Mina fondportföljer 2017 | Spara pengar i indexfonder på ett bra sätt

Mina fondportföljer 2017 | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Tips på hur du kan bygga en passiv fondportfölj för att få en god avkastning på ett enligt forskning bevisat sätt

Jag tycker att det är viktigt att man lever som man lär. På bloggen och i min bok ”Gör ditt barn rikt” skriver jag och ger tips på hur man kan spara pengar i långsiktiga fondportföljer med indexfonder. På den här sidan kan du både läsa mer om fondportföljerna och följa hur det går för dem via Nordnets tjänst Shareville.

Något som jag upplever att man ofta missar när man lyssnar på andra människors råd och tips om investeringar, även mina, är att titta på de mål och antaganden som ligger bakom dessa råd. Det som är viktigt för mig när jag investerar mina egna pengar är följande:

 • Jag vill att mina pengar ska vara sunt placerade utan extrema risker över en lång tidsperiod om minst 5 till 10 år.
 • Jag vill inte lägga mer än 4 timmar per år för att sköta pengarna och det ska maximalt ta en dag att sätta i ordning första gången.
 • Jag vill inte ägna tid åt mina investeringar på regelbunden basis som t.ex. att läsa tidningar och årsrapporter.
 • Jag tror inte att jag kan förutsäga framtiden eller att jag kan göra bättre analyser eller tajma marknaden bättre än de som har det som jobb.
 • Jag accepterar att den genomsnittliga avkastningen som börsen kommer att ge mig är ungefär 6 – 8 procent över en tioårsperiod som är riskjusterad snarare än maximerad.
 • Jag kommer att spara regelbundet efter förmåga.

Om du håller med om mina antaganden ovan, då kan förmodligen nedanstående strategier och portföljer vara något även för dig. Men du behöver naturligtvis anpassa det till dina förutsättningar och din situation. Notera att just långsiktigheten är väldigt viktig. Tiden är nämligen den viktigaste faktorn – både för att minska risken och ge en god årsmedelavkastning över tid.

En passiv, långsiktig och fungerande investeringsstrategi

Det finns två frågor, som mer än något annat, bestämmer hur man väljer att investera sina pengar.

 • Kan jag förutsäga marknadens rörelser?
 • Kan jag analysera och hitta undervärderade investeringar?

Dessa två frågor ger nämligen bara fyra stycken kombinationer av svar.

Kan jag förutsäga marknadens rörelser?
Ja Nej
Kan jag analysera och
hitta undervärderade
investeringar?
Ja Gurun Analytikern
Nej Marknadstradern De flesta av oss andra

Utan att gå in för mycket på dessa olika kombinationer så kan man säga att :

 • Gurun är en person som både har stenkoll på företagen och hur marknaden rör sig. Det är en person som andas börsen och har gjort det i flera decennier. Jag skulle till och med påstå att gurun är lite av ett mytologiskt väsen. Det finns några få, men det är något som de flesta av oss inte kommer uppnå både på grund av brist på intresse, talang, tid, kompetens eller någon annan resurs.
 • Analytikern är en person som ofta ägnar mycket tid åt att analysera bolag fundamentalt och försöka genom olika strategier (som andra också använder) försöka hitta bolag som är undervärderade. Här hittar vi ofta fondförvaltare och banker.
 • Marknadstradern är en person som ofta ignorerar bolagen och bara tittar på hur marknaden rör sig i form av t.ex. teknisk analys.

Jag påstår, att de flesta som läser bloggen (inkl. jag själv), inte är gurus för då behöver man inte den här bloggen. Vi har inte tid eller kompetensen att analysera bolag i detalj och dessutom kan vi inte tävla med t.ex. hedgefonder som hyr in sig på satelliter för att räkna parkerade bilar framför affärer för att på det sättet se om bolaget kommer ha en större försäljning i år än förra året. Vi har inte heller kompetensen eller intresset att följa hundratals nyckeltal, formationer och annat som visar på hur marknaden går.

