Ta en del av förra årets avkastning och fira!

En uppföljning på börsåret 2021 och tankar inför årets sparande

Att spara brett och köpa hela höstacken istället för att leta nålar var en framgångsrik strategi 2021. Investerade du i globala indexfonder eller i en fondrobot, bör du ha fått en avkastning på 20 – 30 %. Ett tips inför 2022 är att ta ut en liten del av pengarna och fira. 🥂

Början av året är ett naturligt tillfälle för uppföljning, reflektion och planering inför det kommande året. I dagens avsnitt tittar vi på det gångna börsåret och repeterar viktiga (men kanske tråkiga) saker och tips att tänka på för 2022. Vi gör även en sammanställning av utvecklingen för våra portföljer, fondroboten LYSA och några jämförelseindex att ha koll på.

Det viktigaste tipset som jag vill skicka med dig efter dagens avsnitt är att fira. Fira och gör något du kommer minnas om 10 år – de flesta av oss minns inte t.ex. börsåret 2016. På samma sätt kommer vi inte minnas börsåret 2021 om något år. Däremot minns vi ofta saker vi gjort tillsammans med andra. Tipset är därför, att om du tjänade pengar 2021, ta ut en mindre del av vinsten och gör något som du kommer minnas om 10 år.

För att avsnittet inte ska bli än mer nördigt än det kanske redan är, så har jag exkluderat en djupare analys av portföljerna från avsnittet. Dock finns grafer och tabeller publicerade i forumet istället. Se länksammanställningen nederst. De viktigaste siffrorna att ha koll på från det gångna året är:

Typ av investering Fond Jmf. index Utveckling
Stockholmsbörsen (alla bolag) PLUS Allabolag Sverige SIXRX 38,9 %
Globala börsen (exkl. tillväxtmarknader) Länsförsäkringar Global Indexnära MSCI World 35,2 %
Globala börsen (inkl. tillväxtmarknader) SPP Aktiefond Global MSCI ACWI 30,9 %

Notera att ovan är den faktiska avkastningen som du fick om du investerade i fonden. Jag anser nämligen att den mest rättvisa jämförelsen är med något som man faktiskt kan lägga pengar i.

Vår stående rekommendation är dock gå forskningens linje och köpa ”alla bolag i hela världen, i alla storlekar, i alla branscher så billigt som möjligt, månadsspara regelbundet i dem och äga dem så länge som möjligt.” Eftersom ovan inte inkluderar exakt alla bolag brukar vi försöka göra sparandet lite bättre genom att antingen rekommendera en fondrobot, utvecklingen för dessa har varit:

Typ av investering Utveckling
LYSA Bred 100 % aktier 30,3 %
LYSA Hållbar (100 % aktier) 34,2 %
Opti 9 (75 % aktier, 15 % räntor, 10 % råvaror) 24,2 %

eller våra modellportföljer (då en fondrobot inte går att använda). Utvecklingen för dessa har varit:

Typ av investering Utveckling
Globala barnportföljen (80 % aktier, 10 % bankkonto, 10 % guld) 29,0 %
Nybörjarportföljen (50 % aktier, 20 % räntor, 20 % bankkonto, 10 % guld) 17,0 %
RikaTillsammans-portföljen (25 % aktier, 50 % räntor, 25 % guld) 10,6 %

Den korta analysen är att allt har gått riktigt bra och över förväntan. En slutsats man dock kan dra är att man i år fick en lägre avkastning om man sparade riktigt brett och inkluderade tillväxtmarknader (+6,7%) och globala småbolag (+24,3%) då de sänkte portföljen.Något som dock förra året bidrog positivt. Det förklarar skillnaden t.ex. mellan LF Global och LYSA 100 %. På samma sätt förklarar det skillnaden mellan Lysa Hållbar och Lysa Bred.

En annan intressant slutsats är att t.ex. förra året var det mycket snack om Ny Teknik-fonder. Efter år när de hade det väldigt tufft (typ +7 % mot börsens +39 %) så pratar ingen om det utan nu är det andra typer av fonder som man ska ha med då de gick bra 2021. Hoppas du börjar se mönstret så att du kan så stadigt i ditt stabila, lönsamma, forskningsbaserade och trista sparande. 😊

Hälsningar,
Jan och Caroline

PS. Om du vill börja ett sparande och samtidigt stödja oss, använd gärna någon av våra sponsrade länkar:

Detaljerad uppföljning av portföljerna

För att hålla artikeln någorlunda ren och kunna ha en bra diskussion har jag i år brutit ut uppföljning av de separata portföljerna till forumet. Nedan kan du läsa mer och nörda kring nyckeltal, uppföljning och analys av portföljerna:

Lysa har även varit generösa nog att dela med sig av sin data och där finns det även separat artikel om uppföljning av LYSA-portföljerna:

Kort heads-up om portföljerna och tips för 2022

Precis som föregående år kommer vi att publicera en ”Bästa fonderna 2022” och ”ombalansering 2022”-artikel. Dock kan jag redan nu ge en heads-up om att dessa artiklar kommer i princip vara identiska med förra årets artiklar.

