Svenska vs Amerikanska räntor och stadsobligationer

Hej!Kan du berätta om vad skillnaderna är mellan att ha amerikanska stadsobligationer gentemot Svenska. Är det högre kvalité på de amerikanska? Kan man förvänta sig en annan utveckling? Anledningen varför jag frågar är att jag hör flera amerikanska investerare som rekommenderar “Long term treasury bonds” och “Intermediate treasure bonds” Finns det motsvarigheter i Sverige som då tekniskt sett skulle funka lika bra? Vänligen Daniel

Hej!

I sina portföljer använder Jan svenska obligationsfonder men amerikanska är också ett alternativ. Nu när vi har minusränta i Sverige kan man kika på obligationer (som ju är ett räntesparande) i andra länder där de har ett annat ränteklimat. Tidigare var ETFer med amerikanska stadsobligationer ett bra alternativ men med nuvarande regelverk kan vi dessvärre inte handla med dem i Sverige. I denna artikel står vilka fonder som enligt denna blogg är årets bästa, AMF Räntefond lång är ett svenskt exempel.

Om man exempelvis kikar på UBAM Global High Yield Solution AC USD innehåller företagsobligationer från Europa och USA har den i år gått upp 8% vilket är betydligt mer än svenska obligationsfonder. Viktigt att läsa på dock, men det är det ju alltid :slight_smile:

En annan anledning att investera i amerikanska obligationsfonder kan vara att man vill investera i valutan, då får man hålla koll på dollarn mot svenska kronan och utgå från det.

Vänligen
Elin