Pension-sparande

Har sedan ett antal år sparat i SEB stategi balanserad lux med sämre resultat senaste året ! Närmar mig pensionsåldern, vad skulle du råda mig till , då pengarna ska gå från företaget och kunna lyftas vid pensionen om 1-5 år?

Hej Ann!

Nästan alla aktiefonder har gått ned senaste året, så du är inte ensam med detta.

Den fonden du har är väldigt dyr med 1.72% i avgifter, detta då det är en fond-i-fond.
Jag tycker att du ska göra en egen fondportfölj med fonder som har lägre avgifter, indexfonder.

Eftersom du inte har jättelångt kvar till pensionen, så brukar det vara en bra ide att dra ned på risken i portföljen när man närmar sig pensionen, om tanken är att du ska ta ut pengarna då.
Genom att sätta in räntefonder i portföljen så drar du ned risken, mängden är inte helt enkelt att säga.

En tumstock som jag brukar använda är att du ska ha 10% aktiefonder för varje år du kan avvara pengarna, så om det är 5 år kvar till du ska använda pengarna så är det 50% aktiefonder och 50% räntefonder.
För varje år du kommer närmre så får du sänka 10% av dina aktiefonder till räntefonder.

Man kan även basera mängden på ålder, Jan rekommenderar att man ska ha mängden räntefonder i % som ålder man är. Är du då 60 år så ska du ha 60% räntefonder.

Men något du ska tänka på är att om du ska ha ut pengarna snart, så är det dags att dra ned risken.

Läs gärna lite artiklar här på bloggen om olika portföljer, här är en som kanske kan passa dig?

https://rikatillsammans.se/fondportfolj/nyborjarportfoljen-balanserad-fondportfolj/

Robin (och Jan), jag förstår inte filosofin bakom varför man skulle ha lika stor andel räntor i portföljen som man är gammal. Varför skulle man ha 30% i räntor när man är 30 år? Jag är själv 55 och har 100% aktier i AP7 Såfa, samt 90% i aktier i mitt fondsparande på ISK. Jag förstår inte poängen varför skulle jag ha 55% räntor i bägge mina investeringar i dagsläget. Eftersom ni kan rekommendera en sån fördelning hoppas jag att ni också kan förklara vad som är tanken bakom och motivera varför jag skulle öka räntedelen i mitt sparande så drastiskt.

Vad jag vet så är det en tumstock som Jan förespråkar för den som inte vill ta för hög risk, hur mycket räntor du bör ha i din portfölj anser jag själv ska läggas mot tidshorisonten du kan avvara pengarna istället.
Filosofin bakom det antar jag är att du ska kunna sova gott om natten, men att pengarna på lång sikt ska ändå röra sig uppåt.

Jag själv förespråkar hellre en högre risk liknande mitt första exempel, med 10% per år du kan avvara pengarna.

Så i ditt fall skulle jag fortsätta med den portföljen du själv har lagt upp, ha kvar dom 10% räntor om du känner att du vill ha en krockkudde, annars kör 100% aktier.