Allt i livet är bara ett resultat av saker vi gjort och inte gjort

Ett samtal om inre framgångsfaktorer - Del 1 av 5.

I dagens artikel pratar vi om de inre framgångsfaktorerna för ett rikare liv och för att bli rikare genom att tjäna mer pengar. Vi tror nämligen att en uthållig och hållbar framgång kommer i skärningspunkten mellan de inre och yttre faktorerna för framgång.

De yttre principerna för framgång skulle man på sätt och vis kunna sammanfatta som ”verktygen” vi använder för att investera och bli rikare. Det kan vara allt från t.ex. fonder, aktier, räntor, portföljer, ekonomiska nyckeltal, forskning till fyra-hinkar-principen och allt annat som vi brukar prata om på bloggen. De inre framgångsfaktorerna är ”jag som användare” av verktygen. Det handlar t.ex. om mina egna förhållningssätt, mina känslor, tankar, ekonomiskt självförtroende, min medvetenhet, självkänsla och liknande.

I det här och kommande avsnitt använder vi den kanadensiske författaren T. Harv Ekers bok ”Secrets of the Millionaire Mind” som en röd tråd för vår reflektion, diskussion och undersökning. Vi ser inte det som vi pratar om som rätt/fel, sant/falskt eller bra/dåligt utan snarare som en inspiration för ett annorlunda sätt att tänka. Sedan får man själv avgöra huruvida man håller med eller ej. Det är bara en möjlighet till att få ett tankespjärn och en möjlighet att tänka nytt för att kunna göra nytt och på det sättet få nya resultat.

De resonemang som vi pratar om i det här avsnittet är bland annat följande:

 • Allt i livet – inkl. vår ekonomiska situation – är bara ett resultat av saker vi har gjort eller inte gjort
 • Livet och resultat bygger på lagen om orsak och verkan
 • En modell för hur vi skapar våra resultat i livet
 • I valet mellan känsla och logik kommer känsla nästan alltid vinna
 • Stärkande och icke-stärkande motivation för vårt görande
 • Hur våra olika svar på frågan ”Vad är pengar för dig?” kan ställa till det för oss

Vi hoppas att du uppskattar det här avsnittet som rör sig i ett lite annat område än vad vi brukar prata om. Vår tro är nämligen att framgång kommer från att man har en balans mellan olika områden. Många av oss har nämligen en preferens för antingen de yttre eller de inre principerna. Men att bara använda sig av det ena området är som att bara träna biceps men inte triceps. Det blir en obalans som förr eller senare kommer att ställa till det för oss.

För mig blev det väldigt uppenbart när jag bara tränade på de yttre principerna och hela tiden tänkte ”om jag bara tjänar mer, då kommer allting att lösa sig”. Något som uppenbarligen inte var saken. Eftersom min drivkraft för att bli rik var rotad i en rädsla försvann inte rädslan med mängden pengar. Tvärtom kunde den på sätt och vis bli större eftersom jag senare dessutom blev rädd för att förlora pengarna. Det är något som vi har pratat om i tidigare avsnitt bl.a. ”Ett första besök i den inre trädgården” och ”Pengar är inte lösningen – bara en förstärkare.” Det vår då jag insåg att jag behöver fokusera minst lika mycket på de inre faktorerna för framgång som på de yttre.

Dessa inre framgångsfaktorer kan dock vara klurigare att identifiera och göra något åt. Därav strukturen att bygga avsnittet på T. Harv Ekers bok för att ha en röd tråd för samtalet kring personlig utveckling. Vår tanke är att vi nästa vecka fortsätter med ett ytterligare ett par framgångsfaktorer för att därefter bryta av med ett avsnitt om elavtal, elbolag och allt annat man behöver veta kring en av våra största utgifter.

Tack för den här veckan och kommentera gärna! Inte minst är jag nyfiken på frågan ”Vad är pengar för dig?”
Jan och Caroline

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering av hela avsnittet

För dig som hellre läser våra avsnitt än lyssnar eller tittar, följer nedan en transkribering. Den har redigerats lite för att förbättra läsbarheten.

— START TRANSKRIBERING —

Jan: Idag är det dags för avsnitt 126 och idag tänkte jag att vi skulle prata om inre framgångsfaktorer, principer, teser eller regler för rikedom. Det bygger på boken av T. Harv Eker, ”Secrets of the Millionaire Mind: Mastering the Inner Game of Wealth”. Det handlar alltså mer om hur man kan tänka om man vill skapa sig ett rikare liv, tjäna mer pengar och bli mer framgångsrik.

Caroline: Vi brukar gemensamt läsa böcker när vi ska recensera dem, men nu har du kört lite solo. Kul att det blir ett avsnitt baserat på en bok. Brukar du inte säga att det är en sorg för dig att du inte hinner läsa fler böcker?

Jan: Ja, det är det. Vet du varför det är en sorg för mig, att jag inte prioriterar att läsa fler böcker? När jag skrev boken ”Gör ditt barn rikt (annonslänk)”, det var verkligen som att föda fram något. Vi satt i två år och sammanfattade tjugo års kunskap i 200 sidor. Vi hade en redaktör som redigerade texten, skrev om för att öka tydligheten och inte minst såg till att vi hade en röd tråd. Man gjorde research, man hittade källor för allting… Allt det här jobbet och sedan så säljs det för 180 kronor.

Caroline: Det ska vara billigt att få andras kunskaper, så är det ju, men din poäng är?

Jan: Min poäng är att det är nästan liksom… Vad ska man säga? Att inte då läsa när andra människor som har gjort hela den här ansträngningen, att då inte läsa deras bok, det är lite förmätet tänker jag. Jag vill läsa flera människors böcker. Men det handlar om att jag inte prioriterar tiden för att läsa böcker vilket är dumt.

Men jag satt en dag och funderade på vad vi skulle göra för nästa avsnitt. Då tittade jag på hyllan i bokhyllan som vi flyttar böcker till som vi skulle vilja läsa. Så gick jag dit och då stack den här ut. Då tänkte jag att att den här kör vi på. Men jag tänkte också att, i alla andra poddar jag lyssnar på, så pratar de alltid om hur det är och vad som har hänt sedan sist. Men det har vi aldrig gjort.

Caroline: Vi gör inte det. Vi behöver inte göra det. Men om ni vill höra det, ni som lyssnar och tittar, men det vill ni nog inte. Vårt liv är ganska mycket ”samma, samma”. Vi lämnar våra barn dit de ska under dagarna, på skola och förskola, sedan jobbar vi. Och vi gillar det. Vi har den mest stabila perioden i vårt liv just nu. Så jag vet ju vad som har hänt sedan sist och vi kan inte säga att vi har så himla spännande liv på det viset att det händer en massa på jobbet så.

Jan: Men du ska ju åka på kurs nu. Vi gjorde ett avsnitt om ”den inre trädgården” när jag var på på BaraVara. Du har ju också varit där och och ska dit nästa vecka igen. Så jag kommer vara hemmapappa igen.

Dagens avsnitt är en undersökning och reflektion

Caroline: Då kan du fråga vad som har hänt sedan sist. Men nu kör vi boken.

Jan: Absolut. Så vi ska prata om den här amerikanska boken. Den har varit etta på New York Times bästsäljarlista. Den har varit på Wall Street Journals bästsäljarlista. Till och med etta på USA Today. Den är skriven av T. Harv Eker och jag tänkte att han är garanterat amerikan. Han var inte amerikan, men han var nästan amerikan. Han är kanadensare och han är författare, föreläsare, coach och inspirationsföreläsare.