Tur då att även vi i den sista kvadranten kan få en bra avkastning. Den bygger dock på att vi investerar klokt, till låga avgifter och under längre tidsperioder om minst 5 till 10 år. Det är till och med så att flera studier visar att vi i den sista kvadranten kan få en högre avkastning än de andra om vi bara har tålamodet och disciplinen att investera passivt. För att citera professorn Jeremy Siegel:

De flesta av oss har ingen möjlighet att vara lika bra som en genomsnittlig person i en aktivitet som de har spenderat flera år på att träna sig i. Men vi kan utan problem vara lika bra som en genomsnittlig investerare på aktiemarknaden utan någon som helst träning eller erfarenhet.

Jag har skrivit om det här i flera andra artiklar på bloggen:

Den här bloggen och dessa portföljer är till för dig som svarar ”Nej, Nej” på de två frågorna ovan. För andra kombinationer av svar finns det många andra duktiga bloggare och twittrare som gör det jobbet mycket bättre än mig.

Fondportfölj #1 – Nybörjarportföljen

Den första portföljen som jag rekommenderar nybörjare är den så kallade ”Nybörjarportföljen”. Nybörjarportföljen är en klassisk balanserad portfölj som består av både aktieindexfonder och räntefonder. Målet med portföljen är att den ska vara enkel att komma igång med och ge en balanserad avkastning över tid.  Den balanserade portföljen består av 60 % aktieindexfonder, så som global-, tillväxt- och Sverigefonder. Resterande 40 % placeras i korta och långa räntefonder.

Den här portföljen är en ”lagom” portfölj med en balans mellan risk och avkastning. Den kommer ge en högre avkastning än RikaTillsammans-portföljen men lägre än den globala barnportföljen.

Nybörjarportföljen-portföljen En klassisk balanserad 60 % aktieindex- och 40 % ränte- och obligationsportfölj. Lämpar sig väl förden som har ett sparande på mellan 5 – 10 år och inte vill ta för mycket risk i sitt sparande.

Läs mer om nybörjarportföljen:

Så här ser aktuell utveckling ut på Shareville för portföljen. För att se innehav och prenumerera på den, bli kund (gratis) på Nordnet och följ den därefter via Shareville-funktionen.

Fondportfölj #2 – Globala barnportföljen

I boken ”Gör ditt barn rikt” skriver jag både om nybörjarportföljen enligt ovan men även om det som vi kom att kalla ”Globala barnporföljen”. Den globala barnportföljen är en portfölj som består till 90 % av aktieindexfonder och bara 10 % korta räntefonder. Det är en portfölj som lämpar sig för riktigt långsiktigt sparande, gärna 10 år eller mer. Det är även den fördelningen som Warren Buffet, världens rikaste man, vill att hans förmögenhet ska förvaltas enligt.

Det här är portföljen som har högst risk och därmed sannolikt, över tid, kommer att ge bäst avkastning. Men det är också den portfölj som kommer att svänga mest och det är inte orimligt med nedgångar på uppemot 50 % i den här portföljen. Det är dock motiverat med det långa tidsperspektivet.

Globala barn-portföljen En 90 % aktier och 10 % räntefonder portfölj som lämpar sig oerhört bra för riktigt långsiktigtsparande på minst 10 år, gärna 18 år. Passar även dem med högre risktolerans än nybörjarportföljen.

Läs mer om den globala barnportföljen:

Så här ser aktuell utveckling ut på Shareville för portföljen. För att se innehav och prenumerera på den, bli kund (gratis) på Nordnet och följ den därefter via Shareville-funktionen.

Boken ”Gör ditt barn rikt”

Även om boken är skriven med perspektivet på barn och sparande till barn så är ju principerna för sparandet och portföljerna samma oavsett om man sparar till sig själv eller barnen. Jag kan därför med gott samvete rekommendera boken även till dig som inte har barn. Då är det bara att hoppa över de första kapitlen i boken (även om de enligt mig också är intresanta :-)). För 177 kr är det en ganska billig investering, särskilt eftersom man får det då i ett mer lättillgänglig format än här på bloggen då man kan läsa boken från pärm till pärm.

Fondportfölj #3 – RikaTillsammans-portföljen

Den portföljen som jag har majoriteten av mina egna pengar är en variant på den klassiska permanent-portföljen av Harry Browne. Fokus i den här portföljen är på olika tillgångsslag som alla mår bra i olika ekonomiska klimat. Den här portföljen är ganska komplex att sätta ihop och ger potentiellt lägst absolut avkastning av alla portföljerna ovan, men den har också lägst relativ risk. Av portföljerna på den här sidan kommer den över tid ge lägst avkastning, men målet är att den inte ska backa något enskilt år.

