Nybörjarportfölj feedback!

Hej!

Så mycket intressant att läsa här. Jag får massor med inspiration. Nu är jag i startgropen med att börja spara på “allvar”. Jag har haft lite sporadiska fonder tidigare men inte haft så mycket koll på det.

Jag har hittat några olika som jag funderar på att starta med. Tänker jag helt fel eller kan det kanske vara något?

AMF Balans

Länsförsäkring global indexnära

Länsförsäkring tillväxt indexnära

Spiltan aktiefond investment

AMF Europa

SEB Europa småbolag

Är det bra spridning? eller ska jag tänka om? Vet inte hur procenten ska fördelas. jag tänker mig att spara 800 i månaden.

Hoppas på snabbt svar så jag kan komma igång

Hälsningar

Christina

 

Det ni skriver om är att investera, inte att spara. Om ni inte sparar ännu så är det väldigt viktigt att ni gör det. Ha ett buffertsparande i ett vanligt sparkonto så att ni har råd med oförutsedda avgifter. T.ex. tre månadslöner kan vara lämpligt.

Vilken risk är ni villiga att ta? T.ex. nybörjarportföljen som är 40% räntefonder, 60% aktiefonder eller som globala barnportföljen som är 10%/90%. Man brukar rekommendera t.ex. att ta 10 procentenheter mer aktier för varje år man tänker investera. Eller att 100 minus ens ålder ska vara antal procent aktier.

Vilken tidshorisont tänker ni er? Om ni har en horisont på kortare än 5 år så bör ni inte investera i fonder utan ha pengarna i ett sparkonto istället

Hur mycket avgifter är det för fonderna? Avgiften på SEB Europafond Småbolag är hela 1,75%. Att investera i småbolag är hög risk och med 1,75% i avgift kommer uppemot 30% av avkastningen gå till SEB och inte till er, om den ens går i vinst.

Det jag skulle göra i ert fall är att starta buffertsparande om ni inte har det, fundera på tidshorisonten och investera en del av medlen i räntefonder. Sedan kolla avgifter och försöka hålla er nära 0,2%, helst ej över 0,4%.