Normalt sett så brukar vi ta ansvarsbegränsning och villkor. Idag får vi göra samma sak, fast från ett annat håll. Dagens avsnitt är i mångt och mycket en diskussion mellan dig och mig kring våra tankar och reflektion utifrån de här framgångsfaktorerna. Han presenterar cirka 30 rikedomsprinciper, s.k. ”wealth principles”, men jag gillar mer att kalla det för framgångsfaktorer, teser eller principer, för alla behöver inte vara sanna. De här har han sammanfattat och om jag ska säga någonting om boken så är det att den är väldigt amerikansk, och ibland på det dåliga amerikanska sättet.

Caroline: Ja, det är lite sådant man får ha överseende med. Man får tänka bort det om man hittar någonting som är bra också. Du jag ska bara säga en sak här. Det är international edition, bara så att du vet det. Den är från 2005. Och vad är det här? ”With love till …” Kan det vara att han har signerat den?

Jan: Ja, men det är inte till oss. Vi har fått den. Så den är väldigt amerikansk och väldigt generaliserande och i vissa avseenden också provocerande. Då kan jag ändå säga att jag har lite ”svenskifierat” den. Jag har tagit bort de grövsta, så här ”rika människor är…” och ”fattiga människor…”. Då pratar han ändå om att det inte handlar om mängden pengar, utan om tankemönster och agerande. Men jag har försökt titta på vad som ligger bakom och vad är poängen egentligen. Så det är mycket möjligt att jag har helt förstört vissa av de här principerna. Det är oavsett vilket vår tolkning av dem.

De är överdrivna till viss del och jag kommer också överdriva vissa exempel. Och att det handlar väldigt mycket om tankemönster. Man kan väl egentligen säga så att det i dagens avsnitt som är på engelska är direkt från hans bok och allt som är på svenska är väl egentligen våra kommentarer och reflektioner. Det ska bli väldigt spännande, för du har inte sett förberedelserna, PowerPointen eller boken innan, så du får freestyla.

Inbjudan till ett tankespjärn

Jan: Jag har tänkt att vi ska göra det en serie av avsnitt kring hur man tjänar pengar. Då tänker jag att det här avsnittet kommer garanterat vara med i den serien. Vi har en god vän som heter Helena Roth, som jag också har tipsat som coach till vissa av er läsare, och hon pratar alltid om tankespjärn. Jag älskar det uttrycket. Det blir som att man spjärnar emot och sedan kommer det någonting nytt. Så jag tänker att detta avsnittet – som förmodligen kommer delas upp i flera gissar jag, för det är ganska många framgångsfaktorer – kan man se som ett tankespjärn.

Det är också väldigt viktigt att veta att det här inte handlar om rätt eller fel. Man behöver inte döma det, utan man kan titta på det från olika håll. Sedan tänker jag om detta vore sant, hur skulle det kunna påverka mitt liv. Det är samma sätt jag tänker på med vanor. En vana är bara en vana – att jag till exempel äter glass rätt ofta – inte då till exempel bidrar till mitt långsiktiga mål. Men det handlar inte om att vanan i sig är dålig, utan det är resultatet av vanan som jag inte vill ha. Vanan blir dålig först i förhållande till ett mål.

Sedan tänker jag också att man behöver inte ens tro eller hålla med det som vi eller han säger. Det handlar mycket om en inspiration för att tänka nytt för att kunna göra nytt. Om jag gör nytt, så kommer jag få ett nytt resultat. Jag kan inte få nya resultat utan att tänka och göra nytt. En annan viktig sak att tänka på när det gäller tipslistor är att man inte kan ta till sig allt. Ett tips som jag fick vid ett tillfälle var:

Välj en av de här framgångsfaktorerna och utforska samt träna den sedan i en eller två veckor för att se om den passar dig.

Caroline: Sådant gillar jag, för då blir det lättare, än att man helt plötsligt ska testa massvis med grejer samtidigt. Då blir ingenting riktigt bra.

Skillnaden mellan yttre och inre finansiella framgångsfaktorer

Jan: Det här kommer också vara avsnitt att komma tillbaka till. Jag tror inte att de kommer att förändras de kommande tio åren. Sedan ska jag också säga att denna boken är en säljbok. Han har utbildningar förstår man, för han säger: ”Kom till vårt event så kommer du få göra övningar på detta vi pratar om här.” Vi har inte varit på hans event och jag tror vi fick boken för någon ville tipsa oss om att åka på eventet. Men det här är inget samarbete, vi får ingen provision och kan inte uttala oss om det.

Det är inte heller en riktig recension av hans bok, utan vi använder snarare hans bok som en sammanfattning av de inre finansiella framgångsfaktorerna. Om man ska bli framgångsrik i ekonomi eller i området pengar så behöver man det som jag tror är de yttre principerna. Det är i det som vi pratar om i typ alla andra avsnitt. Yttre principer handlar om verktygen, som att investera passivt, billigt, globalt med hjälp av en fondrobot. Det handlar om att hitta en lämplig balans mellan aktier och räntor. Det handlar om vad är en aktie? Vilka olika typer av aktiefonder finns det? Hur kombinerar man en ränteportfölj med en aktieportfölj? Hur mycket kommer du förvänta dig i avkastning på det? Vad är fallhöjden? och så vidare.

Jag tänker mycket på dem som verktygen och det är ofta det man pratar om i alla ekonomisammanhang. De yttre principerna. Men sedan har man en helt annat värld, som de flesta inte kommer i kontakt med, från aktiespararvärlden. Det är de inre principerna som är då är mer av ”användaren av verktygen”. Det vill säga vem är jag när jag använder de här verktygen? Då tänker jag att det handlar mycket om självkännedom, attityder, fördomar, ”sanningar”, ekonomiskt självförtroende och förhållningssätt… Alltså det som många kallar för personlig utveckling.

Jag tycker att detta är ganska spännande och jag tror att en av mina talanger är att jag kan prata med Andreas och Henrik om hur man gör en multipelanalys på ett företag, vad är skillnaden mellan fundamental och teknisk analys. Jag kan prata i den världen, för jag är intresserad av verktygen. Men sedan är det en helt annan värld, som är typ Oprah Winfrey, Rhonda Byrne med sin bok ”The Secret” och alla de mer annorlunda böckerna om pengar.

Caroline: Ja, det är klart att det finns någonting inom en där man önskar sig saker och det kan också vara så att man förnekar att man önskar sig saker och då får man aldrig dem. Och är jag värd att få de sakerna? Man kan ha sanningar om sig själv.

Kombinera inre och yttre principer för ett rikare liv

Jan: Ja, det är hela den känslobiten.

I den mjuka världen pratar man också om pengar, men man pratar aldrig om en indexfond eller en sharpekvot, utan där pratar man mycket om t.ex. positivt tänkande eller man använder uttryck som att ”attrahera in pengar i mitt liv”.

Jag har på fullt allvar träffat människor som säger ”jag behöver inte det här med fonder, för om jag bara önskar mig det tillräckligt mycket, så kommer jag att attrahera in in en miljon på kontot”. Då blir jag som: ”Ehhhh, ok, det är uppenbarligen någonting jag inte har fattat i livet, för det där har aldrig funkat för mig”.

Om det är någon som har lyckats att meditera till sig en miljon, så vill jag gärna veta hur man kan göra det systematiskt, repeterbart och förutsägbart. Min poäng är att jag tror inte att det funkar särskilt väl. Det fungerar lika lite som jag tror att det funkar att bara vara i den ”hårda” världen och prata sharpekvoter, indexfonder, portföljteori och allt det där.

Även om du kommer ha pengarna så kommer du t.ex. inte vara lycklig. Jag tror till exempel att du gör de här beteendemisstagen som vi har pratat om så mycket, som att köpa billigt och sälja dyrt: varenda undersökning visar att vi gör precis tvärtom. Det handlar om de sakerna. Det finns hela den här FIRE-rörelsen (Financial Independence, Retire Early), med folk som vill spara 80% av sin lön för att kunna gå in till chefen och säga att idag slutar jag. Frågan är om man då har ett rikt liv på riktigt.

