Börja spara och investera

Allt du behöver veta för att komma igång med ditt sparande och investerande rätt och lätt (avsnitt #99)

Denna artikel är en del av vår kom-igång guide: ”Börja spara och investera rätt och lätt”. Den här artikeln är inte ett samarbete och har inte blivit sponsrad, men den innehåller en eller flera, uppmärkta, sponsrade länkar till bl.a. Avanza, Lysa, Nordnet och Lunar Bank. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

Spara mindre. Investera mer. Den som investerar istället för att spara pengarna på ett sparkonto ger pengarna en bättre chans att växa på sikt. På den här sidan hittar du allt som du behöver för att börja spara och investera rätt och lätt. Att det dessutom är både enkelt, roligt och ett engångsjobb som högst sannolikt kommer att ge dig en bättre avkastning hoppas vi att du ser som en bonus.

Först och främst, vad kul att du vill komma igång med ditt sparande. Anledningarna till att börja spara är många. För någon handlar det om en ekonomisk trygghet och inte behöva oroa sig för pengar eller gå ner i arbetstid. För andra att ha mer tid med familj och vänner, att ha ett gott liv som pensionär, kunna resa mer, starta företag eller ekonomisk frihet. Oavsett vad det handlar om för dig, kommer du här hitta allt du behöver för att komma igång med ditt investerande.

Den här artikeln sammanfattar mer än 15 års bloggande och 25 års eget sparande där jag både tjänat och förlorat pengar. Det är kärnan och guldkornen från hundratals podcast-avsnitt, tusentals artiklar och diskussioner i forumet. På sätt och vis kan man säga att det är de fem viktigaste tankarna, sakerna eller idéerna att veta om sparande. Det viktigaste av allt är dock att det inte är något som vi har hittat själva. Det bygger på en solid grund baserat på den konsensus som finns inom forskningen (och forumet) idag.

Det är dessutom i stora drag även så här som en av Sveriges största statliga pensionsfonder, sjunde AP-fonden, förvaltar sina pengar. Principerna vi beskriver i denna artikeln används även av professionella investerare, stiftelser och förmögna personer runt om i världen. Genom att spara på det här sättet kommer du således vara i gott sällskap. Låt oss därför inte spilla någon mer tid utan köra igång. 😊

Vår önskan och mål med denna artikel är att du som är ny ska komma igång med ett riktigt bra sparande. Du ska kunna slippa ett ganska vanligt dåligt samvete kring att ”jag borde ta bättre hand om mina pengar” och kanske till och med titta in i vår community i forumet och se att du inte är ensam. För så kände jag ganska mycket när jag började. Jag satt med frågor såsom ”vem kan hjälpa mig?”, ”vem kan jag lita på?” och jag kände att pengar var både svårt och klurigt. Därav RikaTillsammans.

Idag är RikaTillsammans ett stort privatekonomi-forum med tusentals personer, där du kan ställa vilka frågor som helst och framförallt få hjälp och svar från personer som är precis motsatsen till finansbranschen. I forumet och RikaTillsammans vill vi inte ha eller förvalta dina pengar och vi vill inte sälja något. Syftet med forumet RikaTillsammans är att vi småsparare ska kunna hjälpas åt att bli rika tillsammans baserat på det som vi själva gör.

Lycka till med sparandet!
Jan och Caroline
Senaste uppdateringen: 14 augusti 2022

Sammanfattning – det viktigaste att veta

Jag tror mycket på att man ska kunna förenkla ett komplext ämne utan att kärnan ska gå förlorad. Nedan följer enligt mig kärnan i framgångsrikt sparande:

Just. Keep. Buying.

Nick Magiulli

Framgångsrikt sparande handlar om att köpa och samla på sig ”saker som över tid skapar inkomster”. Att köpa dessa saker som skapar inkomster (t.ex. aktier, räntor och reala tillgångar) har historiskt varit det absolut bästa rådet man har kunnat ge till någon. Det har fungerat oavsett tidsperiod, marknad och tillgångsslag.

Det är ett råd som dessutom hade hjälpt en att undvika många av fällor såsom olönsamma bolag, krypto och annat. Dessa tre ord ”Just. Keep. Buying” innehåller så mycket djup att vi har gjort en hel serie med åtta avsnitt (avsnitt 250 – 257) och Nick Magiulli har själv skrivit en bok med samma titel.

Om man nyanserar det ytterligare ett steg, så påstår jag att följande är konsensus inom forskningen för ett riktigt bra sparande:

Forskningens konsensus

Spara i hela höstacken istället för att leta nålar. Spara i alla bolag i alla länder, i alla storlekar, i alla branscher så billigt som möjligt. Spara långsiktigt, regelbundet, automatiskt och låt pengarna jobba i fred.

Eller om man ska göra det lite mer vetenskapligt så säger forskningen att:

Alla avvikelser från att äga hela marknaden introducerar en risk som du statistiskt inte får betalt för över tid.

Vi har flera avsnitt (här, här, här och här) där vi går genom ”vad säger forskningen?” i detalj. I grunden bygger det på forskning kring t.ex. CAPM-modellen och effektiva marknadshypotesen som gjorts av bl.a. nobelpristagarna Markowitz, Fama, Kahneman m.fl. Forskning är per definition en pågående diskussion och självklart finns det invändningar, men jag vågar påstå att i skrivande stund så är det mer en diskussion av nyanser och variationer än att man inte är överens om kärnan. Skulle konsensus ändras lovar jag att vara en av de första att skriva om det (men det är inget som har hänt de senaste 30 åren).

Det som återstår då är själva ”översättningen” från forskningen till något praktiskt. Det vill säga vad är det som man – rent konkret – ska göra med sina pengar. Hur ska man investera dem, vad ska man köpa och hur gör man.

Det som många av våra följare vittnar om har varit enklast är att använda den så kallad fondrobot. Man kan likna det vid en ”all-inclusive”-tjänst som hjälper en att göra det forskningen rekommenderar. Det är en tjänst som sprider ut dina pengar på tusentals bolag runt om i världen i så många storlekar och branscher som möjligt. Den hjälper dig att göra rätt med skatt, risk och övriga val som är viktiga – t.ex. extra hållbart sparande om det är viktigt.

Hur vi själva sparar

Ang. sponsrade länkar: du kan vara trygg i att vi bara rekommenderar det vi själva använder och har ordentligt med ”skin-in-the-game”. Du kan själv dubbelkolla vår annonspolicy, men framförallt forumet som direkt skulle sparka bakut om vi tipsade om något dåligt.

Vi har en lång motivering till just dessa två fondrobotar i artikeln ”Bästa fondrobotarna” som är aktuell än idag. Vi själva använder Lysa till majoriteten av våra, barnens, företagens och släktingars pengar. I de fall att man inte kan välja en fondrobot – t.ex. för tjänstepension eller PPM använder vi själva följande fonder:

Variation om inte fondrobot går att använda

Om du inte kan välja någon av ovanstående fonder, då är rekommendationen att leta eller fråga efter: ”den billigaste, bredaste och mest passiva globalfonden som kostar mellan 0.2 och ca 0.3 %”. Dessa har ofta en kombination av ”Global” och ”Index, Idx eller Indexnära” i namnet. Se gärna denna diskussion i forumet: ”Bästa fonderna hos de olika bankerna”.

För dig som vill nyansera det ytterligare lite till så har vi i forumet efter många diskussioner enats om en ”modellportfölj” bestående av fyra fonder som matchar både forskningen och fondrobotarna väldigt väl. Mer information finns längre ned i artikeln. 👍

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet

I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.

