Mina fondportföljer 2018 | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Att spara pengar i fonder är ett av de absolut enklaste och bästa sätten att sätta sina pengar i arbete. Våra pengar är nämligen betydligt bättre på att tjäna pengar än vad vi själva någonsin kommer att bli. Här får du förslag, tips och inspiration till tre olika modellportföljer med i indexfonder som jag använder för att spara pengar.

Om du inte redan har läst min artikel ”Tjäna pengar, spara pengar och bli rik” så rekommenderar jag det varmt. Att spara pengar i fonder är nämligen en av de tre viktigaste delarna i en privatekonomi. Något som jag upplever att man ofta missar när man lyssnar på andra människors råd och tips om investeringar, även mina, är att titta på de mål och antaganden som ligger bakom dessa råd. Sedan får man titta på hur väl dessa antaganden och mål går i linje med ens egna. Om de passar, då kan man med fördel kopiera dem, annars bör man låta bli.

Det som är viktigt för mig när jag investerar mina egna pengar är följande:

 • Sparandet är långsiktigt på minst 5 – 10 år
 • Sparandet ska vara automatiserat och inte kräva mer än max en kväll om året.
 • Strategin ska vara väl underbyggd och ha ett track-record över flera år samtidigt som jag ska förstå den
 • Fokus på riskhantering snarare än vinstmaximering
 • Jag ska inte behöva förutsäga varken marknad, bolag eller omvärlden
 • Den ska fungera med ett regelbundet månadssparande

Om du håller med om mina antaganden ovan, då kan förmodligen nedanstående strategier och portföljer vara något även för dig. Men du behöver naturligtvis anpassa det till dina förutsättningar och din situation. Notera att just långsiktigheten är väldigt viktig. Tiden är nämligen den viktigaste faktorn – både för att minska risken och ge en god årsmedelavkastning över tid.

Lyssna på den här artikeln som poddavsnitt (#38)

Du kan lyssna på hela den här artikeln via din poddspelare eller via soundcloud nedan:

En passiv, långsiktig och fungerande investeringsstrategi

Det finns två frågor, som mer än något annat, bestämmer hur man väljer att investera sina pengar.

 • Kan jag förutsäga marknadens rörelser?
 • Kan jag analysera och hitta undervärderade investeringar?

Dessa två frågor ger nämligen bara fyra stycken kombinationer av svar.

Kan jag förutsäga marknadens rörelser?
Ja Nej
Kan jag analysera och
hitta undervärderade
investeringar?
Ja Gurun Analytikern
Nej Marknadstradern De flesta av oss andra

Utan att gå in för mycket på dessa olika kombinationer så kan man säga att :

 • Gurun är en person som både har stenkoll på företagen och hur marknaden rör sig. Det är en person som andas börsen och har gjort det i flera decennier. Jag skulle till och med påstå att gurun är lite av ett mytologiskt väsen. Det finns några få, men det är något som de flesta av oss inte kommer uppnå både på grund av brist på intresse, talang, tid, kompetens eller någon annan resurs.
 • Analytikern är en person som ofta ägnar mycket tid åt att analysera bolag fundamentalt och försöka genom olika strategier (som andra också använder) försöka hitta bolag som är undervärderade. Här hittar vi ofta fondförvaltare och banker.
 • Marknadstradern är en person som ofta ignorerar bolagen och bara tittar på hur marknaden rör sig i form av t.ex. teknisk analys.

Jag påstår, att de flesta som läser bloggen (inkl. jag själv), inte är gurus för då behöver man inte den här bloggen. Vi har inte tid eller kompetensen att analysera bolag i detalj och dessutom kan vi inte tävla med t.ex. hedgefonder som hyr in sig på satelliter för att räkna parkerade bilar framför affärer för att på det sättet se om bolaget kommer ha en större försäljning i år än förra året. Vi har inte heller kompetensen eller intresset att följa hundratals nyckeltal, formationer och annat som visar på hur marknaden går.

Tur då att även vi i den sista kvadranten kan få en bra avkastning. Den bygger dock på att vi investerar klokt, till låga avgifter och under längre tidsperioder om minst 5 till 10 år. Det är till och med så att flera studier visar att vi i den sista kvadranten kan få en högre avkastning än de andra om vi bara har tålamodet och disciplinen att investera passivt. För att citera professorn Jeremy Siegel:

De flesta av oss har ingen möjlighet att vara lika bra som en genomsnittlig person i en aktivitet som de har spenderat flera år på att träna sig i. Men vi kan utan problem vara lika bra som en genomsnittlig investerare på aktiemarknaden utan någon som helst träning eller erfarenhet.

Jag har skrivit om det här i flera andra artiklar på bloggen:

Den här bloggen och dessa portföljer är till för dig som svarar ”Nej, Nej” på de två frågorna ovan. För andra kombinationer av svar finns det många andra duktiga bloggare och twittrare som gör det jobbet mycket bättre än mig. Jag säger således inte att det inte går att slå index, men att det är extremt svårt. Lyssna gärna på följande poddavsnitt med den oberoende rådgivaren Henrik Tell:

Fyra-hinkar-strategin – ett sätt att se på sitt sparande

För några år sedan fick jag tipset att tänka i hinkar kring mitt sparande. Konceptet är egentligen designat för dem som är i pension och ska förvalta sina pensionspengar, men jag tycker ändå att man kan använda det som en inspiration. I grova drag ser det ut som följer:

Hinkar är ett förslag på sätt att tänka kring sina investeringar

Tanken med hinkarna är att man häller över mellan hinkarna när de blir fulla eller börjar tömmas. Syftet är att balansera pengarna både i risk och tid för uttag. När t.ex. den första ”Buffert”-hinken är tom så fyller man på den både från mellanriskhinken och från sitt löpande sparande. Om den är för full, då fyller man på mellanrisk-hinken, är den också för full, då häller man in mer i den passiva hinken och så vidare.

