Guld via certifikat GULD S (SEB)

Hej alla trevliga läsare på Jans fantastiska blogg!

Jag har en liten fundering kring certifikatet GULD S utfärdat av SEB som går att köpa på Avanza. I och med att många ETF:er nu försvinner på grund av de nya regleringarna vill jag titta på mina alternativ för investeringar i guld och jag har inte någon tanke på att köpa det rent fysiskt utan vill se det på min depå, därav intresset för denna produkt.

Är det någon som har erfarenhet från detta certifikatet och som kan kan dela med sig av sina tips och idéer?

Är det courtage på certifikat eller är det gratis som vid månadssparande av fonder?

Mvh

Hej!

Guld S är ett certifikat utan hävstång som följer terminspriset på guld. Certifikatet är avsett för den som tror att underliggande tillgång ska stiga. Det är hög risk att handla med denna typ av instrument. Hade personligen inte rekommenderat certifikat då det är ganska avancerat och kan kräva mer av en så gäller att vara extra insatt och kunnig om man ska göra det.

På ex. Avanza Markets är det courtagefritt att handla med. Spreaden kan också blir en stor kostnad, alltså om skillnaden mellan priserna på köp och sälj är stor.

I detta inlägg kan du läsa mer ingående om olika sätt att investera i guld. Dessvärre går det inte att köpa Amerikanska ETF:erna från iShares längre i.o.m. Mifid men ZKB Gold ETF Hedged CHF (”ZGLDHC”) som utgår från Schweiz t.ex. finns fortfarande att handla med och är intressant då du faktiskt i den äger det underliggande guldet och kan begära ut det.

Vänligen
Elin