Söker feedback på en hållbar fondportfölj med nybörjarportföljen som mall

Jag vill starta ett långsiktigt sparande (5-10 år) och det är väldigt viktigt för mig att det i så stor mån som möjligt är hållbart och etiskt. Självklart är det också viktigt med avkastning, men jag är beredd att avstå en del av den för att kunna spara med gott samvete.

Jag har byggt en fondportfölj med nybörjarportföljen (7 fonder) som “mall” vad gäller fördelning mellan globalfonder, Sverigefonder, tillväxtmarknader, korta räntefonder och långa räntefonder och skulle behöva lite feedback då jag är helt grön vad gäller fondsparande. Min tanke var denna:

 

SPP Aktiefond Global A, 20%

SPP Global Plus, 20%

SPP Sverige Plus, 10%

SPP Tillväxtmarknad Plus, 10%

KPA Etisk räntefond, 20%

SPP Obligationsfond, 10%

Öhman realobligationsfond, 10%

 

Som ni ser är det mycket SPP, då jag funnit att de är de som gått längst i sitt arbete med hållbara investeringar. Bland annat är alla deras plusfonder fossilfria. Vad tror ni om portföljen generellt? Och är det onödigt att både ha spp aktiefond global och spp global plus? Finns det nackdelar med att spara mycket i ett och samma förvaltningsbolag (spp)?

Vänligen,

Nyman.

Hej!

Gällande likheterna mellan de olika globalfonderna så kan man se denna info på Morningstar:

Största Innehav Global A:

Apple Inc
1,9

Microsoft Corp
1,5

Amazon.com Inc
1,3

Aptiv PLC
1,0

JPMorgan Chase & Co

Största Innehav Plus A:

Namn
%

Microsoft Corp
2,2

Apple Inc
2,1

JPMorgan Chase & Co
1,4

Amazon.com Inc
1,4

Bank of America Corp…
1,1

I dessa länkar kan du läsa mer om deras innehav och jämföra. De är ganska lika så om du vill ha båda eller bara en kan vara mer en smaksak. Det blir än mer riskspridning med två men likheterna är stora.

http://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Overview.aspx?perfid=0P00000LST&programid=

http://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Overview.aspx?perfid=0P00017TAQ&programid=

Portföljen i stort ser bra ut tycker jag! Har själv min tjänstepension i SPP Fonder p.g.a. den etiska inriktningen och är mycket nöjd.

Vänligen
Elin

Vad roligt att du tycker det ser bra ut! Jag hade själv kikat lite på vilka innehav som var “dubblerade”, men hade inte riktigt koll på hur stor vikt jag borde ge detta. Men nu känns det bättre, tack för svar!