Jag tror att upplevelsen av ett rikt liv kommer av skärningspunkten mellan det yttre och det inre. Det är lätt att peka på andra och säga att de är dumma i huvudet, men det handlar om att ta det bästa ur båda världarna. Av 126 avsnitt har majoriteten handlat om de yttre principerna, för att jag har en preferens för dem, så idag blir det de inre principerna. Det är också lite smärtsamt med de inre principerna, för då behöver man skärskåda sig själv.

Det är nämligen alltid mycket att prata om verktygen, för det blir mycket mer neutralt och dissocierat än att prata om sig själv och sina beteende. Det är lättare att prata om den där fonden än att fråga sig själv vad man lärde sig om pengar av sina föräldrar när man växte upp, eller om man tycker att man förtjänar framgång, eller om man är en person som kan ta emot hjälp av andra personer.

Caroline: Ja, det kan vara svårt att kvantifiera och smärtsamt ibland, också för att man värderar…

Jan: Precis, eller att man går runt och tänker att snart kommer jag bli avslöjad att jag inte kan någonting, eller att jag borde vara bättre, eller jag duger inte eller jag borde anstränga mig mer än vad jag gör. Det blir väldigt personligt väldigt snabbt.

Vårt eget arkivskåp där vi omedvetet förvarar våra sanningar

Caroline: Jag ska bara en sak angående de här grejerna som vi har om oss själva, som kanske inte är så positiva, att jag tycker att det är synd. Det kommer ju sannolikt från vår uppväxt. När vi är små så är det ju ofta som så att vi tycker om oss själva. Vi har ingen värdering kring om vi gör bra eller dåliga grejer. Jag tror att vi egentligen skulle kunna tycka om oss själva, på alla sätt som vi är.

Jan: Så klart, men jag tror inte att det är standardinställningen eller ”defaulten”.

Caroline: Det tror jag. Defaulten är nog att man är ok med sig själv, tills det kommer in andra värderingar om allt man inte får göra.

Jan: Jo, man även om man har stöttande som förälder, så kan man ändå hamna i det där att man inte lever upp till sina föräldrars osagda förväntningar. Nu är jag ingen hjärnforskare och detta är inte vad boken handlar om. Detta är snarare snillen spekulerar. Men vi är defaultade att se problem och risker och detta pratar han om i boken faktiskt.

Han kallar det för vårt arkivskåp; att hjärnan är full med de här arkivskåpen eller som en dator med en massa filer. Syftet med datorn är att vi ska överleva, inte att vi ska må bra och vara harmoniska. Till syvende och sist: överlev så att du kan sprida dina gener vidare. Vilket är lite fatalistisk. Du bara himlar med ögonen.

Caroline: Parentesen blir lite lång här nu, men det är det som alla tror att vi gör ”X” för att vi ska överleva. Visst har människan haft det tufft för tio tusen år sedan. Det tror jag absolut att det har varit tufft. Men det är ingen som vet exakt hur mycket vi är ”primeade” att vara i harmoni med vår grupp och med oss själv. Eller hur mycket vi var ”primeade” för att överleva. Det är inte antingen det ena eller det andra tror jag. Jag håller inte med dig riktigt.

Syftet är omedvetet många gånger bara att överleva

Jan: Ta känslan skam som ett exempel. En av de stora anledningarna till skam är att förhindra människor från att sticka ut från gruppen. För om du inte tillhör gruppen så överlever du inte, eller hur?

Caroline: Någon måste ju alltid sticka ut från gruppen. Men vi behöver inte prata om detta nu, vi tar det vid ett annat tillfälle. För detta tillhör inte bokrecensionen, utan detta är en helt annan diskussion om hur vi blir primeade i livet och vilka sanningar vi sedan bär med oss och hur vi överlever.

Jan: Det finns en serie på Wait But Why som heter ”The story of us”, som jag tycker är världens bästa blogg. Han pratar om det här och han har en massa forskningskällor som säger det. Den är riktigt bra.

Caroline: Jag tycker bara att det är viktigt att vi ifrågasätter när det kommer ”sanningar” där vi har antagit saker. Det är därför jag var forskare för några år sedan, för jag tyckte att vi måste ifrågasätta allting, faktiskt. Också de där sanningarna om att vi bara måste överleva. Det är inte så just nu liksom och det har förmodligen inte varit exakt, exakt 100% överlevnad som har hjälpt oss.

Helt ärligt, jag blir så upprörd när vi ska bara acceptera sådana här givna sanningar från antropologer som inte har någonting. Detta är en stor grej i mitt liv som jag tänker mycket på, hur mycket gråskala det är i livet. Medans man där ute – och vi själva – hela tiden vill få det till att det är antingen så eller så. Och så är det inte. Men vi fortsätter nu. Ska vi fortsätta med boken?

Vi lever i en värld av orsak och verkan

JB: Ja, låt oss ta den första principen:

Money is a result, wealth is a result, health is a result, illness is a result, your weight is a result. We live in a world of cause and effect.

T. Harv Eker, ”Secrets of the Millionaire Mind”

Jan: I boken skriver han om att vi lever i den här världen av orsak och verkan. Att det är inte så konstigt. Äter jag dåligt; då blir jag sjuk eller överviktig. Precis som det funkar i det området så funkar det också med pengar.

Den ekonomiska situationen jag har är ett resultat av allt det som jag har gjort och allt det som jag inte har gjort.

Vilket i sin tur är en följd av det jag har tänkt och det jag har känt och allt det här. Då pratar han om att vi egentligen lever i fyra världar samtidigt. Vi lever i den mentala, spirituella, känslomässiga världen och sedan manifesteras det. Det vi tänker, känner, det spirituella, att det manifesterar sig i den fysiska världen.

Så det jag känner och det jag tänker det leder till det jag gör. Och det jag gör leder till det resultatet som jag har eller inte har. Då tänker jag också mycket att det handlar lite om den här disassociationen från resultat. Ungefär som nu med Elsa, vår ettåriga dotter, när hon släpper grejer så är hon fascinerad av att det trillar på golvet.

Då skriver han också att:

If things aren’t going well in your outer life, it is because things aren’t going well in your inner life.

T. Harv Eker, ”Secrets of the Millionaire Mind”

Han menar att om jag inte har någonting i verkligheten – i den yttre världen – då är det ett resultat av något annat av det inre världen. Så vill jag påverka den yttre världen så måste jag först påverka den inre världen.

Det spelar ingen roll att rätta pappersutskriften om felet är i datorn

Caroline: Jag tycker att det är väldigt befriande på det viset att man kan inte vara ansvarslös. Det vill säga att det är inte sant för att det är någon annans fel t.ex. att jag inte har ett roligt jobb. Allting blir ens eget ansvar i ens liv då och man kan göra så otroligt mycket när man bara fattar det.

Jan: Vi kommer till just personligt ansvar, för det är en av principerna senare också. Han har faktiskt en jättebra metafor. Han säger:

Föreställ dig att du sitter vid datorn och du skriver i Word och sedan skriver du ut det på papper och så är det ett stavfel. Då tar du suddgummi och försöker sudda ut det på utskriften, rätta till det, men sedan trycker du på skriva ut en ny kopia, ja då kommer det ut med samma fel igen. Han säger att du inte kan fixa till det där ute, utan du måste fixa det i den inre världen.

Du måste fixa det inne i Word-programmet. Och fixar det du där så kommer varenda kopia ut i den fysiska manifestationen av det här digitala dokumentet alltid bli rätt.