Bufferthinken / Låg risk hinken
Den första hinken fungerar som en buffert och ekonomisk trygghet. Man kan diskutera storleken på den men en rimlig storlek är ett års utgifter minus mer eller mindre garanterade inkomster såsom bidrag, a-kassa, pension m.m. Eventuella uttag man behöver göra från sitt sparande görs i den här hinken. Just nu är pengar i den första hinken mer eller mindre döda då räntorna är i princip noll. Vi själva använder Nordax Sparkonto hos Avanza (annonslänk) för vår bufferthink. Andra förslag finns i den här artikeln. Det viktigaste är att det är ett konto med statlig insättningsgaranti.
Mellanriskhinken
Den andra hinken bör vara av storleken 3 – 7 årsutgifter och dess primära mål är att fylla på bufferthinken när den sinar. Den bör bestå av ränte- och obligationsfonder av hög kvalitet, eventuellt även en del stabila och kvalitativa aktiefonder. Ett rimligt förslag kan vara t.ex nybörjarportföljen enligt mitt förslag nedan, en liknande lösning hos en fondrobottjänst såsom t.ex. Lysa (annonslänk) eller RikaTillsammans-portföljen för den avancerade spararen. Tidshorisonten för investeringen bör vara ca 5 år. Målet är en avkastning på ca 3 – 5 procents avkastning per år.
Passiva hinken
Den tredje hinken har jag valt att kalla för den ”passiva hinken” då det kan vara mer eller mindre en aktieindexportfölj som förvaltas passivt genom indexfonder. Ett rimligt förslag är t.ex. den globala barnportföljen då det är en 90 procent aktieindex och 10 procent ränte- och obligationsfonder. Målet är en avkastning på ca 7 procent per år. Tidshorisonten för placeringar i den här hinken bör vara minst 10 år. Jag anser även att den absolut majoriteten av pengarna bör ligga i den här hinken över tid.
Aktiva hinken (”lekportföljen”)
Den sista hinken är till för dem som, liksom jag själv, ändå tycker att det är kul att försöka placera sina pengar själv. Man kan se det som en aktivt förvaltad hink där man kan spekulera i fonder eller lägga alternativa investeringar såsom t.ex. Tessin, Trine eller Coeli-fonden. I vår ekonomi är målet att förhållandet mellan den passiva och den aktiva hinken ska vara 10:1 (det är därför den pedagogiskt på bilden är mindre). Det vill säga att den passiva hinken ska vara 10 gånger så stor som den aktiva. Målet måste naturligtvis vara en högre avkastning än 7 procent per år, då det är vad som förväntas av den passiva hinken.

Jag förstår att initialt kan det här sättet att tänka vara både tråkigt och oinspirerande, då man kanske vill komma igång med sitt sparande. Därför är det viktigt att komma ihåg att det är en rekommendation, inte en naturlag. Dock är min upplevelse att många tar alldeles för hög risk i sitt sparande (många har till och med bara hink #4), så man ska inte underskatta de första hinkarna.

Läs gärna hela artikeln:

 • Fyra-hinkar-principen 2021 - Ett sätt att strukturera din ekonomi som ett proffs för att få bättre balans och kanske även bättre avkastning över tid

De viktigaste faktorerna att få rätt

Precis som i alla sammanhang är det ofta ett fåtal framgångsfaktorer som ger de stora resultaten i form av breda penseldrag. Sedan kan man alltid ägna mängder av tid åt att finslipa och justera detaljerna. Normalt brukar vi kalla det här för 80/20-regeln eller Pareto-principen. När det gäller sparande och investerande, påstår jag att följande faktorer är viktigaste att få rätt på:

Varför investera? / Vad är målet?
I den förra artikeln ”Tjäna pengar, spara pengar och bli rik” fördjupar jag mig i motiveringen till varför dessa frågor är viktigast. De ger nämligen både uthålligheten men också svaret på hur man bör lägga upp sin strategi.
Spara automatiserat och regelbundet
Den andra framgångsfaktorn är att spara en del av sina inkomster över tid. Jag har inspirerats mycket av boken ”Den rikaste mannen i Babylon” som jag och Caroline diskuterade i ett poddavsnitt. Där är rekommendationen mellan 10 och 20 procent av sina inkomster. Kan man inte börja på den nivån, börja där du kan. Gör sedan automatiska överföringar till ditt konto där du har din pengamaskin t.ex. Nordnet (annonslänk) eller en fondrobottjänst som Lysa (annonslänk).
Utnyttja ränta-på-ränta och låt pengarna jobba
Den absolut viktigaste faktorn är att låta pengarna jobba åt dig enligt ränta-på-ränta-principen. Pengar kan, till skillnad från dig, arbeta 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året och dessutom kan de göra det i generationer.
Tillgångsfördelningen ger 80 procent av avkastningen
När man pratar med rådgivare och andra sparintresserade så kommer man lätt in på aktier, fonder och enskilda placeringar. Det är lätt att glömma bort att det är tillgångsfördelningen som är det viktigaste. Hur du väljer att fördela dina pengar bland t.ex. aktieindexfonder och ränte-/obligationsfonder kommer ge mer än 80 procent av din avkastning. Cirka 15 procent ges av fondtypen inom tillgångsslaget och endast de sista 5 procenten ges av vilken enskild fond eller aktie du väljer. Lägg energi där den gör störst skillnad.
Avgifterna äter upp dina pengar
Eftersom du kommer att spara långsiktigt så är avgifterna din största fiende. Tyvärr är det också finansbranschens levebröd så de kommer alltid att försöka skinna dig på dessa. I och med den nya lagstiftningen MiFID II som började gälla 1 januari 2018, så har det blivit mer transparent, men det är fortfarande inte bra. Tumregeln är att du aldrig bör betala mer än 0.4 % i löpande avgift TOTALT. Du kan läsa mer om hur fondavgifterna urholkar ditt sparande. Då har vi inte ens kommit på dolda avgifter såsom valutaväxlingsavgifter och annat.
Tiden är din bästa vän (och enda fördel mot proffsen)
Jag har skrivit mycket om tiden som din största fördel lite längre ned i den här artikeln. Men i korthet handlar det om att det är tiden som minskar din risk för negativ avkastning och jämnar ut den till årssnittet om ca 7 procent.

