Ränta på ränta-kalkylator | Samt enkla minnesregler för sammansatt ränta
Sök:

Ränta på ränta-kalkylator | Enkla minnesregler för sammansatt ränta

Pröva dig fram och beräkna ränta på ränta med min räknare som du kan anpassa för just din pengamaskin

Beräkna ränta-på-ränta effekten och se styrkan med kalkylatorn nedan. Testa olika värden för ränta, månadssparande, skattesats, startbelopp och tidsperioder. Lär dig de enkla minnesreglerna för ränta på ränta för att kunna göra snabb huvudräkning själv.

Ränta-på-ränta gör att pengar i fonder, aktier och andra investeringar mer eller mindre växer av sig själva. Använd kalkylatorn genom att dra i reglagen eller genom att fylla i helt egna värden. Resultatet av ränta på ränta-beräkningen får du både som en graf eller tabell ovan. Längre ned finns tips för egna beräkningar i Excel och enkla minnesregler.

Fyll i dina värden i ränta-på-ränta räknaren

För att beräkna ränta på ränta behöver du minst fylla i ett värde för månadssparandet, räntan och tidshorisonten. Du kan även välja att ändra startbeloppet, öka månadssparandet eller skattesats. Ett tips är att dra i reglagen för att få en känsla vad som gör störst skillnad för avkastningen. Det är inte helt intuitivt första gången.

Skillnaden mellan de två ränta-på-ränta-kalkylatorerna nedan är att i den avancerade kan du räkna utan begränsningarna som finns i den enkla. Tydligen finns det läsare som sparar mer än 20 000 kr i månaden. :-)

↑ Dölj texten ovan för en tydligare beräkning

kr
%
kr
år
%
Efter 0 år, med ränta på ränta, är värdet kr.
Överst på sidan kan du se resultatet som en ränta på ränta graf eller tabell för alla åren.

Hur fungerar ränta på ränta?

Ibland brukar jag tänka att ränta på ränta verkligen är som en pengamaskin. Pengarna man investerar jobbar under ett år ihop en avkastning. Nästkommande år arbetar även de nya pengarna och får en ny avkastning, som sedan ger ännu mer avkastning och så vidare, precis som nedanstående bild visar. Inte konstigt att Einstein lär ha kallat för en av de starkaste krafterna i universum.

Exempel på hur man kan beräkna ränta på ränta

Det kan även illustreras på ett annat sätt av följande bild. Grafen visar pengar som inte tjänar någon ränta, pengar som tjänar en ränta men där räntan inte tjänar några nya pengar och slutligen ränta på ränta, där mängden pengar som jobbar och tjänar en avkastning hela tiden blir fler.

Ränta på ränta illustration i förhållande till pengar utan ränta samt pengar med ränta, men utan ränta på ränta effekten.

Faktorerna som påverkar när du vill räkna ränta på ränta

Om man förenklar det lite så kan man säga att ett en pengamaskin med sammansatt ränta påverkas av följande faktorer:

 • Tiden pengarna får jobba i fred. En rimlig tidshorisont är 10 år eller mer.
 • Avkastningen (eller räntan) som de jobbar för. En rimlig årsmedelavkastning är på 8 procent per år, eftersom det är vad du kan få med en indexfond över långa tidsperioder.
 • Det initiala startbeloppet som du stoppar in i pengamaskinen.
 • Skatten som du behöver betala till staten

Det är dessa ”rattar” på pengamaskinen som du kan förändra. Laborera gärna med min kalkylator ovan för att se hur det slår i ditt fall. Notera att du även kan få ut alla värdena i form av en tabell längst upp på sidan.

Lektionen om ränta-på-ränta från vår webbkurs ”Spara och investera rätt och lätt”

I vår webbkurs ”Spara och investera rätt och lätt” har vi en hel lektion om ränta-på-ränta. Eftersom det är så viktigt att förstå det här resonemanget har vi gjort lektionen ”Ränta-på-ränta ger dig gratis skjuts framåt” fritt tillgänglig för dig och alla andra. Klicka på nedanstående bild för att öppna den på Teachable.