I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂

Bläddra i det tillhörande bildspelet

Under inspelningen av det här avsnittet använde vi ett bildspel. Du kan bläddra genom bildspelet om du vill få en snabb överblick över innehållet. Du kan även bläddra genom det i samband med att du lyssnar på avsnittet som podd.

Att spara och investera är både speciellt och ointuitivt – på ett bra sätt! 😊💰

Jag ska inte sticka under stol med att jag gillar sparande. Jag köpte mina första aktier redan som 15-åring 1996. Det gick superbra eftersom det var mitt i IT-yran och vi till och med investerade klasskassan på gymnasiet i Ericsson-aktier och åkte på klassresa utan att betala något. Men upp som en sol och ned som en pannkaka – särskilt när IT-bubblan sprack.

Det är erfarenheter som denna som jag och många i forumet med mig har samlat på oss under de senaste decennierna. Vi har hängt på det ”senaste heta”, vi har fått råd av finansiella rådgivare och vi har testat det mesta. Vi har till och med en trådar i forumet som ”vilka ekonomiska misstag har du gjort?” och ”dela med dig av affärer som inte gick som du tänkt dig” med hundratals kommentarer.

Det gör att vi har kunnat skala bort och avfärda mycket av det som låter bra, men som faktiskt över tid inte fungerar. Det gör att vi har kommit tillbaka till det som i mångt och mycket är kärnan i sparande. Att göra det enkla, det som fungerar och det som gör mest skillnad – men som inte är sexigt, på gränsen till tråkigt och på många sätt ointuitivt.

En unik egenskap för sparande är nämligen att sparande uppför sig precis tvärtom mot det mesta andra i livet. Vi är t.ex. vana att den som gör mest, kan mest, engagerar sig mest, lägger mest tid är den som får bäst resultat. Så fungerar det på jobbet, inom idrott och alla andra områden förutom just sparande. I sparande är det den som gjort rätt från början och därefter är mest lat, passiv, oengagerad och lägger tid på annat som med stor sannolikhet blir vinnaren.

Sparande är som ovan antyder ett engångsjobb. Man skulle kunna likna det vid att bygga en bra båt, sätta sig i den och sedan sitta stilla i den över tid. Det är därför jag brukar rekommendera alla att börja spara. Det kräver nämligen inte mer än 15 minuters jobb och sedan är det på riktigt klart för de kommande 10 åren. Jag vet få andra saker som är på det viset (tänk om träning eller städning vore så? 😊).

Det är det här som gör sparande och investerade både enkelt och svårt samtidigt. Det är så enkelt att man inte tror att det kan stämma eller att det är något lurt. Men samtidigt är det också det som är det svåra. Den största motståndaren kommer nämligen vara vi själva. Det är inte lätt att bortse från känslorna när de kommer eller sitta still i båten när alla andra ropar att man ska göra något annat.

Men för den som börjar idag väntar belöningen på andra sidan. Att spara och investera handlar nämligen till syvende och sist att investera i den önskan som vi människor har om att ha det lite bättre idag än vad vi hade det igår. Det är därför alla som investerat över längre tidsperioder i princip alltid har tjänat på det.

Guldkorn att ta med sig

1. Att spara och investera är ett engångsjobb. Du sätter igång ditt sparande idag och sedan behöver du inte göra något på 10 år.

2. Att spara och investera är ointuitivt – den som är mest lat, passiv, oengagerad, ointresserad, loggar in minst efter att ha gjort rätt initialt kommer med stor sannolikhet bli vinnaren.

Forskningens fem viktigaste slutsatser

Min orättvisa fördel när det gäller sparande är till viss del att jag är gift med Caroline som doktorerat. Att hon inte har doktorerat inom ekonomi spelar mindre roll, eftersom forskning till stor del handlar om ett sätt att tänka och undersöka världen. Särskilt intressant blev det när jag lyckades förlora en större mängd pengar andra gången i finanskrisen 2008.

Då hade jag investerat i mer än 10 år och konstaterat att jag inte var bättre än index – dvs. genomsnittet för hur marknaden går. Jag hade i 10+ år läst massor av böcker, lyssnat på experter, hängt på forum, varit superaktiv i mitt sparande och gjort allt möjligt men inte tjänat mer än om jag bara hade köpt en bred global fond 1996 och sedan bara låtit den vara, inte loggat in på kontot eller gjort något annat. Jättejobbig insikt.

Det var då som jag på allvar började läsa studier och böcker av forskare kring sparande. Det saknas nämligen inte material om hur man bör spara och investera. Om jag idag skulle sammanfatta forskningens viktigaste idéer med mina egna ord på en förståelig svenska så lyder den som följer:

Konsensus inom forskningen

1. Spara i hela höstacken istället för att leta nålar. Spara i alla bolag i alla länder, i alla storlekar, i alla branscher så billigt som möjligt. Spara långsiktigt, regelbundet, automatiskt.

2. Proffsen / experter slår extremt sällan en indexfond över tid. Studier visar att det i många fall är bättre att singla slant än att lyssna på rådgivare, tidning eller expert som uttalar sig om framtiden. Framgång på börsen påverkas mer av tur och slump än skicklighet. Mer än 9 av 10 fonder slår inte index över tid (men tar betalt som om de gjorde det).

3. På kort sikt är marknaden slumpmässig och oförutsägbar, men på lång sikt är den förutsägbar och oddsen hamnar på din sida. Låt tiden bli din bästa vän. Den både sänker risken och jämnar ut avkastningen.

4. Balansera din risk med olika tillgångar och sparhorisont. Låt pengarna få jobba i fred oavsett vad som händer på marknaden. Då slipper de utsättas för våra irrationella misstag och kan göra det som de är bäst på: tjäna pengar till dig.

5. Balansera dina olika mål, förutsättningar och möjligheter genom livet. Att optimera på endast en faktor vid en tidpunkt är varken nyttigt eller optimalt.

Även om vi kommer titta närmare på dessa fem påstående i resten av artikeln så har de mycket mer djup än så. Vissa av idéerna ovan har till och med belönats med Nobelpriset, t.ex. Eugene Fama 2013Daniel Kahneman 2002 och William Sharpe 1990. Vi har även flera avsnitt där vi går genom nyanser eller tittar på dem från ett helikopterperspektiv som t.ex. med en en professor från Handelshögskolan i Stockholm eller en genomgång av Småspararguidens utmärkta bok ”Mer pengar för pengarna”. Andra bra böcker är Nick Magiullis bok ”Just. Keep. Buying.” och Alan Roths ”How a second grader beats Wall Street”.

Den viktiga poängen är framförallt att ovan inte är något som vi har hittat på själva, utan att det finns mängder med tredjepartskällor. På sätt och vis kan man säga att vårt bidrag är själva sammanfattningen och spridningen av forskningen som tyvärr ofta drunknar i bruset. Särskilt eftersom få inom finansbranschen har något incitament kring att föra fram forskningens budskap som på sätt och vis är precis raka motsatsen till vad de själva säger och säljer.

Väldigt vanligt att helt bortser från forskningen

Du kommer tyvärr bli medveten om att många, framförallt personer med stort sparintresse, medlemmar i grupper på sociala medier eller personer som arbetar i finansbranschen inte håller med om forskningens slutsatser ovan. Ibland på grund av okunskap, ibland för att det inte är förenligt med det man gör (t.ex. jobbar på bank) men oftast på grund av att det är känslomässigt jobbigt.