Vad han påstår då är: ”Att inte ha X är inte ett problem. Sedan kan man byta ut X mot vad som helst såsom pengar, hälsa, en partner, en relation, en karriär etc. Att inte ha X är snarare bara ett resultat eller en följd av något annat. Makes sense? Jag gillar ju det sättet att tänka, för då är det aldrig kört. Inget resultat är för evigt, utan man kan alltid fixa till det. Man kan förändra sin situation. Inte som en sanning, men som ett förhållningssätt.

Den första tesen är då att allt i livet – allt som jag har och allt som jag inte har – är ”bara” ett resultat av något som jag har tänkt, känt, gjort eller inte tänkt, inte känt, inte gjort. Det är både och. Och att vi har massa resultat hela tiden. Att jag inte har borstade tänder idag är ett resultat av att jag inte har borstat tänderna, som är ett resultat av att jag gick upp för sent innan vi skulle spela in, etc. Man behöver inte lägga så mycket värdering i det utan helt sonika konstatera hur det är. Ungefär som att man blir blöt om man är ute i regnet. Det är inte så mycket att ha en åsikt om så att säga.

T. Harv Ekers modell för att skapa resultat i livet

Jan: Han beskriver mycket just det här med resultatet som ett träd. Att på det här trädet, som är då livet, finns det en massa frukter. Alla de här frukterna är våra resultat. Sedan är det så ibland att när i tittar på det här trädet och frukterna, så har vi åsikter kring dem. Att frukterna är för få, för små, för stora, eller att de inte smakar som vi vill, att de sitter för högt upp eller ned, att andra har åsikter om dem och så vidare. Så att han tänker mycket som att resultaten är de här frukterna.

If you want to change the fruits, you will first have to change the roots. If you want to change the visible, you must first change the invisible.

T. Harv Eker, ”Secrets of the Millionaire Mind”

Caroline: Det är ändå ganska abstrakta begrepp vi pratar om. Att det som händer på insidan manifesteras på utsidan. Han pratar om den här frukten, att om du är ett träd och du ger frukt du inte gillar den frukten, så måste du ändra på hur det ser ut där inne på rötterna liksom. Där näringen tas upp och så. Det är ju bara ett sätt att prata om det på ett begripligt vis.

Jan: Ja, han pratar om sin resultatmodell och det finns olika varianter som jag har sett på andra utbildningar som vi har gått. Bilderna lägger vi ut på bloggen så de kan du se där, men då handlar det om att det första steget är att vi människor har något som han kallar för omedveten programmering. Någon annan i andra utbildningar, som till exempel i Balansekonomi, så kallar vi detta för tro.

Vår "omedvetna programmering" ger upphov till tankar som i sin tur leder till känslor som möjliggör vissa aktioner som i sin tur skapar resultat vilka ofta stärker den grundläggande tron eller omedvetna programmeringen.
Vår ”omedvetna programmering” ger upphov till tankar som i sin tur leder till känslor som möjliggör vissa aktioner som i sin tur skapar resultat vilka ofta stärker den grundläggande tron eller omedvetna programmeringen.

Den ”omedvetna programmeringen” är det som jag tror på eller det som är sant för mig; det som man inte ens ifrågasätter. Den här omedvetna programmeringen leder då till tankarna vi har, som i sin tur leder till de känslorna som vi har, som leder till aktioner eller handlingar, som i sin tur leder till resultat. Sedan är det dessutom så fiffigt att de här resultaten förstärker tron, eller den här omedvetna programmeringen.

De här omedvetna programmeringarna kommer ofta från när vi är små barn, som till exempel att det alltid är brist på pengar, eller att de är runda för de är gjorda för att rulla, eller att de inte växer på träd. När det översätts till en känsla så blir det som att pengar är något obehagligt, för det finns inte tillräckligt.

Caroline: Ja, eller att man har bråkat om det i familjen. Det är oftast händelser tycker jag, som sätter stora avtryck när man är mindre.

Det är aldrig kört! Man kan ändra sin omedvetna programmering

Jan: Precis. Om programmeringen är att det inte finns tillräckligt med pengar, så kan tankarna vara t.ex. att vi inte har råd eller att det inte finns tillräckligt, som leder till känslan att det är obehagligt att prata om pengar.

Caroline: Man kanske aldrig någonsin löneförhandlar då heller liksom och då får man heller inte det som man kanske skulle vilja ha.

Jan: Eller hur, eller så investerar man inte pengarna. Och investerar man inte pengar så får man bara 40% av sin lön när man går i pension. I Almedalen var det en föreläsning som hette ”Pensionär idag: Kattmat eller Champagne?” Det är tragiskt och då har man resultatet av att man inte har några pengar, som då förstärker den här tron jag hade från början, att det inte finns tillräckligt med pengar. Så snurrar man runt i den där cirkeln.

Precis som det funkar på annat sätt, att pengar finns i överflöd eller att pengar är roligt. Då tänker man istället gud vad roligt det är med pengar. Man blir glad, man investerar sina pengar som i sin tur växer, vilket gör att man har mer pengar än man behöver i form av resultat som i sin tur förstärker den omedvetna programmeringen.

Caroline: Hur ändrar man då sin omedvetna programmering?

Jan: Jag tror att det viktigaste just nu är att veta det är att det är aldrig kört. Sedan tror jag – återigen, snillen spekulerar – men min upplevelse är att man kan ändra precis var som helst i denna cirkeln. Sedan är det lite olika hur enkelt man har som person att ändra i de olika delarna. Jag tror till exempel att det är jättesvårt för mig att ändra den omedvetna programmeringen. Jag är jättedålig på självreflektion och de här bitarna. Men jag är ganska stark i görandet, det vill säga i aktionerna.

Om någon som jag har förtroende för, säger till mig att ifrågasätt inte, gör de här aktionerna. Investera nu på Lysa, ha inga åsikter, bara just do it. Så kommer jag göra det i alla fall som ett test. Om jag då investerar i Lysa och ser efter ett, två år att pengarna växer, då har jag fått ett annat resultat. Jag är väldigt evidensorienterad. Ser jag att det har gett ett annat resultat, då förstår jag att det är nog inte sant det jag tänker. Människor som är duktiga på att styra sina tankar till exempel, de kan ändra redan där. Det är klart att det är roligt med pengar, och så känner de att det är roligt med pengar.

Caroline: Ja, det handlar väl om att inte lura sig själv, men fråga sig själv vad som skulle göra det kul med pengar, jo det skulle vara det här och då gör jag det. Man kan ju hacka sig själv liksom.

Jan: Exakt. Så jag tror att man kan hacka den här cirkeln. Alltså, omedveten programmering leder till tankar, som leder till känslor, som leder till aktioner, som leder till resultat, som leder till omedveten programmering. Så jag tror att man kan hugga den precis vart som helst.

Svårt att tänka en ny tanke som aldrig har tänkt förut

Caroline: Då är det bra om man har lite självkännedom, så att man vet som du då, att ok, jag har svårt att ändra på mina tankar, jag måste in på görandet och hacka där först.

Jan: Ja, man kan ju tänka efter hur duktig man är på att jobba med de här olika delarna, på en skala från 1-10. Aktioner, där är jag kanske 8 av 10, men jobba med mina känslor… Jag är ju känslomässigt handikappad i många avseenden, så där är jag kanske bara 2 av 10. Då kan jag jobba där och det är därför jag går på kurser, går i terapi och så.

Caroline: Du hackar där också, fast på ett annat sätt. Du gör det inte själv, du behöver hjälp där. Det behöver vi alla någonstans i den här cirkeln.

Jan: Jag tror att man kan inte tänka en tanke som man inte har tänkt förut, på egen hand. Vi klarar inte som människor att tänka en helt ny tanke. Då brukar jag skoja på föreläsningar, som till exempel på workshopen så brukar jag säga:

Vänd dig till den personen som sitter bredvid och berätta om en tanke som du har aldrig tänkt förut!

Folk skrattar ju för det går inte. Jag tror alltid att man behöver hjälp i allihop.

Om jag då till exempel har den här icke-stöttande synen på pengar, då kommer inte ens Googla upp att Lysa finns. Så den aktionen blir inte tillgänglig för mig. Om vi tar metaforen med arkivskåpet, så har jag bara tillgång till filerna jag redan har i mitt arkivskåp. Men även om jag tar det bästa beslutet utifrån de filerna jag har i mitt arkivskåp, så kommer det ändå aldrig bli bra, om det saknas filer som jag inte är medveten om.

Caroline: Jag tycker att det är väldigt bra att man kan se att andra personer har annorlunda resultat än en själv. Då kan man börja fundera på varför det är så. Då inser man att man själv kanske saknar några filer i sitt arkivskåp. Och det är ok att sakna filer i arkivskåpet. Om man vill så kan man göra något åt det då. Leta rätt på de filerna eller fråga någon som har filerna vad de gör som inte jag gör, eller vad tänker du som inte jag tänker.

Jan: Eller hur. Eller fråga, ”vad är det du inte gör, som jag gör?”. Ofta tänker vi att det ska läggas till någonting, att något ska börja göras, men ibland så kan det lika gärna vara något man måste sluta göra. Som i mitt fall; glass gagnar inte min hälsa. Då räcker det inte att jag tittar på vad andra gör. De tränar, då kan jag börja träna, men sitter jag då med den här ovanan, då behöver jag sluta med det.

Så det handlar om vad man ska börja göra, vad man ska fortsätta göra och vad man ska sluta göra.

Alla tre är lika viktiga, tänker jag.

I valet mellan känsla och logik kommer känsla nästan alltid vinna

JB: Ska vi ta nästa?

”When the subconcious mind must choose between deeply rooted emotions and logic, emotions will almost always win.”

T. Harv Eker, ”Secrets of the Millionaire Mind”

Caroline: Ja, det vet vi ju. Vi är känsloorienterade varelser. Vi agerar väldigt mycket på känsla. Jag kan bara prata utifrån mig själv. Rädslor är det oftast för min del. Jag hatar det. Jag har en rädsla för att dö, till exempel, och då är det en stark känsla som får mig att göra vissa saker i tillvaron. Det kan vara allt möjligt.

Jag irriterar mig också på min rädsla för att dö så då försöker jag skriva av mig om den här rädslan och titta på den. Jag vet inte om det hjälper oss här i denna podden, att jag pratar om vad jag gör för att bli av med min rädsla för döden. Jag funderar jättemycket på den och vad som behövs i mitt liv för att jag ska sluta vara rädd för att dö. Vad behöver jag åstadkomma eller acceptera, liksom.

Jan: Det där är ju jätteroligt, för jag har inte den känslan alls. Dör jag imorgon så har livet ändå blivit mycket bättre än vad jag trodde. Visst det hade varit trist att inte få uppleva Freja och Elsa och en massa roliga grejer vi har framför oss, men där kan jag vara fatalistisk.

Men jag har en massa andra pinsamheter i detta området. Det har varit ett återkommande tema det här med bil. Jag ville köpa en bil. Jag ville ha en Tesla och sedan började jag fråga mig: ”Varför vill jag ha den där Teslan?”. Då kommer det först en massa svar, de sköna och snygga svaren som att det är en teknikbil, en elbil, vi behöver en säkrare bil, och så vidare.

Men handen på hjärtat, en minst lika stor del.. Det var ju när vår kompis Carl-Johan var här med sin 1,8 miljoner kronors Tesla. Den stod på uppfarten och sedan hade vi en middag här med en massa andra människor och alla sa: ”Gud vilken snygg bil du har på uppfarten!” För alla utgick från att det var min bil. Och det kändes väldigt nice.

Caroline: Ja, du har ju det där att du tycker att det är så härligt när andra bekräftar dig för någonting yttre och jag tycker att det är så lökigt. Jag har nog aldrig gått igång på att någon säger ”Vad duktig du är”. Jag tycker bara det är jobbigt, lägg av liksom. Det är min story.

Jan: Då är jag villig och på väg att fatta ett beslut där jag ska köpa någonting för flera hundra tusen, för att ställa den på uppfarten. Så, tack Carl-Johan att du hjälpte mig att se det här.

Är rädsla din primära drivkraft för att förbättra din ekonomi

JB: Ska vi ta nästa framgångsfaktor?

If your motivation for acquiring money or success comes from a non-supportive root such as fear, anger or the need to prove yourself, your money will never bring you happiness.”

T. Harv Eker, ”Secrets of the Millionaire Mind”

Jan: Skulle du säga att rädsla är en primär drivkraft för dig?

Caroline: Kring pengar? Ja det är det. Absolut. Jag är rädd att inte ha pengar så att jag kan må bra, köpa bra mat, sova gott, ha varma kläder… Om jag skulle varit så fattig att jag inte kunde köpa skor som gör att jag kan vara varm på vintern, då skulle det vara så misärigt.

Jag kan fatta att folk går med sina basketkängor på vintern för det kanske inte är det som är jobbigt för dem, men för mig så är det fy fan så misärigt. Så det är en rädsla att jag ska ha det så. Att mina barn inte ska ha skor som är vattentäta. Fy alltså. Och då skulle dagispersonalen ha märkt det och det skulle också vara misärigt, för andra skulle ha sett att jag var fattig.

Jan: Gud vad jag tänker mycket saker. Jag tänker att för en halvtimme hade vi ett samtal om att vi är primade för att överleva och du bara nej vi är primade också för att vara lyckliga.

Caroline: Ja, men att ha det bra, att ”thrive”, det tror jag är en viktig, viktig faktor. Nu ska jag egentligen inte prata om saker jag inte vet, men jag skulle gissa att om jag hade levt för 10 000 år sedan så skulle det ändå varit viktigt för mig med thriving. Att inte bara överleva, utan visa min status, vara mätt – inte bara äta lite och överleva – utan att vara mätt, mina barn ska vara mätta. Även om det inte hade varit ok för en tjej att jaga harar tror jag att folk gör det ändå för att det är viktigt att växa och frodas. Välmående liksom. Mår jag bra nu så klarar jag nästa säsong. Jag tänker mycket på sådant här.

Jan: Gör du? Det visste jag inte. Det är roligt, ibland framkommer det grejer i vår podd som vi inte pratar om i vår relation.

Caroline: Vi har varit tillsammans sedan 2003, men vissa grejer kommer inte upp förrän vi börjar prata om något angränsande till det. Jag tänker jättemycket på thriving – välmående – inte bara överlevnad.

En omedveten rädsla ger oss en önskan och längtan efter trygghet

Jan: Ja, precis. Och sedan tänker jag faktiskt att det är tragiskt. Vi har vid något tillfälle gett pengar till exempelvis Giving People för att det har varit barn som inte har råd med den där overallen eller de där skorna. Så på sätt och vis blir jag ändå lite sorgsen, för att för oss är inte det är ett problem, men jag vet att det är många som kämpar med den där overallen. Jag tänkte på det när du nämnde barnen, att shit, fan vad jobbigt, att dagispersonalen sätter upp den där lappen att Elsa behöver överdragsbyxor och så vet man att man inte har råd att köpa överdragsbyxor. Och det är faktiskt en verklighet för en hel del människor i Sverige.

