Pengar är inte lösningen, bara en förstärkare…

Intervju med Moa Diseborn

Pengar är inte lösningen, bara en förstärkare…

I det här avsnittet pratar jag och Moa Diseborn om erfarenheter kring arbetet med människor som fått mycket pengar. Vi pratar mycket om att pengar inte är lösningen utan många gånger bara en förstärkare av beteenden som man redan har och tricket handlar om att ställa sig rätt frågor redan idag.

I poddavsnittet pratar vi om att njuta sig till framgång, utmaningen med att hela tiden flytta fram målsnöret, aptjatter och det buddistiska konceptet ”monkey mind”, upplevelsen av tomhet och frågan ”is this it?”, konsumtion i linje med ens värderingar, drivkrafter och intentioner, om att pengar inte har något egenvärde, balansen mellan känsla och logik, de vanliga frågorna som dyker upp när man blir ekonomiskt fri och viktiga frågor att ställa sig redan nu.

När jag och Caroline spelade in avsnitt #20 för drygt tre veckor sedan skrev läsaren ”O” så här i en av kommentarerna:

Angående det här exemplet med din iPhone…Jag har börjat känna så om ganska mycket vilket jag inte tror är så bra. Så fort jag får pengar ”över” ska de sparas. Jag har lite svårt att unna mig grejer trots att jag sliter ganska mycket för mina pengar och då förtjänar man att unna sig. Vill ex åka på en resa men tänker att det är ”bättre att spara”. Saken är den att jag har ganska mycket sparat ändå men vill ha mer. Har du tips på hur jag ska vilja (lite) spara mindre och börja unna mig saker? Tack för en grym blogg

När jag läste kommentaren kände jag väldigt mycket igen mig, inte minst var det ämne som jag har pratat om med min coach Moa ett par gånger. Då föddes idén att ta med Moa i podden, sagt och gjort och i torsdags när jag var en sväng i Stockholm så passade vi på att spela in det här avsnittet som jag hoppas att du kommer att gilla. Eftersom det är inspelat i Stockholm blir det bara i poddform eftersom jag inte har tillgång till en filmstudio där, hoppas att det är okej i alla fall.

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Det tar ju aldrig slut eftersom man flyttar alltid fram målsnöret…

I det här avsnittet börjar vi prata om fenomenet om att ”det tar aldrig slut”. Jag minns nämligen när jag pluggade mellan 2000 och 2005, då hade jag inte särskilt mycket pengar och jag minns att mitt mål var att spara ihop 20 000 kr, det var sjukt mycket pengar då. Det blev mycket enklare efter examen och när jag hade sparat ihop 20 000 kr (eller snarare precis innan), så läste jag Bodo Schäfers bok ”Vägen till ekonomisk frihet (annonslänk)”. I boken, som för övrigt är väldigt bra, skriver han att innan man ens börjar investera så bör man ha en buffert på minst 50 000 kr. Det blev mitt nya mål…

Sedan gick det en tid och jag hade sparat ihop mina 50 000 kr. Men då hörde jag talas om Ann Wibble och att man skulle ha en årslön på banken. Plötsligt det blev det nya målet. I veckan var jag och lyssnade på en känd entreprenör som delade med sig att hans mål var länge att ha 12.3 miljoner. Motiveringen var att då kunde han välja en genomsnittlig räntefond med 3.5 procent i avkastning och så skulle det ge 430 500 kr per år, vilket per månad blev 36 000 kr innan skatt. Det ersatte ju den lönen som han hade haft under många år när han hade drivit upp sitt företag. Det var hans mål för ekonomisk frihet.

När jag träffade Arne ”Kavastu” Talving över en middag kom vi också in på det här med ett av hans tidiga mål att ha 10 000 000 kr i eget kapital utan skulder. Nu är jag långt ifrån både 10 och 12 miljoner, men jag känner redan samma känsla som när jag hade 20 000 och skulle till 50 000 och jag skulle bli sjukt förvånad om, det drivet eller fenomenet om att flytta fram målsnöret skulle försvinna då, när det inte har gjort det tidigare.

Njuta sig till framgång

Moas tes angående att det aldrig tar slut är ju att det är inget fel, eftersom det många gånger är det som är vår drivkraft, det som tar oss framåt. I det sammanhanget handlar ”njuta sig till framgång” om att stänga gapet mellan man vill att det ska vara och hur det är. För om man hela tiden tänker att ”jag är inte där jag vill vara”, i form av t.ex. ”jag har inte tillräckligt med pengar”, ”jag borde vara mer framgångsrik än jag är”, ”om jag hade x då”, så blir det också vad man medvetet och omedvetet fokuserar på. Det här kan ställa till det eftersom det vi fokuserar på, tenderar vi att få mer av.

Where your focus goes, your energy flows. Tony Robbins

Att då försöka sig ”njuta sig till framgång” handlar om att titta på att titta på:

 • vad har jag idag?
 • vad tycker jag om idag?
 • vad njuter jag av idag?
 • vad är jag tacksam för idag?

Det kan handla om alla resurser i livet, inte bara i området pengar. Enligt Moa kan det många gånger tvärtom vara en fördel att förflytta fokuset i sidled och titta på vad det är man har i sitt liv idag som man uppskattar. Det handlar inte så mycket om att lura sig själv, utan snarare att ha kvar sitt mål om t.ex. 10 miljoner men att samtidigt också vara glad, njuta av och vara tacksam för det man har och att man är på väg. Risken är nämligen att om man inte är nöjd idag så kommer man inte vara nöjd imorgon heller.

Är du inte nöjd nu och hela tiden vill sträva framåt, då kommer du inte vara nöjd när du når ditt mål heller. Pengar är en amplifier, någonting som gör att den känslan eller begränsande tanken som du har har, kommer bara amplifieras och bli större… Moa Diseborn, 05:53

Jag kan ju personligen titta på mig själv verkligen se att det (tyvärr) stämmer. En av mina drivkrafter har ju varit rädslan för att hamna i en osäker ekonomisk situation. Hur rationell jag än känner mig från tid till annan och helt logiskt förstår att det är väldigt få saker som kan hända som ekonomiskt sett skulle kasta mig i diket, så är rädslan fortfarande där. Pengarna blir här bara en multiplikator (amplifier) som gör rädslan (och beloppen) större.

Moa beskriver det här som Champion-tröjan på högstadiet (vi är båda 81:or) som man skulle ha för att bli accepterad (och som jag fick av mina föräldrar efteråt när den var på rea och inte cool längre). Idag, tjugo år senare, så är det inte längre den mörkblå championtröjan utan kanske bilen, huset, titeln, pengarna på kontot, uppnådd ekonomisk frihet eller något annat ”bevis” på att man är cool, får vara med och ”har lyckats”. Problemet som jag dock tycker är att det här många gånger pågår i det fördolda eller undermedvetna. Det är ju inte som att man står där i full klarhet och inser att det pågår. I alla fall är det inte så hos mig.

Aptjatter (”monkey mind”)

Vad det handlar om snarare är att inse och acceptera att de tankarna och rädslorna kommer alltid att finnas där. Det är det som buddisterna kallar för ”aptjatter” eller ”Monkey mind”. Det bästa sättet jag har kommit på att beskriva aptjattret är som tankarna som finns där precis när man försöker att somna, men tankarna (”apan”) ger sig inte. Det handlar om många olika tankar och kan handla om allt från rationalisering, rättfärdigande, hopplösthetstankar, resignation, jämförelse med andra, impulsivitet, begränsande påstående, beklagande till offer- eller martyskap, ta saker personligt, antingen-eller-tänkande och en mängd andra saker.

Tricket här är inte på att bli bättre att skrika på apan som svingar sig från gren till gren i ens huvud – eftersom i alla fall min då ofta skriker tillbaka med starkare röst – utan snarare acceptera att den alltid kommer att vara där. När jag googlade inför den här artikeln hittade jag till och med en Forbes artikeln med titeln ”8 Science-Based Tricks For Quieting The Monkey Mind” – så att vi inte rör oss för långt från det ekonomiska. : ) Skämt åsido, Moas tips är ju att veta om och lära känna sin apa. Precis som alltid ger självinsikt möjligheten senare möjligheten att välja om man vill fokusera på den eller inte.

Det som är nyckeln för många av mina kunder är att känna till och vara medveten om sina egna drivkrafter, intention och värderingar som man har i livet och att ständigt använda det som en kompass för vilka beslut jag ska ta, vad som är viktigt för mig i livet och också kopplat till konsumtion. Moa Diseborn, 08:06

Är konsumtionen i linje med det som är viktigt för dig?

Det här tyckte jag personligen var väldigt intressant. Även om det är klurigt att lista ut vad man har för värderingar, drivkrafter och intentioner så jag tillsammans med Moa konstaterat att för mig handlar det bland annat om frihet, generositet, rättvisa, optimering, bidra och hjälpa andra samtidigt som mina intentioner handlar om att vara en förebild, ha en ekonomisk framgång, vara en god förälder, partner, vän och kollega och andra värden och intentioner. Jag har aldrig ångrat någonting som jag har gjort eller varit med om i det området även om det inte alltid blivit som jag tänkt.

Är den här konsumtionen i linje med mina intentioner, drivkrafter och värderingar – helt enkelt det som är viktigt för mig?

Innan den här poddinspelningen så har jag faktiskt inte tänkt på konsumtion på det sättet som Moa ställde ovanstående fråga. Men när hon sa det så föll många bitar på plats för mig. Jag har i tidigare avsnitt och artiklar tagit upp vårt hus som exempel. Vi köpte hus, trots alla varningar för bostadsbubbla, trots att det var rätt mycket pengar för oss och trots att vi förmodligen hade kunnat ha mycket mer pengar i framtiden om vi inte skulle låst dem i huset. Tidigare har jag pratat om det som att man inte kan fatta alla beslut utifrån ett ekonomiskt perspektiv, utan man behöver ta hänsyn till energi eller känslan.

Jag tycker dock att Moas fråga kring huruvida konsumtionen går i linje med det som är viktigt för dig, skapade en ny nivå av klarhet för mig. För mig är det viktigt att kunna bjuda hem vänner och kollegor. Jag har haft flera olika styrelsemöten hemma hos mig, vi har haft avslutningar, kickoffer och middagar för uppemot 30 personer och jag har älskat det. Huset gick verkligen i linje med så många av mina värderingar som t.ex. generositet i att bjuda hem vänner och kollegor, optimering kring att kunna jobba hemifrån, ha nära till skola, fritids, affär och så vidare. Det här är en fråga som jag kommer att ställa mig många fler gånger.

Pengar har inget egenvärde

En av Moas erfarenheter från att ha jobbat länge med de finansiella rådgivarna i Skottland var att pengar har inget egenvärde om man inte omvandlade dem till något som har ett värde för dig.

Pengar är ingenting om du inte omsätter dem i något som har ett värde för dig. En bra affär är bara en affär som går i linje med det som är viktigt för dig.

Exemplet som Moa använder i avsnittet är att t.ex. fysisk hälsa och att ha en stark kropp, lära sig en ny färdighet och vara nybörjare är viktigt för henne. Det gör att t.ex. köpa en träningsresa eller en crawl-kurs är en konsumtion i linje med hennes drivkraft, intention och värdering. Vid 14:10 så pratar vi om hur man kan börja att ta reda på sina intentioner och värderingar.

För att ta reda på dina värderingar och intentioner, börja med det som du inte tycker om. Vad är det pissigaste som har hänt dig?

Moa tar upp flera exempel, men ett av dem handlar om att ”vända” det som man upplever som negativt i sitt liv. T.ex. om man känner att man måste gå upp på morgonen, var tvungen att vara på jobbet kl 08:00, är sen att hämta barnen på dagis då kan det vara en hint om att det är viktigt att kunna styra sin tid eller att hedra överenskommelser med mina barn. För mig personligen handlar det t.ex. om att jag ogillar att bli tillsagd vad jag ska göra vilket också ledde till att jag tidigt identifierade frihet som en viktig värdering.

Balans mellan känsla och logik

Det är ju lätt att alltid utgå från sig själv, men precis som Moa pekar på vid 20:40 så är det viktigt att ha koll på balansen mellan känsla och logik. Om jag utgår från att de flesta läsare och lyssnare är som jag, så mår vi bra av att höra ”konsumera i linje med dina värderingar, intention och drivkraft” men en person som redan har slagsida åt det håller behöver en balans genom att kanske tänka ”en veckoutgift som jag slutar med kommer att ge mig 752 gånger pengarna på 10 år om man räknar in ränta-på-ränta-effekten”.

Varför är jag inte gladare eller mer tacksam?

I slutet av avsnittet delar Moa med sig om de vanligaste ämnena och frågorna som uppstår om man t.ex. når sitt mål om ekonomisk frihet och kan t.ex. sluta med sitt lönearbete. Då handlar det ofta om frågor eller ämnen såsom:

 • Varför är jag inte gladare?
 • Varför är jag inte mer tacksam?
 • Varför är inte andra mer tacksamma?
 • Förlust av struktur

Det är nämligen inte så mycket i oss som förändras bara för att siffrorna på internetbanken blir större. När vi pratar om det så hamnar vi nästan i resonemanget:

Är du inte lycklig utan pengar så kommer du högst sannolikt inte bli lycklig med pengar heller.

Tricket är att fortsätta jobba med sig själv, sin medvetenhet, sina relationer och andra områden i livet. Något som Moa dock kastade särskilt ljus på vad förlusten av struktur. Helt ärligt så ska jag säga att det inte är något som jag har tänkt på tidigare. Enligt Moa var det inte ovanligt att just pengarna kan bidra till det här – t.ex. kvinnor som varit ihop med män som haft de ekonomiska musklerna kan skilja sig, man behöver inte gå till ett arbete längre.

Viktiga frågor att ställa sig, förmodligen redan nu…

Moas tes är också att desto bättre du är på att ackumulera kapital ju längre upp man kommer på behovstrappan. Då blir pengar också mindre viktiga och det är då som de följande frågorna och tankarna börjar smyga sig på:

 • Vad är viktigt för mig?
 • Vad vill jag i livet?
 • Vad vill jag åstadkomma?
 • Vad vill jag bidra med?
 • Vilka val är i linje med vem jag är?
 • Vad är nästa steg?

Frågor som i alla fall jag inte tycker är helt lätta att svara på. Det är enklare att köra tummarna i rälsen och jobba på eller göra det som man alltid har gjort.

Den goda nyheten i det här sammanhanget är man behöver inte vänta med det som är viktigt i livet för att uppleva det som man vill, tills man har de pengarna som man tänker att man ska nå – oavsett vad man har satt för mål för sig själv. [..] Det vi nämligen ofta vill ha är den känslan som vi tror att vi ska få när vi kommer dit vi är på väg.

Det vill säga att redan idag kan börja titta på hur man kan nå det som man önskar idag, oavsett pengarna på kontot. Många av de sakerna som spelar mest roll kanske inte ens behöver kosta särskilt mycket pengar eller går att lösa på helt andra sätt. Det vill säga ställa sig frågorna:

 • Hur kan jag redan idag sätta mig i sådana situationer?
 • Hur kan jag uppleva mer av det som jag önskar som jag tror att pengarna kommer att ge mig?

Jag själv har tänkt mycket på det här i mina andra samtal med Moa. Jag gillar ha människor runt om mig och gärna stora evenemang. Jag och Caroline arrangerar kontinuerligt arbetsförmiddagar i projekt vi gör tillsammans med andra, vi arrangerade en stor midsommarfest med 60+ gäster i somras och har haft många stora middagar. Det är ju något som jag mår väldigt bra av och som jag har gjort i många år och jag kommer önska göra även i framtiden. Den egentligen skillnaden mellan nu och förr är att idag är det enklare för mig att bjuda på hela kalaset medan förr fick gästerna vara med och dela på kostnaderna och det var inget konstigt. Så gjorde vi som studenter hela tiden och känslan var ju precis samma.

Moas bok ”How to be happy and rich”

I slutet av avsnittet pratar jag och Moa om hennes bok ”How to be happy and rich”. I avsnittet skojar jag om i avsnittet om jag bör varna känsliga läsare för Moas bok. Den är nämligen inte som andra ekonomiböcker. Där är inga grafer, inga referenser, inga lång stycken med text och resonemang. Det är snarare som Moa själv säger en ”self-discovery companion”, det är en liten bok med korta och enkla övningar där man kan upptäcka sitt eget förhållande till pengar.

Jag minns själv att det tog mig ett tag att först och främst ta den på allvar och sedan att jobba mig genom den. Främst också som Moa själv säger att där är många som är duktiga på den finansiella delen av pengar, men den emotionella och känslomässiga delen är inte alls lika väldokumenterad eller utforskad.

Slutord

Jag hoppas att du uppskattade avsnittet som berörde kanske lite andra sidor av pengar och ekonomi än de jag brukar ta upp här på bloggen. Jag tror nämligen att den här andra sidan är minst lika viktig som den rationella, kompetenta och logiska sidan. I alla fall har den betytt mycket för mig och jag kan ärligt säga att jag skulle inte vara där jag är idag om jag inte hade haft människor som Moa, Lennart, Caroline, Niklas, Charlie och flera andra runt mig som har hjälpt och utmanat mig i den personliga växten, precis som jag har haft mentorer och vänner som har utmanat mig i den finansiella sidan.

Om du som lyssnade på avsnittet och läste den här artikeln tyckte att det här var värdefullt, så bjuder jag gärna tillbaka Moa i framtiden och då får du mer än gärna kommentera. Ställ frågor, ge ris och ros och så plockar vi upp bollen i framtiden här. Tack än en gång för att du följer bloggen, lyssnar på poddavsnitten och läser mina artiklar.

Prenumerera på Moas nyhetsbrev eller följ henne

Om du gillar det här avsnittet och det förra, då kan jag rekommendera att anmäla dig till Moas nyhetsbrev via följande formulär:

Eller följa henne i sociala medier på LinkedIn eller Instagram som @molodi.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök