25 år, rätt mycket pengar över i månaden. Hur ska jag göra?

Hej! Ska försöka skriva utförligt och förklara min situation & mina frågor så finns risk för att det blir lite text.

Jag är 23 år och bor i Norrland. Jag skall köpa en jordbruksfastighet utav en släkting med hus, bagarstuga, garage, ladugård, lite skog, lägdor och lite övriga ekonomibyggnader.

Jag flyttade hit för 4 år sedan och har “hyrt” det fram tills nu då jag skall köpa det. Huset är välskött och jag har under den tiden renoverat och gjort om så att jag trivs mer än väl. Jag har byggt altan, investerat i en luftvärmepump & nya modernare element för ca 100.000 så att såvitt jag kan se så finns det inte några större utgifter i framtiden.

Min nuvarande situation är då denna:

Jag måste köpa huset till taxeringsvärde iochmed att jag köper det av en närå släkting. (För att kunna räkna köpesumman som anskaffningsvärde vid ev. Försäljning i framtiden). Taxeringsvärdet ligger på ca 550.000 kr.

Så till kontantinsats, pantbrev och lagfart har jag sparat undan 112.000 kr, lite i överkant men det känns bra. Ligger på ett nollräntekonto.

Mina sammanlagda årskostnader i räkningar och fasta avgifter är 36.171 kr i nuläget.

Jag har sparat ihop en budget på 60.000 kr. Så ifall jag blir arbetslös så har jag 60.000 kr utöver a-kassa att klara mig på. Det är nog rätt så mycket att ha i budget för min situation men det är där jag känner mig bekväm. Ligger på ett nollräntekonto.

När jag har fått lön så brukar jag:

  • betala alla räkningar först och främst.

  • sätta undan 5000 kr att leva på till nästa lön

  • 500 kr på ett semester konto.

  • 500 kr på ett målsparande, i nuläget diskmaskin.

Allt ligger på nollräntekonton.

Jag har timlön så kan inte säga exakt vad jag har i månadslön men jag brukar ha ca. 8000-12.000 kr över efter jag har betalat räkningar och satt undan på mina olika konton.

Jag vill spara långsiktigt. Kortsiktigt klarar jag mig mer än väl på bufferten ifall det skulle hända något.

Jag är inte så insatt i varken aktier eller fonder. jag läser på, lyssnar på poddar och försöker sätta mig in i hur allt fungerar. Problemet är att jag inte vet vart eller hur jag ska börja på “bäst” sätt.

Jag inser att jag är ung och inte kommer ha så här låga levnadskostnader för alltid så jag vill verkligen komma igång så att räntan får göra sitt.

Min frågor är då:

vad ska jag göra av dom här pengarna jag får över varje månad?

Tänker jag vettigt eller är det någonting jag missar?

Hur och vart ska jag fördela dom så att jag får ut en bra värdeökning samtidigt som jag inte riskerar att förlora allt? Jag tänker att jag ska spara de pengarna i minst 10 år.

Är det vettigt att investera större delen i investmentbolag?

Mycket text och tack på förhand ifall det är någon som orkar plöja igenom allt och svara!

 

Hej

Är du ute efter att investera dina pengar i fonder så har Jan skrivet om de olika portföljerna https://rikatillsammans.se/fondportfolj/

Kortfattat
Ska du spara på kort sikt under 2 år (placera på räntesparkonto eller liknande). Låg risk, låg avkastning
Ska du använda pengarna inom 3-5 år (placera i en 60/40 portfölj). Medel risk, medel avkastning
Kan du låta pengarna arbeta ifred under 10år (placera i en 90/10 portfölj). Högre risk, högre avkastning

Skulle nog också försöka amortera en del på ditt bolån. Iaf ner till ca. 50%. Kanske en 50/50 split av ditt sparande mellan amortering och en 90/10 portfölj som finns beskriven på denna blogg?