Avkastning?

Hej på er!

har funderat lite på det här med avkastning.
har konto på både lysa och Avanza och är helt ny på detta med aktier. Vilken tid på året sker avkastningen? Kan man och vart ser man om/hur mycket utdelning man får tillbaka? Finns det nån tabell på lysa eller avanza?

sist men inte minst. Hur räknar man detta med avkastning? Ge ett exempel på om jag investerar 2500kr. Och får exempel 8%avkastning.

Tack för svar

 

// robban

Hej Robban!

Avkastningen sker dagligen, varje vardag är börsen öppen för handel och i slutet av dagen så brukar de flesta fonderna uppdatera sina innehavs förändringar och värdet på en fondandel ändras antingen plus eller minus beroende på hur dagen har gått.

Just 8% är något man säger är den genomsnittliga årliga avkastningen på en global indexfond, men det är inte just en dag som avkastningen kommer utan det är alla värdeförändringar under året som sedan blir en procentsats för hela året. Men den blir troligtvis inte heller 8% utan varje år skiljer och på lång sikt så blir genomsnittet ca 8% om man kollar historiskt.

Fonder ger inte utdelning, om du har aktier hos t.ex Avanza så har dom en funktion där man kan se hur mycket utdelning du har fått under ett år.

Testa Jans Ränta-på-ränta kalkylator så ser du hur avkastningen utvecklas över tid.
Men lätt räknat så tar du 2500*1.08=2700, det är för år ett, sedan år två blir det 2700*1.08=2916 osv.

Hoppas detta hjälpte något!