När vi sätter ihop en portfölj eller ett sparande så är tanken att de ska ”hålla” i 10 år eller mer. Att då ändra i dem varje år vore kontra-produktivt. En större anledning är dock att det inte finns någon anledning att göra någon förändring, det har inte tillkommit några bättre fonder eller alternativ.

Har man ett sparande i en fondrobot eller i våra modellportföljer så har man en riktigt bra båt. Den seglar uppenbarligen bra i goda tider och den kommer klara av när det stormar också. Särskilt eftersom vi inte vet när stormen kommer att komma. Därför brukar jag säga ”sitt still i båten” även i goda tider som nu likaväl som jag säger det i sämre tider.

Besök gärna även forum-diskussionen nedan där många guldkorn brukar dyka upp.

Bli inte lurad av jämförelserna

Slutligen vill jag även kasta ljus på ett otyg som jag själv tycker se på många ställen just nu. Jag ska dock inte kasta sten i glashus då jag också från tid till annan slarvar med det. Det handlar dock om att jämföra äpplen med äpplen när du jämför olika avkastningssiffror.

Man kan nämligen jämföra avkastning på olika sätt. Om vi bara tar Stockholmsbörsen som exempel så finns det många olika jämförelseindex. Det finns jämförelse index för de 30 största bolagen (”OMXS30”), index för alla bolagen (”SIXRX”) som jag gillar, index för investmentbolag, index för småbolag och så vidare.

Dessa index brukar på årsbasis gå olika och det kan skilja väldigt mycket åt. Jämför vi t.ex. OMXS30 så slutade det på 29.07 % förra året eftersom det bara tog hänsyn till storbolagen. Jämför vid det dock med indexet SIXRX som tar med allabolag – och fortfarande går att köpa som en fond – så slutade det 10 procentenheter högre på 39 %. Det är en stor skillnad.

Beroende på vilket av dessa index man jämför med så kan man visa eller argumentera för olika saker. Jag tycker därför att siffrorna som jag publicerade överst är de mest rättvisa att jämföra mot. Om du investerar i Sverige så kan du alltid köpa en fond som inkluderar alla bolagen (SIXRX) och då bör det vara jämförelsen. Särskilt eftersom forskningen säger att ju bredare portfölj desto bättre riskjusterad avkastning.

Gå således inte på bankers, finansinstituts och medias jämförelser som ofta är helt uppåt väggarna. Jag påpekade t.ex. redan förra året att jag tycker att Avanza borde ange SIXRX-siffrorna i sin, annars riktigt bra, tjänst ”Mitt börsår” istället för OMXS30.

Jämför själv äpplen med äpplen

På samma tema som ovan är det viktigt att göra korrekta jämförelser själv. Särskilt om du har en portfölj som inte består till 100 % av aktier. Om du t.ex. har en portfölj på LYSA som är 70 % aktier och 30 % räntor, då kan du inte jämföra portföljen mot t.ex. SPP Aktiefond Global som består av 100 % aktier.

Eftersom räntor i dagsläget ger typ 0 %, så fungerar det hjälpligt att t.ex. jämföra en LYSA 70/30-portfölj mot 70 % av utvecklingen för SPP Aktiefond Global. På det sättet blir det mer rättvist att jämföra.

Sammanfattning av artikeln

För dig som inte vill läsa hela transkriberingen nedan följer de viktigaste punkterna att ta med sig:

Sammanfattning
  • Börsåret 2021 var bra och slutade mellan ca +20 och +30 % för dig som sparar brett, globalt och forskningsinspirerat.
  • Börsåret var inte extremt utan hamnade där börsen med 95 % sannolikhet ska hamna.
  • Kom ihåg att alla börsår inte kommer vara bra, utan vi kommer ha nedgångar framgent också.
  • Ta en del av din vinst och använd dem för att fira, t.ex. genom att göra något du minns om 10 år.
  • Tillväxtmarknader drog ner avkastning för oss som sparar i hela världen, jämfört med bara Västeuropa och USA.
  • Globala småbolag drog också ner avkastningen jämfört med att bara köra en globalfond.
  • Modellportföljerna gick riktigt bra och var fullt jämförbara med index, trots att de har lägre aktie-andelar.
  • RikaTillsammans-portföljen har imponerat mest, framförallt med hög avkastning till relativt låg risk.
  • Det finns ingen större anledning i att ändra i portföljerna framgent.
  • Bra tider är tillfällen att se över helheten i sitt sparande, kolla att bufferten är OK och förbereda för sämre tider.
  • Av Stockholmsbörsens 407 bolag gick fler än hälften back trots en uppgång om 39 % för Stockholmsbörsen som helhet – apropå att köpa nålar.

Som vanligt kan du även bläddra genom bildspelet nedan. Då får du ytterligare en lite mer detaljerad nivå av sammanfattningen.

Bläddra i det tillhörande bildspelet

Under inspelningen av det här avsnittet använde vi ett bildspel. Du kan bläddra genom bildspelet om du vill få en snabb överblick över innehållet. Du kan även bläddra genom det i samband med att du lyssnar på avsnittet som podd.