Man har för mycket på spel för att erkänna t.ex. att ”jag hade bara tur, det var inte skicklighet”. För mig var det en extremt smärtsam insikt runt 2008 att jag var ganska dålig sparare (=sämre än genomsnittet). Så här i efterhand är jag tacksam för det och brukar skoja om att;

Ju fortare man inser att man är genomsnittlig och att man inte kan, desto mer pengar kommer man tjäna. 💰

Det är också en av de största fördelarna du har som nybörjare. Du har ännu inte lagt på dig de dåliga ovanorna om att t.ex. ha en övertro på egen förmåga, försöka ha en tro om framtiden eller liknande. Ju längre du kan hålla den synen, desto bättre kommer din avkastning vara. På riktigt.

Många tror att nämligen att investera är som att spela dam eller schack. Om du bara lägger tid på det så blir man duktig och framgångsrik. Det stämmer i områden där resultatet bara påverkas av skicklighet. Ett exempel är den bästa dam-spelaren Marion Tinsley. Han förlorade sju matcher mellan 1950 och 1995.

Problemet är att spara investera är inte som schack. Det är mer som poker. Det vill säga att slumpen har en relativt stor påverkan. Som nybörjare kan man ha tur och slå ett proffs. Det händer titt som tätt i en enstaka hand eller match i poker. Men över tid kommer man alltid förlora ett spel där man har oddsen emot sig. Det är till och med som så att det finns en paradox i det här – ju skickligare investerare blir, desto mer tur behöver de för att lyckas.

Därför behöver vi småsparare behöver göra något annat. Vi behöver ha en strategi som tar hänsyn till den oförutsägbara slumpen samtidigt som vi har oddsen på vår sida. Jag vet inte hur det är för dig, men jag vill inte bygga min strategi på hopp eller tur. Det är nämligen tyvärr så att de flesta som säger att de har lyckats har bara haft tur. Enligt forskare krävs det minst 10+ års historik innan det ens är värt att börja urskilja tur från skicklighet i en aktivitet som påverkas så mycket av slump som sparande görs.

Guldkorn att ta med sig

Var oerhört försiktig med vem du lyssnar och tar råd från. Sannolikheten är tyvärr stor att den som berättar om en framgång bara har haft tur. Det krävs minst 10 års historik för att ens kunna börja urskilja skicklighet. De flesta är över tid inte bättre än ett jämförbart index.

Den vanligaste invändningen är att om du bara lägger ned tid och energi så kommer du lyckas, att fond X är bättre eller att strategi Y är bäst. Kom då ihåg att forskningen inte håller med och säger: alla avvikelser från att äga hela höstacken introducerar en risk du över tid inte får betalt för.

Köp och spara i hela höstacken!

Den första delen i vår sammanfattning av forskningen löd:

Spara i hela höstacken istället för att leta nålar. Spara i alla bolag i alla länder, i alla storlekar, i alla branscher….

Förenklat så kan man säga att forskningen säger att det går inte att förutsäga vilka investeringar som kommer gå bra eller bättre än andra imorgon. Därför är det bästa man kan göra att köpa allihop. Då kommer man äga några investeringar som går bra, några kommer gå dåligt, men som helhet kommer det gå som marknaden går i genomsnitt.

För att göra det enkelt börjar vi med att avgränsa det till aktier. En aktie är en andel i ett företag. När du äger en aktie så har du rätt till en liten del av företagets vinst. När företaget går med vinst så tjänar du pengar genom att du får ta del av vinsten och att aktien ofta ökar i värde.

Det är dock väldigt opraktiskt om du och jag skulle försöka gå och köpa alla aktier i hela världen. Därför finns det något som kallas för globala aktieindexfonder som ofta förkortas till ”global indexfond” eller bara ”indexfond”. En indexfond kan liknas vid en färdigpaketerad plånbok med många aktier i hela världen.

Genom att köpa en global indexfond för 100 kr så får du indirekt ägande flera tusen av världens största och mest kända bolag såsom Apple, Microsoft, Google, Samsung, Nestlé och många andra. Plötsligt så får du en del (om än mikroskopisk) av vinsten på varje såld iPhone, varje reklamförsäljning på Google, varje TV som säljs av Samsung och så vidare.

Det finns framförallt två sätt att köpa hela höstacken:

  • Det enklaste sättet som vi rekommenderar är via en fondrobot som LYSA eller OPTI.
  • Det andra sättet är att köpa en (kombination av) indexfonder direkt

Dessa har några olika för- och nackdelar.

En fondrobot hjälper dig att äga hela höstacken

2018 lanserades de första fondrobotarna i Sverige och sedan dess har vi investerat våra egna pengar i dem. En fondrobot är det enklaste sättet att äga hela marknaden på det sättet som forskningen rekommenderar. Jag brukar ibland beskriva fondrobotarna som en all-inclusive-tjänst som gör det lätt att göra rätt och samtidigt minst lika viktigt svårt att göra fel. Det man får hjälp med är bland annat:

  • Själva spridningen av min hundralapp i mellan 5 000 till 10 000 bolag runt om i världen
  • Automatiskt och regelbundet månadssparande och löpande ombalanseringar
  • Extra hållbart sparande (i princip allt svenskt sparande är hållbart idag)
  • Optimal skattelösning med investeringssparkonto (eller kapitalförsäkring för företag)
  • Enkel hemsida eller app samt någon en kundtjänst att kontakta
  • Risknivå i kombination med räntor
  • m.m.

De två fondrobotarna vi själva använder rent konkret är:

Vi har mest pengar på Lysa eftersom den är lite billigare och passar oss lite bättre. Opti brukar gillas mer av yngre personer som använder mobilen till allt då de har en bättre app, men är något dyrare. Vi har sammanställt svar på många av de vanligaste frågorna kring t.ex. LYSA på denna sidan.

Guldkorn att ta med sig
  • En fondrobot är som en global aktieindexfond med extratjänster där du kan komma igång från 1 000 kr.
  • Med en fondrobot har du egentligen allt som du behöver för ditt sparande – du är igång på 15 minuter och sedan behöver du seriöst inte göra något på 10 år.
  • Fondrobotar fungerar i dagsläget inte för pension (t.ex. tjänstepension, PPM eller liknande)

Enskilda indexfonder

I forumet finns det en del diskussioner, framförallt av erfarna sparare, kring huruvida en fondrobot behövs eller ej eftersom man kan göra det själv. Min åsikt i frågan är; ja, man kan göra det själv och kanske spara 0.1 % i avgift men det ska då sättas i relation till att man behöva ha kompetens, intresse och erfarenhet.

Dessutom får man komma ihåg att 0.1 % på 100 000 kr är 100 kr. Det vill säga extra-kostnaden för en fondrobot – givet att man har gjort allt i sin egen lösning helt korrekt – 100 kr per 100 000 kr man har investerat. Lite beroende på vad man sätter för timpeng på sin egen tid kan det vara värt det eller inte.

Men ibland hamnar man i en situation där man inte kan välja en fondrobot, t.ex. när det gäller ens pensionssparande. Då behöver man ändå göra det själv. Då är konsensus i forumet att vi gillar fonderna:

Det är två riktigt bra och breda globala indexfonder. Om jag inte fick välja en fondrobot och var tvungen att välja en enda fond, då skulle det bli en av dessa två. En utmaning med dessa två fonder är dock att de inte är så breda som de skulle kunna vara (eller som en fondrobot) och därför har vi i forumet konstaterat att följande kombination av indexfonder (”RikaTillsammans 100 % aktier basportföljen”) är snäppet bättre än att bara äga en fond:

RikaTillsammans basportföljen som matchar en fondrobot eller forskningen bättre än bara en indexfond.
Andel Typ Fond Avgift
70 % Globala aktier Länsförsäkringar Global Indexnära 0.22 %
10 % Globala småbolag Handelsbanken Gl Småbolag 0,64 %
10 % Tillväxtmarknader Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 0,45 %
10 % Svenska aktier PLUS Allabolag Sverige 0,22 %

Ibland så finns inte alla dessa fonderna hos din bank eller pensionsleverantör. Därför har vi i forumet sammanställt en lista: ”Bästa fonderna hos de olika bankerna”. Där kan du få lite inspiration på vilka fonder som du kan ta istället. Om du inte hittar några alternativ hos din leverantör – ställ en fråga i forumet så uppdaterar vi listan och hjälps åt.

