Fondspara med rabatt på (aktivt förvaltade) fonder
Intervju med SAVR:s medgrundare och VD Daniel Aarenstrup
Dagens avsnitt är ett samarbete med SAVR där vi intervjuar medgrundaren och VD:n Daniel Aarenstrup. Vi diskuterar avgifter i fondbranschen, hur man kan spara pengar på att äga samma fond men på annat ställe, vi nördar kring hur det går till i kulisserna när en hundralapp går från ditt konto in i en fond och Daniel svarar på en hel del av era inskickade frågor.
När SAVR startade för drygt två år sedan var jag väldigt positiv. Väldigt länge har framförallt Avanza och Nordnet haft en dominerande ställning och dikterat många av villkoren i sparbranschen. Ett sådant villkor, som de flesta inte känner till, är att Avanza / Nordnet tar väldigt bra betalt för sina tjänster, bara inte av oss utan av fondbolagen och därmed indirekt av oss. När du och jag sparar i en fond på Avanza / Nordnet så går uppemot 50-60 % av fondavgiften direkt till dem.
Det vill säga att på en avgift på 1.4 % (snittavgiften för fonder i Sverige) går 0,7 % till förvaltaren som verkligen kämpar på daglig basis för att du och jag ska få en bra avkastning. Den andra hälften går till Avanza / Nordnet för att förvaltaren får ha sin fond i en lista hos dem. Dessutom håller Avanza/Nordnet på kontaktuppgifter, vilket gör det svårt för förvaltaren att ens ha kontakt med sina egna andelsägare (därför rekommenderar jag alltid att följa dina fondförvaltare via t.ex. nyhetsbrev). Precis som många andra har jag länge ifrågasatt om det är rimligt att vi ska betala dessa höga avgifter till dem.
I stora drag var det SAVR:s idé. Att starta ett bättre fondtorg, men istället för att ta 50 % av avgiften så tar man betalt på ett mer schysst sätt. Hos SAVR är det i dagsläget ett fastpris om 9 baspunkter (=0.09 %, jag säger fel i avsnittet vid ca 40 min). Det betyder att en hel del fonder blir väldigt mycket billigare hos SAVR än hos Avanza, Nordnet och storbankerna. Några exempel på aktivt förvaltade fonder (alltså ej indexfonder) som vi själva har haft uppe i andra avsnitt:
- AuAg SilverBullet 0,89 % istället för 1,5 %, dvs 40 % rabatt
- Coeli Global – 1.12 % istället 1.73 %, dvs 35 % rabatt
- TIN Nyteknik, 1.08 % istället för 1,6 %, dvs 32 % rabatt
Lite beroende på hur man räknar (tidsperiod, avkastning etc) så ger en 35 % lägre avgift ungefär 3,0 % högre slutvärde på 5 år, 6,0 % högre värde på 10 år, ca 11,6 % på 20 år osv. Nedanstående graf illustrerar tidsperiodens påverkan på slutvärdet vid 35 % rabatt på fondavgiften (t.ex. Coeli Global eller ett snitt av fonderna ovan)

Säg på historiska 8 % avkastning, 100 000 SEK och 30-årig tidsperiod pratar vi om en diff på 358 tkr vs 298 tkr, dvs nästan 60 tkr (=16,9 %). Vi pratar alltså fortfarande samma fond, samma avkastning, bara olika ställe man äger det på. Nedanstående graf illustrerar det ganska väl:

SAVR:s egna snittkundsberäkningar visar på en besparing på ca 145 000 SEK på en längre tidsperiod och förmodligen en genomsnittligt dyrare portfölj. Oavsett vilket är det svårt att misslyckas att spara om man jämför rätt och har en lägre avgift på ett ställe.
Ovan är alltså INTE en rekommendation att frångå indexfonder eller fondrobot, utan snarare att överväga att använda SAVR för de fonder man har med höga avgifter och man har tänkt hålla långsiktigt. I avsnittet pratar vi även om de nackdelar som SAVR haft på sistone, t.ex. med långa flyttider (som handen inte bara berott på dem) så det är något att ha i beaktande. Inget är så bra att det inte finns några nackdelar. 😉
Numer kan man även ha sina indexfonder (t.ex. Länsförsäkringar Global Indexnära) hos SAVR vilket också är positivt. Dock får man ingen rabatt eftersom avgifterna på dessa redan är så låga. Det går således att köra allt sitt fondsparande på SAVR, men jag personligen ser det fortfarande mer som ett komplement än en ersättning. Ett komplement där man kan parkera sina aktivt förvaltade fonder med höga avgifter.
Typiskt ett case där man gör en sak en gång och får ”betalt” i form av en besparing alla framtida år. Om du bestämmer dig för att prova, använd gärna vår sponsrade länk:
Om du har frågor, skriv dem gärna i forumet då Daniel och hans team har lovat att hålla koll där.
Många hälsningar,
Jan och Caroline
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Transkribering av hela intervjun
Jan: Varmt välkommen Daniel Aarenstrup, du är VD och medgrundare till SAVR. Du har en lång entreprenörsbakgrund, du startade ditt första företag när du var 19 år. Jag tror till och med att man skulle kunna presentera dig som serieentreprenör. Du startade Savr 2016 och ville utmana den svenska fondbranschen genom att göra samma fonder som alla andra men erbjuda det billigare. Välkommen!