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering av hela avsnittet

Jan: Varmt välkommen! Jag tänker att dagens avsnitt är en utvärdering av 2021. Hur gick det? Vad lärde vi oss? Vad är på gång i januari? Vad kommer hända under året? Vad kan man dra för insikter från sitt sparande? Ska man göra några ändringar?

Jag har dessutom blivit upprörd igen, jag blir alltid upprörd i slutet av året när man börjar läsa alla artiklar i media. Både kring hur året gick, om jämförelser och inför det nya året.

En ny grej för 2022 är att vi kommer försöka införa någon slags klassificering av avsnitten, är detta för dig som är total nybörjare eller är det för dig som har sparat i 10 år. Detta avsnittet är egentligen till för dig som har sparat ett tag.

För dig som har ett nyårslöfte att ni ska komma igång med ekonomin, då är det avsnitt 99 som vi rekommenderar. För dig som är lite nördig har jag gjort supermånga grafer, sammanställningar och jämförelser och sen insåg jag att det kommer bli ett 10 timmars långt avsnitt om jag skulle ha med allt det.

Vi har RikaTillsammans-forumet som jag älskar och där är vi många som både är nördiga och nybörjare. För oss som är lite nördiga har jag publicerat 4 artiklar som handlar om hur Lysa portföljerna har gått i detalj.

Där finns RikaTillsammans portföljen, det finns grafer på allt från årsavkastning till max drawdowns. I beskrivningen till avsnittet finns det länkar till de här 4 stycken fördjupningsartiklarna.

Caroline: Vad har du mer för fördjupningsartiklar? Du hade nybörjarportföljen där också?

Jan: Sedan 2014 har vi haft 3 stycken modell portföljer, vi har haft Globala barnportföljen som har högst risk, vi har Nybörjarportföljen som är en medelriskportfölj.

Vi har även RikaTillsammansportföljen, det är vår äldsta portfölj som är en variant på en klassisk ”permanent portfolio”. Den som vill se hur det gick från start eller från 2020, år för år, nyckeltal etc, kolla i forumet.

I början av ett nytt år har vi alltid publicerat ett antal artiklar som handlar om bästa fonderna 2022, ombalansering, kom igång med sparandet och så vidare. Alla de artiklarna kommer komma precis om vanligt men jag kan redan nu säga att förändringarna för dig som har satt igång ett sparandet förra året kommer vara marginella.

Vi kommer inte göra några förändringar i portföljerna. Set är inte för att vi ligger på latsidan. Vi har i 15 år försökt sålla fram portföljer, det bästa sparandet är det långsiktiga och tråkiga. En portfölj som man valde förra året ska hålla i 10 år.

Caroline: Det har väl också kommit nya fonder?

Jan: Ja men inget som är intressant. Det var ju den stora grejen förra året, att det hade kommit ett par nya fina fonder.

Ett nytt RikaTillsammans ramverk

Jan: I forumet har vi börjat en diskussion kring det nya RikaTillsammansramverket. Jag tror inte ens att du och jag har pratat så mycket om det.

Caroline: Nej, men det är mycket man får reda på här i podden. Kan du inte berätta?

Jan: I korthet är det så att det finns vissa principer i sparandet som finns och som vi har drivit i 10 år men som jag har insett att de funkade bra när vi höll på att komma igång med sparandet eller när vi var i ”get rich” fasen.

När man sen byter fas till ”stay rich” så funkar inte de här principerna, det framkom väldigt mycket i forumet. Vi började titta på hur vi kan göra regler som alltid är sanna, hur kan vi göra saker som alltid fungerar?

Det är mycket diskussion kring det. Jag känner mig superinspirerad att i år uppdatera allt, kanske fortfarande komma med konkreta tips men även ge lite mer förslag på frågor.

Caroline: Ska det vara någon slags tidslinje? Vart prickar man in sig?

Jan: Ja lite så är tanken, vi kommer göra några modeller. Det finns mycket tankar kring det där.

Caroline: Det kan vara jätteskönt att veta vart man befinner sig och vart man är påväg med sin ekonomi.

Jan: Jag vill tipsa om vår RikaTillsammans community på Patreon, där har vi extraavsnitt, under hösten fokuserade vi på alternativa investeringar som komplement. Vi har föreläsningar varje månad som inte kommer upp på bloggen och om det är möjligt kommer några av oss göra en resa till Berkshire Hathaways årsstämma i USA.

Caroline: Ja, Buffetts årsstämma.

Jan: Communityt är inte heller bara för nördar ska sägas!

Caroline: Bra att du säger det.

Tillväxtmarknader gick inte bra 2021

Jan: Vi pratar mycket om Index, det kan man säga är en påse med ett antal värdepapper. Pratar vi om ett svenskt index pratar vi ofta om Stockholmsbörsen då är det ett index som heter SIXRX som inkluderar alla bolag på Stockholmsbörsen.

Det finns ett index som heter MSCI World som ska modellera alla bolag i alla branscher i hela världen. Problemet är att det indexet togs fram för många år sedan och då inkluderar det mer eller mindre bara västvärlden.

