Aktieklubb. Ab, ekonomisk förening eller annat

Hejsan.
vi är några vänner som startat en aktieklubb. Vi gör insättningar 4 gånger per år och investerar i aktier. Just nu har vi ett samägt aktie fondkonto, 7 ägare.

är det någon idé att starta ekonomisk förening eller AB? Eller liknande. Just nu har vi ca 150000kr.

Jag satt själv och undersökte detta förut. Den stora vinningen är att kunna ha depån i ett schablonbeskattat konto, enklare och bättre skattemässigt. Dock går det inte att ha samägda ISK eller KF. Denna artikel går igenom det ganska bra: https://xn–vstkustinvesteraren-gwb.se/starta-aktiesparklubb-nyborjarguider-aktier/

Vi kör lösningen att vi har ett KF i mitt namn, sedan har vi avtal på att övriga medlemmar äger innehavet, samt att de står som förmånstagare. Kanske lite svårare om man är 7 pers dock.

När jag hade det för många år sedan så hade vi det på samma sätt med skuldsedlar där skulden är kopplad till depåns värde. Skulle rekommendera det för vänner under säg 10 personer.

I dagsläget är jag med i ett projekt där vi har gjort det mer professionellt med ett aktiebolag. Men jag kan ju säga att det är sjukt mycket administration med Bolagsverket kring det. Så det lämpar sig bara för stora belopp eller för många personer.

Intressant tråd! Är själv i samma läge där vi tittar på andra lösningar än Samägd depå som vi har idag. Främst för att nå Schablonbeskattningen.
Jag har också kikat lite på att köra en KF i en persons namn och sedan lösa det genom förmånstagare. Men en nackdel jag ser är att om den personen hamnar i en skiljsmässa så antar jag att aktiesparklubbens KF även blir fall för bodelning?