varit medlem i Aktiespararna sedan mitten på 80-talet. Om jag sticker fram hakan och säger inget nytt under solen, det gällde då gäller nu. Innan var det lite mer teknisk analys, när Torsell och Peter Nilsson kom. Nu är det väldigt mycket extravagant fundamental analys, för det finns någonting man kombinera som ingen har gjort. Men om man håller sig till de enkla aktiespararna, hitta kursvinnare, vad är era reflektioner på det?
Jan: Om jag börjar så skulle jag absoluta hålla med om att det är inte annorlunda nu. Det finns en fantastisk bok av Carmen Reinhart tror jag, som heter så här: Annorlunda nu – åtta sekel av finansiell dårskap. Den år igenom från 1500-talet, alltså bubblors uppgång och fall. Och där är inget som är förändrat, så länge vi människor är giriga, så länge vi är rädda, så kommer de här cyklerna att återuppstå. Det enda jag personligen skulle säga, min reflektion, är att det tenderar att gå snabbar och det tenderar att svänga mer just nu. Men så länge vi människor…
AT: Stopp, stanna, jag håller inte med! De sex senaste åren är de lugnaste åren vi har haft på börsen. Om vi tittar från 83 fram till idag så är det 6 år på raken, det har bara varit 9 lugna år totalt. Det går mycket saktare.
MH: Det är ju nödvändigt att upprepa vissa saker. Kloka ord tåls ju att användas i olika böcker och olika tradingprogram och så vidare. Så det kanske inte är så konstigt men tittar på ett enda avsnitt av Lyxfällan så är det ju uppenbart att det behövs nya böcker, nya poddar, nya tv-program som lär folk ekonomi.
AG: Jag tänkte bara instämma. Det är inte så mycket nytt under solen helt klart. Sen, världen är ju alltid föränderlig, men det är väldigt mycket samma spelregler som gäller fortfarande.
Jan: Jag vill upprepa något som du var inne på förut Arne, fundamenta. Till syvende och sist så är det bolag. Oavsett om man investerar i fonder eller aktier så är det ju bolag. Bolag behöver växa, bolag behöver tjäna pengar, bolag behöver dela ut de pengarna till aktieägarana. As simple as that. Ibland är det bra att komma ihåg de enkla, enkla grunderna. Tack.
Hur hanterar och mäter ni risk?
Publik: Mitt namn är David. Jag gillar ett citAT: Avkastning utan att hantera risk är bara pure luck. Så jag tänkte fråga er, hur hanterar ni och mäter risk i era portföljer? Och framför allt hur diversifierar ni?
Jan: Jag kör mycket simuleringar. Jag älskar en site som är en portfolio visualizer. Jag håller på med det i ett verktyg som kommer komma på bloggen. Jag tittar mycket på max draw downs, jag tittar mycket på korrelation, jag tittar mycket på volatilitet, alltså standardavvikelse. Jag försöker att titta mycket på vad är maxförlusterna.
Jag känner mig själv där, jag mår dåligt vid stora maxförluster. Det därför jag inte är 100% aktieexponerad, för jag pallar inte… eller de tre tidigare gångerna har jag checkat ut när det är minus 50%. Jag tror inte jag kommer klara det i år så därför ser jag till att hålla en maxförlust under 50%.
Publik: Får jag ställa en följdfråga på det? Jag gillar ditt svar. Diversifiering är den enda fria lunchen inom finans brukar man säga, hur håller du en portfölj väldiversifierad även nu när det är stressigt. Ändrar du allokeringen mellan aktier och räntor för at bibehålla en riskspridning eller låter du risken i portföljen drifta med marknaden?
Jan: Jag låter risken drifta med marknaden. Ombalansering är ju… det jag tolkar att du är inne på, du är inne på riskparitet. Riskparitet är ett av få ämnen jag har läst. Jag har ändå läst teknisk fysik. Jag tyckte att när jag hade klarat tentan i elektromagnetsfält, nu fan klarar man allt. Riskparitet är svårare. Så jag har lite gett upp på det.
Riskparitet handlar helt enkelt om att hålla konstant risk i portföljen. Jag upplever att det är väldigt, väldigt svårt. Så jag har förenklat det där med att försöka hålla tillgångallokeringen mellan klasserna konstant och ha olika tillgångsklasser. Jag gillar ju t.ex. permanentportföljen av Harry Brown som jag byggt Rika Tillsammans-portföljen på. Så… jag är ledsen att jag inte kan ge ett bättre svar. Sen råkar jag ju veta att du dessutom är expert på det där, så det känns lite jobbigt att svara.
AT: Det var väldigt jobbigt att sitta bredvid och käka med honom ska du veta, det var många frågor. Jag har gjort som så att jag har rannsakat mig själv. Jag har gått igenom mina tidigare aktieaffärer och lagt dom bra aktieaffärerna på bra och dålig. Så har jag tittat på de dåliga och försökt hitta en röd tråd. Jaha, det här ska jag inte hålla på med. Så har jag tittat på det som har gått bra, har jag gjort fel där ändå?
Jo jag har inte behållit vinnare, jag har sålt vinnarna och behållit dom som inte har presterat. Det är min riskhantering och jag har kommit fram till att: Du ska bara äga aktier och gärna då bolag som har utdelning, som ligger i en stigande trend, som har intjäningsförmåga, som har framtiden framför sig. Och du ska ha en stor spridning, det är sällan jag lägger mer än 5% i ett bolag. Och dessutom kör jag utan belåning. Och dom pengar som ligger i aktiemarknaden, de är till för att ligga där på aktiemarknaden. Det är min riskhantering.