Vi kommer också prata om MSCI all country world index eftersom MSCI World exkluderar tillväxtmarknader. Forskningen säger tydligt att investera i alla bolag, i alla branscher, i alla storlekar i hela världen, så billigt, långsiktigt och regelbundet som möjligt.

Jag anser att ju bredare desto bättre, när vi investerar försöker vi investera på brett som möjligt. Den totala stockholmsbörsen står för ungefär 1% av det totala börsvärdet, USA står för ungefär 50%.

Förra året var ett bra börsår där MSCI world gjorde ungefär 35%, MSCI all country world gjorde ungefär 31%. Tittar vi på Stockholmsbörsen gjorde den 39% vilket är fantastiskt bra. Våra och Lysas portföljer inkluderar tillväxtmarknader, tillväxtmarknaderna gick bara 7%.

Caroline: Det är lite trist ändå. Man tänker att tillväxtmarknader ska ge extra.

Jan: Exakt. Förra året (2020) var det tvärtom. Börsen har varit på bra humör, det har varit ett fantastiskt börsår. Det är alltid klurigt att försöka bryta ner det. Vi har haft en hög efterfrågan, vi har sett prishöjningar. Tittar vi på 2021 kommer det kvala in som ett fantastiskt börsår.

Köp höstacken, inte nålen

Jan: Vår strategi är att man ska skita i att hitta nålen i höstacken utan istället köpa höstacken, investera i allt. Investerade man tråkigt, att man investerade i allt så gick det jättebra.

Tittar man på Stockholmsbörsen så finns det en tumregel att den brukar ge mer avkastning till högre risk jämfört med den globala börsen, det hände förra året också. Många av de generella antaganden som vi har pratat om i alla år stämde för 2021.

Tittar man på det här med att hitta nålen i höstacken istället för att köpa höstacken är det svårt. Tittar vi på Stockholmsbörsen så består den av 407 bolag/aktier av dessa så gick 209 av de här bolagen back.

Mer än hälften av bolagen gick back trots att vi hade ett fantastiskt börsår. Det är därför jag gillar resonemangen att köpa allt för du får du med vinnarna. Vinnarna drar upp det mer än vad förlorarna drar ner det.

Var 2021 ett extremt börsår? Nej. Med 95% sannolikhet kommer det gå 7% +- 40%. 2021 gick den upp 39% så den hamnade i det intervallet så även om 2021 var ett jättebra börsår så var det inget ”wow detta har vi aldrig sett förut”.

Tittar vi på amerikanska börsen tror jag att den slog 30 nya rekord. I genomsnitt brukar ett rekord följas av en massa nya rekord.

Hur gör man för att köpa alla bolag på stockholmsbörsen?

Jan: Det som man kan säga är intressant är att förra året inte hade något korrektion, de flesta åren har en korrektion på ungefär 10% inom året.

Caroline: Kan du säga vad korrektion är?

Jan: Att det backar, en nedgång på 10%. Säg att börsen går upp 20% men sen backar den 10% och sen går den kanske upp 14%, börsen går inte bara upp upp upp.

Jag tror att den största månadstillbakagången var 6% eller något sådant. Det har varit ett väldigt gemytligt år att investera 2021, det har gått upp för det mesta.

Caroline: Man värderar inte det dirket förrän kanske i efterhand eller när det går ned.

Jan: Nej precis. Det jag har framför mig nu som jag visar är en graf för stockholmbörsen på en 12 månaders sparhorisont. Investerar man pengar 1 januari och har det till 31 december och la in 100 kronor i stockholmsbörsen i januari så hade du 139 kronor i slutet av december om du köpte höstacken.

Jag tycker att det oftast är mer intressant att jämföra med fonder än att jämföra med index. Hur gör man för att köpa alla bolag på stockholmsbörsen? Det finns en fond som heter Plus Alla Bolag Sverige, SEB har också en fond som heter SEB Sverige index.

Börsen 2008 gjorde minus 40%

Jan: Grafen som jag visar går från 1870-2000 och visar alla år.

Caroline: Det är en massa små staplar som sticker upp och ned med främst upp. Det finns ingen korrelation mellan någon av staplarna känns det som.

Jan: Investerade du 100 kronor i januari -99 så hade du 170 kronor i December -99. Vi har fler staplar som går upp men vi har en del staplar som går ned. Börsen 2008 gjorde minus 40%.

Även om vi pratar om att börsen i genomsnitt gör 7% per år så är det inte att varje år blir 7%, 2021 blev 39%, 2020 blev 14%, året dessförinnan blev 25 eller 30%. Tittar man på snittet eller medianavkastningen för ett enskilt år sedan 1870 har den legat på nästan 10% men tar vi bara de senaste åren är det 14.8%.

Dela 72 med procenten så får du året som pengarna dubblas, tar du 72/10 så dubblas pengarna vart 7e år, tar du 72/15 så är det ungefär 5 år det tar för att dubbla pengarna.

Vi har haft en tioårsperiod som har varit fantastisk, vi hade ett jättebra 2021. Jag tror att det är svårt att utgå ifrån att detta ska fortsätta så.

Caroline: Du tänker att det kommer jämna ut sig under de kommande åren?

Jan: Även om börsen i genomsnitt gör 7-8% varje år kommer den inte göra det varje år. I nästan 15 år har avkastningen varit mer än 30% men vi har också haft 3 år där avkastningen var mindre än -30%.

Det är viktigt att skilja på genomsnittsavkastningen över en tioårsperiod och på det enskilda året. Det är viktigt när vi har haft ett så här bra börsår att påminna om att det inte alltid är såhär, att bra en party pooper, skapa lite dålig stämning.

Det är osäkerheten som vi får betalt för som investerare

Jan: Vi har haft perioder där börsen har gått ganska mycket ned, vilket man ofta illustrerat det med drawdowns, man tittar på vad den maximala nedgången under en period är. Tittar vi på 2021 så hade vi en nedgång med över 50%, det är viktigt att komma ihåg nu när vi har gjort över 30% på våra portföljer.

Vi slår inte på stora trumman för vi vet att det kan komma en nedgång på 50%, det tillhör också spelet. Det är osäkerheten som vi får betalt för som investerare. Mellan 1971 och 2021 har vi haft nedgångar i början av 90-talet på – 30%, 2001 och it-bubblan gav över -50%, 2008 hade vi en nedgång på 40%.

Sedan 2011 har vi inte haft någon nedgång på mer än 10%, vi har haft fina börs år. Har du en bra båt så sitt still i båten men var mentalt förberedd på det. Den grafen jag visar nu är drawdowns per år.

Niclas Andersson på Avanza publicerade en graf med drawdowns inom ett år. 2020 hade vi en nedgång på -35% inom året men 12 månader senare var den nedgången upphämtad.

Caroline: Jag förstår nog inte det här.

Jan: Säg att hela januari går uppåt och du ligger på +50% men i februari minskar det med 10%, mars minskar med 10% och då har du 20% drawdown inom året. Hur stor är den maximala nedgången inom ett år eller en period.

Caroline: Varför vill vi veta det?

Jan: För att komma ihåg att även ett år vi har gått +39% och vi har haft de här 10 åren av uppgång så kommer det komma nedgångar. Vi vet inte när men det är värt att ta höjd för.

2021 slutade den Amerikanska börsen på +27% men vi var som lägst nere på -5%. Tiden är den bästa vännen vi har, om vi följer forskningen och köper höstacken så kommer tiden vara vår viktigaste faktor.

Den kommer jämna ut avkastningen och den kommer öka sannolikheten för att det går plus. Problemet med att spara långsiktigt är att det är väldigt klurigt. En rapport från pensionsmyndigheten kritiserar fondrobotar lite, de kritiserade det utifrån tidshorisont.

Det är inte specifikt för fondrobotar, det är supersvårt att säga. I brist på annat brukar vi ska att behöver du pengarna inom 0-2 år så ska du ha pengarna på sparkonto, därefter 10% i aktieindexfonder per år i sparhorisont.

Håll det långsiktiga sparandet i fokus

Jan: Nu visar jag en graf på den svenska börsen mellan 1870-2021 men istället för att titta på ett enskilt år så tittar vi på en tioårsperiod. Sparar vi på en tioårsperiod så har vi i princip en positiv avkastning på alla tioårsperioder sedan andra världskriget och framåt. När folk säger att investera på börsen är ett kasino eller en spekulation så stämmer det på kort sikt.

Caroline: Det beror också på vad man investerar i.

Jan: Nu pratar vi bara om att investera i höstacken, att köpa allt. Att investera på kort sikt är riskabelt , det är spekulation. Lägger jag på 10 år så kommer jag med stor sannolikhet gå plus.

Om du investerar på 12 månaders sikt så har du ungefär 70% sannolikhet att gå plus, investerar du på 5 års sikt så ökar sannolikheten till 90%, investerar du på 10 år så ökar sannolikheten att gå plus till 94%. Ett barnspar på 18 år är också ungefär 94% sannolikhet att gå plus.

Tittar du på ett pensionsspar på över 25 år så har du över 99% sannolikhet att gå plus. Tiden är superviktig. Frångår du höstacken och du ska börja plocka nålar så får du en högre risk. Tittar man på spannet, utfallsmängden och tittar tillbaka från 1870-2021 så har utfalls mängden på ett år varit mellan -39% till +70%.

Investerar du på ett år så kommer du hamna någonstans mellan -39 och +70% avkastning. Investerar du däremot på en 5 årshorisont så har den här utfallsmängden minskat från -16% till +38%, vi har tagit bort extremerna.

Investerar vi på 10 år hamnar vi på -7 till +32%, tittar vi på ett långt pensionssparande är spannet mellan -0.4% till +21%. Lägg inte för mycket vikt vid att det 2021 gick +39 utan håll det långsiktiga sparandet i fokus och fortsätt köpa höstacken.

Det gäller att inte vara så känslomässigt engagerad

Jan: Vad tar du med dig hittills?

Caroline: Jag brukar inte tycka att det är jobbigt med de här nedgångarna för jag är inställd på att vi sparar på lång sikt. Jag blir inte begeistrad över att det har gått upp och jag skulle heller inte blivit upprörd om det hade gått ned.