Caroline: Jag fattar att det är det och jag har respekt för att det är det också, men jag önskar med detta avsnittet att man känner att shit, jag kan ändra på det i mitt liv. Jag trodde att det var kört, men jag kan ändra på det. Vad ska jag börja någonstans?

Jan: Ja, man utgår inte från att man är en rädd person som går och är rädd i världen. Det är inte så vi upplever oss själva. Men om man omformulerar frågan. Istället för att säga är din primära drivkraft att spara pengar rädsla, att du är en räddhare, så kommer det vara betydligt fler om jag skulle byta ut ordet rädsla mot trygghet. Det vill säga att fler människor svarar ”Ja” på frågan:

Är det viktigt för dig med en ekonomisk trygghet så att du inte behöver oroa dig för pengar?

Än som svarar på är ”rädsla” en anledning till att du sparar pengar? Men det är precis samma sak. Om jag vill ha trygghet i mitt liv, varför vill jag ha det? Jo, för att jag är rädd för någonting annat. Rädslan är ju där implict.

Problemet här då – och detta pratar vi om i flera avsnitt, som avsnitt 24 med Moa Diseborn, som har varit min coach i många år, en god vän, avsnittet om mitt besök till den inre trädgården. Problemet är att pengar löser inte det problemet. Om jag är en person som är rädd så spelar inte mängden pengar någon roll, eller hur? För den underliggande faktorn är hela tiden rädslan. Den kan till och med senare bli större eftersom det tillkommer en rädsla för att förlora det som man har.

Trots att det inte är rationellt. Vi kommer aldrig hamna i en situation där vi inte har råd med vinterskor till barnen eller mat på bordet.

Pengar är inte lösningen, pengar är bara en förstärkare

Caroline: Nej, men rädslan försvinner inte. Det kommer den aldrig att göra. Även när jag har barnbarn kommer den ändå inte försvinna. Jag kommer fortfarande oroa mig över om de har det de behöver.

Jan: Det var det som jag också upplevde. Det var därför jag började ta tag i det där med känslor. Jag har ju berättat det innan. Vi sparade och vi bodde i hyresrätt när vi var 27 år gamla och hade flera hundra tusen sparat i buffert. Rationellt så inser jag att det är ingenting som kan hända i en hyresrätt utan barn i vår relation, som ska kosta flera hundra tusen.

Då insåg jag precis det som Moa också var inne på, att pengar inte är lösningen. Pengar är inte en lösning på ett problem; det är bara en förstärkare. Det slog ju över för mig. För sedan var jag ju rädd att förlora det vi hade sparat.

Caroline: Man kan samtidigt bli snål där i alltihopa. Jag är snål ibland. Det är sådant som du inte ser, att nej jag köper inte detta på Ica för det är orimligt dyrt alltså. Det är ju lite pinsamt här, men jag har stått och tittat på tomatpuré och så ser jag att någon high-end och så vill jag ha den för att det är välmående, thriving, och det kanske är ekologiskt och då får jag inte i mig gift och sådant. Då stör det mig att den är dyrare, men samtidigt köper jag den för att den dyrare. För att den signalerar kvalitet och välmående. Jag kan slåss mot mina snålhetskänslor där. Grejen är att vi människor vill ju ha allt det där fina, men vi vill inte betala för det.

Jan: Men är du rädd att vi ska bli av med de pengarna vi har sparat?

Caroline: Ja, det är jag, och samtidigt vill jag ha ett välmående. Nu hör jag konflikten. Jag skulle vilja vara så här ”det är ok, vi har allt vi behöver”, men är ständigt på jakt efter grejer som gör att det blir bättre liksom. Vi har diskuterat detta innan.

Jan: Jag bara tänker på dig som lyssnar… Följarantalet bara sjunker efter detta avsnittet för att de tänker att de inte är kloka de två där. Nej, jag skojar bara. Jag tror att det är många av oss som har de här inre konflikterna.

Caroline: Ja, det tror jag också och det är inte så lätt att se alltid om man inte börjar snacka om det.

Vad är pengar för dig? Vår helt egna upplevelse av pengar

Jan: Detta är ett sidospår. Jag insåg att detta är en ganska spännande fråga, som inte är helt självklar:

Vad är pengar för dig?

Caroline: Jag tror den är olika för olika människor. För mig är det möjligheter. Det öppnar en massa dörrar liksom. Och dörrar stängs när jag inte har pengar. Men det kan också vara som så att jag ser nya möjligheter för att jag måste när jag inte har pengar. Vad är det för dig?

Jan: Jag blev ju inspirerad när jag skrev den här frågan. Jag sprang in till dig och Freja igår kväll och frågade vad är pengar för er och ringde till mina kompisar. Jag har fått väldigt olika svar. Så det kan till och med vara så att i den där datorn eller i det där arkivskåpet så har vi alla en fil som heter ”pengar” men den kan se väldigt olika ut för oss. Han tar upp det i boken också, att han hade en diskussion med sin fru.

För hans fru var pengar glädje, nöje, att unna sig, en god känsla liksom, pleasure hade hon definierat det som. För honom så var sparande frihet. Han sa att detta gav upphov till enorma konflikter. Så när han försöker spara så säger hans fru att han förnekar henne glädje i livet. Du vill inte att jag ska vara lycklig, liksom. Och tvärtom. När hon då spenderade så sa han att du tar ifrån mig min frihet. Du förstör vår framtid.

Caroline: Hur har de då kommit överens? Är det det att de är medvetna om sina beteenden? Det handlar inte om att ta ifrån någon annan något, utan man vill bara uppfylla på sin egen härliga känsla liksom.

Jan: Ja och vad han pratade om, hur de då gjorde, var egentligen exakt samma råd som vi fick av vår parterapeut. Han sa att när man går hos en duktig parterapeut så är det inte en själv som är patienten, utan det är relationen som inte funkar som är patienten. Så det handlar om att plocka bort det från sig själv. Han sa också att här handlar det om att lägga ut det utanför sig själv och titta på det.

Att man ställer sig frågan hur vill jag ha det, hur vill du ha det och hur vill vi ha det. Så, hur gör vi nu här med pengar i vår relation? Om det är nöje för mig och frihet för dig, hur kan vi få bägge? Hur kan vi göra så vi båda känner oss tillfredsställda? Så att vi är på samma sida och kan prata dissocierat om det här problemet som ligger på bordet, istället för att få det handla om dig eller mig.

Pengar som mätbarhet för att se hur det går i ”pengaspelet”

Jan: För mig handlar pengar absolut om trygghet. Jag är rädslodriven och det handlar om frihet, absolut. Det kan handla, apropå Teslan, det handlar självklart i någon nivå om status. Det handlar, som du var inne på, om möjligheter, eller glädje. Så jag tror att det är en massa olika saker och att man behöver prata om det här, faktiskt.

Caroline: Man blir inte så superklar bara för att man har konstaterat att för mig är det möjlighet, utan då börjar fundera på vad jag menar med det. Varför är det så, liksom. Då kommer jag tillbaka till det där att för mig är det viktigt att må bra. Varför är det viktigt för mig att må bra? Då är det ändå överlevnad till slut och ett ”fuck you” till resten, som inte ska komma och tro att de kan ta ifrån mig saker. Jag lever ändå mitt eget liv. Man kan fråga sig ”varför?” ända ner i kaninhålet. Varför behöver det vara trygghet för dig?

Jan: Det handlar väl om överlevnad, att kunna hantera det som dyker upp.

För mig är pengar som jokern i ett kortspel. Med jokern kan du fixa vilket annat kort som helst. Med pengar kan jag lösa många problem. Inte alla, men många problem. Så för mig blir det som en resurs. Sedan har jag faktiskt kopierat från kompisar.

