Nybörjarstart och handelskrig mot Kina

Hej!
Jag är 16 år gammal och skulle nu vilja sätta igång med mitt sparande. Jag läste ditt inlägg om de bästa fonderna 2018. Läste att du bl.a. tipsade om globala fonder och nybörjarfonden. Var kan jag köpa dessa fonder och på vilket sett tycker du jag ska inverstera mina pengar? Jag vill spara mina pengar för ganska lång sikt i framtiden, så som lägenhet, utbildning etc. Är det osmart att inverstera i globala fonder nu när Donald Trump pratar om handelskrig med Kina?
Kanske lite otydliga frågor men jag är tacksam för lite vägledning för de första inverstringarna som nybörjare.

Bara ett exempel på hur du kan göra: Spara som i Globala barnportföljen eller Nybörjarportföljen (eller något mittemellan) i ett ISK på Nordnet eller Avanza. Men istället för att sätta de korta räntorna på ISK så sparar du istället pengarna på ett sparkonto, eftersom avkastningen på räntorna är lägre än skatten på ISK.
När du börjar närma dig ett uttag kan du minska risken i portföljen genom att ha större andel i kontanter eller räntor.

Skulle det vara osmart att köpa globala fonder nu skulle priset sjunka på direkten tills det nått det pris där det inte är osmart att köpa längre. Det enda sättet man kan veta om det är osmart att köpa nu är om du vet någon ingen annan vet.