AP7 SÅFA – Världens bästa fondlösning?

Ett litet sidospår är premiepensionen eller PPM som alla vi svenskar som jobbar har. Ungefär 2.5 % av din lön sätts varje år av i ett eget pensionssparande där du kan välja fonder. Exakt samma principer från forskningen gäller för ditt PPM-val som för ditt övriga sparande. Det som är fantastiskt är att staten har tagit fram ett riktigt bra alternativ i den så kallade AP7 SÅFA-lösningen.

AP7 SÅFA är en fondlösning som man får om man inte har gjort något val och som verkligen följer en forskningen. Den består av en bred och billig global aktieindexfond AP7 Aktiefond och när man blir äldre så sänker den automatiskt risken med hjälp av AP7 Räntefond utan att man behöver tänka på det. Avgiften är också extremt låg på 0.11 % och de tar specifikt hänsyn till hållbarhet. På många sätt tycker jag det här är en av världens bästa fondlösningar. Tyvärr går den dock inte välja utanför PPM så det är bara de pengarna man har där som man kan investera i den.

I linje med forskningen har den också gett bättre resultat än majoriteten av de sparare som har försökt välja andra fonder själva och vara aktiva. Återigen, den som är lat och passiv har större sannolikhet att vinna än den som är engagerad och aktiv. Konstigt, men sant. Så grattis till dig som varit oengagerad och inte har gjort något val och har kvar fonden. Till dig som har någon annan fond – överväg att göra som många av oss andra – byta tillbaka till den som ett aktivt val.

Du kan kolla vilken fond du har och eventuellt göra ett byte tillbaka via Pensionsmyndighetens hemsida.

Håll avgifterna till ett minimum (max 0.4 %)

Om vi hoppar tillbaka till sammanfattningen av forskningens konsensus så är den:

… så billigt som möjligt.

Finansbranschen är tyvärr världsmästare på att ta betalt. Av någon anledning har de dessutom lyckats övertyga oss kunder att de ska ta betalt i procent istället för kronor. Det är direkt katastrofalt för ditt sparande och något vi pratar om ofta. Därför är det superviktigt att hålla avgifterna till ett absolut minimum.

Som tur är kan du idag få riktigt bra globala indexfonder för mellan 0.1 och 0.4 %. Kom gärna ihåg från och med idag att aldrig, förutom i väldigt specifika undantagsfall, betala mer än 0.4 % för en fond eller investering. För övrigt är avgiften på en fond det nyckeltal som har bäst korrelation med framtida utveckling. Ju lägre avgift, desto bättre tenderar fonden gå över tid.

Om du vill så kan du testa själv hur stor skillnaden blir på två fonder till följd av lite olika avgift i vår ”Jämför två fonder”-kalkylator. Nedan är ett exempel räknat på 100 000 kr och ett månadssparande på 1 000 kr i två olika fonder med olika avgift (0.2 % vs 1.4 %).

På 20 år blir en skillnad på 0.2 och 1.4 % nästan 25 % av vinsten eller 200 000 kr i vårt räkneexempel.
På 20 år blir en skillnad på 0.2 och 1.4 % nästan 25 % av vinsten eller 200 000 kr i vårt räkneexempel.

Det skiljer mycket mer än man tror. Framförallt över tid.

Guldkorn att ta med sig
  • Du bör maximalt betala 0.2 – 0.4 % i avgift för en fond
  • Återigen är det här en ointuitiv slutsats – ju dyrare desto bättre kvalitet gäller inte inom sparande. Här är det tvärtom – ju billigare desto bättre.

Diversifiering, riskspridning och långsiktigt regelbundet sparande

Fortsättningen av vår sammanfattning av forskningen är:

Spara långsiktigt, regelbundet, automatiskt.

Att sprida riskerna kallas inom sparande för ”diversifiering”. Man kan diversifiera på många olika sätt – inte bara genom att äga alla företag i hela världen i alla branscher och storlekar. En ögonöppnare för mig var när vi intervjuade kapitalförvaltningschefen Inger Albinsson på den statliga pensionsfonden AP7 SÅFA. Hon pratade t.ex. om att månadssparande är faktiskt är en riskspridning över tid.

Genom att månadsspara regelbundet behöver du inte ta samma hänsyn till marknadens svängningar. När värdet är lågt får du många andelar av den globala indexfonden som du kan glädja dig åt. När värdet är högt får du färre andelar, men å andra sidan är värdet på de andelar du redan äger högt.

Bara genom att ha en indexfond har du dessutom spridit riskerna över 1 500 bolag. Det innebär två saker. För det första är det inte lönt att ha två globala indexfonder eftersom de kommer äga samma underliggande företag. För det andra är det utifrån ett perspektiv väldigt tryggt och säkert med en global indexfond.

Få de senaste artiklarna och bästa tipsen till din mejlkorg!

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt, kommer en gång i månaden och i välkomstbreven får du våra bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

För att du ska förlora din investerade hundralapp i en global indexfond, så måste alla de tusentals bolagen gå i konkurs. Det räcker inte heller att de går i konkurs. De måste göra det samtidigt. Jag brukar skämta att om världens 1 000+ största bolag går i konkurs samtidigt, då kommer inte börsen vara något stort problem i vårt liv. I en sådan situation kommer det inte finnas mat på ICA.

Däremot kan värdet i perioder gå ner. Under våren 2020 såg vi börsen falla med 30 procent på mindre än tre veckor. Statistiskt kommer du under en 15-års period ha varit med om två tillfällen där värdet var -50 % från ditt högsta värde. Däremot har marknaden historiskt alltid gått upp och det finns ingen 10-års period från andra världskriget som har gått back på den svenska börsen.

Guldkorn att ta med sig
  • regelbundet månadssparande är det bästa du kan göra,
  • risken för att förlora alla pengarna i en global indexfond är högst teoretisk
  • värdet kan dock kraftigt variera under ett enskilt år
  • alla investeringar innebär en risk och det är inte säker du får tillbaka allt kapital

Undvik att förutspå framtiden (och spring från dem som gör det)

Nästa del i vår sammanfattning av forskningen var:

Proffsen / experter slår extremt sällan en indexfond över tid. Studier visar att det i många fall är bättre att singla slant än att lyssna på rådgivare, tidning eller expert som uttalar sig om framtiden. Framgång på börsen påverkas mer av tur och slump än skicklighet. Mer än 9 av 10 fonder slår inte index över tid (men tar betalt som om de gjorde).

2013 fick Eugene Fama Sveriges Riksbanks ekonomipris till minne av Alfred Nobel för sin forskning som bland annat inkluderar studier som undersökte vad framgång på börsen berodde på. I en av sina artiklar1 konstaterar han att det handlar väldigt lite om skicklighet. Det är värt att ta ett par minuter och titta på intervjun som gjordes med honom i SVT Rapport då:

Det är nästan att man borde se om den. För om det inte är en sågning av hela finansbranschen, då vet jag inte hur en sågning ska se ut. Hans resultat har dessutom bekräftats om och om igen. En studie från 2010 (som vi diskuterar i forumet) konstaterade att endast:

Endast 6 av 1 000 professionella fondförvaltare konsekvent är skickligare än sitt jämförelseindex

Barras (2010), ”False Discoveries in Mutual Fund Performance: Measuring Luck in Estimated Alphas

Översatt till svenska så betyder det att i 994 fall av tusen så kommer de så kallade proffsen att misslyckas med att prestera bättre än genomsnittet för marknaden de investerar i. Då är de ändå hästlängder bättre än småspararna. Vi småsparare är tyvärr direkt usla.