Om du uppskattade ovanstående lektion då tror vi att du kanske kommer att uppskatta hela utbildningen.

Räkna ränta på ränta med matematiska formler

Där finns många ränta på ränta-formler beroende på hur avancerat man vill göra det. Men i sin enklaste form så ser den ut som följer:

slutvärde = startvärde * (1 + ränta i procent/100)^antal år

Om du vill beräkna ränta på ränta själv, så rekommenderar jag verkligen Excel eller Google Sheets. Dessa två program har fantastiska funktioner för just beräkningen av sammansatt ränta. I följande artikel har jag definierat alla ränta på ränta-formlerna. Du hittar även tips på hur du kan jobba med Excel och Google Sheets:

Jag kan även rekommendera den engelska Wikipedia-sidan, då den svenska tyvärr är ganska undermålig.

Beräkna ränta på ränta med enkla minnesregler

Det kan många gånger vara svårt att räkna ut värdet på sammansatt ränta i huvudet och då brukar jag använda följande minnesregler:

 • 72 genom räntan ger antalet år för då pengarna dubblas. T.ex. 10 % / år ger en fördubbling vart 7,2 år
 • Cirka 5 gånger pengarna på 20 år vid en årsavkastning om 8 procent per år

Om man snarare är inne på #sparadkrona så är följande två tumregler bra:

 • En sparad veckoutgift ger 750 gånger pengarna på 10 år
 • En sparad månadsutgift ger 187 gånger pengarna på 10 år

Ovan är räknat på 8 procents ränta som årsmedelavkastning. Anledningen till att jag räknar på 8 procent är att det är vad en indexfond på börsen med en låg eller obefintlig avgift kan ge. Det vill säga om alternativet är att köpa något idag, så kan jag fundera på att om jag istället sparar de pengarna, så kan jag på 10 år med ränta på ränta istället ha flera gånger pengarna istället.

Tabell som visar ränta-multiplikatorn

Följande tabell brukar jag själv använda för att snabbt komma ihåg hur mycket den sammansatta räntan blir över tid utifrån ett valfritt startbelopp. För att ta några från tabellen nedan. Om jag sparar 1 000 kr till 8 procents ränta i 20 år så kommer de 1 000 kr att växa till ungefär 4 700 kr. Ett annat exempel, 1 000 kr till 10 procents ränta, kommer att mer än tiodubblats till 10 800 kr på 25 år.

Ränta på ränta effekt beräknad som antal gånger pengarna vid olika procentsatser och tidsperioder.
Löptid 0% 3% 6% 8% 10% 15%
5 år 0,9 1,2 1,3 1,5 1,6 2,0
10 år 0,8 1,3 1,8 2,2 2,6 4,0
15 år 0,7 1,6 2,4 3,2 4,2 8,1
20 år 0,7 1,8 3,2 4,7 6,7 16,4
25 år 0,6 2,1 4,3 6,8 10,8 32,9
30 år 0,5 2,4 5,7 10,1 17,4 66,2
35 år 0,5 2,8 7,7 14,8 28,1 133,2
40 år 0,4 3,3 10,3 21,7 45,3 267,9

Tabellen tar alltså inte hänsyn till månadssparande, utan svarar snarare bara på frågan:

Hur mycket växer mina pengar på ett antal år till en förutbestämd avkastning?

Jag brukar som sagt nästan alltid använda 8 procent som exempel och antingen 10 år eller 20 år. Det mest talande examplet var när jag funderade på att köpa en bil. Jag konstaterade att 400 000 kr på 10 år blev 880 000 kr eller till och på 20 år blev 1 880 000 kr. Jag blev sjukt osugen att tänka att jag skulle lägga upp till två miljoner på en bil. Gamla Bettan i form av en V70 från 2009 står fortfarande kvar på uppfarten.

