Feedback på fondförslag önskas!

Hej,

Idag har jag mina pengar fördelade i 40% i SEB global etisk fond och 60% i SEB balanserad fond. Det är jag inte nöjd med då förvaltningsavgiften är hög på SEB balanserad fond och för att jag vill att mina pengar ska växa lite mer (låg avkastning på den senare). Jag vil därför göra om lite och vill snarare ha ca 60% i aktier och mer åt 40% i blandfonder med andra tillgångsslag och även fler fonder för att förhoppningsvis på så vis sprida riskerna lite mer. Jag har därför ett förslag. OM någon vill ge mig feedback på den innan jag gör om så vore jag glad. Har ingen som ger mig råd riktigt då SEB vill att jag väljer deras fonder såklart. Jag har på eget initiativ vågar investera i SEB global etisk fond och nu tänkte jag våga mig på att sprida riskerna och även välja fler fonder med låga förvaltningsavgifter. Mitt förslag:

50% i SEB global index (0,4 i förvaltningsavgift), 5% i SEB Sverigefond småbolag C/R (1,5 i förvaltningsavgift), AMF balansfond 25% (0,4 i förvaltningsavgift), 10% i SEB balanserad fond (1,43 i förvaltningsavgift), 10% i SEB Möjlighet fond (1,50 i förvaltningsavgift).

/Ida

Jag är ingen expert, men min tanke är att en balanserad portfölj med billiga indexfonder och räntefonder ska ersätta blandfonder. Att portföljen i sig blir din egen blandfond, men till ett lägre pris.

Hej Ida!

Svar på dina frågor hittar du i Jans artiklar, jag länkar några här nedan som du kan läsa och göra din egen uppfattning av. Skulle några frågor dyka upp efter så svarar jag gärna på dessa!

Hoppas detta svarade på dina frågor!

Tack jag har läst de. Men jag undrar ändå om någon ville ge feedback på mitt val.

/Ida

Jag skulle isåfall rekommendera dig att öppna ett konto på Avanza eller Nordnet sedan investera i fonderna enligt Globala Barnportföljen, du kommer då få en billigare portfölj med samma exponering.

Tycker att du borde lägga upp en tidshorisont på ditt sparande, du kanske har det men framgår inte i frågan, därefter kan du justera din risk i form av aktiefonder/räntefonder.

Vad har du för tidshorisont?

SEB Etisk Global Index är bra om du vill ha en etisk globalfond. (LF Global Indexnära kan vara ett billigare alternativ och den har lite striktare hållbarhetsprofil är Avanza Global.)

SEB Sverigefond småbolag Chans/Risk har varit en av de bästa aktivt förvaltade svenska fonderna (även om vi brukar sällan rekommendera aktivt förvaltade).

Resten av dina förslag är helt enkelt dyra och dåliga fonder (håller med Pers svar tidigare).

Är det något speciellt som skulle hindra dig att öppna ett konto hos Avanza eller Nordnet för att få tillgång till bättre utbud av bra och billiga fonder?