Engångsinsättning + månadsspar

Hej!Jag är nybörjare på detta, men har läst en hel del här under några veckor och kommer att börja spara i “Nybörjarportföljen”. Hur ska jag rent praktiskt dela upp detta enligt modellen 74/26 istället för 60/40 (är 26 år)? Vad för formel ska jag använda för att få rätt spridning på de fonder som ligger i Nybörjarportföljen?

Har en summa på 5000 kr jag tänkte börja med, för att sedan spara 1700 kr varje månad. Så åter igen, rent praktiskt, sprider jag först ut de 5000 kr procentuellt för att sedan ställa in månadssparandet enligt samma procentsatser?Ursäkta om frågan är lite luddig, men hoppas det går fram vad det är jag behöver hjälp med!

Hej Erik,

Om du har Avanza så har de en tjänst som heter ‘portföljgeneratorn’. Där kan man välja olika portföljer att spara i som är väldigt lika de portföljer Jan föreslår. Man kan ställa in ett månadssparande (lägst 500 kr/månad) och sedan sköts sparandet automatiskt. Man kan ändra procentsatserna i cirklarna och även välja andra fonder enligt önskemål.

Jag använder inte portföljgeneratorn men jag skulle tro att du kan starta din portfölj med de 5000 kr som du fördelar själv enligt dina önskemål och sedan låta portföljgeneratorn ta över månadssparandet enligt vald fördelning.

Hoppas det är till hjälp.

Mvh Eric