Daniel: Tack så mycket. Du sammanfattade det bra. Jag startade företag, köpte en container med elektronik från Kina för alla pengar jag kunde låna ihop.
Jan: Hur kommer man på den idén?
Daniel: Jag hittade en sida som heter Alibaba, det var inte lika stort då som idag. Det var lätt att få lån, även som student.
Caroline: Visste du vad du skulle få i containern?
Daniel: Ja. Det är något som de flesta känner igen idag, men de var inte lika stora då: de digitala fotoramarna.
Caroline: Just det! Vi har väl haft sådana?
Jan: Ja, det har vi, men de var ju ganska dåliga i början.
Daniel: Jag hade en idé om att sälja dem till företag och använda för infomationssyfte.
Caroline: Det var innan iPaden kom?
Daniel: Ja precis.
Jan: Hur gick det och vad lärde du dig?
Daniel: Jag fick sålt min första container och köpte två nya.
Jag tycker det är kul att bygga produkter. Det är inte så att jag har gett mig in i någon hobby, jag har istället sett produktmöjligheter.
Caroline: Är det så att du har sett någonting och tänkt att det kan bli bättre eller ”såhär skulle jag vilja att det var”?
Jan: Det är väl det som är entreprenörens naiva ansats att såhär borde det vara.
Daniel: Lite så. Det var lite så det var när vi skapade Savr också, att de produkter som fanns inte var jättebra.
Savr är ett billigare alternativ
Jan: Precis, jag tänker att vi kan börja där. De flesta av oss är vana att köpa fonder via Avanza, Nordnet eller våra Storbanker.
Länge, i flera år trodde jag att fondavgifter går till fondbolaget men sen när jag började intervjua fondförvaltare så fick jag veta att Avanza och andra banker tar upp emot 50% av fondavgiften. Det är ju sjukt mycket.
Jag antar att detta också är något ni upptäckte någonstans?
Daniel: Ja precis, det blir mycket pengar och mycket vinst på den skalan som de är på idag. Det här systemet är egentligen en kvarleva från när fonder såldes manuellt över disk då fanns det en logik att den som också sålde fonden skulle få betalt.
Översätter man samma affärsmodell till en internetplatform har du nästan inga kostnader för att ta in kunden eller sälja fonden då blir det extremt lönsamt att ta 50%.
Jan: Er idé är att ta en plattformsavgift, ett fastpris, 0,09% för alla fonder. Skillnaden är att antingen tar man betalt genom att ta hälften av fondavgifterna eller så tar man en fast avgift.
Någonting som jag tyckte var spännande var att ni skrev på er hemsida att det länge såg ut som att all konkurrens och innovation hade stannat upp inom fondbranschen. Kan du inte säga något om det?
Daniel: Det är flera delar i det, det ena är upplevelsen att hitta fonder, välja fonder och bläddra.
Om du tittar på egentligen vilken plattform som helst är det inrutat och lite torrt. Vi tog inspiration från appstore och googleplay för att se hur de presenterar sina appar idag.
Caroline: Tyckte ni att det skulle vara snyggare och lättre att ta fram det man söker efter?
Daniel: Ja både och. Vi kände att det var svårt att ta till sig vad de olika fonderna faktiskt gör och vad de investerar i. Vi ville skapa den här upplevelsen av att bläddra.
Jan: En grej jag tänkte på när jag var inne och bläddrade på er hemsida så såg jag att ni har foton på fondförvaltarna och en kort biografi. Även om det är något man kan leta upp själv så var det najs att se, det blir lite personligt. Det gjorde stort intryck på mig iallafall!
Daniel: Det är en tanke vi har haft. Vad är det du egentligen gör när du investerar i en aktivt förvaltad fond? Det är egentligen att du ger nycklarna till en annan person att ta hand om dina pengar.
Vi vill ge känslan att att man väljer vilket team som får lov att ta hand om dina pengar och att de sedan rapporterar till dig. Det blir lite mänskligare.
Det har inte funnits någon naturlig prispress förrän nu
Jan: Ni har varit igång i ett år nu eller?
Daniel: Nej två år i början av November.
JB. Okej. Jag kommer ihåg när jag kollade på er i början men då saknade jag en hel del fonder som har kommit in nu. Jag är ju mer ett fan av de passiva fonderna än de aktiva.
Vi har några aktivt förvaltade fonder i lekhinken och jag kan ta några exempel bara för att visa vad skillnaden blir i pris hos er gentemot andra plattformar.
Vi har haft Eric Strand här, han har fonden AuAg SilverBullet som normalt kostar ca 1,5%, hos er kostar den 0,89%. Det blir en besparing på 0,6 %. TIN NyTeknik är väldigt populär bland många den kostar vanligtvis 1,6% men hos er kostar den 0,8%. Coeli Global kostar hos er 1,12 istället för 1,73%.
När jag gjorde ett snabbt överslag och låt säga att man har 100 000 kronor och har en snittbesparing på 0,6% så blir det en skillnad på 680 000 kronor och 610 000 kronor över en 20-årsperiod.
Det är 70 000 kronors skillnad, vi pratar inte om andra fonder utan om samma fond men beroende på vart jag har den placerad blir utfallet olika.
Daniel: Detta har konstigt nog inte funnits innan. Det har de facto varit så att samma produkt har kostat lika mycket överallt. Det har varit lite det som har sett till att fondavgifterna inte har gått ner över tid.