Bara genom att vara medveten om punkterna ovan så har du en stor fördel gentemot en stor del andra sparare och investerare. Tänk på att det är som med allt annat, det är svårt när man är nybörjare och väldigt lätt när man väl har fattat.

Undvik de vanligaste och allvarligaste misstagen

Jag vill verkligen understryka att det är inte riskfritt att spara och investera sina pengar. Du kan och kommer att periodvis förlora pengar. Om man t.ex. investerar i 100 procent aktier så kommer man i princip garanterat under en 15 års period, förlora hälften av pengarna minst två gånger. Det går inte att investera utan att ta risk. Det är risken som vi får betalt för.

Genom att följa nedanstående förslag till regler kan du undvika de största fallgroparna och hålla risken hanterbar.

Se alltid till att ha en buffert som inte är investerad
Det är min starkaste rekommendation att du har en buffert innan du börjar spara pengar i aktier och fonder. Hur stor den är beror på en mängd faktorer, men grundtipset är alltid att räkna i tid, t.ex. månadsutgifter eller nettomånadslöner, snarare än belopp. Om du inte gillar mitt resonemang om hinkarna ovan så brukar man säga att tumreglerna är: singel i bostadsrätt: 2-3 månadsutgifter, två i hushållet: 3-4 månadsutgifter, familj: 4-6 månadsutgifter och företagare bör ha större än så om man har en osäkerhet i inkomst. Bufferten ska enligt mig placeras på ett sparkonto med insättningsgaranti.
Investera inte pengar som du inte har råd att förlora
Även om det är extremt osannolikt att du skulle förlora alla pengarna om du följer strategierna nedan så finns risken. Särskilt stor är den om man börjar investera i enskilda aktier eller alternativa investeringar. Grundregeln är att inte investera pengar som du inte har råd att förlora och absolut inte lånade pengar om du inte har råd att täcka förlusterna.
Investera inte pengar som ska användas på kort sikt
Jag anser att alla pengar som ska användas inom 1-2 år är pengar på kort sikt. Börsen är extremt oförutsägbar på kort sikt och därför bör sådana pengar inte investeras, utan snarare placeras på sparkonto med insättningsgaranti. Om man ändå känner att man vill ta den högre risken, då är tumregeln att max investera 10 procent i aktierelaterade tillgångar per år man inte behöver dem. Det vill säga 2 års tidshorisont bör max ha 20 procents aktieexponering.
Oavsett vad någon säger, det finns aldrig några garantier
Oavsett vad du kommer höra eller läsa, så finns det inga helt säkra investeringar eller garantier. Tvärtom bör man dra öronen åt sig om någon börjar utlova garantier. Historisk avkastning är heller ingen garanti för framtida avkastning.
Lägg inte alla äggen i samma korg
En klassisk regel som gäller än idag är att sprida riskerna. Jag försöker följa tumreglerna att aldrig lägga mer än 20 procent i samma fond eller innehav, aldrig ha en belåning över 40 procent. När det gäller alternativa investeringar gäller max 5 – 10 procent i enskild investering och aldrig belåning.
Det är viktigare att inte förlora än att vinna
Jag vet att många inte håller med mig om den här punkten, men den bör övervägas. För det första går det i linje med världens rikaste man, Warren Buffetts två regler: ”Regel 1. Förlora aldrig pengar. Regel 2. Glöm aldrig regel 1.” och alla professionella investerare som jag känner. I sin enklaste form beror det på att en 50 procentig förlust kräver en 100 procentig uppgång för att vara tillbaka på 0.
Lita aldrig på din risktolerans så mycket att du lägger 100 procent i aktier.
Min upplevelse är att de allra flesta överskattar sin risktolerans – särskilt nu 2018 när vi har haft i princip 9 års uppåtgående marknad. Min grundläggande tes är att om dina investeringar påverkar din sömn eller din vardag, då har du för hög risk. Om du har mycket aktier och fonder, tänk på hur du skulle reagera om du förlorade halva beloppet, hur skulle det kännas? Det ska nämligen statistiskt hända minst två gånger under en 15 års period.

Det är superviktigt att du förstår antagandena ovan, om du är osäker, fråga gärna i kommentarerna.

Tiden är din bästa vän

En regel som jag tycker förtjänar sin egen rubrik är att tiden är vår bästa vän. Det är i princip vår enda fördel mot alla professionella investerare där ute och det är faktorn som minskar vår risk. Nedanstående bild visar Stockholmsbörsens årsavkastning alla år mellan 1870 och 2017. Det vill säga att satte du in 100 kr i januari så hade värdet förändrats med stapelns höjd till slutet av december.

