Avanza fondgenerator

Hej!

Avanza har precis lanserat sin fondgenerator där dem väljer lämpliga (ofta 5-stjärniga) fonder baserat på din sparhorisont och risk. Vad tror ni om sånna generatorer? Har Avanza några motiv när de rekommendera specifika fonder?

Gör man bäst i att analysera och välja egna fonder själv, eller ska man lita på professionell hjälp från Avanzas ”fond-generator”?

Tack på förhand! :slight_smile:

Beror helt på resultatet och vad banken själva har för motiv. Traditionella banker har erbjudit detta till sina kunder i århundraden (fast då kallas säljaren för “bankman” istället).

Som jag ser det kan det finnas två motiv:

  • Göra det lättare för kunderna att göra bra val så att de vågar investera mer pengar (bra för både Avanza och kunden)
  • Sälja in större andel av de fonder som Avanza tjänar mer pengar på genom kickbacks och förvaltningsavgifter (bra för Avanza, dåligt för kunden)
Efter att ha testat så kan jag konstatera att det är motiv nummer två. Jag valde deras framtidsportfölj för 10+ år. Då fick jag en dyr portfölj (1,09%) med en massa aktiva fonder och kraftig övervikt i Sverige och tillväxtmarknader.

Det allra tydligaste tecknet på att det är för deras egen vinning är att de har med en global indexfond, men istället för deras egen Avanza Global för 0,10% så föreslår de Danske Invest Global Index för 0,51%. Går man in och ändrar fördelningen i globalfonderna så får man bläddra förbi sex dyra fonder innan man hittar Länsförsäkringar Global Indexnära.

Väljer jag “låg avgift” så får jag upp lite fler billiga fonder i bland annat tillväxtmarknadsdelen. Men i globaldelen är det fortfarande dyra fonder. Sammanlagt blir avgiften 0,44%, när den borde ligga någonstans kring hälften av det (om de valt sin egen jäkla fond som bas).

Jag förpassar den här portföljen till sophinken.

2 gillningar

En klockren analys!

1 gillning