Det andra som man kan notera i tabellen är att jag i den andra kolumnen, med ”0 %” ränta har räknat med att man har pengarna på ett bankkonto utan någon ränta. Det är lätt att tro att värdet då behålls, men det gör det inte utan tvärtom minskar det på grund av inflationen. Jag har räknat med att riksbanken når sitt mål om 2 procents inflation, vilket innebär att pengarna de facto minskar i värde. Jag tycker att det är viktigt att vara medveten om det.

Ränta på ränta i praktiken med fonder

Det är en sak att förstå teorin och modellen för sammansatt ränta. Nästa steg är att faktiskt utnyttja och skörda frukterna från den. Du kan sätta dina pengar i jobb i nästan vilka investeringar som helst. Jag själv föredrar fonder eftersom där sköts det mesta helt automatiskt och det är dessutom väldigt billigt. Det första du behöver göra är att:

Om du vill läsa lite mer innan du sätter igång, så rekommenderar jag min ”Kom-igång-guide”.

Gratis nyhetsbrev med tips för din privatekonomi

Om du gillar den här sidan och vill få tips som gör din privatekonomi bättre ungefär 10 gånger per år, så kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev. Det är idag mer än 30 000 läsare som prenumererar och det är naturligtvis gratis.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Relaterade artiklar och kalkylatorer

Om du tyckte den här sidan var intressant, då kan du även uppskatta följande:

Övriga kalkylatorer:

Kommentera

238 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Detta måste inte alls läggas till. Använd en inflationskalkylator om huvudräkning ger dig huvudvärk och se på nyheter ibland. Inflationen har varit obetydlig de senaste åren för Ingves misslyckas ju med att nå sitt inflationsmål som nu närmaste tiden har legat kring minus.

  Inget vet vad inflationen kommer att vara i framtiden av samma anledning som ingen vet hur börsen kommer att gå. Börsprognosen här med det förvalda 8% i avkastning baseras på 20 års historik avseende kasst index. Är man intresserad och har koll så får man en betydligt högre årlig avkastning. Jag ligger på mellan 10-15% årligen i genomsnitt.

  Är du en svenssonbanan med höga lån så är en hög inflation bra för dig, då betalar du tillbaka mindre värde till banken. Är det minus inflation så får du betala tillbaka ett högre värde till banken, utöver räntan. Vilket är bäst för dig? 😉

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Victor Svensson
 2. Vit pil

  Fantastisk sida att botanisera runt på! Vill gärna komplettera er gedigna lista av sparkalkylatorer, verktyg och modeller. Ta en titt på appen Klövra! Dess mål är att ge tydliga visuella bilder av ränta-på-ränta-effekten samt se hur även små medel över tid kan växa sig stora. Tack för grymma poddar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  VeronicaTagesson
  1. Vit pil

   Hur kan denna sida inte vara tillräckligt tydlig visuellt? 🤦🏻‍♂️ 😂🤣 Stackars människa! Dags att sluta döda sina hjärnceller genom att titta på Facebook?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Victor Svensson
 3. Vit pil

  Värt att notera att t.ex. 5 miljoner kan verkar tillräckligt för att gå i pension vid 45, det behöver dock inte vara fallet på grund av den stora standardavvikelsen på börsens historiska avkastning. I min egna FIRE-excel har jag tagit med min pension, mitt sparande samt börsens standardavvikelse i kalkylen och kör lite monte carlo-beräkningar. Med lite tur dör man med 100 miljoner, eller så går man bankrutt redan vid 70 om man har lite otur. Året efter man går i pension kan ju börsen dyka 40 procent med lite oflyt.

