Är SAVR faktiskt bra eller säger de bara det?

Hej!

Har du haft möjlighet att kolla in nya SAVR? De säger sig vara billigare än andra (Avanza och Nordnet) och förklarar att de lyckas med detta genom att ge kunden hela återbäringen men att de tar ut en generisk avgift på 0,09%. Men det är svårt för vanliga personer att dels förstå vad de menar men också om det verkligen blir billigare. Är detta något ni kan kika på och kommentera på?

Vänlig hälsning,
Dennis

Andra har säkert bättre koll men jag kollade lite genom deras fondutbud och såg att det var framförallt aktiv förvaltade fonder som de erbjuder. För att jag föredrar att köra på (billiga) indexfonder verkade SAVR alltså inte min grej och jag tappade fort intresse. Kanske är SAVR mer lämpad om man redan har en portföljstrategi som matcher med deras fondutbud.

Dessutom gillar jag Avanzas gränssnitt och 0%-ränta på superlån.

Från SAVRs hemsida (Vanliga frågor):
“I de avgifter och rabatter vi redovisar ingår den plattformsavgift vi tar ut på 0,09 %”

Avgift med räkneexempel

SAVR har alltså inga avgifter utöver fondavgiften, men finns ett undantag: det tillkommer en valutaväxlingsavgift när man handlar utländska fonder i annan valuta än svenska kronor.

SAVRs prislista står det att valutaväxlingsavgiften är 1%. Det gäller för både köp och sälj. På Nordnet är den 0,25% (har inte kollat upp Avanza eller Fondly).
https://www.nordnet.se/tjanster/prislista/ordinarie-priser-och-rantor.html
https://www.nordnet.se/kundservice/start/handel–vardepapper/fonder.html#hur-sker-valutavaxling-vid-handel-med-fonder-i-utlandsk-valuta
”Vid automatisk växling skiljer sig din köpkurs och säljkurs med 0,25 procent från den preliminära kurs du ser på nordnet.se*. Om du till exempel ska köpa aktier för 1 000 euro, och vi antar att euron står i 10 svenska kronor, får du betala 10 025 svenska kronor. Om du säljer aktier för 1 000 euro, får du betalt med 9 975 svenska kronor.”

  • Du förlorar 50 kr per 10 000 kr efter köp och sälj.

På motsvarande sätt hos SAVR: Köper du fonder för 1 000 euro får du betala 10 100 SEK. Säljer du för 1 000 euro får du 9 900 SEK. Du förlorar 200 kr efter köp och sälj. Det är 2 procent av fondpriset, och ingår inte i fondavgiften.

Om man handlar med utländska fonder på SAVR är det bäst att vara långsiktig, annars blir det lätt så att den lägre årsavgiften räcker inte till för att kompensera för valutaväxlingsavgiften. Flyttar man sina euro- eller dollarfonder från sin lekportfölj dit gäller det alltså att inte leka alltför mycket.

Höll på att missa köp- och säljavgifter (*).

Eftersom SAVR har samma fondleverantör som Fondmarknaden.se (dvs. Fondab) är det högst troligt att SAVR har samma köp-/säljavgifter som denna.

Jag letade en bra stund bland svenska och utländska, passiva som aktiva, på
https://www.fondmarknaden.se/Fonder/Sok.aspx
och lyckades inte hitta en enda fond som har köp- eller säljavgifter (har inte påträffat såna fonder hos Avanza eller Nordnet för den delen heller).

Savr säger att provision återbetalas till kunder. Hur kan man veta hur mycket provision varje fond/fondbolag Savr tjänar och sedan återbetalar? Jag tror har rätt att höga årsavgift och minska återbetalning i framtiden men jag hittar inte någonting om dessa på användarvillkor. Jag tror att man måste bli kund för att se vad står i avtal.

 

Jag blev nyfiken på Savr och läste på lite. Efter att jag läst igenom länken nedan tappade jag intresset, då det framstår som klart att deras fokus är att kränga aktivt förvaltade fonder.

https://savr.com/sv/ordlista-sparande/robotradgivare-och-indexfonder

Det finns oåståenden om att aktiv förvaltning mycket väl kan vara bättre än passiva fobdrobotar. Det finns inga källor i artikeln och de nämner inte att forskningen är hyfsat enig om att det inte går att slå index över tid.

De skriver också att robitrådgivning är ett bra sätt att komma igång, men att “Många menar att det lönar sig mer att välja en aktiv fond, med möjlighet att vara flexibel med andel aktier och ränta. Har den dessutom en god historisk avkastning, är den ofta ett bra alternativ till robotrådgivare.”. Återigen utan källhänvisning.

Eftersom de påstår att en skicklig aktiv förvaltare kan slå index skulle det vara ett bra alternativ. Det är som natt och dag när man jämför med Lysa och Rika Tillsammans, som har underbyggt sina strategier med fakta och vetenskap.

Jag blev nyfiken på Savr och läste på lite. Efter att jag läst igenom länken nedan tappade jag intresset, då det framstår som klart att deras fokus är att kränga aktivt förvaltade fonder.

https://savr.com/sv/ordlista-sparande/robotradgivare-och-indexfonder

Det finns påståenden om att aktiv förvaltning mycket väl kan vara bättre än passiva fobdrobotar. Det finns inga källor i artikeln och de nämner inte att forskningen är hyfsat enig om att det inte går att slå index över tid.

De skriver också att robitrådgivning är ett bra sätt att komma igång, men att ”Många menar att det lönar sig mer att välja en aktiv fond, med möjlighet att vara flexibel med andel aktier och ränta. Har den dessutom en god historisk avkastning, är den ofta ett bra alternativ till robotrådgivare.”. Återigen utan källhänvisning.

Eftersom de påstår att en skicklig aktiv förvaltare kan slå index skulle det vara ett bra alternativ. Det är som natt och dag när man jämför med Lysa och Rika Tillsammans, som har underbyggt sina strategier med fakta och vetenskap.

Jag har några aktivt förvaltade fonder i min lekportfölj som handlas i SEK och dem flyttade jag över till SAVR eftersom deras avgifter i dessa fonder är mycket billigare än hos andra aktörer.

Klart att de vill locka till sig nya kunder, men deras marknadsföringsknep och investeringsråd är för mig totalt ointressant och dem ger jag inte fem öre för.

Jag flyttade TIN Ny Teknik från Avanza till Savr och sparade 0,5% i avgift, det är ju inte fy skam.
Det är en dyr fond fortfarande men jag har bara 30.000 i den och utökar den inte i samma takt som indexfonderna. Börjar den gå dåligt flyttar jag på pengarna.
Jag tycker det är en bättre idé än att investera i enskilda gamingbolag som jag gjorde innan (fast jag äger även Embracer-aktier om jag ska vara ärlig).
Så hittar man en spännande fond man vill ta del av tycker jag absolut man ska kika om Savr har den, har de den är de förmodligen billigare än konkurrenterna.

Jag har flyttat mina aktivt förvaltade fonder i lekhinken till SAVR. Jag ser inga nackdelar så länge som det är fonder som handlas i svenska kronor.

Hej, någon som hittat något dåligt med SAVR? För indexfonder väljer man ju självklart en annan aktör, men för vissa aktivt förvaltade fonder börjar avgiften komma ner i samma kostnad som lånekostnaden för knockoutlånet på Nordnet och då börjar det bli intressant.

 

Jag har flyttat mina aktivt förvaltade fonder i lekhinken till SAVR. Jag ser inga nackdelar så länge som det är fonder som handlas i svenska kronor.