Hur väl har Pasific Precious följt guld priset sen start?

Hej,

 

Jag undrar om någon vet var man kan få ihop en jämförande graf mellan guld priset och utveckling på Pasific Precious sen dess start.

Vidare, finns det nån ide bakom hur mycket denna fonden ska/kan skilja sig från utvecklingen på guldpriset? tex minimum och maximum i avvikelse med olika sannolikheter osv(utifrån hur den är uppsatt)?

/J

Den följer INTE guldpriset. Normalt när pratar om guldpriset så menar man spotpriset, alltså kort och gott vad exempelvis ett gram guld kostar om du skulle köpa det nu.

Eftersom guld är “jobbigt” att ha då det är tungt, behöver ett kassavalv, behöver kvalitetskontrolleras, försäkringar, vakter, etc är det dyrt att ha just guld. Vissa fonder/EFT:er försöker följa guld genom olika certifikat och futures för guld, dvs i praktiken handlar papper kopplade till guld i framtiden snarare än guldtackor nu vilket är enklare och billigare. Men redan där börjar priset avvika från faktiska spotpriset på guld. Snäppet värre tracking av fysiskt guld blir det när de (fonderna) istället för ovan till och med börjar äga aktier i bolag som jobbar med guld, exempelvis gruvbolag / råvarubolag / bolag som processar guld och/eller till och med de som säljer utrustning till dessa bolag. Desto fler “steg” bort från det faktiska guldet, desto större s.k. tracking error mot det faktiska spotpriset får man.

Anledningen till att man ändå gör så, som nämnt ovan, är vad jag tror en kostnadsfråga. Det är helt enkelt enklare att köpa ett värdepapper och förvara som 1:or och 0:or än en 12-kg guldtacka som du behöver undersöka att det verkligen är guld, och så förvara det någonstans.

 

/Erik

Tack för svaret. Förlåt, jag borde skrivit ädelmetaller och inte guld. Jag fick uppfattningen att huvudmålet med fonden var att följa priset på ädelmetaller( “Fonden fokuserar särskilt på placeringar vars värdeutveckling förvaltaren bedömer påverkas av marknadsutvecklingen för ädelmetaller” står på Morningstar). Och sett till innehavet så finns det en hel del fysiska tillgånger(så vitt jag förstått dem).

Är det snarare så att fonden försöker tjäna pengar, genom att spekulera kring utvecklingen av priset på ädelmetaller istället? Eller en mix av båda? dvs dels följa priset på ädelmetaller via fysiska innehav och dels slå andra i att spekulera kring priset?

Har skickat frågan till Eric Strand som förvaltar fonden och ber honom svara här på bloggen. Han skulle göra det under veckan.

Hej Johan,
Precis som du sa så är fokus mer än Guld. Men vi har ändå som mål att över en cykel vara bättre än Guld och samtidigt ha en risk som är ca 25% av Guldgruvbolagsfonder. Där är vårt “erbjudande” till marknaden/investerarna.

Över en cykel bestående av bull-market för ädelmetaller och bear-market för ädelmetaller samt perioder med svag krona och perioder med stark krona så är målet att inte spekulera utan att - med så låg risk som möjligt - för en svensk investerare - ha absolut/positiv avkastning varje år, vara bättre än guld “long only” och över cykeln avkasta 10% (+ riskfria räntan) per år i snitt över hela cykeln. (Vi gör det inte lätt för oss…)
Eller så säger jag så här ibland - målet är "lite bättre än guld i en tydlig ädelmetalls-bull-marknad och lite bättre än guld i en tydlig ädelmetalls-bear-marknad.
Att köpa/investera i fonden innebär att man betalar för att inte lägga ner tiden som man kan anse behövas för att aktivt kunna ta de positionerna. Har man tiden och intresset så kan man ju göra det själv. Jag tycker det är bara kul att vi blir fler som läser/pratar/diskuterar Guld, Silver och andra metaller…

Precious - med sina unga 3 år - har nu seglat fram som den mest ägda hedgefonden på Avanza! Detta i konkurrens med de stora namnen som varit med i över 10-15 år.
Kul om du också är med på resan. Vår gemensamma resa har bara börjat!

/eric
Det går alltid bra att maila mig frågor:
eric.strand@pacificfonder.se
och kolla gärna in de poddar/filmer/länkar o mer info som finns på hemsidan:
https://pacificfonder.se/fonder/pacific-precious/

Om du vill ha en graf med en någorlunda bra jämförelse kan du söka fram Pacific Precious på Avanza (inget konto krävs). Sedan klickar du på Jämför och söker fram Guld S i stället för att välja något föreslaget index.

Det går att lura sig själv om du bara väljer Guld, som finns långt ner under Råvaror i Jämför-menyn. Då får du guldpriset i USD, så det är inte rättvisande när du jämför med ett värdepapper noterat i SEK. Jag brukar använda Guld S alternativ GULD AVA, då dessa är noterade i SEK.

Om du däremot vill granska exempelvis iShares Comex Gold Trust passar Guld bra som jämförelse eftersom båda är noterade i USD. Tyvärr går det dock inte längre att köpa denna fina fond på Avanza eftersom politikerna inte tror att du förstår ditt eget bästa. I stället är vi hänvisade till syntetiskt skit som Guld S och GULD AVA.