Är det rimligt att köpa toppinnehaven på lönsamma fonder för att slippa avgifterna?

Hej, jag undrar om det är rimligt att köpa toppinnehaven från lönsamma fonder för att på så sätt slippa avgiften och få en större avkastning. Hur ofta brukar fonder uppdatera sina innehav? Är det någon här som har gjort detta?

Beroende på vilken summa som behövs för att köpa dessa 10 innehav i rätt proportion och hur mycket pengar du har att börja med så kan du göra som man gör med ETFer tex.

Månadsspara in i fonden tills du har fått ihop tillräckligt med pengar sen säljer du allt och växlar in till aktierna istället. På så sätt så är du fortfarande exponerad tills dess att du har fått ihop tillräckligt de pengar för att investera i aktierna direkt.

jag tycker det låter som en bra strategi. Köp det du tror på långsiktigt och försök sänka dina kostnader över tid.

 

Du kan ju även göra så att om top 10 innehav utgör 10% var av din ”egensnickrade fond” så kan du lägga till ett 11e innehav. Dvs fonden själv. På så sätt skyddar du dig från om tex det 11e eller 12e innehavet i fonden skulle dra. Då får du exponeringen även där och får ändå vara med lite på den uppgången. Alltså 11 innehav á 9% styck.

 

Så har tex spiltan resonerat i sin investmenbolagsfond. Kollar du innehaven ligger xact omsx30 ETF som ett eget innehav på 4,5%. För OM omx skulle dra förbi investmentbolagen så vill man även vara med på den resan.

Läst i hans bok. Så kan alla svenskar bli miljonärer.

Ett smart sätt att slippa höga avgifter är att anlita Alpcot!
Mycket pålitligt bolag !

Den riskjusterade avkastningen blir lägre och det är osannolikt att du kommer prestera bättre än index på grund utav det. Dessutom kommer du hålla dig mest till Sverige för att hålla nere kostnaderna. Låg diversifiering. Köp passiv global fond med lägre än 0.25% avgift. Lägg in lite guld också.

Känns som du har rätt, i teorin. Men det ska nog till väldigt mycket pengar för att det ska bli tillräckligt lönsamt för att courtagen ska hamna under de låga avgifter som många indexfonder har idag. Dessutom tidskrävande att hålla på att ombalansera - om H&M sticker med exempelvis 8 procent så får du ju se till att ombalansera (om du vill ha ditt innehav viktat som ett index), och det du säljer i H&M ska sedan fördelas bland de övriga 29 innehaven (om du vill följa OMSX30).

Fast om det är OMSX30 man vill följa kan man köpa Avanza Zero som är avgiftsfritt.