Vi har en kompis som heter Filip och för honom är pengar ett spel, en mätbarhet. Han säger att han spelar miljardspelet, så för mig är det sätt att se hur det går för mig. Jag börjar mer och mer komma dit att mängden pengar spelar inte så himla stor roll. Vårt liv kommer inte se annorlunda ut. Utan det är mer som en kul grej. Som att se det – som vi också kommer prata om sedan – vad är det för ett värde jag bidrar med till världen? För pengar är en bra mätbarhet på vilket värde andra människor upplever att jag skapar.

Övning för att utforska sin relation till pengar

Caroline: För mig verkar det som att man kan ha de här grundläggande känslorna då, att det är trygghet och överlevnad och så, sedan kan man lägga på de här mer intellektuella faktorerna, som pengar är.

Jan: Absolut. Jag kan många gånger tycka att det är ännu mer intressant att dyka ner i de osnygga delarna… Detta gjorde vi mycket i Balansekonomi. Jag håller kurser där vid vissa tillfällen. För många, många år sedan så gjorde vi en övning som var så här att vad lärde du dig om pengar som barn? Du får gärna svara på det här. Vad brukade din mamma säga om pengar?

Caroline: Jag vet inte ifall de sa så speciellt mycket, men jag minns det som att det är en brist liksom.

Jan: Hur artade det sig?

Caroline: Det var någon som det pratades om räkningar kommer jag ihåg, eller räkningar som skulle betalas. Men det handlar också om beteenden som man har i sin familj. Mina föräldrar jobbade mycket och det kom i första hand. Det var viktigt att håva in liksom. Men sedan shoppades det. Detta är bara min upplevelse. Det shoppades sedan, det konsumerades.

Men det sparades nog också. För jag och mina systrar hittade något bankutdrag. Du vet man skulle ha cash så gick man till bankomaten och så fick man vad det var kvar på kontot och min syster såg att det var 100 000 på ett konto och jag bara va? Det hade jag inte fått med mig. Men det var ändå något som jag alltid kom ihåg sedan. Att det ska inte bara konsumeras.

Jan: Hur skulle du säga att stämningen kring pengar var?

Caroline: Ansträngd.

Jan: Den här övningen kan man göra tyst, så vi behöver inte säga den. Men man ska avsluta meningen. Rika människor är…. Den kan du få svara på. Det första som dyker upp.

Caroline: De har det härligt.

Jan: Första gången kunde det dyka upp för mig så här ”giriga”, ”snåla”.

Caroline: Känslan jag får är att de bryr sig inte så mycket, att de bara sprider pengar om sig. Kanske oansvariga.

Jan: Sedan kan man avsluta meningen ”Fattiga människor är…” Då kommer alla de här fördomarna.

Caroline: Ja, känslor och bilder kan man få.

Jan: Vad lärde du dig om pengar av att titta på dina föräldrar eller andra vuxna?

Caroline: Man måste jobba för dem. De kommer inte bara.

Jan: Man ska jobba hårt för sina pengar, ja. Det är svårt att investera pengar, alltså pengar som kommer som avkastning, då är de mindre värda för att man inte har jobbat för dem. Så vi har med oss en massa grejer kring…

Caroline: … sanningar. Och de får effekter. Om man nu skulle skapa Triss och få 10 000. Då har man inte jobbat för dem nej. Då hade man shoppat upp dem eller jag vet inte. Men de hade försvunnit snabbt kan jag säga, om man är driven av den sanningen som man är omedveten om. Jag hade gått hem till dig och sagt att jag har vunnit 10 000. Kan du bara ta den här Trisslotten ett tag. För jag vill inte ha den förrän jag har fått ha den ett tag, för då lägger sig känslan av ”Wohooo!!” Och då kommer jag inte längre vara oansvarig med det.

Jan: Om du hade gått på den känslan, vad hade du gjort då?

Caroline: Jag vet inte. De hade använts upp. Och jag vill inte det. Jag förstår att thriving/välmående kommer av att man inte använder upp alla resurser på en gång.

Vanliga ”sanningar” om pengar som styr våra liv

Jan: Spännande. För mig är det mycket också så här att man ska kämpa för pengar. Det lärde jag mig från att titta på mina föräldrar. De sa inget, men jag kommer ihåg att de jobbade på kvällar. Mamma kom till Sverige då 1980. De hade köpt hus och hade det svårt och skulle göra saker själva. Så de kämpade och det gör jag fortfarande. Man ska kämpa och jobba hårt. Det är en sanning som jag är uppvuxen med.

Sedan har jag lagt till några nya filer i min dator som heter ”ha ingen begränsning på inkomsten”, så jag kämpar men jag tjänar tio gånger mer än vad de gjorde, på varje grej. Men den underliggande drivkraften är fortfarande att jobba hårt för dina pengar. Och jag jobbar hårt.

Vad är det mer? Att pengar inte växer på träd. Det fick jag höra mycket: ”Tror du jag är gjord av pengar?” När vi var små. Jag har också en känsla som dyker upp, att investera det är inte för oss. Det är till för andra. Det lärde jag mig inte förrän jag träffade Beas pappa. Min förra flickväns pappa. Som hade en helt annan attityd.

Caroline: Jag lärde mig inte att investera förrän vi började hålla på med det. Spara, ja det förstod jag. Men jag hade ingen aning om vad investera var. Ändå upp i 20-25 årsåldern.

Jan: Ja, unna sig var inte heller direkt någonting man gjorde. Utan det var fokus på trygghet. Vi kommer prata om det sedan också, att vi blir som våra föräldrar, om vi inte pay attention. Vi defaultar till det vi lärde oss när vi var barn. För att det tar minst energi.

Caroline: Man behöver inte bli som sina föräldrar, utan man kan lägga till filer som man själv vill ha. Men jag ska inte ljuga; det kräver ett arbete med sig själv. Att man börjar jobba med självkännedom och vad det är för sanningar som snurrar runt och styr en. Det kräver jobb liksom. Man måste vara öppen för att man behöver hjälp med det.

Jan: Vet du vad? Jag tänker att vi rundar av det här avsnittet här. Vi har tagit de första principerna och vi har ganska många kvar, vilket för mig är jätteroligt, för jag uppskattar detta utforskandet. Detta samtalet. Jag hoppas att du som lyssnar också uppskattar det. Jag tänker precis som vanligt att du kan trycka på prenumerera om du ser detta på YouTube, eller i poddspelaren eller på Facebook. Sedan tänker jag förmodligen att vi gör så att nästa vecka släpper vi nästa del.

Kommande avsnitt om elavtal, elbolag och elektricitet

Sedan har vi faktiskt också ett jättespännande avsnitt redan inspelat, som faktiskt handlar om el och el abonnemang och el fakturor. Det där var ganska roligt, för jag upplever mig ändå från tid till annan som normalbegåvad. Jag skrev ut min faktura från Eon och detta är min faktura från Tibber. Vi gick igenom det så berättade han vad det var.

Vi gick igenom elavgifter, elberedskapsavgifter, elcertifikat, och så vidare. Det är otroligt hur inkompetent man kan vara i vissa områden. Till exempel när vi var på Tekniska Högskolan så sa de alltid till oss att du alltid måste vara inom rätt tiopotens. När du gissar. Innan du räknar fram ett svar så måste du veta om detta kommer bli mellan 100 och 1 000, för att veta om man har gjort rätt, ungefär.

Och det var så roligt och här kan jag skicka en fråga till er: Vad är en rimlig kostnad för ett elcertifikat? Är det 10 till 100 kronor, eller är det 1 000 kronor per år? Oavsett om du vet vad det är, bara gissa vad ett elcertifikat kostar. Då kan jag faktiskt underlätta lite så jag kan säga är det mellan 0 – 100 kronor, mer än 100 kronor eller 1 eller 2 ören.

Annars tänker jag att kommande avsnitt kommer vi prata om medvetenhet, regler för finansiell framgång, vi kommer prata om finansiell termostat, vi kommer prata om fyra processer som all rikedom bygger på, etc. Du som lyssnar och tittar får gärna ge en tumme upp om du tyckte att detta var intressant eller säga till om vi ska gå tillbaka till sharpekvoten och Morningstarstjärnorna.

Caroline: Vi har ju sagt att vi ska ta lite andra avsnitt. Bryta av lite så vi inte bara har de där yttre verktygen. Så vi kommer inte återvända bara till sharpekvoter. Vi får vara ärliga med det. Vi kommer att fortsätta med det här något avsnitt till.

Jan: Ja, så fantastiskt stort tack för att du följer, tittar, lyssnar och läser. Framför allt tack till dig som rekommenderar bloggen till andra, för det är många som kommer och säger att jag fick ett tips av bloggen av mina vänner. Vi är sjukt tacksamma för det. Så, tack så mycket och så ses vi nästa söndag igen.

— SLUT TRANSKRIBERING —

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om du gillade den här artikeln då kommer du nog även uppskatta vårt nyhetsbrev. Det är kostnadsfritt, det kommer en gång i månaden och innehåller de bästa artiklarna från den gångna månaden tillsammans med de bästa tipsen. Dessutom får du en serie välkomstbrev som plockar russinen ur kakan från bloggens snart 1000 artiklar och mer än 100 poddavsnitt.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Relaterade artiklar

Artiklar som behandlar samma tema som det här är bland annat:

Vad är pengar för dig? Kommentera gärna!

Vi är jättenyfikna på dina kommentarer till dagens artikel och inte minst frågan ”Vad är pengar för dig?”. Skriva gärna i kommentarerna då vi läser alla kommentarer även om vi inte hinner svara på alla.

Tack för den här veckan
Jan och Caroline

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

19 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Ni är på rätt spår med välmående. Rekommenderar att läsa ”Inner Engineering” från Sadhguru.
  Främst Caroline.

  Gravatar för användaren
  Simon
 2. Känner ni inte rädsla för att låta era barn växa upp i Malmö? Att bo där själva? Eller löser ni det genom att inte följa med i media? Kanske enda sättet.

  Gravatar för användaren
  Morgan J
 3. Jag vet inte vad som är bättre: att visualisera sig en bättre framtid eller att leva i nuet, acceptera sina begränsningar och gilla läget. Kanske kan det funka med bägge, beroende om man är idealist eller realist. Möjligtvis skulle det vara ännu bättre om man var religiös, men jag har aldrig vågat testa. Jag är bara så glad över att äntligen har jag blivit av med mitt beroende av självhjälpsböcker (fråga inte hur, jag har inga svar). Om de var till något nytta orkar jag inte bry mig om längre, men sen jag slutade har min ekonomi blivit mycket bättre.

  Det som man ofta glömmer bort, trots att folk blir rikare och friskare, är att antalet sjuka och fattiga i samhället är och kommer att förbli i stort sett detsamma – även om ingen vill vara sjuk eller fattig. Sanningen går att hitta på Statistiska centralbyrån. The Secret är bara politik; en del har förutsättningar som andra bara kan drömma om. Samhället går framåt i rask takt men den mänskliga naturen mognar sakta, så man ska inte vara alltför optimistisk. Även en idiot kan lära sig att tänka som en miljonär, och när idioten har blivit miljonär har vi fått en till miljonär som är idiot. Och eftersom pengar är makt är det svårt att spå var det här kommer att sluta.

  Gravatar för användaren
  Tale
  1. Hittar man sinnesro, så kommer man ta de beslut och göra saker som är i grunden bra för en själv och passar en själv. Man får inte sinnesro genom att man får ett resultat som ger mycket pengar.

   Synd att Jan raljerade över att man kan meditera sig till en miljon. Det går givetvis inte, och tror inte någon säger det heller, men är du i komplett ro inom dig så kommer dina val och göranden skapa pengar om det är vad du vill. Stor skillnad mot det Jan försökte måla upp.

   Gravatar för användaren
   Dan
   1. Hej Dan, fast det är ju det resten av avsnittet handlar om. Att vara i kontakt med det inre osv. Sinnesro är en del av det hela. Eller?

    Hej Jan och Caroline,
    Kul att lyssna på er kloka diskussion. Det är lite svårt och flummigt tycker jag, men det är väl ett bevis på att jag behöver tänka och reflektera mer i dom här frågorna. :)

    0
    Gravatar för användaren
    Kalle2
   1. Bra synpunkter, särskilt den om social mobilitet (har inte tänkt förut på att kapital är inte längre nödvändigt för kunna tränga sig in i societeten).

    Att coucher couchar coucher på sina (ofta dyra) kurser, utbildningar och workshops behöver inte vara bara negativt (man kan förresten se samma fenomen inom nästan alla typer av terapikretsar). – Det är ju på det sättet likasinnade kan umgås, knyta an nya kontakter, byta idéer och utvecklas. Kan dock hålla med om att ibland kan det bli lite för mycket incest. Men det brukar vara mycket värre i den typen av föreningar och sammanslutningar där folk samlas runt en karismatisk ledare.

    0
    Gravatar för användaren
    Tale
 4. Tack för bra avsnitt jätte intressant,mycket roligt också.

  Gravatar för användaren
  Kam
 5. Tack för bra och intressant avsnitt. Tycker det är helt rätt att ni lägger in sådant som behandlar de mjuka värdena också, speciellt med tanke på att jag tror att allt ändå hänger ihop. Speciellt vad gäller psykisk hälsa och välmående och då självklart även ekonomi och sparande i förlängningen.

  Gravatar för användaren
  Axel
 6. Det handlar inte om att pensionärer skulle äta kattmat, utan att de inte har råd ens med en katt när kattmaten är så extremt dyrt. Och för att dränka sin ensamhet och sorg dricker de champagne istället, även om det är dyrt med den med.

  Nu vill jag inte uppmuntra någon till ökad alkoholkonsumtion, men en lösning till problemet kunde vara om pensionärer skulle börja dricka nåt billigt rödtjut istället, då skulle de kanske ha råd också med ett litet husdjur. Vandrande pinnar kan vara rätt så roliga de med, särskilt när man är lite på snusen.

  P.S. Ibland kan man hitta billigt torrfoder för katter i stora påsar, till exempel på ÖB, men hur ska man ta sig dit med sina dåliga ben? Kanske finns det ännu billigare på nätet, men många pensionärer kan inte använda varken en mobil eller surfplatta.

  Gravatar för användaren
  Tale
 7. För mig betyder pengar frihet. Friheten att kunna köpa sig tjänster, sjukvård m m. Onödig konsumtion är jag gärna utan. Vill nog kalla mig småsnål. Det har ändå tagit ett tag att bygga upp mitt kapital.

  Gravatar för användaren
  Stig af Bussen
 8. ?Jan o Carro! Jag har inga problem med liknande avsnitt utan tvärtom är de minst lika viktiga som sharpekvoter och dyl. Det är intressant hur vi människor fungerar och inte fungerar, hur irrationella o.s.v. vi är. Även superintressant med era bokrecensioner.

  Gravatar för användaren
  Tomas
 9. Jag blir lite fascinerad av att folk tror att pensionären äter kattmat. Att pensionärer skulle äta kattmat för att dom inte har råd med vanlig mat tror jag inte på. Med tanke på att kattmat är extremt dyrt och man blir inte mätt om man jämför med billig mat som tex vitkål potatis böner pasta ägg havregryn etc.

  Gravatar för användaren
  Leif

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök