Sälja mina aktier och investera i fondrobot?

Hej

Jag fick för ett gäng år sedan aktier till ett värde av några hundra tusen i gåva. Det är utdelningsaktier och meningen med gåvan var egentligen att vi skulle låta pengarna ligga och växa och ha kul för utdelningen. Det är gamla aktier och som jag förstår det måste man betala schablonskatt på hela innehavet vid en försäljning vilket är ca 25% av innehavet.

Nu är summan ungefär dubblad

Jag har senaste tiden börjat intressera mig för fondrobotar och funderar på om jag ska sälja hela mitt aktieinnehav och investera det så istället efter att jag satt undan 25% till skatten kommande deklaration.

Jag har inte haft något direkt mål med mina pengar, bara låtit dem sitta kvar som jag fick dem. Men nu tänker jag att jag vill säkra min pension med en del av dem och kanske i framtiden göra något kul, som att investera i en fastighet utomlands el liknande för resten.

Funderingen är då att lägga ca 250-300 000 i en sparrobot med 90/10 fördelning till pensionen, med sparhorisont på 20-25 år (som jag har kvar innan det är dax att plocka ut) och resten i ett kortare sparande, ca10 år som jag sedan kan använda till tex en fastighet. Där är jag mer osäker på fördelningen tänker 70/30? Men med en uttagsstrategi så jag får lite av den utdelning jag har haft nu.

Är jag helt ute och simmar, borde jag ha kvar mina aktier eller tänker jag rätt? Borde jag sprida mina risker och inte sätta allt i fondrobotar?

Hej Sophie!

Du menar alltså att du inte vet inköpspriset? Om du skulle veta det så är det de som gäller, annars blir det såklart som du sa en schablonbeskattning på beloppet.

Om du tänker väldigt långsiktigt så tycker jag absolut att du ska sälja och iaf lägga in det i ett ISK, finns en artikel som Jan har skrivit om just detta ämnet som du hittar här!

När du har en tidshorisont över 10år så skulle jag säga att 100% aktiefonder passar bra. Så att börja med 100% aktiefonder för båda dina sparande blir en bra start, sedan för ditt sparande till fastigheter skulle du kunna gå efter tumregeln på att ha 10% i aktiefonder för varje år som du kan avvara pengarna. Så för varje år som går vid ombalanseringen så sänker du risken med 10% till från aktiefonder till räntefonder.

Hoppas detta svarade lite på dina frågor!