Stockholmsbörsens utveckling ett enskilt år mellan 1870 och 2017.

Den enda slutsatsen som man mer eller mindre kan dra är att det går mer upp än det går ner. Förhållandet brukar generellt anses vara att det går upp 6 60 % av tiden och ner 40 % av tiden. Jag påstår att det här är extremt svårt att investera i om man bara har ett års sparhorisont. Men om vi istället utgår från det som jag alltid tjatar om – att investera långsiktigt, helst på 10 års sikt, då ser grafen istället ut som följer:

Stockholmsbörsens utveckling med en 10-års sparhorisont 1870-2017

Grafen ser ju helt annorlunda ut. Den visar den genomsnittliga avkastningen som du har haft över den 10 års period som föregår stapeln. Värt att notera är att alla 10 års perioder från andra världskriget är positiva. Den enda nedgången var mellan 1919-1929. Sammanfattar man avkastningen per sparhorisont så ser det ut som följer:

Tidshorisonten som en av de viktigaste faktorerna för att minska risken i sitt sparande Högsta-, lägsta- och medianavkastningen per sparhorisont Stockholmsbörsen via SIXRX, 1870-2017

Det som jag tycker är väldigt tydligt är hur nedsidan minskar för de olika tidsperioderna. Det vill säga sannolikheten för att få en positiv årsmedelavkastning om ca 8 procent ökar för varje år. De tre diagrammen ovan är mina absolut bästa argument för att just spara långsiktigt. Den sista grafen illustrerar Warren Buffetts två regler: ”Förlora aldrig pengar”.

Warren Buffets första och andra regel - förlora aldrig pengar. Påverkan av en förlust på den återhämtning som behövs.

Det här är anledningen till att jag, inklusive många professionella investerare, fokuserar på risken snarare än vinstmaximeringen. Vinster kommer och går, men jobbet att hämta hem en förlust är så mycket jobbigare än att skippa några vinstprocent på toppen. Notera också att det inte är ovanligt med fall på runt 50 procent med jämna mellanrum som rutan i grafen visar. Det här är på index, äger man enskilda aktier så kan fallen många gånger bli betydligt större.

Finansbranschens påstående vs verkligheten

Sammanfattningsvis, innan vi går över på själva portföljerna så vill jag gärna slå hål på några myter. När man träffar folk från finansbranschen tenderar de nämligen påstå många saker, som låter sunt vid första anblicken, men skrapar man på ytan så anser jag att det inte riktigt håller. Poängen är egentligen:

Så länge finansbranschen tjänar olika mycket pengar beroende på vilket val du gör, kommer du aldrig att få en oberoende rådgivning.

Det är som när min coach sa till mig: ”Jan, argumentera inte med verkligheten. Det gör bara ont.” Nedan följer min syn på några olika påståenden. Lyssna gärna även på intervjun med en av Sveriges oberoende rådgivare Henrik Tell som vi gjorde i avsnitt #34.

Finansbranschens påstående Verkligheten
En lösning som bygger på samma modell för alla fungerar aldrig. En tillgångsallokering enligt någon av portföljerna, baserat på de bästa fonderna, passar i princip alla beroende på ens risknivå.
Du sätter dig i en position där du inte slår marknaden Du sätter dig i en position där du kommer att slå de flesta sparare givet din risknivå
Att investera är svårare än så här Att investera är så här enkelt
Det är en tråkig strategi Det är en tråkig strategi som fungerar. Att investera bör vara lika tråkigt som att se målarfärg torka eller gräs växa.
Våra förvaltare slår marknaden. Forskning har visat att bara ca 0.6 procent av alla förvaltare slår marknaden över tid.
Avgifterna spelar ingen roll Eftersom de flesta förvaltare inte slår marknaden över tid är avgifterna ett av de största sänkena på din avkastning.

Kontentan är alltså; det är möjligt, det är enkelt och det viktigaste är att sätta igång idag. Ibland kan man ångra sig och tänka, varför gjorde jag inte det här för 10 år sedan, men då glömmer vi ofta bort att idag, är den dagen som vi om 10 år kan komma att titta tillbaka på.

Topplista med bra fonder 2018

Varje år sammanställer jag en lista med de bästa fonderna som jag sedan använder i portföljerna nedan. Som min fru Caroline uttryckte det: bra fonder ska vara som ingredienserna i en bra garderob. Man ska kunna kombinera ihop dem för olika tillfällen och de ska matcha varandra. I nedanstående artikel hittar du både förslag på fonder och hur man kan matcha ihop dessa.

 • Bästa fonderna 2021 - De bästa indexfonderna, hållbara fonderna, räntefonderna och övriga fonderna för ditt sparande och din portfölj 2021

Fondportfölj #1 – Nybörjarportföljen: den balanserade portföljen

Den första portföljen som jag rekommenderar nybörjare är den så kallade ”Nybörjarportföljen”. Nybörjarportföljen är en klassisk balanserad portfölj som består av både aktieindexfonder och räntefonder. Målet med portföljen är att den ska vara enkel att komma igång med och ge en balanserad avkastning över tid.  Den balanserade portföljen består av 60 % aktieindexfonder, så som global-, tillväxt- och Sverigefonder. Resterande 40 % placeras i korta och långa räntefonder. Dess utmärkande egenskaper är:

 • Passar på tidshorisonten 4 – 6 år
 • Risk är mellanhög, jag skulle bedöma den till 4 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 5,5 procent per år
 • Passar oerhört väl för månadssparande och att komma igång med

Den här portföljen är en ”lagom” portfölj med en balans mellan risk och avkastning. Den kommer ge en högre avkastning än RikaTillsammans-portföljen men lägre än den globala barnportföljen.