Portföljallokering för RikaTillsammans-portföljen. Bygger på Harry Brownes teori om Permanent Portfolio där olika delar trivs i olika ekonomiska klimat. Rekommenderas inte för nybörjaren då den kan bli dyr i avgifter för mindre portföljer.

Läs mer om RikaTillsammans-portföljen:

Så här ser aktuell utveckling ut på Shareville för portföljen. För att se innehav och prenumerera på den, bli kund (gratis) på Nordnet och följ den därefter via Shareville-funktionen.

Missa inte uppdateringar med mitt nyhetsbrev

För att inte missa några uppdateringar om portföljerna, så är mitt bästa tips att anmäla dig till mitt nyhetsbrev nedan. Det är gratis och kommer ut ca en gång i månaden och brukar även innehålla tips för din privatekonomi.

Relaterade artiklar och sidor

Disclaimer: Om du blir kund hos Nordnet/Shareville, vilket är gratis för dig, via någon av länkarna ovan så utgår en ersättning till mig. Läs mer om min annonspolicy här

Senaste 5 artiklarna i kategorin

Nedan finner du senaste artiklarna relaterade till mina olika portföljer

Nybörjarportföljens utveckling mot MSCI All-Country och 3 månaders svenska statsskuldsväxlar

Ombalansering av nybörjarportföljen 2017

- Ny sida om nybörjarportföljen samt underlag för ombalanseringen för 2017

Ett av de viktigaste verktygen för att öka avkastningen i sin portfölj jämte ett regelbundet sparande är ombalansering. Först ut är nybörjarportföljen som dessutom nu har fått en helt ny och egen sida på bloggen. Jag vet inte om du har märkt det men jag har under de senaste veckorna gjort ganska många förändringar på bloggen, några som inte syns […]

Läs hela artikeln
En lista på de bästa indexfonderna 2017

Bästa fonderna 2017 | Topplista med rätt fonder att fondspara i

- En sammanställning av de bästa indexfonderna och aktivt förvaltade fonderna för ditt fondsparande...

Den här artikeln sammanställer de bästa fonderna 2017 att spara i enligt mig. Du kan använda dessa bästa fonder som inspiration till din egen fondportfölj. Det är även dessa indexfonder och räntefonder som utgör basen i mitt eget fondsparande. Du som har följt bloggen och dessa artiklarna om de bästa fonderna så är det inte särskilt mycket skillnad från föregående år. […]

Läs hela artikeln
Gottodix utvärderar RikaTillsammans-portföljen

Gottodix utvärderar RikaTillsammans-portföljen

- En replik på Gottodix invändningar på RikaTillsammans-portföljen...

Ett av de bästa sätten att själv växa och få nya resultat är att få feedback från andra. Bloggaren Gottodix recenserar RikaTillsammans-portföljen på sin blogg. Intressant läsning! Bloggrannen Gottodix har lagt tiden på att utvärdera RikaTillsammans-portföljen vilket jag tycker är jättekul och är mycket tacksam för: Sparskolan: Tillgångsallokering med RikaTillsammans Jag tycker det är en välbalanserad recension och han har […]

Läs hela artikeln

Belåna aktieportföljen eller inte belåna? Det är frågan.

- Ett resonemang kring råd, för- &, nackdelar och risker med att höja avkastningen i en portfölj mha belåning...

Att använda belåning i sitt sparande är som att använda ett vapen – det kan hjälpa och rädda livet på dig och korta ner tiden till din ekonomiska frihet, men fel använt kan det också allvarligt skada dig så att du får börja om från noll eller till och med ta kol på dig så att du får börja om […]

Läs hela artikeln
Invändning mot RikaTillsammans-portföljen på grund av ränteläget

Invändning mot RikaTillsammans-portföljen på grund av ränteläget

- Permanent Portfolio Killed by ZIRP

Jag är ju av uppfattningen att man ska lyssna på dem som har motsatta åsikter mot sina egna. Särskilt eftersom det tenderar ifrågasätta ens egna beslut och val och många gånger får en att ta ett steg framåt. I den här artikeln kritiseras RikaTillsammans-portföljen till följd av den höga obligationsandelen. Läsaren Andreas (tack!) mejlade mig följande länk till artikeln: Permanent […]

Läs hela artikeln

Alla resterande artiklar per kategori

Kommentera

39 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej!