Det finns ingen naturlig prispress och det har behövt brytas.
Jan: Jag vet inte om det handlar om okunskap. Jag läste att ni hade gjort en undersökning, där hade ni frågat om fondavgiften och där fick man veta att 72% av de ni intervjuade hade aldrig hört talas om kickbacks eller fondprovisioner.
Caroline: Var det småsparare eller?
Daniel: Ja precis.
Jan: Det är förmodligen därför det inte har varit någon drivkraft från konsumenthållet.
Systemet håller uppe priserna
Daniel: Det finns ett systemfel i det här. Kommer du med en ny fond och tänker att man vill ta ut en lägre avgift för sina kunder då har inte distributörerna varit intresserade av att ta in den fonden för då har den konkurrerat med deras dyra fonder som de tjänar mer på.
Det finns hela tiden det här systemet som håller uppe de här priserna. Många fondförvaltare kommer inte ut med billigare fonder på grund av detta.
Jan: De blir uppgivna, fondförvaltaren gör hela jobbet men Avanza och Nordnet får lika mycket betalt som för allt det jobbet förvaltarna gör. Jag har pratat med många fondförvaltare som upplever att detta är ett problem.
Jag tänker att vi ska ta en läsarfråga.
Caroline: Alexander frågar.
Jag skulle gärna vilja höra om Savrs idé om att betala tillbaka kickbacken till oss kunder, hur blev den mottagen av fondbolagen till en början? Jag ser bara fonderna på er plattform och har ingen aning om hur lång tid det tog för dem att få in dem på plattformen
Jan: Ja hur blev detta emot taget både av fondbolagen och branschen? Jag har läst lite kommentarer så det ska bli roligt att höra din åsikt.
Daniel: Nu har det nästan gått två år så då kan man börja prata om det. För det första att lyckas bygga plattformen och lansera den överhuvudtaget krävdes en hel del sekretess, vi lyckades bygga den utan att vissa konkurrenter och fondbolag kände till att vi skulle lansera.
Vad vi gör är att vi tar den kickback som vi har all rätt att behålla som en distributör men så har vi byggt tekniken så att istället för att ta emot den själv så ger vi tillbaka den till kunderna. Vi har byggt detta ovanpå den klassiska kickbackmodellen.
Det var vårt trick för att komma ut på marknaden och ha tillgång till den här rabatten. Mottagandet från fondbolagen var från början mixad. Även om man vet att systemet behöver förändras är det ändå lite obekvämt när det sker och det var lite det som hände när vi väl lanserade.
Nu har vi 152 fondbolag på plattformen, vi har börjat bygga en tillit till fondbolagen och kunderna.
Vi har gett tillbaka 10 miljoner kronor i kickbacks till kunderna
Jan: Hur tog branschen emot det då?
Daniel: Det är klart att man inte visste hur det skulle gå när vi lanserade. Vi har vetat att de har bra koll på vad vi har gjort.
Och nu börjar det bli lite siffror på det också, nu har vi gett tillbaka 10 miljoner kickbacks, det är pengar som hade gått till Avanza eller Nordnet annars. Vi har nu 80 000 kunder på plattformen.
Jan: Hur tjänar ni pengar då? Det är ändå 10 miljoner som ni har tackat nej till. Hur tänker ni?
Daniel: Vi har de här 0,09%, det blir pengar av det också. Vi tjänar pengar på det även om det är betydligt mindre. Tanken är att bygga en öppen, fri och neutral marknadsplats där fonder och investerare ska kunna hitta varandra till lägsta möjliga kostnad.
Vi tjänar pengar på om vi bygger intressanta saker, verktyg, rådgivningstjänster eller förvaltningstjänster, allt som bygger ovanpå eller runt om den här plattformen.
Caroline: Vad är det för rådgivning isåfall?
Daniel: Olika digitala sätt för att hjälpa kunden att välja rätt investeringar. Vi bygger också en massa verktyg för fondbolagen som gör det enklare för dem att distribuera och prata med sina kunder. Vi bygger en hel verktygslåda.
Jan: Det är ett problem som jag hör när jag pratar med fondbolag, de vet inte vilka deras andelsägare är. De flesta fonderna har jättebra månadsbrev eller kvartalsbrev men de kommer aldrig ut till andelsägaren.
Min stående rekommendation är att om man köper en annan fond än en indexfond så anmäl dig till den förvaltarens nyhetsbrev så du får ut den informationen.
Daniel: Ja precis. Då kan man få lite av den här känslan att man har valt ett gäng riktiga människor som tar hand om mina pengar. Jag vill veta hur det går för dem, jag vill att de rapporterar till mig.
Savrs genomsnittskund
Jan: Får jag ställa en tuff fråga? Jag ser ibland att ni är sponsrade. Ett av finansbranschens stora problem är att man får olika betalt beroende på vilket val som kunden gör.
Det tycker jag är fräscht med er för ni tjänar 0,09% oavsett vad fondavgiften är. Om man sen då har sponsrade fonder så kan jag känna ”åh nej håller de på att hamna i den fällan?” Hur tänker ni kring det?
Daniel: Det vi har är då premium partners, de kan köpa synlighet i fondbutiken. De får en möjlighet att med en banner presentera sin fond och skriva om den och lägga in lite bilder.
Det är en marknadsföringsplats precis som i exempelvis Appstore.
