Räcker det med en globalfond?

Hej! Jag planerar att börja spara långsiktigt med hjälp av de globala barnportföljen. Jag planerar att ha ca 60% global i fondportföljen och fördelar det i 30% Avanza Global och 30% Länsförsäkringar global. Min fråga är om jag borde byta till 60% Avanza global med tanke på lägre avgift? Eller bör jag ha två stycken? Vad är bäst?

Har enligt globala barnportföljen ca 10% i räntefonder där 5% ska vara AMF Räntefond Lång och 5% Spiltan Räntefond Sverige. Samma sak här – borde jag ha en fond istället eller är det bra för riskspridning att ha två?

Min sista fråga är vilken Sverige index fond som är bäst. Planerar att ha 10% Länsförsäkringar Sverige Indexnära – borde jag ha t.ex Avanza Zero istället på grund av avgiften som ligger på 0%? Eller kanske SEB Sverige Indexfond? Vad rekommenderar ni?

Planerar även att ha 10% i Spiltan Aktiefond Invesmentbolag, 5% i Emerging Markets och 5% i Swedbank Acces Asien.

 

 

Ursäktar om det blev lite rörigt. Se portfölj nedan “?” är de som jag är osäkra på.

 
30% Avanza Global ?
30% Länsförsäkringar Global ?
10% Spiltan Aktiefond
10% Avanza Zero / SEB Index / Länsförsäkringar Index ?
5 % Emerging Markets
5 % Swedbank Acces Asien
5 % AMF Räntefond ?
5 % Spiltan Räntefond Sverige ?
 

 

Tack så mycket på förhand!

En global indexfond räcker. Du kommer långt på detta.

 

Resten kan ligga på ett sparkonto med ränta.

 

Emerging Markets är inte en dum idee om du vill krydda sparandet.

Hej

Jag skulle ha gjort som följer

Avanza Global 50%

Spiltan Investmentbolag Sverige 25%

Länsförsäkringar Småbolag 25%

Mackan

 

Hej!!

Jag tycker du gör de klokt i att dela upp 30/30 på avanza global och länsförsäkringar, det är mer eller mindre samma bolag i fonden osv men du minskar risken för att ha allt hos en o samma fondbolag, även om risken inte är stor så är det så jag själv tänker. Angående räntefonderna så kör jag själv inga räntefonder utan kör 100% exponerad mot aktier, vad är din tidshorisont? Jag sparar för 10 år+ och de pengar som ska gå för närmsta 3-5 åren kör jag på sparkonto med ränta. Ang svensk indexfond, så tycker jag du kan köra på med SEB sverige indexfond, den har låg avgift och har gått lite bättre än avanza zero, sen gör du inte bort dig på någon av de två andra fonderna heller utan det är marginellt vi pratar om.

Hej Maria!

Globalfonderna du tittar på är likvärdiga och det räcker med 1 av dem. Avgifterna är också likvärdiga pga att Avanza Global skattar i Luxemburg vilket gör att den verkliga avgiften är någonstans kring 0,25% (Finns ett avsnitt om detta på bloggen).

Sedan tycker jag inte det är fel att ha 15-20% Sverige i portföljen och jag rekommenderar SEB Sverige Index (bred svensk indexfond med några 100 bolag). Som krydda spiltan aktiefond investmentbolag. Avanza Zero är väldigt snäv och följer de trettio mest omsatta svenska bolagen, så rekommenderar inte.

Ca 10% Asien och Tillväxtmarknader kan jag också tycka är bra. De fonderna du tittar på är bra men har lite liknande innehåll.

Sedan är frågan om du vill ha in lite småbolag i portföljen också, då är Handelsbanken Gl Småbolag Index en bra fond och kanske kan vara 5-10% i portföljen.

Angående räntefonderna så är de olika så där kan du definitivt ha båda, alt lägga 10% i sparkonto med insättningsgaranti istället för räntefonder.

Så portföljen tycker jag kan se ut som följer:

55% Avanza Global eller LF Global Indexnära

10% SEB Sverige Index

10% Spiltan Aktiefond Investmentbolag

5% Avanza Emerging Markets

5% Robur Access Asien (eller bara 10% Avanza Emerging Markets)

5% Handelsbanken Gl Småbolag Index

90% aktiefonder

5% Spiltan Räntefond Sverige

5% Amf Räntefond Lång

Alt 10% sparkonto med insättningsgaranti

10% räntefonder

Denna portföljen ligger mer i linje med nybörjarportföljen 2020. Den saknar däremot guld men det är lite invecklat att köpa och rekommenderas inte som nybörjare.

Lycka till med portföljen!

Mvh Tobias R

 

 

Jag skulle ha investerat som följer Avanza global 30%,SPP Global30% Handelsbanken GL Småbolag 20% resten kontanter .i väntan att investeras i framtiden.