Tips till rænte- och obligationsfonder i Norge

Hej,

Jag kom øver rikatillsammans før ett tag sedan och blev helt frælst :slight_smile: Tusen tack før en fantastisk blogg och podd! Både jag och tjejen har startat upp konto på nordnet och tænker investera enligt Nybørjarportføljen. Eftersom vi ær bosatta i Norge så kan vi dock inte følja fondtipsen i Nybørjarportføljen direkt och behøver dærfør hjælp till att hitta motsvarande fonder på norska nordnet.

Nær det gæller aktiedelen så tror jag att vi har några bra indexfonder med låga avgifter:

  • 20% Globalfond - KLP AksjeGlobal Indeks V (avgift 0,2%)
  • 20% Globalfond - Storebrand Indeks - Alle Markeder (avgift 0,3%)
  • 10% Tillvæxt/asien - KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II - (avgift 0,3%)
  • 5% Sverige (Norge) - Nordnet Superfondet Norge (avgift 0%)
  • 5% Sverige - Nordnet Superfonden Sverige (avgift 0%)
Tjejen som ønskar en lite enklare sammansættning har valt føljande:
  • 50% Globalfond - DNB Global Indeks (avgift 0,3%)
  • 10% Tillvæxt/asien - KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II - (avgift 0,3%)
Det vi dæremot har lite problem med att hitta ær fonder till ræntedelen dær nybørjarportføljen rekommenderar en kort och en lång ræntefond. Før det førsta førstår vi oss nog inte riktigt på vad vi ska leta efter mer æn fonder med låg avgift. I tillægg verkar det som att utbudet av ræntefonder med låg avgift ær ganska begrænsat på nordnet.no. Efter många timmars letande har vi iaf kommit fram till dessa två fonderna:
  • 20% lång ræntefond - Landkreditt Høyrente (avgift 0,25%)
  • 20% kort ræntefond - KLP obligasjon 1 år (avgift 0,1%)
Ær det någon som kan hjælpa oss att utværdera dessa fonder? Passar de bra in i nybørjarportføljen?

Någon som har tips till andra korta och långa ræntefonder som går att få tag i på norska nordnet och som passar bra in i nybørjarportføljen?

Om det inte finns konkreta tips, tar vi gærna emot generalla tips på vad man bør se på nær man ska utværdera ræntefonder?

Stort tack på førhand!

Hej!

Kikade lite på de nämnda fonderna och det ser ut att passa in i Nybörjarportföljen. Eventuellt kanske det finns andra alternativ än Superfonderna för Norge/Sverige? De är absolut de billigaste indexfonderna eftersom de är gratis men exempelvis kan man se i Sverige att det finns andra indexfonder som presterat bättre än Superfonden Sverige t.ex.

Några saker man kan titta på gällande räntefonder är att jämföra dem med varandra. Om man hittar ett par korta räntefonder t.ex, jämför deras innehav, hur de har gått årligen och liknande. Något man också alltid kan titta på med fonder är vem som är förvaltare. Hur länge har hen jobbat med fonden, vad är erfarenheten och vilka resultat har man fått?

Här fanns bra info om ena fonden t.ex. https://www.landkredittbank.no/landkredittfondene/vare-fond/landkreditt-hoyrente/

Morningstar har gjort en checklista på hur man väljer bästa räntefonden.
https://www.morningstar.se/guide/article?Title=sa-koper-du-ratt-rantefond&SelectedKeyWord=KWO1000037

Hoppas läsningen ger lite svar!

Hälsningar
Elin

Hej, jag bor också i Norge och har öppnat konto i nordnet.no. Där finns ju tre olika: aksjesparekonto, aksje og fondkonto och investeringskonto zero. Jag undrar helt enkelt om vilken kontotyp som är mest lämplig när man investerar enligt nybörjarportföljen?