Hur räknar man normanbeloppet?

Jag har nyligen börjat spara i fonder och känner att jag fått en hyfsad bild över hur många aspekter hänger ihop, men något jag ofta har svårt med är att räkna Normanbeloppet på ett översiktligt sätt. Finns det en formel eller dylikt man kan använda sig av om man vet vad förvaltningsavgiften är för en specifik fond?

Hej Karl!

Normanbeloppets uträkning är såhär:

“Om du sparar 1000kr i månaden i 10 år, är normanbeloppet det du har betalat i förvaltningsavgift efter denna tiden”.

Däremot så måste man såklart räkna på avkastningen som fonder ger, där har man satt ett schablon på 6%/år i avkastning för aktiefonder, 4% för blandfonder och 2% för räntefonder.
Så skulle fonden gå bättre än dessa procentsatser så blir det mer i betalning och tvärt om vid mindre avkastning.

Hej Robin!

Så som ett exempel, om vi säger att jag sparar i 1000 kr i månaden i en fond under 10 år, med antagandet att den ligger i snitt på 6% avkasting årligen och en förvaltningsavgift på 1%, hur blir matten exakt?

Efter 10 år skulle denna investering ligga på 167 660 kr i slutvärde. Dock tar detta inte i åtanke förvaltningsavgiften, men när skall denna dras? På avkastningen varje år? Vid försäljning av fonderna? Eller är det något annat tillfälle där förvaltningsavgiften dras?

Karl, förvaltningsavgiften från fonder tas ut med daglig basis, dvs. 1/365-del varje dag av fondvärdet. Så det fondvärde som du ser på ditt ISK (eller annat konto) är efter förvaltningsavgifter. Som slutvärdet i ditt exempel, det är precis det som du får efter alla avgifter (förutom skatt förstås, i fall du inte redan hade räknat in den).

Om en fond har en fondavgift på t.ex. 3% och fondens snittavkastning är 6% per år, då är avkastningen 6% per år - efter avgifter. Om en gratisfond utan avgifter ger 6% per år i snitt ger den precis samma avkastning som en dyrare fond med samma snittavkastning.

Men om en fond har en förvaltningsavgift på 3% är det sannolikt att den fonden ger mindre avkastning på lång sikt än en billig indexfond i samma fondkategori. Därför är det viktigt att ha koll på fondavgifterna och Normanbeloppet ändå.

Normanbeloppet kan man lätt se på fondfaktabladet eller på Morningstar. Det är inget som man behöver räkna ut själv. Om du tittar på fondernas historiska avkastning på t.ex. Morningstar är avgifterna som sagt redan inräknade.