Det vi behöver ta med oss från det här är att det i den absoluta majoriteten av fallen inte är värt att anlita ett proffs eller en expert för att förvalta våra pengar åt oss. Det är inte intuivt för oss. Om vi inte kan byta rören på toaletten så ringer vi ett hantverkarproffs. Det är smart att ta hjälp. Men tyvärr inte av finansbranschen, för de är i många fall sämre än om du själv bara singlade slant.

Det har även bekräftats av den svenske professorn i internationell ekonomi, Harry Flam, som 2014 gjorde om Famas studie på svenska förhållanden och konstaterade:

Sammanfattningsvis finns det väldigt få bevis för att svenska fondförvaltare kan välja aktier som ger ett positivt netto-resultat…”

Harry Flam, 2014, ”Swedish Equity Mutual Funds: Performance, persistence and presence of skill

Ta fram popcornen istället för plånboken

Min generella rekommendation är därför: så fort någon börjar prata om att de analyserar bolag och kan välja ut vinnaraktierna, eller att de pratar om världshändelser som kommer att påverka ekonomin och marknaden si och så, plocka fram popcornen. Lyssna artigt om du har tiden, men ge dem för guds skull inga pengar. Hur övertygande de än låter. De kommer enligt många studier ha mindre än 50 % rätt3.

Om du mot förmodan väljer att ge dem pengar ge, gör det högst marginellt. T.ex. från det som vi kallar för Lekhinken. Den hjälper dig att se till att få rätt risk i sparandet och även kunna ha sparande som hobby. För innebörden av det vi säger i det här stycket är brutalt stort.

Det som nämligen generellt ses som sparande, t.ex. det man pratar om i forum på Facebook, Finanstwitter, hela premissen för Aktiespararna och din fabror som är ”duktig på aktier” vilar på väldigt skakig grund. Eller för att vara rakt på sak:

Det finns ingen som helst vetenskaplig grund för att det som de håller på med fungerar.

Observera att jag inte säger att de borde sluta. Eller ens att det är fel att ha sparande som hobby. Tvärtom. Inget är så bra som att odla och nära ett ekonomiintresse. Vi själva kör ”månadens aktie” med våra döttrar där de får välja ut en enskild aktie som komplement till månadspeng. Men det är en hobby som i genomsnitt kostar dem pengar. Har man en häst så fattar alla att den kostar pengar.

Det är okej att ha sparande som hobby men det kostar pengar

Ett sparande kostar inte pengar på samma sätt att man går minus som med en häst. Men det kostar pengar i form av att man förlorar mer än man hade behövt eller att man inte tjänar lika mycket som man skulle kunnat. Det vill säga det som på finansspråk kallas för alternativkostnad.

Majoriteten av alla småsparare underpresterar över en längre tidsperiod mot en hederlig, tråkig gammal indexfond.

Det enda jag önskar från de andra aktörerna är lite mer självinsikt kring att säga:

Ja, jag vet att indexfonder är det som vetenskapligt kommer ge bäst odds, men jag tycker att det är kul med sparande och prioriterar den känslomässiga upplevelsen framför att maxa pengarna. Om du inte har samma intresse, köp en indexfond eller en fondrobot.

Det hade gjort livet så mycket enklare för så många nybörjare. Jag tror dessutom att fler hade vågat ta steget och börja spara. Man hade nämligen insett att bara för att man börjar spara så har man inte skaffat sig en ny hobby, man behöver inte bli medlem i Aktiespararna, följa ekonomibloggar eller prenumerera på Dagens Industri.

Återigen, smart sparande är inte spännande. Smart sparande är att vara passiv, oengagerad, inte göra någonting på flera år och låta sina pengar vara i fred oavsett vad marknaden hittar på.

Guldkorn att ta med sig
  • Lyssna inte på någon som uttalar sig om eller ger råd om framtiden.
  • Det går inte att förutsäga hur börsen kommer att gå på kort sikt, vilka vinnaraktierna kommer vara imorgon eller egentligen NÅGON investerings utveckling på kort sikt
  • Det är extremt svårt att tajma marknaden och något som de flesta nobelpristagare och experter avråder från (trots att det är lockande)
  • Historisk utveckling är inte en garanti för framtida utveckling.
  • Du har större chans att få rätt om du singlar slant än om du lyssnar på en expert som siar om framtiden
  • Väldigt lite studier stödjer att det är framgångsrik att vara aktiv i sitt sparande

Fördjupning: därför är det så svårt att hitta nålarna

I grunden är det väldigt lockande att inte investera i en fondrobot eller global indexfond. Det är ju ”bara” att:

  • Undvika att investera i förlorarna
  • Vara med på uppgången och undvika nedgångarna

eller som det brukar sägas ”Köp billigt och sälj dyrt.” Som vi tidigare nämnt finns det en hel del studier som visar att de flesta inte lyckas få en bättre avkastning än marknadens genomsnitt. Men det är först 2018 och 2020 som det blev tydligt för många hur svårt det är. Då släppte Henrik Bessembinder sina två studier där han jämförde aktier mot säkra räntefonder med låg risk.

Han konstaterade att på den amerikanska börsen så är det endast 4 % av alla aktier som stått för hela värdeökningen. När han gjorde om undersökningen globalt och undersökte 63 000 aktier var resultatet än sämre – endast ca 1 000 st stod för hela värdeökningen. Dvs. 98,4 % av alla aktier som man kunde köpa globalt i 42 länder i den undersökta tidsperioden var inte värda risken att äga.

Blackstar Funds gjorde en liknande sammanställning på ett par tusen amerikanska aktier och konstaterade att 4 av 10 aktier går man back på. Hälften av alla aktier försvinner från börsen inom 10 år. Bessembinder konstaterade till och med att 22 469 av 28 853 st aktier på den amerikanska börsen hade försvunnit sedan 1950. Det i sin tur leder till att den vanligaste livstidsavkastningen för en aktie är -100 % och att den är noterad i genomsnitt 7 år. Det var t.ex. tydligt även på Stockholmsbörsen under 2021 som slutade på +39 % men nästan hälften av aktierna gick back. Det är ganska dystra siffror.

Det är här indexfonderna visar sin styrka. För genom att äga en indexfond äger du i princip allt. Du äger de 4 % av aktierna som kommer bli vinnarna – och de kommer kompensera mer än väl för alla förlorarna.

Låt tiden bli din bästa vän

Nästa del i vår definition av forskningen lyder:

På kort sikt är marknaden slumpmässig och oförutsägbar, men på lång sikt är den förutsägbar och oddsen hamnar på din sida. Låt tiden bli din bästa vän. Den både sänker risken och jämnar ut avkastningen.

Eugene Fama visade redan 1965 att börsen på kort sikt är slumpmässig. Det går alltså inte att förutsäga hur börsen kommer att gå imorgon. Det illustreras t.ex. i nedanstående graf Stockholmsbörsen mellan 1901 och 2021.

Varje stapel visar hur börsen gick det enskilda året. Det vill säga att om du hade 100 kr 1 januari 1999, så hade du ca 170 kr den 31 december samma år. På samma sätt var 100 kr 1 januari 2008 värda ca 60 kr 12 månader senare.

Utvecklingen för ett enskilt år mellan 1870 - 2021 på Stockholmsbörsen (SIXRX).
Utvecklingen för ett enskilt år mellan 1870 – 2021 på Stockholmsbörsen (SIXRX).