Nybörjarportföljen-portföljen En klassisk balanserad 60 % aktieindex- och 40 % ränte- och obligationsportfölj. Lämpar sig väl för den som har ett sparande på mellan 5 – 10 år och inte vill ta för mycket risk i sitt sparande.

Den viktigaste artikeln med den nuvarande fondfördelningen är:

Du kan även läsa följande fördjupande artiklar om Nybörjaportföljen

Så här ser aktuell utveckling ut på Shareville för portföljen. För att se innehav och prenumerera på den, bli kund utan kostnad på Nordnet (annonslänk) och följ den därefter via Shareville-funktionen.

Läs dock gärna följande artikel om utvärderingen av portföljen, då det är fel att jämföra den med Stockholmsbörsen (OMXS30) som Shareville gör ovan:

Fondportfölj #2 – Globala barnportföljen: den aggressiva portföljen

I boken ”Gör ditt barn rikt (annonslänk)” skriver jag både om nybörjarportföljen enligt ovan men även om det som vi kom att kalla ”Globala barnporföljen”. Den globala barnportföljen är en portfölj som består till 90 % av aktieindexfonder och bara 10 % korta räntefonder. Det är en portfölj som lämpar sig för riktigt långsiktigt sparande, gärna 10 år eller mer. Det är även den fördelningen som Warren Buffet, världens rikaste man, vill att hans förmögenhet ska förvaltas enligt. Dess utmärkande drag är:

 • Passar på tidshorisonten 10+ år
 • Risk är hög, jag skulle bedöma den till 6 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 8 procent per år
 • Passar oerhört väl för långsiktigt sparande till barn och pension
 • Den kommer dock att vara skakig och den lär tappa 50 % i värde minst 2 gånger under en 15 års period.

Det här är portföljen som har högst risk och därmed sannolikt, över tid, kommer att ge bäst avkastning. Men det är också den portfölj som kommer att svänga mest och det är inte orimligt med nedgångar på uppemot 50 % i den här portföljen. Det är dock motiverat med det långa tidsperspektivet.

Globala barn-portföljen En 90 % aktier och 10 % räntefonder portfölj som lämpar sig oerhört bra för riktigt långsiktigt sparande på minst 10 år, gärna 18 år. Passar även dem med högre risktolerans än nybörjarportföljen.

Den senaste artikeln med den nuvarande fondfördelningen är:

Läs mer om den globala barnportföljen:

Så här ser aktuell utveckling ut på Shareville för portföljen. För att se innehav och prenumerera på den, bli kund (gratis) på Nordnet (annonslänk) och följ den därefter via Shareville-funktionen.

Precis som med nybörjarportföljen är det fel att jämföra med Stockholmbörsen (OMXS30), läs mer i artikeln nedan:

Boken ”Gör ditt barn rikt”

Även om boken är skriven med perspektivet på barn och sparande till barn så är ju principerna för sparandet och portföljerna samma oavsett om man sparar till sig själv eller barnen. Jag kan därför med gott samvete rekommendera boken även till dig som inte har barn. Då är det bara att hoppa över de första kapitlen i boken (även om de enligt mig också är intresanta :-)). För 177 kr är det en ganska billig investering, särskilt eftersom man får det då i ett mer lättillgänglig format än här på bloggen då man kan läsa boken från pärm till pärm.

Fondportfölj #3 – Låg-risk-portföljen

På senare tid har jag fått frågor om en portfölj med låg risk. Jag har ännu inte haft möjligheten att skriva artiklar kring den, men i grunden bygger den på samma princip som ovan. Det är bara att fördelningen blir lite annorlunda.

 • 25 procent – globalfond
 • 5 procent – svenskfond
 • 30 procent – korta räntefonder
 • 30 procent – långa räntefonder
 • 10 procent – kontanter

Jag återkommer med en fördjupning på ovan vid tillfälle.

Fondportfölj #4 – RikaTillsammans-portföljen: för den avancerade spararen

Den här portföljen är en variant på den klassiska permanent-portföljen av Harry Browne. Fokus i den här portföljen är på olika tillgångsslag som alla mår bra i olika ekonomiska klimat. Den här portföljen är ganska komplex att sätta ihop och ger potentiellt lägst absolut avkastning av alla portföljerna ovan, men den har också lägst relativ risk.

 • Passar på tidshorisonter från 2 år och uppåt
 • Risk är låg, jag skulle bedöma den till 3 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 4,5 procent per år
 • Passar väl för att ha en positiv avkastning oavsett vad som händer på börsen
 • En väldigt komplex portfölj att sätta upp och jag rekommenderar inte den under 200 000 kr.

Av portföljerna på den här sidan kommer den över tid ge lägst avkastning, men målet är att den inte ska backa något enskilt år.

Portföljallokering för RikaTillsammans-portföljen. Bygger på Harry Brownes teori om Permanent Portfolio där olika delar trivs i olika ekonomiska klimat. Rekommenderas inte för nybörjaren då den kan bli dyr i avgifter för mindre portföljer.

Läs mer om RikaTillsammans-portföljen och den senaste fondfördelningen:

Du kan även fördjupa dig mer i följande artiklar:

Så här ser aktuell utveckling ut på Shareville för portföljen. För att se innehav och prenumerera på den, bli kund (gratis) på Nordnet (annonslänk) och följ den därefter via Shareville-funktionen.