Jan: Skitbra. Det gäller att inte vara så känslomässigt engagerad i det.

Caroline: Det är klart att jag vill att pengarna ska bli fler men jag tycker att vi har hittat ett sätt som fungerar över tid.

Jag är inte där inne och kollar på mitt Lysa konto varje dag eller ens varje månad.

Jan: Också skitbra! Varje år i december så har det tillkommit en ny datapunkt och då uppdaterar jag alla graferna.

Caroline: Tycker du att det är roligt när något sticker ut lite? Att du får någon datapunkt där du känner vänta vad är det här?

Jan: Nej jag ogillar överraskningar oavsett. Om jag hade kunnat välja så hade jag velat ha 8% varje år, jag hade till och med kunnat tänka mig 5 eller 6% om jag hade vetat att jag får pengarna.

Då hade jag kunnat ta bort osäkerheten, men så fungerar det inte. Osäkerheten och illamåendet i nedgång är vad vi betalar.

Caroline: Låt säga att det går ner 50% 2022, mår du dåligt då?

Jan: Ja jag hade mått lite dåligt då.

Caroline: Men du vet ju att det går upp igen.

Jan: Ja men det spelar ingen roll.

Caroline: Vi sitter ju här och pratar om att det jämnar ut sig under en längre tidsperiod.

Jan: Kommer du ihåg under coronakraschen och vi loggade in och det stod -700 000 kronor?

Caroline: Ja det var inte kul men kommer du ihåg att jag inte hetsade upp mig så mycket?

Jan: Ja men du är ju ointresserad.

Caroline: Jag är inte ointresserad av att förlora 700 000 kronor men jag vet inte vad jag ska göra, det är bara att rida ut så därför gick min puls inte upp så mycket.

Jan: Det är en framgångsfaktor att inte vara känslomässigt kopplad till sin portfölj!

Dela med dig av din kunskap eller sök ditt svar i vårt forum där inga svar är för bra och inga frågor är för dumma. Besök

Hur har modellportföljerna gått?

Jan: Hur har våra modellportföljer gått? Det gäller att jämföra äpplen med äpplen, det är så lätt att mixa upp det och jämföra fel.

Tittar vi på den Globala barnportföljen, en portfölj vi tog fram 2017 när jag skrev boken ” Gör ditt barn rikt”. Den köper allt globalt och är en långsiktig portfölj, det är 80% aktier, 10% guld och 10% bankkonto.

Om vi gör en jämförelse med Lysa så har den Globala barnportföljen gjort 29%, om man hade Lysa 100% aktier så gick den 30% upp. Hade du mycket aktier så hamnar du runt 30% och då ska du vara supernöjd.

Caroline: Visst skulle man kunna säga att Lysa jämfört med Globala barnportföljen är lite mindre risk?

Jan: Nej tvärtom. Du har fått mindre risk och mer avkastning i Globala barnportföljen än vad du fick på Lysa.

Caroline: Varför är det så?

Jan: För att du hade guld och bankkonto.

Caroline: Juste det var guld i den också.

Jan: Det är intressant att med en lägre risk kan du få nästan samma avkastning beroende på hur du konstruerar din portfölj. Nu har vi haft den portföljen i ett antal år och jag är väldigt nöjd med den.

Hade man Lysa hållbar så gav det 34%, det gick bättre. Det är svårt att säga anledningen till det, nästa år kan det vara tvärtom.

Tittar vi på Nybörjarportföljen som består av 50% aktier, 10% guld och 40% bankkonto så gjorde den 17%. Detta är vår medel eller balanserade portfölj. Tittar man på en Lysa portfölj med 60% aktier så gjorde den 17.3%.

Jag tycker att man kan jämföra med Lysa eftersom där kan man välja väldigt enkelt. Om jag ska göra något själv så måste jag få betalt för det, annars kan jag ge det till någon annan. Är man nybörjare och hör detta så kör på Lysa, det är same same. Tittar man på det hållbara alternativet i en 60/40 portfölj så gjorde den 20% vilket är super bra.

RikaTillsammans portföljen

Jan: Tittar man på vår RikaTillsammans portfölj som är vår specialportfölj som består av 25% aktier, 25% bankkonto, 25% extremt långa räntefonder och 25 % guld. Det är en väldigt annorlunda portfölj och jag burkar avråda ifrån den, poängen med den är att den alltid ska gå plus.

Caroline: Det har den väl också gjort?

Jan: Ja, den har gått upp väldigt länge nu. Det som är så sjukt med denna är att den gjorde 10.6 % förra året.

Caroline: Den har inte så mycket risk?

Jan: Nej risken är väldigt låg. Vi har ett helt avsnitt om RikaTillsammans-portföljen. Den ska göra ungefär 4% om året.
Att exkludera tillväxtmarknaden förra året var en framgångsfaktor, det fick du betalt för. Globala småbolag verkar också ha gått dåligt men det är dumt att exkludera dem för i tidigare år har du fått en vinst av dem.