Det enda man kan säga är att det finns fler staplar upp än det finns ned. Men utifrån en enskild stapel eller serie staplar, så kan man inte uttala sig om hur nästa stapel kommer att se ut.

Det är det här ofta folk refererar till när de säger att investera är ”chansa” eller ”spela på börsen”. De har helt rätt. Sannolikheten för att börsen ska gå upp en enskild dag är ca 52/48. Det som jag upplever att de missar är att de tittar på det från fel perspektiv.

Det man behöver göra är att zooma ut från det enskilda året. Man behöver titta på en sparhorisont som är längre. Jag gillar sparhorisonter som är mellan 5 och 10 år. Tittar på vi samma graf som ovan, men istället tar en 10-årig sparhorisont så ser grafen ut som följer.

Utvecklingen för ett sparande med 10 års sparhorisont mellan 1870 - 2021 på Stockholmsbörsen (SIXRX).
Utvecklingen för ett sparande med 10 års sparhorisont mellan 1870 – 2021 på Stockholmsbörsen (SIXRX).

Här ser vi tydlig att plötsligt är utvecklingen betydligt jämnare. Sedan 1939 har alla 10-års perioder gett en positiv årsmedelavkastning. Att spara på kort sikt (12 månader) är att chansa, men att investera med 10 års sparhorisont är det absolut inte. Tvärtom.

Det är därför vi tjatar om att tiden kommer vara din bästa vän. För varje år du lägger på i din sparhorisont, desto lägre kommer risken att bli. Dessutom kommer avkastningen bli mer jämn och mer förutsägbar. ven om medianavkastningen för den svenska börsen över en 10 års period är ca 8.4 % så brukar jag hellre använda tumregeln 7 %. Särskilt eftersom vi bör investera globalt. Den globala börsen har också lite lägre risk och därmed lägre avkastningen än den svenska. Dessutom är det bättre att bli positivt överraskad att snittet blev högre än man förväntade sig, än tvärtom.

Förvänta dig en extrem avkastning

Även om jag nu har pratat om hur jämn avkastningen kommer att bli över en 10 års period, så betyder det inte att den kommer vara jämn det enskilda året. Den första och ”slagiga” grafen gäller fortfarande. Nedan följer en lite annorlunda illustration av samma siffror.

Förvänta dig inte en jämn avkastning om 7 % per år, snarar är avkastningen extrem från år till år.
Förvänta dig inte en jämn avkastning om 7 % per år, snarar är avkastningen extrem från år till år.

Det vill säga att av de senaste 40 åren så är det bara ett enda (1992) då avkastningen de facto blev +7 %. De enskilda åren slår hur som helst. Det är från +70 % (1999) till -39 % (2008). Det är genomsnittet av en längre tidsperiod som kommer att sluta på +7 %.

I simuleringar har jag kommit fram följande ungefärliga siffror för sannolikheten att gå plus över olika sparhorisonter.

Sannolikheten för att gå plus
Sannolikheten för att gå plus

Naturligtvis är historia ingen garanti för framtiden, men det är viktigt att i de fall komma ihåg att en aktie inte är något påhitt. Det är en andel i ett företag. Ett företag är ett antal människor som tillverkar en produkt eller tjänst. Så länge vi människor kommer vara kreativa, vilja utveckla saker och ha behov av produkter och tjänster, då kommer företag gå med vinst.

Eftersom du, enligt tidigare resonemang, äger alla företag i hela världen kommer du således få en del av denna vinst. Att satsa emot aktier på lång sikt är att satsa emot människans önskan om utveckling. Det är i min mening ett dumt vad.

Kom ihåg att
  • På kort sikt kan börsen går precis hur som helst
  • Ett enskilt år kommer med stor sannolikhet sluta i intervallet ca -40 % till +50 %
  • På lång sikt är börsen ganska förutsägbar med ca 7 % årlig utveckling
  • Ju länger tid du sparar, desto större blir sannolikheten för att gå plus

Global indexfond + sparkonto = ❤

Nästa del i vår investeringsfilosofi lyder:

Balansera din risk med olika tillgångar och sparhorisont. Låt pengarna få jobba i fred oavsett vad som händer på marknaden. Då slipper de utsättas för våra irrationella misstag och kan göra det som de är bäst på: tjäna pengar till dig.

Man kan se aktie-delen i ens sparande som gasen i en bil. Det behövs gas för att man ska kunna komma någonstans, men det blir inte en behaglig resa om man inte också har en broms. I investerings-sammanhang brukar man referera till räntor som bromsen. Man brukar skoja om att:

Om du vill tjäna pengar – investera i aktier. Om du vill behålla pengarna som du tjänar på aktier – investera i räntor.

Räntor är ett samlingsnamn för lån till andra. Det som skiljer aktier från räntor är att man i princip alltid har någon säkerhet för dessa lån och därmed blir risken mindre. Banken har t.ex. ditt hus eller bostadsrätt som säkerhet för ditt bolån, lånar du in dina pengar till banken så har vi insättningsgaranti och så vidare.

Vad som är en behaglig balans för just din åktur är individuellt, men det finns ändå en tumregel. Som jag skrivit ovan är tiden vår bästa vän eftersom den minskar risken och jämnar ut avkastningen. Därför är det ganska lämpligt att utgå från sparhorisont och säga:

  • Pengar som ska användas inom 0 – 3 år bör vara i räntor (t.ex. bankkonto med insättningsgaranti)
  • Pengar som inte ska användas på 10 år eller mer bör vara investerade i aktieindexfonder
  • Pengar som ska användas inom 4 – 9 år, kan med fördel vara 50 % i räntor och 50 % i aktieindexfonder

Det går även i linje med den klassiska regeln om att maximalt investera 10 % i aktier per år man har i sparhorisont. Ovan är en förenkling som är lättare att komma ihåg.

Ett specialfall är pension. Många tenderar att tänka att sparhorisonten när man är 60 år gammal och ska gå i pension när man är 65 år, är 5 år. Men så är sällan fallet. Ofta har man ju åtminstone 15 år kvar i livet efter man har fyllt 65 år. I det fallet kan man för ett pensionssparande istället tänka 3 % räntefonder per år från det år man fyller 55 år.

Det vill säga att när man är 60 år gammal har man 15 % räntefonder / sparkonto (=5 år * 3 % ). Sedan ökar man med 3 % räntefonder för varje år som går. Det är så t.ex. staten och sjunde AP-fonden (AP7 SÅFA) räknar.

Tips att göra
  • Alla pengar som ska användas inom 0 – 3 år bör vara på bankkonto
  • Du kan själv ställa in fördelningen på en fondrobot
  • I fallet med pensionssparande är en bra balansering 3 % i räntor per år från det att man har fyllt 55 år. När man är 61 år borde man således ha 18 % räntor (=6 * 3)

När du har valt din fördelning så håller du den så länge din livssituation eller ekonomiska mål inte förändras. Att marknaden går upp eller ner är generellt sett inte en anledning till att ändra strategi eller fördelning. Snarare tvärtom.

Du kommer vara dina pengars största fiende

Oavsett om du väljer en fondrobot eller en global indexfond gäller den näst sista delen i investeringsfilosofin.

Då slipper de utsättas för våra irrationella misstag och kan göra det som de är bäst på: tjäna pengar till dig.

Tyvärr visar många studier och rapporter att småspararna lämnar väldigt mycket pengar på bordet i form avkastning de kunde ha fått, men aldrig fick. I det amerikanska företaget Dalbars rapport från 2019 visade man att den genomsnittlige småspararen fick en sämre avkastning än index på ca 4 % per år i genomsnitt för perioden 2011-2019.

Om vi tar det i siffror

  • 100 000 kr investerade växte till 240 000 kr över en 10 års-period

Det är till synes bra. Det är ju så vi ofta får fonder sålda till oss av finansbranschen eller vi småsparare själva resonerar. Det är alltid en variant på: ”Titta, du hade 100 000 kr, nu är de värda 240 000 kr. Det är ju jättebra”. Ja, det är jättebra jämfört med ett bankkonto, där de hade varit värda mindre.

Men om vi istället resonerar som att man hade investerat i ett index, då hade:

  • 100 000 kr investerade växt till 340 000 kr över samma 10-års period

Det betyder alltså en skillnad på över 100 000 kr(!) som den genomsnittlige amerikanske småspararen kunde haft istället. Samma tendens ser vi här hemma i Sverige. Även om nedanstående graf inte är 100 % korrekt (t.ex. alla på Avanza äger inte 100 % aktier) så går den i linje med många andra studier:

Genomsnittlige avanzianen vs Stockholmsbörsen (SIXRX)
Genomsnittlige avanzianen vs Stockholmsbörsen (SIXRX)

I grafen jämför jag den genomsnittlige Avanza-spararens avkastning med Stockholmsbörsen (SIXRX) som man kan få genom den svenska indexfonden SEB Sverige Indexnära för 0.26 % i avgift. Det vill säga att jag ställer mig frågan: ”Vad hade varit bäst i perioden 2008-2019, att ge pengarna till SEB eller till småspararna?”

Det syns tydlig i grafen att i 9 av 11 år är SEB-fonden bättre. Skillnaden i pengar blir enorm:

Jämförelse mellan den genomsnittlige Avanza-spararen och Stockholmsbörsens utveckling (SIXRX), 2008-2019
Avanza spararen Stockholmsbörsen
Bäst 2 av 11 år 9 av 11 år
Ack. avkastning +77 % +201 %
Avkastning / år 10,5 % 5,3 %
Värde av 100 000 kr efter 11 år 177 243 kr 300 702 kr

Det vill säga att det skiljer nästan 120 000 kr per investerade 100 000 kr. Det är mer än 100 % på det initiala kapitalet(!). Återigen, jämförelsen har sina brister och är sned, men principen är korrekt.

Average returns sustained for an above-average period of time leads to extraordinary returns.

Morgan Housel, The Psychology of Money

Vår känsla ställer till det för oss

Det som har belagts om och om igen i forskningen att vi småsparare förlorar väldigt mycket pengar till följd av vårt beteende. Det är allt från övertro på egen förmåga, påverkan av media, flockbeteende, optimism, överdriven pessimism och en hel del andra faktorer. Återigen, väldigt förenklat ser en investerarresa ut som följer:

Vi är tyvärr inte rationella varelser
Vi är tyvärr inte rationella varelser

Istället för att göra det rationella: ”köp billigt, sälj dyrt” gör vi generellt precis tvärtom. Vi köper dyrt och säljer billigt. Vi köper när det är populärt, när alla andra gör det, när media skriver om det och vi har sett att det har gått upp. Sedan säljer vi när vi får panik och alla andra säljer.

Snälla, gör inte det här. På riktigt. Jag vet inte hur många mejl vi fick under Corona-kraschen i mars 2020. Hjärtskärande historier där man sålde av på botten i mars och sedan köpte tillbaka i maj. Din uppgift är att inte göra någonting. Sitt still i båten.

Att något händer på marknaden är inte en anledning att ändra strategi. Att tajma marknaden i en kris fungerar än sämre än i vanliga fall. Om du mot förmodan behöver göra något, öka ditt månadssparande.

Kom ihåg att
  • Småsparare underpresterar mot index framförallt på grund av beteendemisstag och irrationella beslut
  • Proffsen är bättre på att undvika dessa och underpresterar mest på grund av avgifter
  • Sitt still i båten, att ändra sin plan eller strategi på grund av händelse på marknaden är inte okej.

Dina pengar är bättre på att tjäna pengar än vad du någonsin kommer att vara

Den sista delen i vårt resonemang lyder:

Då kan de göra det som de är bäst på. Tjäna pengar till dig.

Det primära sättet som vi människor tjänar pengar på är att byta vår kompetens och tid mot pengar. Problemet är att eftersom mängden tid är begränsad kommer intjäningen också vara begränsad.

Pengar har inte den begränsningen. Pengar kan jobba 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året. Rätt förvaltade kan de även jobba i generationer och tjäna pengar åt din barn och barnbarn. Det är därför det är så viktigt att första hur mycket pengar det faktiskt kan bli.

De första 10 procenten på 10 000 kr är inte mycket för världen. Jobba ett par timmar övertid och du har tjänat in dem flera gånger om. Däremot är det betydligt jobbigare att tjäna in 10 % på 10 000 000 kr genom att ta några övertidstimmar. Räntan bryr sig inte om beloppet.

Generellt sett är vi inte så duktiga att förstå ränta-på-ränta. Därför brukar jag använda följande tabell:

Tabell 2. Den faktor som startbeloppet ska multipliceras med per tidsperiod och årlig avkastning. Exempel) Efter 15 år med 7 % årlig avkastning har startbeloppet mer än dubblats (= startbelopp * 2,8). Exempel 2). Ett sparande som en 20 åring på börjar har 15 dubblats till pensionen vid 7 % avkastning.
Avkastning per år
År 0 % 3 % 5 % 7 % 10 %
5 år 0,9 1,2 1,3 1,4 1,6
10 år 0,8 1,3 1,6 2,0 2,6
15 år 0,7 1,6 2,1 2,8 4,2
20 år 0,7 1,8 2,7 3,9 6,7
30 år 0,5 2,4 4,3 7,6 17,4
40 år 0,4 3,3 7,0 15,0 45,3
50 år 0,4 4,4 11,5 29,5 117,4

Jag har markerat de siffror jag tycker att du ska komma ihåg. På 10 år dubblas alla dina insatta pengar. På 20 år nästan fyrdubblas de och 30 år, som är en vanlig tidshorisont för ett pensionssparande, växer de med mer än 7,5 gånger. Oavsett belopp. Det är därför alla pratar om att börja så tidigt som möjligt. Du ser ju själv utväxlingen på längre tidshorisonter.

Ett annat sätt att illustrera ränta på ränta är via ”miljonärskalkylatorn” som svarar på frågan: ”Hur lång tid tar det att bli miljonär?”

Tabell 3. Hur lång tid tar det att bli miljonär vid olika månadssparande och avkastning per år? Exempel) Vid ett sparande om 1 000 kr per månad till 7 % ränta så är du miljonär på 25 år. Utgår från att startbeloppet är 0 kr.
Månadssparande
Avkastning 100 kr 1 000 kr 1 250 kr 5 000 kr 10 000 kr
1 % 224,5 år 60,9 år 51,3 år 15,5 år 8,0 år
2 % 145,0 år 49,5 år 42,8 år 14,5 år 7,8 år
3 % 110,2 år 42,4 år 37,2 år 13,7 år 7,5 år
4 % 90,2 år 37,4 år 33,1 år 13,0 år 7,3 år
5 % 76,9 år 33,7 år 30,1 år 12,4 år 7,1 år
6 % 67,5 år 30,7 år 27,6 år 11,9 år 7,0 år
7 % 60,3 år 28,4 år 25,6 år 11,4 år 6,8 år
8 % 54,8 år 26,5 år 24,0 år 11,0 år 6,6 år
9 % 50,3 år 24,8 år 22,6 år 10,6 år 6,5 år
10 % 46,5 år 23,4 år 21,4 år 10,3 år 6,4 år

Om du vill prova hur det ser ut med just dina siffror, då rekommenderar jag varmt att prova vår ränta på ränta-kalkylator.

