Fåmansföretag

Hej och tack för en fantastisk sida!Jag har läst både på denna sidan och andra kring vilken kontoform i olika situationer som är mest fördelaktig att äga aktier, fonder mm i ISK, KF, depå.Kan du eller någon beskriva (hittar inget här kring det) om det finns fördelaktiga argument för att istället äga aktier, fonder, onoterat genom ett fåmansföretag med de möjligheter till periodisering av vinster och dylikt och ”lägre” skatter som det kan erbjuda eller är det effektivast att som privatperson investera och äga genom KF, ISK eller depå?

Tack på förhand Mvh Martin

Glöm detta. Fonder och aktier räknas som privata tillgångar, och får ej tas upp i den enskilda firmans balansräkning.

Så du menar att bolag inte kan placera pengar eller missförstår jag dig?

Ett aktiebolag kan givetvis placera sina pengar som de vet vill. Aktier, fonder, eller annat.

Det är annorlunda med en enskild firma. En enskild firma är inget bolag. Du har samma personnummer både för din näringsverksamhet och för din privata del.Tar du ut pengar från ditt företagskonto och köper aktier räknas det som ett uttag från näringsverksamheten.

Beloppet på kontot som tas ut minskar alltså din balansräkning. I stället för du en privat tillgång i form av aktier. Någon skatteplanering i form av periodiseringar mm är därför omöjligt.

Okej fint tack för bra och innehållsrikt svar. Det är aktiebolag jag avser och jag kanske har snurrat till det eller varit otydlig men iaf trevlig helg och tack för engagemanget. Mvh Martin

Ok. Du menade fåmansbolag. Att bilda ett AB för att handla med aktier och Fonder? Ja då får det röra sig om stora belopp. Du har ju både bokföringsplikt och krav på att upprätta årsredovisning i ett AB. Detta för att bara kunna skjuta skatten framför sig.

ISK är fortfarande väldigt bra!