Samma fonder i två portföljer

Hej!

Såg att det redan fanns svar på min fråga men jag ställer den ändå för jag vill ha fler alternativ.

Jag har precis börjat göra om mina fonder och har i en portfölj startat med nybörjarportföljen enligt riks tillsamman modell. Nu tänkte jag göra om min pensionsspar portfölj och även min dotters, bägge två är på långsikt.

Jag hamnar på precis samma fonder i dessa portföljer om jag följer rika tillsamman råd. Hur gör andra? Kör man samma fonder på allting eller finns det ett alternativ som är minst lika “bra” som man borde ta?

Hej,

Har du funderat på att välja Globala Barnportföljen för det långsiktiga (>10 år) sparandet? Den är egentligen mer lämplig för det eftersom den har högre andel aktiefonder.

Att välja samma fonder i olika portföljer behöver egentligen inte vara fel. Men se till att anpassa balansen mellan räntefonder och aktiefonder efter tidshorisont.

Alla mina långsiktiga portföljer följer principerna bakom Globala Barnportföljen och är ganska lika oavsett var jag har dessa. Sedan varierar själva fonderna lite mellan mina portföljer men det har framförallt att göra med skillnader i fondutbud och (lägre) avgifter hos olika aktörer.

Så kör jag t.ex en blandpott av Avanza Global och SPP Global Aktiefond i min portfölj hos Avanza. Hos Länsförsäkringar har jag en tjänstepension och där kör jag på LF Global Indexnära som globalfond istället. Jag har också en liten pension liggande hos SPP och där blev det SPP Global Aktiefond igen.

Hade jag haft allting på ett ställe så hade mina långsiktiga portföljer sett exakt lika ut.

Jag gjorde en specialare. För att jag också var lite sugen på att ha en liten del fastigheten i mitt sparande så la jag till LF Fastighetsfond i mitt pensionsparande hos banken. Där fick jag den nämligen mot reducerade avgiftskostnader gentemot samma fond hos Avanza.

Hej Karl!

Som andra tidigare har skrivit så kan du absolut ha samma fonder i olika portföljer, det som spelar störst roll är fördelningen aktier/räntor, se till så att du har rätt fördelning efter din tidshorisont så blir det jättebra med samma fonder i portföljerna!