Jag hoppas att du även ser de andra fördelarna med att låta pengarna göra jobbet. Det ger ju dig möjligheten att lägga tid på annat roligt i livet. På många sätt en win-win både för dig och pengarna. 🙂

Kom ihåg att
  • Dina pengar i en indexfond kommer i genomsnitt dubblas vart 10 år
  • Utvecklingen går långsamt i början men väldigt fort i slutet
  • Ju tidigare du sätter igång sparandet, desto bättre.
  • Prova vår ränta på ränta-kalkylator med dina egna siffror

Tänk om målet är balans?

Det sista som vi vill skicka med är:

Balansera dina olika mål, förutsättningar och möjligheter genom livet. Att optimera på endast en faktor vid en tidpunkt är varken nyttigt eller optimalt.

Vi har haft många diskussioner i forumet och avsnitt på ämnet balans. Det är enligt oss lika fel att spara för mycket som att spara för lite. Om du sparar för mycket och sedan i slutändan dör med massor av pengar på kontot som du aldrig använde, då kan man ställa sig frågan, var det värt det? Eller skulle man kanske kunnat utnyttja tiden och energin på ett bättre sätt? Eller skulle man kanske använt pengarna så att de gjorde en större skillnad.

Tittar man på nedanstående graf – som visar mediansparandet hos Avanza per ålder (som inte ens inkluderar värde i boende som många har) – så kan man ställa sig frågan – borde man inte använda upp mer av de resurser man har samlat på sig?

Medianförmögenheten fortsätter växa ju äldre man blir... är det verkligen så det borde vara?
Medianförmögenheten fortsätter växa ju äldre man blir… är det verkligen så det borde vara?

Det här och andra liknande frågor diskuterar vi t.ex. i avsnitten ”Die with zero” del 1, del 2 och del 3. Vi påstår nämligen att värdet eller nyttan med pengar minskar med åldern, särskilt eftersom man t.ex. på grund av hälsoskäl inte kan använda dem till lika mycket som när man var yngre.

Vi har inget rätt svar, men vi vill gärna bjuda in till att börja tänka mer även kring de emotionella frågorna kring pengar, energi, hälsa, tid, lycka m.m. Pengar är nämligen bara en resurs bland många andra och de som vi upplever lever rika liv på riktigt är duktiga på att växla mellan dessa resurser. Att man använder pengar för att köpa sig tid eller lycka (ja, det går att köpa lycka enligt forskningen), att man passar på att använda pengar till upplevelser när man har hälsa och ork och så vidare.

Vi har flera serier av avsnitt på ämnen såsom Pengapsykologi, att pengar inte är lösningen utan bara en förstärkare och liknande. Vi puffar för dem här, eftersom dessa mer mjuka värden är lätta att glömma bort, men de är minst lika viktiga (om inte viktigare). Sparandet är bara ett verktyg för att nå ett mål, inte nödvändigtvis ett självändamål.

Tips på nästa steg: Just. Do. It. 🙂

Tack för att du har läst ända hit. Jag har full förståelse för att det har varit mycket. Trösten jag kan ge är att nu finns det inte mer som är relevant att veta. Visst det finns detaljer att nörda ner sig, något vi ägnar oss åt på veckobasis. Men det här är de stora penseldragen. Det som står i den här artikeln är skillnaden som gör skillnaden.

Gör du det här då har du inte bara gett dig själv chansen till en mycket rikare framtid, du har dessutom skapat ett sparande som är långt bättre än vad majoriteten av alla sparare i Sverige (och utomlands) har. På riktigt.

Tricket nu är att faktiskt agera på det som står i artikeln om du inte redan har gjort det. Rent konkret skulle jag rekommendera att:

Tips på att göra nu
  • Öppna ett konto på LYSA (annonslänk), sätta in ett litet belopp (kan vara 100 kr) och sedan ställa in ett månadssparande. Det tar max 20 minuter.
  • Om du inte vill köra LYSA, öppna ett konto på Avanza eller Nordnet (välj den med finast hemsida), sätt in ett litet belopp (kan vara 100 kr) köp t.ex. Länsförsäkringar Global Indexnära och sätt upp ett månadssparande i den. OBS! Öppna ett ISK-konto enligt principen att hålla avgifterna låga.

Ett tips är att kontakta respektive företags kundtjänst, de är alla riktigt duktiga och trevliga:

Tips! Kontakta kundtjänsterna

Börja så att det känns bekvämt. Det är viktigare ATT du kommer igång, om det så än bara är 100 kr, än med hur mycket du kommer igång. Lite som Nike säger: just do it!

När det gäller investeringar kommer det perfekta tillfället nämligen aldrig att komma. Det är viktigare att vara igång med en ofullständig plan man följer än vänta på en perfekt plan som man inte följer (eller kommer igång med). Många saker kommer också ge sig med tiden.

Kom också ihåg, det är okej att det känns lite läskigt, lite ovant, lite konstigt och kanske till och med som ”okej, då chansar jag väl”. Även om jag inte skulle säga att det vi pratar om ovan handlar om att chansa. Konstigt vore väl annars om det inte kändes konstigt och ovant. Det är alltså naturligt.

Det är också därför du inte behöver ta några stora steg idag. Bara ta ett otillräckligt steg med att komma igång. Öppna ett konto, sätt in lite pengar, ställ in månadssparandet och klappa dig själv på axeln och fira lite. 🥂 (Jag menar faktiskt allvar med att fira. Vi kan generellt till mans bli bättre på det och vara snälla mot oss själva).

Vanliga frågor och svar

Även om vi i denna artikel försökt få med väldigt mycket är det vanligt att det kan dyka upp frågor. Därför rekommenderar jag vår artikel med frågor och svar. Där har vi sammanställt mer än 40 av de vanligaste frågorna som brukar uppstå i den situation där du är just nu.

Om du mot all förmodan inte skulle hitta svar på din fråga på den sidan, hälsa gärna på i RikaTillsammans-forumet och ställ frågan där.

Får jag be om en tjänst?

Så här i slutet av den här ganska långa guiden återstår för mig egentligen bara att säga lycka till med sparandet. Jag och Caroline hoppas att du har haft glädje av den här guiden och att den kommer göra ditt liv rikare.

Vi skulle egentligen bara vilja be dig om en tjänst. Mitt mål är att jag genuint vill att fler människor ska få ett bättre sparande. Redan idag klarar inte 27 % av svenskarna en oförutsedd utgift på 5 000 kr. De flesta av oss kommer få mindre än 40 % av vår lön i pension och fler än man tror kämpar med sin ekonomi.

Det är väldigt svårt att lösa problemet ”få en dräglig pension” när man är 64 år gammal. Men när man är 34 år gammal är det ganska enkelt. Då har man tiden på sin sida enligt artikeln ovan. Många som redan har en bra ekonomi skulle dessutom kunna ta den till oanade höjder.

Med tanke på att det tar mindre än 15 minuter att få igång sparandet, man inte behöver göra något på flera och resultaten är så stora så tycker vi att alla borde göra det. Det finns liksom ingen nedsida.

Därför skulle vi vilja be dig om att ”pass it forward”. Hjälp andra till ett bättre sparande. Sedan om du gör det med eller utan den här artikeln. Det spelar mindre roll faktiskt. 🙂

Tack och framförallt lycka till med sparandet!

Många hälsningar,
Jan och Caroline Bolmeson

Relaterade artiklar

Om du gillade den här artikeln, då kan du nog även uppskatta:

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök