Fondavgift vs procent

Hej!

om jag har en indexfond Sverige m 0,20% i avgift och småbolagsfond Sverige m 1,25% avgift på Swedbank och kollar 5års statistik så har småbolag presterat så mycket bättre. hur räknar man ut när avgiften kommer ha mindre betydelse när det går så mycket bättre?

har kollat där man kan titta på hur en avgift urholkar kapitalet men där jämförs ju alltid samma resultat, fast en dyr och en billig, finns det ngt ställe där man kan få hjälp att räkna ut när det är bättre med den dyra fonden om vi säger att de båda går samma de nästkommande 5 åren.

hälsningar Susanne

 

 

 

 

 

Småbolagsfonden har en helt annan riskprofil än en bred Sverigefond så den jämförelsen är ganska ointressant.

 

Du kan jämföra avgifter här på rikatillsammans

https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-for-fondavgifter/

 

Om du sparar 30 år i småbolagsfonden till 1,25% avgift. Kommer du efter hela perioden ha betalt 20% av din avkastning i avgifter mot om du inte hade betalt någon avgift alls.

Nu finns inte det alternativet, vi har ingen gratis svensk småbolagsfond i Sverige.

Jag vet inte vilken småbolagsfond du har men du kan kolla runt och se om du kan hitta ett alternativ till just den fonden. Tex om den finns billigare på savr. Då kommer du få behålla mer av avkastningen.

Eller så kan du se om där är någon annan liknande fond som är billigare. (och gör inte samma fel som alla här och jämför äpplen med päron)

du ska inte jämföra en svensk storbolagsfond med en svensk småbolagsfond, du ska inte jämföra en global storbolagsfond med en amerikansk branschfond med medelstora bolag osv.

 

Ett alternativ är att jämföra alla svenska småbolagsfonder mot plus Sverige småbolag som är en svensk småbolagsindexfond. Slår din småbolagsfond plus Sverige småbolag efter avgifter ja då är den bättre.

 

sen får ju jämföra en svensk storbolagsindexfond med en svensk dyr aktivt förvaltad aktiefond. Om den dyra storbolagsfonden slår den billiga storbolagsfonden efter avgifter ja då är den bättre

 

Svensk aktivt förvaltad storbolagsfond med hög avgift menar jag. Försöker vara lite övertydlig så det inte ska bli missförstånd ???

Det klart man kan jämföra fonder som tillhör helt olika kategorier.

En fond är bättre än en annan om den avkastar bättre. När man jämför avkastning för olika fonder behöver man inte bry sig om avgiften. Avgiften är alltid avräknad i siffran för fondernas avkastning.

Om fond A lämnar högre avkastning än fond B så är A bättre för dig som andelsägare. Svårare än så är det inte.

Svårigheten ligger i att välja fond A bland en massa fonder som kommer att avkasta sämre än fond A.

Hur en viss fond avkastar jämfört med sitt jämförelseindex har akademiskt intresse. En andelsägare vill ha högst möjliga avkastning och det gäller oavsett relationen till fondens jämförelseindex…

 

 

Fondernas avkastning visas alltid inklusive avgifter. Om en billig indexfond och en dyr aktiv fond har samma avkastning då har de samma avkastning. Det tillkommer inte några ytterligare avgifter på den dyra fonden. Men om en aktiv fond har t.ex. 2% i avgift, då måste den avkasta 2% bättre än index (eller en gratis indexfond) för att få samma avkastning som index. Det har visat sig att de flesta aktiva fonderna klarar inte att göra det över tid. Det är därför man brukar rekommendera billiga indexfonder.

Dock finns några fonder, särskilt bland svenska småbolagsfonder, som har lyckats med konststycket att slå index i princip varje år även på lång sikt. Sannolikt kommer några av dem att överprestera mot index även i framtiden, men man kan aldrig vara helt säker på vilka.

Sen finns det några udda aktiva ”globalfonder” (fonder som har ordet world eller global i fondnamnet) som har gått väldigt bra pga en stor övervikt mot teknik, men dessa fonder använder ofta ett jämförelseindex som tyvärr speglar fondens innehav väldigt dåligt, om alls.

Varför kategoriserar vi fonder om det är oväsentligt Nils?

en småbolagsfond har högre förväntad avkastning och risk än en storbolagsfond.

Att jämföra sig med ett alternativ som har lägre förväntad avkastning och risk är ett enkelt sätt att se ut som en bättre förvaltare än vad man egentligen är

Vad en fond heter, hur den kategoriseras, vem som förvaltar, vilken avgift den har … alla dessa uppgifter kan jag vara utan … för mig räcker det om fonden levererar hög avkastning.

Hur vet jag att avkastningen är hög då. Jo jag jämför med andra fonder där jag heller inte bryr mig om dessa fonders, namn, kategori, förvaltare och avgifter.

Vi har alla lärt oss i skolan att jämföra tal och avgöra vilket av talen som är högst.

En global indexfond har i år avkastat - 3% och en aktivt förvaltad globalfond har i år avkastat + 40 %. Enligt Pils så kan det se ut som att förvaltaren för den aktiva fonden är bättre än han är. Men so what …vem bryr sig.

 

Lycka till.