Jan: Har ni någon tumregel angående genomsnittsbesparing och genomsnittskund? Hur ser Savrs genomsnittskund ut?
Daniel: Den sätter in 60 000 kronor och sedan månadssparar den 1000 kronor i månaden i snitt. Vi brukar räkna på 30 år och då sparar man i snitt 145 000 kronor i avgifter.
TIN NyTeknik är superpopulär, på de aktivt förvaltade fonderna får du större besparingar. Vi har nu Länsförsäkringars indexfonder som vi tidigare saknade.
Jan: När jag kollade på Länsförsäkringar Global så stod det att fonden saknar rabatt och betalar ut lika stor eller lägre provision än vår plattforms avgift. Hur ska man tolka det?
Daniel: En gång i kvartalet så kommer kickbacken tillbaka till dig, det kommer in på ditt konto i cash, samma dag tar vi 9 punkter i betalt. Länsförsäkringars fond är billig som den är och ger inte mer kickback än så, det går precis jämt upp och det är vad vi menar.
Caroline: Behöver jag betala en avgift som är högre än 0,09%?
Daniel: Det sker samma dag. På förmiddagen får du tillbaka kickbacken och sen tar vi 9 punkter betalt.
Jan: Har jag Länsförsäkringar Global är det 0,22% inklusive de 0,09%.
Daniel: Precis, när vi säger 0,22 då har du redan betalat 0,09%.
Caroline: Okej.
Daniel: Så fort du ser en fondavgift hos oss har vi redan bäddat in det, det kan vara lätt att missa det.
Vad ingår i en fondavgift?
Jan: Kan vi inte göra så att vi bryter ner en sådan här fondavgift? Vad är det som ingår i den? Förvaltningsavgift, årlig avgift, transaktionskostnad och plattformsavgift.
Daniel: Förvaltningsavgiften är den avgift som ofta marknadsförs och visas upp, den du ska betala till förvaltaren.
Ovanpå förvaltningsavgiften kan det ligga något som heter transaktionsavgift och det är att fonden redovisar kostnaderna för courtage, valutaväxling och allt som sker i fonden. Om du tittar på en fondavgift så ser du vad transaktionskostnaden var förra kvartalet så det är mer en uppskattning om vad den kommer kosta framåt.
Jan: Men det är lite klurig? Den beror ju mycket på fondens storlek.
Avanza och ni var först ut och redovisade den här och då vet jag att för Länsförsäkringar Global som är väldigt stor så innebär det kanske 1 punkt medan för en nystartad fond så kunde det vara så att förvaltningsavgiften var 0,2 och så var transaktionskostnaden 0,3.
Daniel: Ja det är väldigt lurigt.
Caroline: Så den tillkommer sen?
Daniel: Den tillkommer alltid vart du än köper, den är inbyggd i fonden. Jag ska inte säga att man kan bortse ifrån den för det är inte heller rätt men hade du köpt aktierna själv så hade du också fått betala courtage.
Jan: Brukar man räkna in skatt och sånt där? Vi hade en nördig diskussion på forumet om Avanza Global och Länsförsäkringar Global. Båda är bra fonder men jag tror att Avanza hade 0,11 i förvaltning och transaktionskostnader och Länsförsäkringar hade 0,22.
Sen visade det sig att Avanzafonden är placerad i Luxemburg och den andra är placerat i Sverige eller Irland. Det visade sig att Länsförsäkringarfonden var billigare trots att den hade en högre avgift.
Caroline: Märkte man av det sen då?
Jan: Nej man märker inte av det. Var detta överkurs? Jag kan lägga en länk till den konversationen.
Daniel: Den biten är komplex, det är likadant vart du än köper fonden så det spelar inte något roll, på det sättet kan du bortse från just den avgiften.
Årlig avgift
Caroline: Vad har ni för folk på Savr som håller koll på allt?
Daniel: Nu är vi 42 anställda, planen är att vara 120 stycken om ett år. Vi har många duktiga människor som har kommit ifrån mer av den konventionella fondbranschen.
Jan: Bara för att inte missa spåret vi var på, transkationskosstnader. Årlig avgift då?
Daniel: Precis. Den är ofta väldigt lik förvaltningsavgiften, där kan det också vara lite extra administrativa kostnader som ligger inbakade. Förvaltningsavgift och årlig avgift ska vara väldigt lika.
Jan: Jag tror att det ofta är distribution, marknadsföring och den typen av overheadkostnader som inte har med själva förvaltningen att göra. I detta kommer då er plattformsavgift på 0,09 och den rabatten jag får som Savr kund.
Daniel: Precis.
Om avgiften är 1,5 % så är det i regel hälften i kickback så 0,75% och då får du tillbaka det och sen är det vår plattformsavgift ovanpå det. I slutändan kommer du då att ha betalat 0,84%.
Jan: Bra.
Prestanda baserad avgift
Caroline: Vilken är den dyraste fonden hos er?
Daniel: Pratar vi om fondavgifterna så kan vi lägga till ytterligare en avgift och det är prestandabaserad avgift. Det finns fonder som har en avgift ifall de överpresterar sitt index, då tar de en högre avgift bara på den delen som är över.
Caroline: Vad menas med sitt index?
Jan: De bestämmer själva vad de vill jämföra sig med.
Daniel: Är det en småbolagsfond så är det småbolagsindex osv.