Precis som de två portföljerna ovan bör den här inte jämföras med Stockholmsbörsen:

Missa inte uppdateringar med mitt nyhetsbrev

För att inte missa några uppdateringar om portföljerna, så är mitt bästa tips att anmäla dig till mitt nyhetsbrev nedan. Det är gratis och kommer ut ca en gång i månaden och brukar även innehålla tips för din privatekonomi.

[mc_newsletter_form]

Relaterade artiklar och sidor

 • Shareville hos Nordnet (annonslänk)följ investerare och deras portföljer med deras egna riktiga pengar. 
 • Bästa fonderna 2021 - De bästa indexfonderna, hållbara fonderna, räntefonderna och övriga fonderna för ditt sparande och din portfölj 2021
 • Fyra-hinkar-principen 2021 - Ett sätt att strukturera din ekonomi som ett proffs för att få bättre balans och kanske även bättre avkastning över tid

Disclaimer: Om du blir kund hos Nordnet/Shareville, vilket är gratis för dig, via någon av länkarna ovan så utgår en ersättning till mig. Läs mer om min annonspolicy här

[posts title=”Senaste 5 artiklarna i kategorin” intro=”Nedan finner du senaste artiklarna relaterade till mina olika portföljer” category=”1573, 1387, 1502″ limit=”5″ /]

Alla resterande artiklar per kategori

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

91 kommentarer finns till denna artikel:

 1. ”Om man t.ex. investerar i 100 procent aktier så kommer man i princip garanterat under en 15 års period, förlora hälften av pengarna minst två gånger. Det går inte att investera utan att ta risk. Det är risken som vi får betalt för.”

  Hur kan jag göra för att lindra denna nedgång i min (fond)portfölj? Är det räntefonder? Jag kör idag helt och hållet bara fonder i portföljen. Har ca 35-40 år till pension.

  Gravatar för användaren
  Erik
 2. Är 22, precis börjat sparat. Tänker mig en väldigt lång sparhorisont på +20 år.

  Min portfölj hålls enkel och innehåller följande fonder:

  Avanza Global 60%
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag 20%
  Swedbank Robur Access Asien 20%

  Ser denna fördelning bra ut på så lång spartid, eller ska jag ombalansera?

  Gravatar för användaren
  Viktor
   1. Tack för tipset!

    Funderar på att sälja av mina tillgångar och öppna ett konto hos Lysa istället.

    Däremot så har läst en hel del om investmentbolag och tycker det känns bra att ha lite exponering emot dessa. Därav varför jag valt att inkludera Spiltan Aktiefond Investmentbolag i min portfölj.

    Är det rimligt att sälja av Avanza Global, Swedbank Robur, och fortsätta investera 10-20% av pengarna i Spiltan? Tänker att Lysa redan har en ganska stor exponering emot den svenska marknaden. Det kanske blir för mycket?

    0
    Gravatar för användaren
    Viktor
 3. Vilken av dessa är lika bra som rika tillsammansportföljen nybörjare rekommenderad och lysa: Avanza Auto 3, Auto 4 eller portföljgeneratorn balanserad?

  Gravatar för användaren
  Eli
 4. Jag vet inte om jag tolkat det rätt, men är nybörjarportföljen (10 fonder) lika bra som lysa om man väljer 60/40?…eller är nybörjarportf bara generellt uppsatt som ett OK alternativ?

  Gravatar för användaren
  Eli Andersson
  1. Hej!

   Nybörjarportföljen med 10 fonder är absolut lika bra som att ha portföljen på Lysa. Du kommer undan med en billigare portfölj om du gör den själv på Avanza men är väldigt smidigt att använda Lysa.

   Gravatar för användaren
   Robin Wikström
   1. Tack!
    Om jag i rekommenderade nybörjarportföljen – ersätter Länsförsäkringar Global Indexnära med Avanza Global, bör jag har en till bredare global indexfond vid sidan av eller är Avanza G tillräckligt bred?

    0
    Gravatar för användaren
    Eli Andersson
   2. Avanza Global är tillräckligt diversifierad, du behöver inte en till global indexfond.

    2
    Gravatar för användaren
    Robin Wikström
   3. Jag har dock en annan fråga. Jag är något frustrerad över att det enligt er rekom. inte finns någon vettig guldfond på Avanza att placera dom sista procenten på. Jag vill verkligen ha en ersättare/fond på just Avanza och inte gå över till nordnet eller lysa eller annan platform. Har nämligen 4 portföljer för familjen på avanza. Vad ska jag göra, välja pacific gold ändå eller placera resten i spiltan räntefond eller….vad skulle du gjort?

    1
    Gravatar för användaren
    Eli Andersson
   4. Tyvärr så har inte Avanza någon bra guld ETF eller liknande för tillfället, däremot så viskade en liten fågel i mitt öra ett något är påväg!
    Jag hade placerat i en annan tillgång tills Avanza har löst det, eller köpt hem fysiskt guld.
    Men du skulle också kunna kolla in Bullionvault som Jan rekommenderar!

    0
    Gravatar för användaren
    Robin Wikström
 5. Hej, en fråga om du Jan eller någon annan läsare med samma incitament kan hjälpa mig.
  Hade det inte gått att göra en liknande ”framtidsportfölj” som går bra i alla klimat med hjälp av dom medel som Avanza erbjuder?

  Tittar vi på Avanzas Zero,Emerging Markets och Globalfond så är dom tre lätt dom billigaste fonderna i marknaden för vad man får. Dessa tre kombinerat med ”AMF Räntefond Mix” och möjligtvis Pacific precious (utgår vi från att den fortfarande är värd sina kronor efter gårdagens incident.