  Tack för en mycket intressant blogg. Vid årsskiftet satte jag ihop en portfölj åt min son som föddes i december 2016.

  Mitt mål över tid är en genomsnittlig avkastning på mellan 8 – 10 % och jag är beredd att lägga ner cirka 5 timmar i månaden för att se mina innehav. Just nu har jag är klar övervikt mot Asien, speciellt Japan och Indien.

  Grundförutsättningarna i min portfölj är därmed inte jämförbara med dina portföljer men om någon vill följa ”min” resa (den är ju min sons ekonomiska resa om man ska vara helt korrekt) så finns en direktlänk till Shareville här:

  https://www.shareville.se/medlemmar/sazina/portfolios/216271/yield

  Gravatar ikon för användaren
  Christian Dingwell
 2. Vit pil

  Hej,

  Eftersom jag inte kan bli kund på Shareville eller Nordnet så kan jag inte följa din portfölj. (Jag är inte bosat i Sverige) finns det något annat sätt att följa din portfölj på?

  Gravatar ikon för användaren
  Mattias Rejman
  1. Vit pil

   Jag skriver här på bloggen och i nyhetsbrevet varje gång jag gör en förändring. Så om du prenumererar på det så bör du inte missa något. :-)

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för alla kloka tips och en mycket bra blogg.

  Jag följer din rikatillsammans portfölj men undrar om du har det i ISK eller KF i med dit utländsk innehav?

  // Larsson

  Gravatar ikon för användaren
  Hampus
  1. Vit pil

   Det är bättre att ha utländska innehav i en KF, men ibland kan man inte göra något åt det. Jag har vissa i min ISK även om det inte är mest optimalt alltid.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hej Jan, tack för en fantastisk blogg! Dina artiklar har gett mig nya möjligheter!

  Till min fråga
  Jag försöker förstå de stora dragen kring värdeökningar på marknader som helhet och i rika tillsammans- portföljen tycks du, enligt mig, fånga upp en hyfsad representation av de fyra huvudsakliga marknaderna för investeringar (jag ser guld och silver som en representation av reala tillgångar).

  Jag börjar då undra var värdet kommer ifrån när vi investerar i allihop. Låt oss se varje marknad som ett kanna med lite saft i. Saften får representera värdet och det hälls över mellan de olika kannorna allt eftersom en marknad blir mera attraktiv än en annan. Kapitalet flödar alltså fram och tillbaka mellan marknaderna över tid. Det är även så att centralbankerna hela tiden späder ut saften för att nå sina inflationsmål, så den totala mängden saft ökar hela tiden, och smakar samtidigt mindre och mindre.

  Låt säga att jag investerar i de olika marknaderna enligt rika tillsammans-portföljen. Jag skaffar globala indexfonder (andrahandsvärderade tårtbitar från stora företag över hela världen), guld (reala tillgångar), obligationer (långa-lånemarknaden), räntefonder (korta lånemarknaden – typ cash).

  Om vi säger att vi nu med detta har fångat upp de olika behållarna som värde kan rinna emellan. Vad gör att jag då faktiskt blir rikare? Jag har ju satsat på alla lagen så att säga. Inflation är förstås ett exempel, men det gjorde ju bara att värdet blev mer utspätt, det ger inte den realvärdeökning som förstås är det man egentligen strävar efter.

  Än så länge ger mitt resonemang bara förståelsen för en värdebevarande effekt hos portföljen. Var skapas det nya värdet? Och hur kan värdeökningen förväntas ske år efter år?

  Har du ett svar, eller början till ett svar på detta vore det fantastiskt!

  //Hannes

  Gravatar ikon för användaren
  Hannes
  1. Vit pil

   Jag skulle säga att det beror på att det kommer in mer saft i kannorna (externt kapital, i Sverige t.ex. pensionsavsättningar på lönen) och att sedan saften förökar sig själv i form av att företagen betalar ut en del av sin vinst i form av vinstutdelning samt att ränte- och obligationsfonderna ger ränta som också återinvesteras. Sedan har du även själv nämnt inflation, men det gör en inte rikare i realiteten, det gör bara att siffrorna blir större – typ som att ändra från deciliter till liter på kannans volymmarkeringar. Det är ju fortfarande samma mängd, men tillsynes blir det mer om vi ersätter dl-markeringen med en l-markering.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej
  Bra sida. Jag undrar dock varför du i graferna väljer att jämföra dig mot omx30? Är det inte en orättvis jämförelse att jämföra din fondavkastning med ett index som ej har inkluderad utdelning. Finns det en anledning till det valet?

  Gravatar ikon för användaren
  Anders
  1. Vit pil

   Jo, jämförelsen med index är ett problem och det har jag skrivit om i halvårs- och årsuppdateringarna. Problemet är inte så mycket utdelningar som att man jämför äpplen med päron. Om vi tar t.ex. min nybörjarportfölj som exempel. Den består av 60 procent aktiefonder och 40 procent räntefonder, vilket betyder att den över tid måste underprestera mot ett index bestående av 100 procent aktier. Man skulle således vilja jämföra mot ett index som har samma tillgångsallokering. Utmaningen är att Nordnet tillåter inte jämförelse mot något annat index när man infogar utvecklingen som jag har gjort ovan, än mindre mot något eget index.

   I mina portföljuppdateringar kommer jag däremot försöka jämföra mot mer korrekta index.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Ja, men det är inget som riktigt tilltalar mig, särskilt eftersom det är en ganska liten exponering (=få bolag) och bara ett tillgångsslag (aktier). Eller var det något annat som du tänkte på?

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hej!

  Har tittat på ditt klipp om Avanzas portföljgenerator. Varför tycker du inte att Avanzas avkastningsportfölj är bra? Bör man byta till en annan?
  Mvh
  J

  Gravatar ikon för användaren
  Johanna
 7. Vit pil

  Gick väl inget vidare. Har sedan ett år tillbaka (juli 16) speglat Rika Tillsammansportföljen genom att ha fem olika portföljer på Avanza. Betyder att det är svårt att ha EXAKT samma tillgångsslag som Nordnet. Under det senaste året har OMX 30 gått upp 20%, DJ World Index 16% och mina 5 portföljer mellan 0,5 – 2%. Ingen höjdare direkt. Hade inte förväntat mig att skugga index, det är ju inte syftet, men kanske att ha fått uppemot hälften kanske.

  Gravatar ikon för användaren
  LarsG
 8. Vit pil

  Hej Jan,
  Otroligt stort tack för den tid du lägger ned i att utbilda gemene man gällande investeringar och sparande. Något jag tycker borde vara en obligatorisk kurs på gymnasiet. Hur som, jag ska hålla mig relativt kortfattad i min fråga här:
  Låt säga att du har ungefär 100.000kr som är tänkt för långsiktigt investerande och sparande. Jag är nyfiken på den procentuella uppdelningen som du gör gällande dessa olika portföljer, då jag antar att du är verksam i samtliga portföljer i nuläget?

  P.S Summan var endast ett exempel, och denna fråga är inte länkat till personlig rådgivning!

  Tack på förhand och ha en härlig semester!

  /Max

  Gravatar ikon för användaren
  Max
 9. Vit pil

  Hej,

  En nybörjarfråga:

  När du säger att du balanserar om 1-2 ggr om året. Säljer du allt och köper in dig igen på samma gång eller hur menar du?

  Gravatar ikon för användaren
  Jögga
  1. Vit pil

   Nej, jag har en Excel som jag fyller i som berättar hur mycket pengar som ska föras över från det ena tillgångsslaget till det andra. Det är det som egentligen är det viktigaste och påverkar avkastningen mest.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Hej Jan! Tack för en mycket bra blogg.
  Jag läste Aktiespararen nr 5, s66-68 ang indexfonder och undrar vad du tycker om det som står där?
  De skriver bl.a. (lagt till lite egen text)
  att fler o fler går över till index m tanke på avgifterna.
  Detta leder till att stora inflöden av pengar driver upp börskurser och index. Uppgångarna gör in sin tur att mer pengar kommer in.
  Det sker ej analyser av något slag utan köp sker på marknadsvärde mm i ex Länförsäkringar Global Index.
  Ex Apple, Amazon får allt högre värderingar i spåren av stora inflöden.
  De menar att det kan bli stora fall på indexfonder vid nästa börsnedgång.

  Förstår om du ej har tid att läsa artikeln, men vore mycket tacksam att få höra din åsikt på ovanstående.

  Tack // Peter

  Gravatar ikon för användaren
  Peter Skånsjö
 11. Vit pil

  Hej!

  Jag har tänkt börja månadsspara i fonder, och efter en tid av efterforskande och mycket läsande så har jag kommit fram till en modell på en portfölj som enligt mig borde fungera bra, men som jag gärna bollar med dig!

  Portföljen skulle bestå av:

  Globalfonder (50%, två st fonder, varav en kan vara en indexfond)
  Blandfonder (20%, två st fonder, varav en kan vara en indexfond)
  Sverigefonder (10%, en fond)
  Tillväxtfonder (10%, en fond)
  Branschfond (10%, en fond).

  I detta upplägg så skulle basen då vara globalfonderna, som ger en bredd och reglerad risk där. Blandfonderna skulle ju bestå av ca. 10% räntemedel samt 10% spridda aktier exempelvis i Sverige, vilket även det ger en trygghet och bra grund. Sverigefonden står för den lite högre risken, men ändå med en trygg bas i Sverige. De två övriga, tillväxtmarknadens och branschfonderna, står för den högsta risken och är därav också portföljens ”wild-cards”, som kan agera väldigt volatilt medan den övriga basen fortlöper relativt stadigt.

  Vad tycker du om upplägget, hade du ändrat något?

  Tacksam för svar!

  // Emil

  Gravatar ikon för användaren
  Emil Torpman
 12. Vit pil

  Hej Jan,

  Jag läser din blogg med ojämna mellanrum och stort intresse. Och jag tror faktiskt det var du som slutligen tippade över mig fullt ut mot övertygelsen att långsiktigt sparande i fonder skall vara, om inte direkt tråkigt så i alla fall ordentligt händelselöst. Samt Investmentbolagens fördelar…varför inte bara ta rygg på Wallenberg, Lundberg, Stenbeck, Schörling och de andra i den flocken? De tycks ju onekligen veta vad de håller på med.
  Jag har således sedan en tid tillbaka mina pengar investerade i två Spiltan-fonder (jag gillar skarpt Per H Börjessons person och filosofi) Spiltan investmentbolag och Spiltan Småland. Kanske borde jag diversifiera mer, men för ögonblicket passar mig detta upplägg bra.
  Min första målsättning är att ge mig själv en hyfsat ekonomisk trygg pension om 5-7 år. Det ser jag faktiskt ut att kunna uppnå om inget oförutsett inträffar.
  Min andra målsättning är att ge mina mina tre barn en miljon var, med varm rekommendation om att de använder sig av samma sparande-upplägg som det jag själv praktiserat.
  Min tredje målsättning är att få ihop så mycket, att jag kan passa vidare en nätt förmögenhet till släktens kommande generationer. Väl där får de sedan bestämma vad de vill göra med pengarna. Den ene kanske vill bekosta en Harwardutbildning, den andre kanske vill åka skateboard några år, den tredje fotografera pingviner, den fjärde skänka varenda krona till behjärtansvärda ändamål…det skulle kännas fantastiskt för mig att ha varit den som bidragit till att ge dem dessa möjligheter – om de vill må de träffas nån gång om året och skåla för gubben ;)

  Leve livet!

  Johan

  Gravatar ikon för användaren
  Johan Lagerman
 13. Vit pil

  Hej!

  Jag är intresserad av att sätta upp RikaTillsammans portföljen för ett sparande på 5-10 år men även Globala barnportföljen som en långsiktig portfölj på 20+ år. Du har skrivit att RikaTillsammansportföljen tar lite längre tid att sätta upp. Hur lång tid skulle du säga att dessa 2 portföljer ta att sätta upp var för sig?

  Gravatar ikon för användaren
  Emelie
  1. Vit pil

   Det tar mindre än en dag att göra. Det kluriga med RikaTillsammans-portföljen är de långa obligationsfonderna som ofta kräver telefonsamtal till kundtjänst och guldbiten som jag gör via BullionVault.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Är ganska dåligt insatt i fondsparande men har fattat att utvecklingen gått ganska raskt uppåt det senaste åren??? Isf är det en dålig ide att investera en stor summa pengar i typ Globala barnportföljen just nu eller kan det vara läge att vänta på en nergång för att dra igång ett sådant långsiktigt sparande (ca 17-20år)för ett barn på 1 år. Har fattat att jag ska månadsspara men frågan gäller just en större summa pengar som just nu ligger på vanligt sparkonto.

