Fördelning aktier/räntor

Hej! Jag undrar hur man ska tänka när det gäller pensionssparande och fördelning aktier/räntor. Jag planerar att ta ut IPS om 6 år och ta ut hela beloppet på 5år. Jag har nu fördelningen 90/10 aktier/räntor. Ska jag sänka risken och i så fall hur och i vilken takt. Detsamma gäller tjänstepension som jag också tänker ta ut om 6 år fördelat över 10år. Där har jag också 90/10 just nu. Finns det någon tumregel att gå efter. /Eva

Hej!

En klassisk tumregel är lika stor andel räntor som ens ålder. 40% om man är 40 år etc. Inget jag själv följer men en rekommendation vissa ger.

Jan har utvecklat några olika portföljer här på bloggen, bl.a. Nybörjarportföljen som kanske kan passa. Passar på 4-7 års sikt och har 60/40 fördelning. Mer specifikt:
45% Global
15% Sverigefonder
20% Korta räntefonder
20% Obligationsfonder

Mer kan du läsa om denna portfölj här och se om den passar dig:

Hälsningar
Elin

Hej!

En annan tumregel är att ha en så stor del i aktier som man har sparhorisont (i år), i tiotal procent. Så om man ska använda pengarna om 5 år ska man ha 50 % i aktier och således 50 % i räntor.

Om man ska följa den regeln för dig så kommer du att använda pengarna om 6 till 11 år. Så det blir 83 % aktier i så fall, med en sjunkande andel aktier för varje år.

För tjänstepensionen, som du ska använda om 6 till 16 år, blir det i snitt 11 år till uttaget, men en del av kapitalet ska du använda om kortare tid än tio år, så det blir faktiskt en 90-10-fördelning där.

Det är dock enbart en tumregel. I slutändan handlar det om att välja en risknivå som man själv är trygg med. Att exempelvis välja en 50-50-fördelning skulle inte heller vara fel, om man själv tycker att det är en mer lagom risknivå.