  Med rätt fördelning så är väll detta OCKSÅ en ”framtidsportfölj” eller vad gör dina fonder så speciella?

  Gravatar för användaren
  Samir Abdou
 6. Tack för en informativ blogg. Skulle du rekommendera en utlands svensk att skapa ett månads sparande på Nordnet.
  Eller skulle du rekommendera Interactive Brokers eller liknande?

  Gravatar för användaren
  MarcusA
 7. Hej!
  Varför går din nybörjarportfölj upp med 27 % på 3 år och min går upp med 1,4 % på 3 år när jag gör exakt som du skriver..? fattar ingenting.

  Gravatar för användaren
  H
   1. Nej, jag har den på Avanza, men det borde väl inte göra så stor skillnad?

    0
    Gravatar för användaren
    H
 8. Hej,
  Jag har försökt att sätta mig in i tänket med de fyra hinkarna och räknat fram en lagom buffert. Det mesta har hamnat i Mellanriskhinken. Men då den vuxit såpass att den passerat dina rekommendationer dubbelt upp på minimistorlek på värdet för Rikatillsammans-portföljen så har jag försökt att sikta på att vikta om så att den förvandlas till en variant av den.
  Kan följande vara en vettig sammansättning:

  Länsförsäkringar Global Indexnära 17%
  SPP Aktiefond Global 17%
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag 3%
  PLUS Sverige Småbolag Index (avanza) 3%
  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 3%
  Swedbank Robur Access Asien ny fond 3%
  47%

  Spiltan Räntefond Sverige 8%
  IKC Avkastningsfond ny fond 8%
  17%

  Handelsbanken Realräntefond 4%
  AMF Räntefond Lång 4%
  8%

  Guld 17%
  Pacific precious 8%
  Pacific multiassets 3%
  28%

  100%

  Gravatar för användaren
  Martin
 9. Hej,

  Om man följer exemplet med hinkarna och ska ha en mellanrisk portfölj och en passiv portfölj. Innebär det då att man i princip kommer ha samma fonder i bägge portföljer, fast med räntefonder i mellanriskportföljen för att sänka risken?

  Eller hur är meningen att man ska tänka?

  Gravatar för användaren
  Asgeir
 10. Om man följer exemplet med hinkarna och har en mellanriskportfölj och en passiv portfölj, Är då tanken att man har i princip samma fonder i bägge portföljerna (med mer räntefonder i mellanrisk) ?

  Eller hur ska man tänka?

  /Asgeir

  Gravatar för användaren
  Asgeir
 11. Hej Jan, en snabb fråga: Är det bäst att köpa fonder en gång i halvåret (6000kr) eller månadsspara samma summa fast varje månad (1000kr/mån)? vilket som lönar sig bäst i upp samt nergång…

  Gravatar för användaren
  Jonas
 12. Hej! Och tack för en mkt bra sida och pod! Jag har en fundering gällande riktvärdet om sparande på 10-20%. Gäller det för familjens samlade sparande, dvs barn, buffert och fondportfölj? Eller gäller det vad en bör avsätta i fondportföljen?

  Hälsningar
  Mikael Wagner

  Gravatar för användaren
  Mikael Wagner
  1. Man brukar tala om att spara 10%, sen om det går till buffert eller långsiktiga investeringar är helt upp till en själv. Kan man sen spara mer än 10% så är ju det toppen!

   Gravatar för användaren
   Elin Agorelius
 13. Jag undrar om man väljer ap7 i PPM och säg kanske har 50% fördelning där och resterande egna fyra valda fonder. Går det att göra så? Är det omöjligt eller är det det att man inte kan ändra fördelningen då som man först väljer och blir låst där? Vad är det för skillnad på ap7 och ap7 såfa? Svara gärna så utförligt som möjligt tack.

  Mvh / Serenade

  Gravatar för användaren
  Robert
 14. Hej,

  Tack för en jättebra blogg och bra podcasts! Jag har satt upp en långsiktigt sparande enligt den ”agressiva portföljen” där jag sparar några tusen per månad. I tillägg till det så löneväxlar jag någon tusenlapp per månad i SEB etisk global indexfond (kul att du har den med under luppen!). Men nu till mitt dilemma, jag har närmare 1 msek liggande på ett sparkonto med 0.60% ränta, och om inget extremt oväntat händer så behöver jag inte dessa pengar på minst 10+ år. Anledningen att jag inte slängt in en större del av dessa pengar på börsen är att jag är en fegis. Är det direkt idotiskt att ha så mycket pengar på ett konto med 0,60% i ränta givet omständigheterna?

  Gravatar för användaren
  Magdalena
 15. Hej Jan
  Väldigt bra portföljer som du föreslår och mycket bra förklarat varför de är bra. Jag har några frågor kring möjligheterna av att använda de olika portföljerna. Jag är 42 år gammal och räknar med att gå i pension när jag är 67.

  1. Via PPM så kan jag endast välja ur PPMs fondportfölj, vilka fonder och procentsatser är bra att välja då? Från det jag har läst på rikatillsammans så verkar en PPM variant av globala barnportföljen eftersom tidshorisonten är så lång. Ni pratade i ett podd avsnitt kring detta, men det kanske kan vara en ide att ni har en egen ppm portfölj på sajten.

  2. Via tjänstepensionen så har jag 365000 kr hos SPP och ca 520 000 kr hos Nordnet. Hos bägge dessa kan jag endast välja fonder och utbudet är betydligt större hos Nordnet. Jag ser det inte som rimligt att kunna genomföra rikatillsammansportföljen eftersom det inte går att köpa rätt tillgångar. Det verkar som en variant på globala barnportföljen passar bäst. Vad anser ni?