  Tack för en fantastisk blogg!
  /Novisen

  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Tack. Problemet är att du då spekulerar kring framtiden och det är svårt. Jag rekommenderar alltid ett månadssparande in i portföljerna, i princip oavsett vad som händer i omvärlden. Det går inte att förutse framtiden nämligen. För ett barn på 1 år skulle jag börja idag med månadssparandet. : )

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Hej! vilken av dina portföljer på nordnet är vilken? Ser inget namn och det går inte att klicka sig vidare via länkarna ovan även om jag är inloggad på shareville.

  Gravatar ikon för användaren
  sofia
 16. Vit pil

  Jag har ett IPS på 110 000 kr nu, hur ska jag placera dessa pengar?
  Tidshorisonten är lång då jag vill spara så jag kan ta och leva av avkastningen sedan. Bör jag köra på en portfölj likt global barnportföljen eller ska jag köra på varianten av nybörjarportföljen, eller kanske rikatillsammans portföljen?
  Jag har alla tre varianter på olika ISK där jag fördelar 10% av inkomsten.
  Vore jättesnällt om du ville hjälpa mig med mina funderingar. Tack på förhand och intressant blogg förövrigt!

  Gravatar ikon för användaren
  Sofia
 17. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag är en 22 årig tjej som vill investera 100 000 av mina 200 000 kr i en pengamaskin, med ett månadssparande om cirka 2000 kr i genomsnitt, eller så mycket jag kan (för närvarande mer).

  Tidshorisonten är lång då jag vill spara till pensionen så jag kan ta och leva av avkastningen sedan. Bör jag köra på en portfölj likt barnportföljen, med tanke på tidshorisonten, eller ska jag köra på 78/22 varianten av nybörjarportföljen, eller kanske rikatillsammans portföljen? Dvs om det inte lönar sig att dela upp sparandet rakt av med tex 50 000 kr i en portfölj och 50 000 kr i en annan och då även dela upp månadsparandet med tex 1500 kr i vardera portfölj?

  Vore jättegulligt om du ville hjälpa mig med mina funderingar. Tack på förhand och intressant blogg förövrigt!

  Gravatar ikon för användaren
  Emma
 18. Vit pil

  Hej och tack för en bra blogg!

  Jag har 130 000 kr som jag tänkte placera (långsiktigt, mer än 10 år) såhär:

  Globalfonder (70 %)
  Länsförsäkringar Global indexnära 0,20 %
  SPP Aktiefond Global 0,30 %

  Sverigefonder (20 %)
  Spiltan Aktiefond investmentbolag 0,23 %
  SPP Aktiefond Sverige 0,21 %

  Europafonder (5 %)
  Handelsbanken Europafond index 0,4 %

  Tillväxtfonder (5 %)
  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad indexnära 0,4 %

  Har jag för få fonder eller kan man köra på detta till att börja med?

  Gravatar ikon för användaren
  E
 19. Vit pil

  Hej,

  Hur ställer du dig till sigmastocks som placeringsalternativ kontra dina egna ”nybörjarportfölj” eller barnportfölj.

  Högre risk naturligtvis med färre enskilda aktieinnehav -jämfört med den breda exponering som indexfonderna kan erbjuda
  Dock kan jag personligen se att man kan acceptera detta genom att istället justera med längre tidshorisont samt att man i stort sätt ‘nollar’ sina förvaltningskosrnader..
  Ialla fall tas det inte ut ett %-avdrag som urholkar sparandet på längre sikt i takt med att sparandet växer..

  Tankar, idéer om frågeställningen mottages varmt..

  Stort tack på förhand,
  Aron

  Gravatar ikon för användaren
  Aron Schill
 20. Vit pil

  Hej,

  Tack för en mycket intressant webbsida.

  På Shareville visas en fjärde portfölj, den som innehåller Berkshire Hathaway. Jag har inte kunnat hitta information om den portföljen på rikatillsammans.se. Hur förhåller sig placeringar i den portföljen till strategierna rikatillsammans eller nybörjarportföljen?

  Hej,
  Johan R

  Gravatar ikon för användaren
  Johan R