Jan:: Du glömde säga investmentbolag.
AT: Jag glömde det ja. Ja har väl en 5-6 stycken i portföljen.
MH: För egen del brukar jag ha max 4-5% i ett enskilt innehav. Jag siktar på att ha en 30-40 olika innehav och det är ju för att få riktigt bra riskspridning. De största innehaven är också dom som jag bedömer som säkrast. Ju mer risk i ett innehav desto lägre andel i portföljen. Chansar jag på någon aktie så ska det vara max 1% av portföljen jag riskerar, även om bolaget så går i konkurs.
AG: Mycket bra har ju redan sagts men det jag kan tillägga är att jag har min portfölj likaviktad. Så de innehav jag har ungefär lika mycket vara. Det skiljer alltid någon krona givetvis. Men de väger ungefär lika mycket och det är också ett sätt för mig att diversifiera, genom att jag har olika och de väger lika mycket så påverkar all lika mycket.
Och sen så är jag bara långsiktig, sitter inte och vänder portföljen varje vecka utan gör en liten inmatning emellanåt när det kommer in en lön. Och det är min strategi. Det är också ett sätt att hantera risk, att vara konsekvens med sin aktiestrategi, eller fondstrategi. En stor risk är ju att man flänger fram och tillbaka. Byter från att vara teknisk analytisk en period till fundamental till att bara jobba med det till att jobba med något annat. Så var konsekvent också.
Jan: Eller än värre, att man hör ett tips och köper på det. Jag har varit där.
AG: Ja och den är lockande i många fall, Fingerprint när den har stigit 1000%. Men var konsekvent. Är det inte din strategi att jaga de där bubblorna, gör inte det heller då.
Hantera rädsla
Publik: Jag heter Henrik. Ni har pratat om rädslor nu på slutet. Jan, jag uppfattar att du har hanterat din självinsikt genom att du kör fonder. Arne har hanterat sina förluster genom att på något sätt bygga upp ett regelverk som du följer slaviskt. Min fråga: Markus och Alexander, hur har ni, om ni nu har, gjort för att hantera den här rädslan som man kan få när man ser, som Jan beskrev, att det är mer än 7% minus till 20%, 40%, 60%. För att undvika att hamna in den situationen att aldrig klara av trycka på sell?
MH: Jag tittar ju oftast mer på utdelningstrender, hur mycket utdelning jag får på årsbasis, än hur kurserna svänger. Jag kan ju nästan stoppa huvudet i sanden som en struts för att undvika börsen om det går dåligt. Men ibland måste man väl sälja eller sälja lite grann för att må bättre. Kommer det ingen utdelningssänkning så… osthyvelsprincipen, sälj lite grann, öka likviderna tills man mår bra igen.
AG: Vet inte hur jag ska kunna toppa det där. Men det var väl lite det där citatet som Jan sa att Caroline sa: När det kostar för mycket i nattsömnen, då har man betalt för mycket. Jag ser hela tiden till att ha full koll på min ekonomi. Jag är inte beroende av min portfölj så därför behöver jag inte heller vara känslomässigt beroende av hur den rör sig.
Så länge jag får min lön, så länge jag har andra projekt, andra engagemang som jag får inkomster eller bara har en sysselsättning så är jag nöjd. Och det är det viktigaste för mig. Så hanterar jag det. Jag ser till at ha olika typer av inkomstkällor och inte vara beroende av min portfölj. Då fungerar det bättre och då kan jag acceptera att det svänger mer.
AT: Just rädsla är band det svåraste att hantera för det är ju pengar. Jag brukar inte tänka på att det är pengar. Jag brukar tänka att har börsen gått ner 2% och jag 1,9% så har jag ju tjänat 0,10%.
Jan: Precis. Vilket är precis samma effekt som att ha räntefonder i portföljen. Förlåt Arne, jag kunde inte låta bli. Låt oss ge Alex och Marcus och Arne en stor applåd.
— SLUT TRANSKRIBERING —
Missa inte kommande artiklar och tillfällen
Jag hoppas att du uppskattade dagens annorlunda avsnitt. Nästa söndags artikel kommer att handla om etiskt och hållbart sparande med Jakob König från Fair Finance-guide. Sedan kommer även en intervju med Alexander Gustafsson och därefter en med Marcus Hernhag. Så det är mycket spännande planterat framgent!
Om du inte redan gör det, prenumerera gärna på nyhetsbrevet det är gratis och det kommer ca en gång i månaden.
Sedan vill jag slutligen också puffa för de kommande #FikaTillsammans-tillfällena och RikaTillsammans-workshoperna. Läs mer nedan:
- RikaTillsammans-workshopen | Skapa din egen investeringsplan - Känn dig lugn, trygg och säker i att du kommer dina ekonomiska mål tack vare din egen livsplan
Vad tyckte du om avsnittet? Vem är du mest lik Alex, Arne, Marcus eller mig?
Ingen har någonsin blivit framgångsrik på egen hand, kommentera gärna:
- Håller du med åsikterna i diskussionerna?
- Vilket är det viktigaste rådet du skulle vilja ge dina barn?
Väl mött i nästa vecka!