Avgift på fonder

Hej!Gillar dina poddar och lyssnar på dina tips. Har samsyn på det mesta.Min fråga gäller avgiften. Det känns givetvis naturligt att köpa fonder med låga avgifter dvs indexfonder. Men det finns ju några aktivt förvaltade fonder (typ D&G, Lannebo, Spiltan) som är attraktiva som har betydligt högre avgift men samtidigt gått bättre än indexfonder.Eftersom fondavgifterna är dragna när man ser utvecklingen på kontot så spelar det väl ingen roll om man köper index eller aktiv förvaltad fond för det är väl avkastningen netto som räknas? Tex en indexfond kanske ger 7% och en aktiv ger kanske 17%.Tänker jag fel eller har jag missat något eller är det bara långsiktighet som gäller för jämförelse?

Hej!

 

RikaTillsammans har ibland tagit med vissa aktivt förvaltade fonder i sin lista över årets bästa fonder när de har presterat riktigt bra.

En risk att vara medveten om är att en aktivt förvaltad fond alltid har den mänskliga faktorn med sig i och med att det är en förvaltare som gör analyserna och tar besluten där. En annan sak att ta med sig är att en aktivt förvaltad fond kan gå riktigt bra så länge de har en viss förvaltare men denne kan byta arbetsplats eller gå i pension till exempel. Då tillsätts en ny förvaltare till samma fond och då finns inte garantier för att denna kommer sköta fonden lika bra som tidigare förvaltare. Alltså tillkommer en mänsklig risk på ett annat vis.

 

Som du skriver så är även långsiktighet en faktor, är man indexinvesterare så satsar man hellre på den “genomsnittliga” utvecklingen som följer index och marknaden istället för att satsa på de fonder som kanske ökar mer olika år. Även intressant är att jämföra om dessa aktiva fonder haft överavkastning i flera år och i så fall under hur många.

 

Vänliga hälsningar

Elin