Månadssparande hos Lysa VS en "inkomplett" RikaTillsammans-portfölj?

Hej alla glada!

Hade tänkt allokera mer kapital månatligen framöver i en lågrisk-portfölj för mer kortsiktiga mål, och vill ju då givetvis använda mig av RikaTillsammans-portföljen för en bra balans. Dessvärre är jag ju införstådd i courtageavgifterna associerade med lågt kapital i portföljen, varför 200 000 kr+ eller större insättningar rekommenderas.

Vore det ändå rent teoretiskt sätt “bättre” (ur ett rent matematiskt perspektiv) att investera i de billiga fonderna i RikaTillsammans-portföljen jämfört med t.e.x Lysa i en 25/75-mix? D.v.s att jag helt och håller byter guldet mot 25% allokering i Handelsbanken Realräntefond, AMF Räntefond 25%, 25% Spiltan Räntefond, samt 25% i aktiefonderna som vanligt. Eller förstörs allt för mycket av portföljteorin bakom RikaTillsammans-portföljen/Permanent Portfolio då?

Det jag rent spontant har emot Lysa är ju den extra avgiften med tanke på att det ändå handlar om en majoritet räntefonder, samt att jag inte kan vinstmaximera genom att placera de korta räntefonderna i en AF-depå…

Mvh,
Mathias

En realräntefond är inte en tillräckligt bra ersättning för guld. Guld är en kritisk komponent till permanent portfolio (och andra portföljer som vill ha en unik och riktigt bra diversifiering för den delen).

AMF Räntefond Lång (som jag tror du menar) är inte tillräckligt lång för att kunna fungera som den långa räntedelen i en portfölj.

Det du kan göra temporärt medan du sparar ihop till ett större köp för att courtaget inte ska bli så stort procentuellt

är att månadsspara i AMF Räntefond Mix och AMF Räntefond Lång och sedan sprida ut det på de fonderna Jan rekommenderar.

Guldet kan du månadsspara i Pacific Precious eller Eric Strands nya guldfond, när den nu kommer, och sen köpa ETFS Physical Swiss Gold när du sparat ihop en summa.