Caroline: Hur ofta händer det och att de behöver ta den här avgiften?
Jan: Väljer man ett svagt index så händer det ganska ofta.
Daniel: Fonder kan slå index med väldigt mycket och då kan de också generera väldigt mycket avgifter men då har du också slagit index med väldigt mycket.
Det som är problemet med det här vilket man ofta kan se i hedgefonder är att du inte får tillbaka den extra avgiften du har betalat om det går jättedåligt nästa år.
Den dyraste fonden
Caroline: Men vad är en dyr fond hor er då?
Daniel: Det är ovanligt att en förvaltningsavgift ligger på över 2- 2,5%, hos oss blir det hälften så dyrt.
Det finns fonder som du har kunnat betala 10-15% på men då har det gått otroligt bra och så har de tagit ut en avgift för delen över.
Jan: Genomsnittsfonden i Sverige är mycket billigare än genomsnittsfonden i exempelvis Norge eller Danmark. Där är det inte ovanligt att en genomsnittsfond kostar 2%.
Caroline: Varför är det så?
Jan: I Sverige har vi i och med pensionsreformen och att alla skulle spara i fonder skapat ett klimat där fonder är väldigt accepterat. Alla svenskar vet mer eller mindre vad en fond är och att de har fonder.
I Danmark är man exempelvis inte jätteförtjust i aktiefonder, de har istället räntefonder och enskilda aktier.
Daniel: I Tyskland sparar de nästan bara i räntor och obligationer. Jag tror att 6/10 svenskar har fonder och det är bland det högsta i världen.
Caroline: Det låter som att de inte får så bra avkastning på sina pengar i Tyskland?
Daniel: Nej faktiskt inte.
Jan: Man kan klaga på det svenska pensionsystemet men det var ändå i stora drag väldigt rätt.
Missuppfattningar kring insättningsgaranti och investerarskyddet
Jan: Jag vet att ni skrev på hemsidan att ni har insättningsgaranti, investerarskydd, regleras av finansinspektionen osv.
Jag upplever när jag får frågor att det finns mycket missuppfattningar både kring insättningsgaranti och investerarskyddet? Får ni också frågor kring detta?
Daniel: Insättningsgarantin gäller bara kontanter, det är 950 000 kronor men jag tror att man höjde den nyss. Den gäller fram till att du har köpt fonden, så fort du har investerat i fonden då har du ett skydd mot vissa grejer.
Du får ett skydd emot om vi skulle försvinna eller gå i konkurs. Dina fondandelar är skyddade och kan komma tillbaka, det finns skydd mot om vi skulle ha slarvat bort eller förskingrat dina fonder. Det är sällan den har använts.
Resan för en hundralapp, från lönekonto till fond
Jan: Hur ser resan ut för en 100 lapp från att Carro har en hundralapp till att den har kommit ut i fonden? Det är ju en massa aktörer längs vägen, det är inte bara ni.
Daniel: 100 kronor ligger på ett lönekonto eller din bank, den överföringen som du begär, de pengarna går egentligen direkt in från din bank till vår bank. Vi får inte hålla pengarna själva, utan måste använda oss av Danskebank i det här fallet.
Jan: Vi har lärt oss av Riksbanken att detta går via dem. Vi går från Swedbank till Riksbanken till Danskebank som är er bank.
Daniel: I appen kan man då se sitt saldo, vi speglar egentligen bara vad som ligger hos Danskebank. Sen gör du en köporder inne i en fond och där kan man gå hur nördigt som helst.
När du begär att köpa en fond så skickas den fondordern en gång om dagen till MFEX.
Jan: Du får gärna förklara vad MFEX är.
Daniel: Det är en form av getingmidja mellan alla olika distributörer som vill komma åt en massa olika fonder och då går de genom MFEX. Det är en infrastruktur för fondhandel.
Fondordern skickas dit och sen ska din order betalas för och då går dina hundra kronor från Danskebank hos oss genom MFEX till fondbolaget. Även fondbolaget får egentligen aldrig hålla kontanter.
Jan: De har ett förvaltande institut.
Daniel: De får inte ha pengarna på sitt konto, de måste också ha en bank. I fonden ska de sen placera de här pengarna som kommer in, de gör ett köp på de olika börserna.
Sen gäller det att hålla koll på att du faktiskt har köpt de här fondandelarna och då har vi ett depåinstitut som heter Fondab. De håller register på dina andelar i fonder.
I saldot hos oss kan man se sina andelar som går upp och ner i värde, det är de som är din värdeförändring.
Caroline: Är det därför det tar lång tid?
Daniel: Ja det är många steg.
Caroline: Man tänker att det ska ske automatiskt och gå ganska snabbt men det gör inte det.
Daniel: Nej man skulle bli mörkrädd om man såg hur mycket papper det är i bakgrunden.
Caroline: Varför är det de? Varför gör man inte det automatsikt?
Jan: Någon borde tänka ut ett smidigare flöde. Folk kan systemen, de systemen är integrerade med andra system.
Caroline: Det är jobbigare att göra något åt det då.
Jan: Ja.
Daniel: Problemet med att bygga ut eller om system är som att bygga planet när det faller. Du kan inte bara stänga ner en vecka och byta ut systemet utan du måste byta ut saker medan de fortfarande ska fungera.
Är Savr tryggt?
Jan: När jag fick frågor kring er första gångerna var det vanligaste typ ”Är Savr tryggt?”. Så sa jag att ja jag upplever det tryggt för att Savr hanterar aldrig dina pengar.
Fonderna förvaltar inte pengar för de har förvaltande institut, Savr förvaltar inte pengarna utan ni speglar Danskebank. Danskebank har dessutom ganska stora krav på tillsyn och avstämningar.
Daniel: Man kan tycka mycket om finansinspektionen men det är precis här det kommer in, alla de här tuffa kraven på alla i värdekedjan är övervakade, man måste rapportera vad man gör. Det ser till att ta bort de här svaga punkterna, vi kan inte gå in och ta pengarna någonstans.
Om vi släcker lampan och går hem så ligger inte pengarna hos oss på det sättet. Om vi var tvungna att bygga en ny bank för att komma ut med vår produkt hade det aldrig kommit ut något.
Jan: Något jag fick en fråga kring är att ni i dagsläget inte erbjuder tjänstepension, aktier eller obligationer. Jag läste någonstans att tjänstepension låg högt på din önskelista, eller?
Daniel: Det stämmer, nu börjar det bli riktigt nära. Det är en ambition, det är nära och det kommer bli en väldigt bra produkt.
Du som kund hos Savr kommer enkelt och digitalt kunna flytta in alla gamla pensioner du har liggandes, hos oss kan du även få tillbaka kickbacks vilket kan bli mycket pengar. Det blir samma fondtorg även för tjänstepensionen.
Jag vågar inte svara på när det kommer att vara färdigt, men vi är nära nu. Det har varit på min önskelista länge!
Läsarfrågor
Jan: Vi ska ta lite läsarfrågor, Carro ska du läsa?
Caroline: Jag kan läsa.
Jan: Detta är en av de vanligaste frågorna som jag får.
Caroline: Den lyder:
Ska jag flytta mina fonder som inte ligger i en kapitalförsäkring eller en ISK?
Jan: Att man har sin fond på ett ställe och betalar 1,7%. Om man säljer den kommer det utlösa en skatt, är det värt att utlösa skatten och flytta den till er och få fonden till en lägre avgift?
Daniel: Ganska nyligen, jag tror att vi släppte det här i somras, är att vi faktiskt kan flytta in de här gamla aktie och fonddepåerna nu. Du har dina fonder utanför en ISK eller KF hos oss, då triggas det ingen skatt för det säljs inte utan det flyttas bara rakt in.
Då kan du få den lägre avgiften rakt av utan att trigga någonting. Idag hör man bara om ISK och KF, det finns ingen som självmant lägger pengar i en fonddepå idag men jag tror att det ligger nästan lika mycket pengar kvar i de gamla depåerna som det gör i nya ISK.
Jan: Detta visste inte jag.
Daniel: Om du bara vill komma åt den lägre avgiften utan att byta till en ISK så kan du göra det. Vi har ett flyttverktyg där du bara klickar i vilken bank du använder idag, du signerar med bank id så sker en helt automatiskt flytt utan att de säljs.
Caroline: Om man har sina fonder i en KF eller ISK då?
Daniel: Har du en ISK kan du göra precis likadant, du kan använda verktyget så flyttas det automatiskt. KF har vi inte stöd för nu så de kan vi inte ta in ännu.
Caroline: Det är bra att det är lätt att flytta över.
Daniel: Precis det handlar om att kunna flytta över smidigt.
Varför tar en flytt lång tid?
Jan: Vi har fått en del frågor kring det där att det ibland tar väldigt långt tid med en sådant flytt. Ni är är bra på att informera om detta. Om jag får gissa så beror den långa väntetiden inte bara på er?
Daniel: Nej det är lätt att skylla ifrån sig i det här läget. Detta är en manuell process. Vi hade många många tusental flyttar över sommaren, det var olika delar i den här värdekedjan som inte riktigt hann med.
Det har vi styrt upp och börjat komma ikapp för att kunna har en tid på 4-8 veckor igen. Om du har signerat och vill göra en flytt så ligger dina pengar aldrig utanför marknaden, det är bara att det kan tag innan du kan se och börja hantera dina fonder hos Savr istället.
Caroline: Om jag inte hade vetat hade jag såklart undrat vart är mina pengar.
Jan: Jag har pratat med andra aktörer som har upplevt exakt samma sak, när folk skulle flytta ut till Lysa och Opti så hade de samma problem att utskickande part vägrade att signera.
Det viktiga att komma ihåg är att pengarna inte är försvunna någonstans, man har koll, systemet ska bara uppdateras i rätt ordning och det görs manuellt.
Långsiktighet är viktigt
Jan: Jag har en fråga från Pellepannan och BigMac.
Kommer ni att erbjuda belåning av depåerna?
Daniel: Det är ingenting som ligger nära. Om man tar ett steg tillbaka, vad är vi intresserade av att bygga och varför? Så skulle jag säga att det vi vill bygga är den bästa tjänsten och plattformen för ett långsiktigt sparande och investerande.
En annan vanlig fråga är om vi kommer köra på aktier och vi utesluter inte det. Men då kommer vi göra det på ett sätt som handlar om långsiktigt sparande och långsiktigt investerande. Vi vill inte bygga en plattform för daytrading och den typen av kortsiktigt spekulativt investerande.
Vi bygger hellre en lite smalare produkt och fokuserar på att bygga det som är långsiktigt.
Belåning, är det en bra långsiktig lösning och produkt? Det kan man diskutera då. Om vi gör belåning så kommer vi göra det på ett sätt som gynnar det långsiktiga beteendet. Det är vår vision, att alltid behålla långsiktigheten i allting.
Dyrare valutaväxling på Savr, varför?
Jan: Ska vi ta en tuff fråga från Pellepannan?
Det verkar som att ni på Savr är dyrare på valutaväxling än konkurrenterna?
Daniel: Det är egentligen någonting som vi vill sänka. Det handlar om att vi fortfarande är såpass små, det finns fortfarande saker vi behöver växa in i och bygga ut våra system. Vi kan inte få en lägre valutaväxling ännu.
Vi tjänar inga pengar alls på det, det är exakt vad det kostar för oss att växla. Vi jobbar på att kunna få ner det till 0,25 då som är standard. När vi lanserade låg vi på 1 men nu har vi fått ner det till 0,5. Det kommer.
Jan: Det känns som att majorteten av fonderna är SEK?
Daniel: Ja det finns så många svenska fonder så det är inte jättevanligt att man behöver växla.
Caroline: Nästa fråga:
Kommer ni att erbjuda börshandlade fonder framgent?
Caroline: Vad är nu en börshandlad fond?
Daniel: Börshandlade fonder är en fond som istället köps liknande aktier, du kan köpa den i realtid. Det är princip som en aktie så det kommer komma samtidigt som vi öppnar upp för aktiehandel isåfall.
En börshandlad fond eller ETF är definitivt en bra produkt för ett långsiktigt sparande tycker vi.
Savr har en app
Jan: Tar du Alexanders fråga Carro?
Har ni en iPad app på gång?
Daniel: Nej det skulle jag inte säga att vi har. Det finns så otroligt mycket saker man vill göra. Vi har bra koll på hur många som använder iPads jämfört med iPhone och dator. Vi håller ögonen på datan och beteendet hos kunderna, de flesta använder idag telefonen.
Jan: Jag använder alltid datorn i första hand och mobilen i sista hand. Har ni en app?
Daniel: Det finns en app till både Android och IOS, det finns även mobil webb och på datorn.
Caroline: Max Fredrik har en fråga.
Jag upplever att ni ibland är lite sena med uppdatering av fondkurser jämfört med exempel Avanza. Stämmer det?
Daniel: Det är vad fonden kostade igår då, den uppdateras inte i realtid utan en gång om dagen. Vi får våra kurser från MFEX och fondbolagen, det kan hända att ibland får vi inte gårdagens kurs från något visst fondbolag. Det kan hända oss och någon annan.
Jan: Det är svårt att både vara först, billigast, ha högst tillförlitlighet och längst erfarenhet.
Savr har inga planer på egna fonder
Caroline: Vi har en fråga här från JohnDoe, han vill veta hur ni hanterar dödsfall av kunder som investerar hos Savr.
Är ni digitala i dessa rutiner eller krävs det en massa papper och snigelpost? Upptäcker ni dödsfall själva, eller behöver man som anhörig höra av sig till er?
Daniel: Vi upptäcker inte det automatiskt men arvtagare kontaktar oss och så får man instruktioner om precis hur man ska gå tillväga. Kontakta oss digitalt och så får du instruktioner. Det här var också en av sakerna som tagit oss lite tid att få på plats tyvärr.
Caroline: Alexander undrar:
Har Savr några planer på egna fonder? Passiva eller aktiva?
Daniel: Nej det har vi inte. Det är en viktig grej för oss att inte ha det. Vad man ser nu hos Avanza och Nordnet är att de väljer att ta fram fler och fler egna fonder.
Då behöver du inte dela med dig av någon kickback utan då behåller du hela avgiften själv. Den här modellen har man sett i helt andra branscher när någon distributör blir väldigt stor. Ica har tagit fram egna Icaprodukter exempelvis.
Det är väl ett smart strategiskt drag av dem men problematiken då är oberoendet, man säljer sina egna produkter på bästa stället och andra oberoende fondbolag hamnar i baksätet. Vi vill vara den oberoende fria och öppna marknadsplatsen, ett steg i det är att inte ha egna produkter.
Indexfonder på Savr
Caroline: Paul Nilsson undrar:
Varför har Savr så lite indexfonder?
Daniel: Ett problem med indexfonder är att de har en såpass låg avgift redan, kickbacken och plattformsavgiften ligger såpass nära varandra.
Det är därför vi inte fick till Länsförsäkringars fonder först. Förhoppningsvis är det där en lite äldre fråga för ganska nyligen fick vi äntligen in alla Länsförsäkringars indexfonder till exempel.
Jan: Ni har Plusfonder också.
Daniel: Där tror jag till och med att du får lite rabatt också. [reds. anm. 7 baspunkter på PLUS Småbolag till exempel.]
Caroline: Någon annan frågar:
Är det ett medvetet val att få sidan och appen att se ut som en spelsajt, podcast plattform eller hotellsajt?
Daniel: Spelsajt skulle jag inte hoppas att det ser ut som. Medvetet har vi försökt att göra det lite roligare, kanske ta bort den här excelliknande upplevelsen.
Caroline: Ja, det känns ju fräscht.
Jan: Har ni att folk omsätter sin portfölj eller att de byter ofta? Har ni så att folk loggar in och gör mycket fondbyten?
Daniel: Vi tror mer på att om du ändå intresserar dig och vill vara lite aktiv i ditt sparande och investerande så får du sidoeffekten att du sparar mer.
Du sätter dig in i investeringar och följer och läser vad som händer. Även om vi inte tjänar pengar på att någon köper och säljer.
Caroline: Är det så att ni designar sidan efter det? Att om man intresserar sig för sina pengar att man då får mer innehåll och kan sätta sig in mer i det?
Daniel: Vi har mycket saker vi vill göra som vi inte har gjort. Jag skulle vilja få en tätare relation mellan sparare och förvaltare.
De som är riktigt duktiga på det här med att berätta vad de gör, det skulle jag vilja bygga in mer i Savr upplevelsen.
Caroline: Så det finns ett värde för dem att jobba på att ha ett förhållande till sina kunder.
Daniel: Ett bra tips som du sa är att gå in och prenumerera på ett nyhetsbrev. Har du satt in hundratusentals kronor till ett litet gäng som ska ta hand om dina pengar så är det minsta du kan göra att signa upp på ett nyhetsbrev och se vad de gör.
Jan: Om man nu är intresserad av ämnet då är det roligt att höra lite bakom kulisserna. Avanza och de här har gjort en sådan distans att vi inte tänker på att dessa fondförvaltarna är mitt team.
Caroline: Jag tycker att investor relations är ett intressant ämne.
Savr har Vanguards fonder
Jan: Ska vi ta de sista frågorna?
Caroline: Erik undrar:
Finns det planer på att ta in fler av Vanguards fonder? Jag tänker specifikt på Vanguards admiral shares som har riktigt låga avgifter men som kan kräva en första investering på uppemot 100 000 kronor?
Jan: Jag såg att ni är en av de första som tog in Vanguards fonder men jag tror att ni har tre fonder och de är ganska dyra.
Daniel: Vi har planer på att ta in flera Vanguardfonder. De ger ”by policy” inte ut kickbacks överhuvudtaget någonstans i världen, då har det inte funnits någon som har velat ta in dem i Sverige för alla vill ha kickbacks.
När vi öppnade så hörde de av sig till oss. Fonden kostar redan hälften och då finns det inga kickbacks överhuvudtaget. Det är så det fungerar i många delar av Europa, att de tar bort kickbacks. Vi ska försöka få in fler absolut, de går helt i linje med vad vi vill göra.
Jan: Vi har en fråga här:
Varför får man inte ha ett aktie-fond konto?
Men det kan man väl nu?
Daniel: Precis, det löste vi i somras. Det är ovanligt att man startar ett idag. Vi har det här flyttverktyget som gör att du kan flytta in det, det blir ingen skatteeffekt.
Hjälp att sätta ihop en fondportfölj
Jan: En sak som du sa, som ni inte har släppt än, är ett verktyg som ska hjälpa till att sätta ihop en fondportfölj. Kan du säga mer om det?
Daniel: Precis, idag har vi byggt hela den här fondportföljs-upplevelsen men du behöver fortfarande sätta ihop din egen portfölj. Det är något vi bygger nu då, att hjälpa dig med det.
Jan: Kommer man kunna säga att man vill ha 60/40 aktie/räntefonder exempelvis?
Daniel: När du sätter en horisont så får du fram den balanseringen, att löpande göra det åt dig blir en diskretionär förvaltning och det är en annan sak. Detta är ett första enkelt sätt att få ihop en fondportfölj.
Jan: Juste, snyggt. En fråga som vi brukar ställa till alla våra gäster är:
Vad är det sämsta rådet inom finansbranschen du har fått?
Daniel: Man får en hel del sådana framförallt i början. Om du kommer med en affärsidé och den är lite galen så tänker någon annan på alla anledningar till att det inte skulle fungera.
Personen i sig vill ju inget illa utan vill bara uppmärksamma dig på de här problemen.
Jan: Oftast är det de personerna som är en närmast, de är de som tycker om en mest som vill avråda.
Daniel: Hur enveten och stark du än är så har personen såklart rätt. Det finns saker man ska lyssna på.
Caroline: Ibland måste man gå sin egen väg.
Daniel: I många lägen har jag kört på iallafall.
Likheter mellan träning och sparande
Jan: Det var en sak som slog mig med researchen. Du hade ju en träningsapp innan, jag tror att du sa i någon intervju att det är rätt många likheter mellan att få människor att börja träna och att få människor att börja spara.
Daniel: Man kan nästan titta på Januaribeteendet.
Caroline: Ja nu ska jag minsann spara, nu ska jag minsann springa maraton.
Daniel: Ja psykologin är samma. Det kan vara tufft nu att träna och det kan vara tufft nu att spara.
Caroline: Det är svårt att se det framför sig.
Daniel: Det hade varit roligare att åka på den där semestern eller köpa den där prylen men du får göra en kompromiss för en långsiktig grej, den psykologin är väldigt lik träning.
Jan: Det är rätt mycket smärta i sparade också när det går ner.
Ett stort tack för att ni gör detta med Savr, jag tycker att det är jätteviktigt. Det är en hälsosam press på andra, det är roligt att folk uppskattar det. Hoppas att du vill komma tillbaka i framtiden!
Caroline: Tack.
Daniel: Absolut tack så mycket.