Räntor är klurigt

Jan: Räntor är fortfarande klurigt, i många fall är det bättre att välja ett bankkonto med insättningsgaranti än att ha en räntefond.

Vi har haft mycket önskemål på forumet och i Patreon att bjuda in en räntefondsförvaltare så jag kommer försöka göra det under våren. Räntefonder är lite speciella, går räntorna upp så går värdet på räntefonder ned.

Nu har vi minusräntor så det är många som spekulerar i att räntor bara kan gå upp och då kommer värdet på räntefonderna att gå ned. Bryter man ned Lysaportföljerna i sina komponenter så gick Lysas räntor i bred back med 0.2% medans Lysa räntor hållbar gick plus 1%.

En annan analys man kan göra av 2021 är att sådant som gick bra under 2020 hade det knökigt 2021. Under 2020 var det väldigt populärt med Swedbank Robur NyTeknik och TIN NyTeknik och den typen av fonder.

TIN NyTeknik slutade på 6% när stockholmsbörsen gjorde 39%, det är många som hade de fonderna. 2020 gjorde de plus 69% när stockholmsbörsen gjorde 14% så då har man fortfarande en del av den vinsten om man investerade 2020.

Det visar svårigheterna i att jaga det som har gått bra. Där valde man en nål, det är fortfarande bättre att investera i höstacken.

Jan: Vad tänker du?

Caroline: Jag blir också frågande kring räntefonder men vi kan gå vidare för min del.

Vad kan man förvänta sig av framtiden?

Jan: Vad kan man förvänta sig av framtiden? Det finns en massa studier som går igenom 17 000 förutsägelser och det visade sig att de flesta hade mer fel än de hade rätt.

Du får mer rätt av att singla slang än att lyssna på en expert. Ett korrekt svar är att börsen kommer gå 7% +- 40%, någonstans mellan -33% och +47% med 95% sannolikhet.

Jag burkar tänka att om man då har höstacken av aktier så kan man räkna på ungefär 7% i genomsnitt, har man räntor så ska de över en 10 års sparhorisont ge 1% per år. Har du en balanserad portfölj som har 50% aktier och 50% räntor så ska den ge ungefär 4%.

Apropå det här Rikatillsammans-ramverket, någonstans där vi såg att det inte fungerade var om man hade väldigt mycket pengar.

Tumregeln om man har väldigt mycket pengar och man är i ”stay rich” fasen är att ha mellan 2-5 års utgifter på ett bankkonto med vanlig insättningsgaranti och sen kanske ha 25 årsutgifter på en 50/50 portfölj. Då kommer man vara FIRE, man kan leva på avkastningen utan att vara super beroende på om börsen går super bra eller dåligt.

Kommer vi gå in i ett ”Lost decade”?

Jan: Vill man må riktigt dåligt över hur börsen kommer gå framgent så finns det något som heter Hussman funds, en amerikansk fond. Där finns en som heter John Hussman och han skriver baserat på värderingar i förhållande till historisk avkastning om hur ska börsen gå de kommande åren.

Han säger att eftersom vi har haft 10 års hög uppgång och börsen ska göra 7% i genomsnitt så betyder det att vi har tagit avkastning från framtiden och flyttat den till idag. Det måste komma negativa år.

Caroline: Jag har tänkt det hela avsnittet.

Jan: Han förutspår att den förväntade avkastningen över den kommande 10 års-perioden bör vara 0%. Att vi kan gå in i ett ”Lost decade”

Caroline: Varför har man sådana namn? Lost decade är ett lite deprimerande namn.

Jan: Det handlar om att vi människor gillar att sätta etiketter.

Caroline: Det är en trist etikett.

Jan: Jag gör ingen förutsägelse här att vi kommer ha negativa börs år. 2022 kan absolut hamna superbra också men man behöver försöka vara lite känslomässigt frikopplad. Ta höjd för att minska risken och ta hem en del av vinsten.

Caroline: Bra att du säger det.

Jan: Det finns människor som har en annan åsikt. Sannolikheten för att vi närmar oss en börskrasch ökar för varje år. Även en klocka som är sönder har rätt två gånger om dagen. Man behöver ha en strategi som håller, en båt som kan segla i bra och dåligt väder.

Få de senaste artiklarna och bästa tipsen till din mejlkorg!

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt, kommer en gång i månaden och i välkomstbreven får du våra bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Ekonomisk nyårslöfte 2022

Jan: Har du någon av våra modellportföljer, Lysa eller Opti eller en global indexfond så har du en bra båt. Låt den segla men kontrollera att du har en buffert, att båten är i bra skick och att du kan lämna båten om det skulle behövas. När vår Avanzaportfölj var back 700 000 kronor hade vi fortfarande mat på bordet liksom.

Caroline: Det är också därför jag kunde vara frikopplad.

Jan: Fira och gör något som du kommer minnas om 10 år.

Gjorde du +30 % ta ut några procent av den vinsten och omvandla den till ett minne. Ta ut en del av vinsten och fira.

Har du gjort en vinst på ta ut 10-20% av vinsten. Min bror spelar poker och är väldigt duktig, jag sa till honom att köpa något konkret för pengarna han har tjänat för det kommer man minnas mycket mer.

Här kommer mitt förslag på ekonomisk nyårslöfte 2022, välj ett område i din ekonomi där du har koll på utgifterna och ökar dem. Välj ett annat område i din ekonomi där du har koll på utgifterna och minskar dem. Det är ett enkelt och roligt nyårslöfte.

Caroline: Vi ska alltid skärpa oss och det tycker jag är trist.

Jan: Det märks att vi är ganska samspelta där.

Caroline: Tur är väl det.

Jämförelser kan vara missvisande

Jan: Folk har alltid lite dåligt samvete för sin ekonomi och januari är alltid den fattigaste månaden. Det jag stör mig på är jämförelser. Jag älskar Avanza och har varit kund hos dem sedan -96. De har funktionen ”Mitt Avanza-år”, den är ganska kul för de sammanfattar ens konto.

En av de viktigaste vyerna som de har som folk tar skärmdump på och lägger ut är hur det gick för en själv jämfört med svenska börsen och den genomsnittliga avanzianen. På forumet har vi en diskussion om att median-avanzianan bara borde köpa höstacken och skita i att hålla på med sitt sparande.

Index förra året gjorde 14% medans median avkastningen för en avanzian var typ 12%. Det jag tycker är intressant här är att man jämför med stockholmsbörsens OMX30, så de har alltså jämfört 30 bolag av 400 men de har inte jämfört alla bolag.

Jag tycker att det är en mycket mer rimlig jämförelse att jämföra med stockholmsbörsen i forum av SIXRX som är alla bolag. Den gjorde inte 29% utan den gjorde 39%.

Avanzianens snitt innehåller inte bara aktiefonder utan innehåller även sparkonto och räntefonder men du jämför med 100% aktier. Samma sak blir det när man jämför med Dow Jones istället för att jämföra med en global fond, det blir snett.

Avanza är ändå bland de bästa i klassen, går du till en vanlig bank får du ingen jämförelse alls. När du jämför din utveckling jämför inte det med det indexet som du får från banken för de kommer med stor sannolikhet ge dig ett index som får dem att framstå som bättre än vad de är.

Jag tycker att om du ska jämföra med något och har svenska aktier i din portfölj så ska du jämföra med Plus Alla Bolag Sverige, den gjorde 39%. Investerar du globalt ska du jämföra dig med Länsförsäkringar Global indexnära eller SPP aktiefond global.

Skillnaden mellan fonderna är att SPP aktiefond global har med tillväxtmarknader, därför gick den sämre i år. Om jag ska välja mellan så gillar jag hellre den bredare på lång sikt än den som är smalare.

Caroline: Jag tycker att det är viktigt att veta vad man ska jämföra med, det kan man inte alltid räkna ut själv.

Det viktiga är inte utfallet utan beslutsprocessen

Jan: Jämför man med Nybörjarportföljen och så tänker man att den gick skit dåligt, den gick bara 17%. Ja fast i Nybörjarportföljen var det bara 50% aktier så om du ska jämföra med global måste du dela 35% med 2 för att jämföra rätt.

Jämförelser är klurigt. Jag länkar till avsnitt 184 där jag hade ett längre utlägg om jämförelser. Det viktiga är inte utfallet utan beslutsprocessen, man kan ha rätt beslutsprocess och sen kan man ha otur.

Caroline: Ja.

Jan: Beslutsprocessen att ha med tillväxtfonder är korrekt men utfallet visade sig vara fel 2021. J.P Morgan släppte sin Investor Outlook den 31 december, de jämför hur olika tillgångsslag har gått och hur den genomsnittliga investeraren har presterat.

Det visade sig att den genomsnittliga investeraren ligger på ungefär 3% för perioden 2001-2020 medan Amerikanska börsen ligger på 7.5%.

Att köpa höstacken är bättre än att leta efter nålarna. Det bästa med pengar är att du inte behöver välja antingen eller, du kan köra både och. Du kan köra på en portfölj med nålar och du kan ha en höstacks portfölj.

Smart sparande är inte spännande

Jan: Nästa vecka vet jag inte vad det blir men jag misstänker att det blir bästa fonderna 2022. Man behöver inte avvakta utan man kan kolla på listan för 2021, den kommer stämma till 95%.

Veckan efter blir det ombalanseringsartikeln, den kommer till stora drag vara samma som 2021. Vad tar du med dig från dagens avsnitt?

Caroline: Både du och jag har pratat mycket på sistone att vi vill uppleva lite mer kanske, det där med att fira och ta ut lite av sin vinst. Vi vill ha kul i livet, det är det som pengar är till för. Vad tog du själv med dig?

Jan: Planen höll även 2021, antaganden, beslutsprocessen är korrekt. Det extra ordinära var att det inte var något som var extraordinärt.

Tråkigt är bra, smart sparande är inte spännande. Stort tack till dig som har tittat och lyssnat, jag hoppas att vi ses antingen i forumet eller i RikaTillsammans communityn.

Klappa dig själv på axeln om du har tjänat pengar under 2021, fira är det stora rådet. Du har gjort bra, det är värt att vara stolt.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök