Lysa 60/40 eller RT

Hej har bestämt mig för att flytta majoriteten av mitt sparande till Lysa enligt 4 hinkar. Samt som jag nu i år har sett ett mervärde att starta upp en RT portfölj, just beroende på årets Shareville prestation under press. samt att jag vill få en guld exponering.

Just nu känner jag mig lite osäker på Aktier under kommande 12 månader och vill jag ha en extra stor exponering mot guld, så frågan är om jag skulle skippa 60/40 på Lysa för tillfället och istället ha ca 200k (2/3) i en RT portfölj för att komma upp i 25% totala rekommenderade guldmängd eller ska jag splittra jämnt mellan Lysa 60/40, 90/10 och RT, samt ta lite från lekhinken att täcka upp för önskad guld mängd?

eller tänker jag galet?

Hej Fille!

Tror faktiskt att du får bestämma helt själv hur du vill lägga upp dessa portföljer, eftersom du själv har bestämt dig för att kringgå fördelningen som rekommenderas via artiklarna på denna bloggen.

Finns inga rätt eller fel, så anser du att du vill ha 25% guld i alla hinkar så kör du på det.
Isåfall så hade jag först bytt ut räntor mot guld och sedan behållt så stor andel aktier som är möjligt, så i den 60/40 hade det blivit 60/15/25 istället.
Sedan så får du fundera på hur du vill göra i passiva hinken där du verkar vilja ha en 90/10 portfölj, så om du ska köra en 75/0/25 eller bara 10% guld i den (90/0/10).
Något att ändå tänka på med guld är just att det inte avkastar någonting utan egentligen har ett konstant värde, men känner du att guld är något du vill ha för att känna dig trygg, så kör på det!

haha nä nu vart det galet, jag har totalt 300k så om jag ska ha 100k på 90/10 och i allt annat sparande rekommenderas 10% guldinnehav förutom RT där det är 25%. Så om jag då sparar i Lysa kan jag inte bara lägga på dom där 10 procentenheterna i min RT portfölj?

Sorry, måste ha varit trött när jag svarade, missade helt huvudpunkten i frågan…

Känns lite som att du krånglar till det.
Men som du säger så kan du inte ha guld i Lysa och den delen får stå utanför, sedan om du istället vill lägga det i en RT-portfölj så får du inte bara guld utan även långa och korta räntefonder, men det verkar du också vara inne på att du vill ha.

Men vill du ha en RT-portfölj istället för en 60/40 på Lysa så är det bara att köra på det, då får du som du säger 25% i Guld i just den portföljen.
Som du sedan säger så skulle du kunna byta ut räntedelen i en 90/10 och lägga de 10% i guld, men då hade jag inte lagt aktiedelen i Lysa eftersom det känns helt onödigt att betala avgifter till Lysa för att placera 100% i aktiefonder, så hade istället gjort en portfölj på Avanza eller Nordnet med 90/0/10 så slipper du betala de extra kostnaderna till Lysa.

Jag hade skippat Lysa helt om jag hade varit dig.