Fondportfölj för en nybörjare

Hej,
Jag öppnade ett konto på Avanza för ett tag sedan och härom veckan satte jag in mina första hundralappar i några fonder för att få lite mer inblick i hur de rör sig upp och ner. Jag vill bygga upp en bra nybörjarportfölj och har läst en hel del blogginlägg om detta, men skulle ändå vilja ha er synpukt på nedan sammansättning. Borde jag plocka bort, byta ut eller lägga till någon fond? Av vad jag kan läsa mig till känns det som att det blir en bra spridning? Min plan är att spara cirka 500-600 kr i månaden i dessa fonder i dagsläget, för att sedan öka beloppet varje år. Eventuell skatteåterbäring och andra “extrapengar” kommer också delvis fördelas in i fonderna.

Länsförsäkringar Global indexnära 25%
SPP aktiefond global 25%
Spiltan aktiefond investmentbolag 10%

Spiltan räntefond Sverige 20%
AMF räntefond lång 20%

Då min plan är att spara långsiktigt kanske det är bättre att fördela delarna mellan aktie- och räntefonder mer enligt min ålder? Alltså drygt 70% aktiefonder och knappt 30% i räntefonder? Vad tror ni?

Jag har även en del pengar i fonder hos Handelsbanken som jag fått av min mamma. Detta är inte min primära bank i dagsläget och avgiften är dyr då det är en fond-i-fond, så jag funderar på om det är bäst att sälja dessa och sedan sätta in pengarna på Avanza och fördela mellan ovan?

Hoppas att någon här har bra tips om hur jag ska göra, tack på förhand!

Jag tycker att upplägget ser bra ut.

Men du nämner inte hur gammal du är?

 

De pengar du har i fond-ifonden bör du sälja och lägga i din Avanza portfölj snarast.

Jag är 27, fyller 28 i juni. Borde jag köra på 70/30-upplägg då?

Jag är 27, fyller 28 i juni. Känns 70/30 som en bra uppdelning då?

Jag hade kört 100% aktier.
Du är ju ung och planen är väl inte att ta ut alla pengarna om 37 år?
Minska risken behöver du ju inte göra på iallafall minst 30 år

Mitt råd är att sälja allt i den dyra fonden på Handelsbanken och flytta över det till Avanza.

Hur lång är din sparhorisont då? Är det till pensionen du sparar kan du dra ned på räntefonderna rätt kraftigt, säg att du behåller 10% i portföljen. Annars är 70/30 portföljen (som egentligen är en lätt modifikation på nybörjarportföljen som följer 60/40 upplägget) en investering som inte är alltför lång. Enligt Jans blogg lämpar sig 60/40 för en sparhorisont på ca 4-6 år så ditt upplägg får ändå ses som ett litet större risktagande än Nybörjarportföljen. Kanske 3-5 år?

Jag skulle säga att tänker du använda pengarna inom några få år så fungerar 70/30 portföljen rätt bra men med en brasklapp - Du är inte garanterad någon avkastning under denna period. Tvärtom måste du vara beredd på att du kan förlora din investering. Speciellt nu när i princip hela den professionella kåren varnar för att världsekonomin är på väg att vända och börsena följer trenden, och vi har ju även sett att börsen backat ganska mycket de senaste månaderna.

Ett grundtips är att bara investera de pengar du har råda att förlora. Jag ser många inlägg där folk undrar om de bör köpa aktiefonder för att köpa en bostad om 2-3 år (jag menar inte att du gör det) och jag tycker att det är vanskligt att använda öronmärkta pengar på börsen eftersom vi aldrig kan veta hur portföljen ser ut ens en vecka in i framtiden.

Men som sagt - är din sparhorisont +10 år har du iaf tiden på din sida och likaså oddsen. :slight_smile:

 

Jag sparar inte dirket till pensionen, men +10 år är tanken. Inga pengar jag behöver just nu kommer sättas in i fonderna, jag har ett separat buffertspar som jag håller på att bygga upp ordentligt igen efter lägenhetsköp. Funkar 70/30 ändå eller är det bättre att fördela på något annat sätt om jag vill spara länge? Vill inte sätta allt i aktiefonder för om det går ner ordentligt borde räntefonderna kunna ta en del av smällen och göra det lite mer lindrigt…

Hej Anna!

