Tips på sparande för nybörjare

Hej,

Jag har nyligen börjat sätta av 10 000kr i månaden till ett långsiktigt sparande. Min idé är att fortsätta med detta i 5 år eller tills jag fått ihop ca 500 000SEK. När jag fått ihop ca 500 000SEK tänkte jag använda det för att skaffa mig en ny lägenhet i ett område där jag alltid velat bo.

Kort info om mig. Är 25 år. Har en bostadsrätt. Kan i dagsläget inte spara mer än 10K. Har redan sett över min ekonomi och gjort de åtstramningar som är möjliga. Har nyligen börjat spara och har idag 50 000 på ett vanligt konto hos min bank.

Mina frågor lyder.

Hur gör en person som jag, som har ett konkret mål och vet att jag inte vill röra dessa pengar förrens om 5 år, men då planerar att ta ut allt?

Har ni möjligtvis konkret förslag på vilka fonder jag kan köpa?

Måste det vara flera fonder (Känns mer komplicerat) eller kan man hålla sig till mindre än 5?

Jag hoppas på att kunna köpa fonder och sedan inte behöva aktivt gå in och övervaka dom, utan vill helst att de sköter sig själva och kanske ger avkastning runt 5% år om det är rimligt.Vad hade ni haft för strategi?

Vad gör jag med mina nuvarande 50 000. Ska jag köpa fonder redan nu, eller väntar jag tills jag har 100 000? Hur ska jag tänka?

Mvh

Jag har ett ISK-konto som jag har döpt till ’Kortsiktigt - 3-5 år’. Där spara jag 40% AMF Räntefond lång, 0,10% avgift och 60% Länsförsäkringar Global indexnära 0,2% i avgift. Om jag hade varit i din sits hade jag lagt 10’ per månad i en sådan portfölj. De 50’ som du redan har hade jag också lagt in där.

Men, de flesta brukar avråda att lägga pengar i aktier om de ska användas inom 5 år. Du har ett väldigt specifikt mål och det kan vara så att du bara ska lägga dem på sparkonto med ränta.

Om du har bolån på din nuvarande bostadsrätt och vet med dig att du ska byta om ca 5 år kan ett alternativ vara att amortera på det lånet så mycket som möjligt. Du kommer sannolikt inte förlora på det i alla fall.

Jag vet inte om fu blev klokare.

/Fredrik

Hej Fredrik,

Jag tyckte det var ett bra svar. Har också hört att man “inte ska” lägga pengar i aktier om de ska användas kortsiktigt. Men känns det ändå inte som att det är bättre att försöka få avkastning och tjäna pengar på att investera mina pengar även på tidshorisonten 5 år? Eller vad talar för att jag inte borde göra så?

Har funderat på att amortera på mitt nuvarande lån också, men i fall jag kan få avkastning på upp mot 5% per år så skulle det ju i dagsläget gynna mig att försöka investera pengarna istället.

Fler råd mottages gärna!