Är det läge att byta från Aktiefonder till Investeringssparkonto ISK för att slippa framtida skatt?

Hej kära medsparare!

Jag funderar på om jag ska sälja av mina aktiefonder nu och realisera en vinst, dvs skatta på vinsten, för att sedan återinvestera pengarna i fonder på ett investeringskonto istället. Eftersom fonderna gått ner så mycket på sista tiden så har vinsten dippat rejält och därmed även den beskattningsbara delen. På en fond har jag till och med en förlust. På så vis skulle jag undvika en högre beskattning om/när börsen vänder uppåt igen. Jag är medveten om att det är en skatt på innestående kapital på ISK, men tänker att det kanske lönar sig i längden att göra denna rokad nu och slippa 30% på kapitalvinsten vid en framtida försäljning som blir fallet om jag ligger kvar i aktiefonderna (förutsatt att börsen tuffar på uppåt).

Den fond som fortfarande ligger på plus har gått upp med 33% sedan köp och förlustfonden har gått ner med 9 % sedan köp. Så vinsten blir på så sätt också mindre för tillfället eftersom jag kan kvitta vinst mot förlust.

Sen vet vi ju inte om börsen kommer att gå upp eller ej. Och går den inte upp så är det ett dåligt val att byta till ISK eftersom jag då måste skatta oavsett värdeökning eller ej.

Hur resonerar ni? Någon annan som går i dessa tankar? Jag skulle uppskatta era tankar kring detta?

Hälsningar Ellen

 

 

Jag har exakt samma fundering, Ellen.

Har ärvt fonder i Swedbank Robur Bas mix som jag funderar på att sälja av för att återinvestera i antingen LYSA 90:10 eller i en investmentsbolagportfölj. Har ställt frågan här i forumet tidigare men inte fått något svar.

MVH

Nico

Skönt o veta att fler går i samma tankar, vore kul o höra Jans åsikt kring detta!

OBS! Jag hittade detta grundliga inlägg som Jan gjort 2015, och resonemanget funkar även idag!
https://rikatillsammans.se/behalla-befintlig-depa-med-30-skatt-eller-byta-till-isk/

jag tänker likadant har utnyttjat nedgången för att sälja på i af och öka på i isk

Hej!

Tycker absolut att det är läge att flytta över vid ett börsfall som detta, däremot hade jag flyttat över en del i taget, säg 1/5 per gång så att du inte råkar ligga ute med allt samtidigt och börsen går upp en del dom dagarna.