Om du sparar 10 år+ så är det 100% aktiefonder som gäller för att få en bra avkastning, då börsen inte har gått ned på en 10 års period (förutom depressionen på 30-talet), så bör dina pengar gå upp på denna tidshorisonten. Detta är varför det krävs iaf 10 års tidshorisont för att man ska våga gå 100% aktier.

Om du tänker på en tidshorisont under 10 år så är inte 100% aktier att föredra.

Till din fråga längst upp angående Handelsbanken, så skulle jag rekommendera dig att flytta över det till ett billigare sparande i Indexfonder, detta kommer att ge dig mer avkastning under längre tid.

Läs gärna denna artiklen som Jan har skrivit om Globala Barnportföljen, den lämpas bra för en tidshorisont på över 10 år.

https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/

Hej Robin,

Men enligt Jan är det väl dumt att satsa allt på aktiefonder i dagsläget?

https://rikatillsammans.se/gult-ljus-pa-marknaden/

Jan pratar själv om att det är svårt att “Tajma” marknaden, att då försöka ändra sin exponering blir just då detta, att försöka tajma.

Marknaden kan lika gärna fortsätta upp i 10 år till, det vet ingen, så att fortsätta spara varje månad kommer att ge dig en bra avkastning på lång sikt. Såklart man man försöka tajma om man vill, däremot så kan man också då missa avkastning i form av att vara utanför marknaden.

Vet att den artikel motsäger lite vad Jan har haft för filosofi innan, däremot det mycket han skriver är att man ska se över sin exponering. Många ligger överexponerad och kan egentligen inte ta den smällen som kan ske på börsen.
Det du ska räkna med är att ditt innehav kan gå ned med 50% och ta 10 år att komma tillbaka, då är du garderad för vad som kan hända. Så investera inte pengar du kan vara utan på en längre sikt.

Aktiefonder ger bäst avkastning över tid och det är just därför man ska ha pengarna där.

Säger inte att jag vill försöka tajma marknaden, men vill inte heller att mitt innehav ska gå ner med kanske 90% i värsta fall. Fattar att det kan gå upp och ner såklart, men vill inte behöva oroa mig för min ekonomi. Så, som jag skrev ovan, en krockkudde på typ 20% är väl inte helt orimligt då? För att man ska kunna sova gott om natten? Om jag ändrar mig nästa årsskifte är det ju bara att ombalansera till en 100/0 om det är så tänker jag.

Om jag nu vill göra så här, låter mitt förslag på fonder i originalinlägget bra då, eller borde jag omfördela på något sätt? Kanske ta bort Spiltan räntefond och bara köra på den långa, eller ska jag behålla båda?

Om du kan låta pengarna ligga i +10 år tycker jag att 70/30, 80/20 osv är rätt väg att gå.

Vi kanske inte kommer att se lika abnorma bakslag som det gjorde under depressionen/ 30 talet men en börskrasch kan vara ordentligt kännbar ändå. Kan du tänka dig att sitta still i båten även när halva värdet på dina aktiefonder går upp i rök och det visas röda siffror i många månader?

Jag tycker att du tänker rätt när du vill ha en liten krockkudde som dämpar lite och inte minst så har du möjlijghet att köpa extra aktiefonder när de är billiga.

Just nu tänker jag ju att jag kommer hålla mig lugn i och med att jag har pengar i buffert, men i och med att jag inte haft pengar i fonder innan som jag aktivt intresserat mig för har jag ju ingen aning om hur jag reagerar. Oroar mig ofta när det gäller annat i livet och vill inte få panik om/när börsen går ner. Som det är nu har jag ju dock inte satt mina första hundralappar i fonder som historiskt sett gett någon direkt avkastning på 1 år, utan det är först efter några år de har gett något. Så är inställd på röda siffror innan det vänder, men går det ner alldeles för mycket kommer det ju självklart kännas jobbigt och oroande…