  3. Sverige är ett handelsberoende land och om jag minns rätt så sa ni att när det börjar blåsa på börserna i USA så blir det orkan på Stockholmsbörsen. Som jag tolkar det så rör sig stockholmsbörsen mer upp och ned jämfört med USA och t.ex. en globalfond. När nästa kris uppstår och börsen har fallit med 50% eller mer vore det då en bra strategi att;
  A. äga en större andel på svenska börsen istället för i globalfonder?
  B. Köpa fonder med småbolagsaktier både globalt och i Sverige då de tenderar att röra sig mer upp och ned jämfört med aktier i stora bolag.

  4. Har ni några bra förslag på globalfonder i småbolag, sverige fonder i småbolag och gärna både vanliga fonder och ETF:er.

  5. I er podd så känns det som om ni glömmer att berätta att då man har ett större kapital och börsen kan röra sig mycket på ett par dagar så vet man vilket pris man får då man handlar i ETF:er. T.ex. så är det inte helt ovanligt att börsen rör sig 10% på två dagar och om man då säljer en fond för 1000 000 kr så blir man lite snopen ifall man endast får ut 900 000.

  6. Hur ser du på att använda sig av ombalansering av sin portfölj när det är oroligt på börsen t.ex. som det var i januari. Om man i vanliga fall gör en ombalansering i december och sedan sjunker börsen 10% så kan det ju vara gynnsamt att ombalansera. Risken är ju att om man inte håller sig till sin plan med tydliga datum för ombalansering så köper man på sig mer aktiefonder på en sjunkande börs och vid ett utdraget börsfall så blir förlusten (minskningen av ens kapital) större än om man inte hade gjort något.

  mvh Niklas

  Gravatar för användaren
  Niklas
 16. Hej
  Tänkte byta fondsparande till mig och barnen så blev intresserad av att välja din barnporrfölj. Men var hittar vilka fonder jag ska välja för att bygga portföljen som din barnportfölj?
  Måste man följa den via Sharpeville för att se när man ska sälja/byta ut någon fond mot någon annan?

  hur Ökar värdet i fonderna? Är det utdelningar som återinvesteras i fonderna och när man behöver pengarna efter tio-tjugo år så säljer man av?

  Tack

  Gravatar för användaren
  Svenne
 17. Hej,
  tack för en toppenblogg!

  Jag har sparat i räntefonder, aktiefonder, pyttelite i aktier i några år. Jag har aldrig flyttat vinst eller återinvesterat pengar då de alltid sakta växer.

  Har några frågor:

  Om fonder, aktier går ner. Om man inte har bråttom att sälja. Det bästa är väl att bara låta dem vara och växa till sig igen?

  Vad är nästa steg för mig? För att investera mer och att pengarna ska växa mer. Min strategi har alltid varit att köpa fler och olika slags fonder.

  Tack!

  Sofia R

  Gravatar för användaren
  Sofia Roosberg
 18. Hej Jan.

  Har du någon ETA på den nya RikaTillsammans-portföljen? Ser att allt utom Ålandsbanken Cash Manager har sålts av i skrivande stund och det ska bli spännande att se hur den nya portföljen kommer se ut. Eller är den skrotad på obestämd tid?

  Gravatar för användaren
  Jonathan
 19. Hej Jan och tack för en trevlig och lärorik blogg/pod
  Jag har pysslat med aktiehandel i många år, men börjar inse att det man vinner ena dagen, går förlorat nästa. Precis som du propagerar så börjar även jag tro att man i stället skall försöka riskeliminera, och nöja sig med låg, men kontinuerlig tillväxt.

  Målet med mitt sparande är en årlig, men konstant värdeökning på 5% (låg risk).

  Jag har tittar bland dina portföljförslag, men jag skulle även kunna köpa Skandia liv med en garanterad ränta på 1.25% plus en dynamisk del om ca 5,5% (snitt på 10 år)
  Skandia liv tar visserligen ut en avgift, om kapitalet återtas innan det förräntat sig, men detta är ett långsiktigt sparande.

  Vad är din syn på Skandia liv som investeringsalternativ kontra dina portföljförslag?

  Gravatar för användaren
  Lars Ahlgren
 20. Tack för ditt svar. Precis att parkera pengar på 2-6mån sikt. Hade långa räntefonder funkat för lite längre sikt än 6mån. Lite större risk kanske?
  Hälsningar
  Berth

  Gravatar för användaren
  Berth Bjernetun
 21. Tack för en intressant blogg. Jag handlar med aktier, men är aldrig fullinvesterad. Kassadelen varierar allt efter bedömd risk, men en del kommer troligen alltid att ligga där. För att behålla köpkraften (Inflation o skatt =3%) på kassan tänkte jag använda någon av dina portföljer för kassadelen. Skulle det vara rimligt och i så fall vilken portfölj? Belopp 6-siffriga tal.

  Gravatar för användaren
  Berth Bjernetun
 22. Hej Jan.
  Tack för en bra blogg. Det har öppnat mina ögon för sparande och jag kör enl. alla dina portföljer sedan 2014/15.
  Har dock för mig att jag läste att avkastningen på ”rika tillsammans portf” uppskattades till 7-8%. Kanske minns fel eller har du omvärderat förväntad avkastning?
  Helt andra siffror nu i så fall, eller?
  Mvh Joakim

  Gravatar för användaren
  Joakim Tenglin

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök