Byta ut Nordea Stratega 30?

Hej. Är 25 år och har för tillfället ganska mycket pengar Nordea Stratega 30. Har kört med olika Stratega fonder sedan fem år tillbaka.

Senaste veckorna har jag kollat lite noggrannare och insett att den har dyra avgifter. Undrar därför om ni har förslag på bättre fonder som har billigare avgift.

 

 

Det är en blandfond med ca 30% aktier och 70% räntepapper. Eller som vi brukar skriva: 30/70. Detta ger en väldigt låg risk och låg avkastning. Lämpar sig när du sparar på kanske 3-4 års sikt. Nordea påstår i fondfaktabladet (läs alltid fondfaktabladet!) att de använder smarta modeller och algoritmer för att välja rätt aktier. Det är så de motiverar den höga avgiften. I verkligheten verkar fonden följa sitt jämförelseindex rätt nära på ett par års sikt. Ibland går det bättre, ibland sämre, i snitt verkar de följa index. Som vanligt med aktiv förvaltning.

Jämförelseindexet består av 25% MSCI World, 5% MSCI Sweden, 50% långa svenska statsräntor, 20% korta svenska statsräntor. Trots att de jämför sig med statsräntor så verkar räntedelen enligt Morningstar till stor del bestå av olika Nordea-fonder som investerar i svenska företagsobligationer så de har högre risk i sin räntedel (staten ger lägst risk eftersom de alltid har råd att betala sina lån).

Du kan återskapa en likvärdig portfölj på Avanza med dessa fem fonder:

  • 25% Avanza Global (avgift 0,11%)
  • 5% SEB Sverige Indexfond (0,27%)
  • 50% AMF Räntefond Lång (0,14%)
  • 10% Spiltan Räntefond Sverige (0,25%)
  • 10% Spiltan Högräntefond (0,92%)
Total avgift: 0,23%

Vill du förenkla den lite grann kör du:

  • 30% Avanza Global
  • 50% AMF Räntefond Lång
  • 20% Spiltan Högräntefond
Avgift: 0,29%

Eller kikar på Lysa som också har en diversifierad räntedel. En 30/70-portfölj hos Lysa kostar 0,38%.

Observera att jag bara tagit en snabb titt på ränteinnehaven. Denna fördelning verkar hamna i rätt härad och bör gå ungefär lika på sikt. Men räntepapper är komplext och när räntorna är så låga som de är just nu är det svårt att få bra avkastning.

Om du är långsiktig kan du tjäna en hel del på att öka på andelen aktiefonder och även blanda in utländska räntor. Då får du vara beredd på att det svänger mer både nedåt och uppåt.

Såhär ser mitt övriga sparande ut:

  1. Buffert i sparkonto med 0,95 procent ränta.

Avanza Zero (32k)
Länsförsäkringar Global Indexnära (3k)
Pensionssparande i 100% aktiefonder. (2k)
Gjord i Avanzas portföljgenerator. 30% Global, 25% Sverige, 25% tillväxt, 10% Europa och 10% USA.

De två sista är helt nya i vilket jag tänkt månadspara i. Har tänkt mig att jag vill ha kortsiktigt sparande (som stratega 30) och långsiktigt sparande (som mitt pensionssparande).

Den största delen av mitt sparande ligger i stratega 30. Så kanske borde öka risken på en stor del av dom pengarna.

Hej Kalle!

Om du känner att du behöver lite tankar på hur du kan lägga upp ditt sparande så tycker jag att du ska kolla in “Fyra Hinkar Strategin”, den visar en modell på hur du kan lägga upp din ekonomi inom sparandet.

Jag tycker det helt beror på vad du vill göra med dom pengarna som ligger i din Strategafond, om du ska använda dessa inom kort så bör dom inte ligga i någon högre risk, men ska du inte använda dom på t.ex 10 år så är det bra att försöka efterlikna t.ex “Globala Barnportföljen”.

Jag tycker att Avanzas portföljgenerator är dyr och fånig. Först får du en globalfond (som antagligen är dyrare än deras egen fond Avanza Global). Globalfonden består i stort sett av Nordamerika och Europa. Sedan viktar de upp Nordamerika med en USA-fond. Och så viktar de upp Europa också. Wtf? Helt meningslöst att skaffa mer av samma. Detta är en fint för att du ska känna att de gett dig en blandning, trots att en enda globalfond är lika blandad (och förmodligen billigare). Även för tillväxtmarknader har de en egen billig fond, Avanza Emerging Markets, som portföljgeneratorn inte föreslår.

Om du vill så kan du utgå från deras förslag, men byta ut alla fonderna till de billigaste alternativen du kan hitta. Förmodligen då: Avanza Global, SEB Sverige Indexfond, Avanza Emerging Markets, och vikta upp globalfonden istället för USA och Europa.

Helt onödigt att lita på Lysa eller andra fondrobotar läs och tänk själv ,såhär skulle jag spara istället Avanza Global,SPP Global, Avanza Emerg.Market och Handelsbanken Global Småbolag index,ingen räntefond eller blandfond eftersom sparandet är långsiktigt i din ålder.