  Att bara räkna avkastning på medelkurvan (t.ex. 1.08^n) säger egentligen ingenting när börsens standardavvikelse de senaste 30 åren varit ca 25%.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Gustav
  1. Vit pil

   Hej!
   Om jag förstår kalkylatorn rätt spelar det ingen roll om jag sparar 1000 kr i mån i 5 olika fonder eller 5000 i en fond om man räknar ränta på sikt så länge avkastningen är densamma – tex 8 % genomgående -stämmer det? Tjänar man inget totalt sett på att ha en större summa i samma fond/ lysakonto

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Christoffer
   1. Vit pil

    Har du 5 olika fonder vars innehav är densamma menar du? 🤦🏻‍♂️ Varför?

    Om du har 5 fonder med 1000 kronor i varje, där vardera fond, under 1 år, har gett en avkastning om 8%, så är ju givetvis avkastningen densamma oavsett om du spridit ut kapitalet i fler fonder eller har alla pengar i en fond. Vad trodde du? Att procentenheterna adderas till varandra? 😂

    8% är medel av index. Börsen som helhet. Jag förmodar att du inte har 5 indexfonder, utan att du kanske har någon indexfond, någon teknikfond osv. Då är det inte 8% som gäller för dig.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Victor Svensson
  2. Vit pil

   Sälj inte på botten då. 🤦🏻‍♂️ Anpassa risken efter hur lång tid du har till pension. 8 %/år, är med standardavvikelsen inbegripet. 8,46%/år de senaste 20 åren är den genomsnittliga åravkastningen av index, de aktier med låg utveckling eller negativ, och de bra. Med lite intresse och aktivitet så får du en bra mycket högre avkastning än vad ett kasst index mynnar ut i. 8% är för de som inte vet, inte orkar, inte bryr sig, tar det någon annan gång osv. Soffliggare. AP7 i din premiepension va?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Victor Svensson
 4. Vit pil

  Hej Jan,

  En fundering är att om jag sparar olika, alltså 5000kr/mån i 3 år sedan 7500kr/mån i 2 år och sedan 13000kr/mån i 10 år med en ökning på 2% per år kan jag då räkna ut de första 3 åren och sedan ta slutvärdet där osv osv eller blir det problem med skatten?

  Tack.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Viktor
  1. Vit pil

   Ja det kan du. ISK schablonsbeskattar hela kapitalet. Aktiedepå beskattar vinsten men betydligt högre skattesats. Den främsta skattemässiga konsekvensen är vilken form av depå som du använder och inte hur mycket du sparar och när du sparar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Victor Svensson
 5. Vit pil

  Hej Jan,

  Det vrider sig lite i mitt huvud när jag försöker förstå mig på antagandena bakom kalkylatorn. När jag kollar tabellen ser det ut som att hela årets månadssparande antas finnas på kontot i början av respektive år (ingår som bas för avkastningsberäkning) vilket är lite konstigt..

  När man klumpar ihop månatliga kassaflöden på årsbasis brukar det vara standard att anta dem vid årets slut (konservativt antagande). Eller finns det någon bra anledning att frångå det? :)

  Givet standard tillvägagångssätt motsvarar resultatet för konstant månadssparande ”Annuity-due” medan kolumnen ”Årets sparande” ser ut att motsvara ”Annuity-immediate”. Skillnaden mellan de två är att ”Annuity-due” har kassaflöden som börjar nu (slutet av år 0) och ”Annuity-immediate” har kassaflöden som börjar om ett år (slutet av år 1).

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas M
  1. Vit pil

   Jag tycker att är väldigt tydligt att det inte är så som du har tolkat tabellen. Startvärdet inkluderar föregående års sparande plus den ackumulerade avkastningen från föregående år. Använd en miniräknare om addition ger dig huvudvärk.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Victor Svensson
 6. Vit pil

  Hej
  Om jag skulle vilja förstå vad man landar på i total peng i tjänstepension om ex. 25 år hur ska man använda ovan formel? Vissa arbetsgivare sätter av 30 % extra på bruttolönen om man passerar cirka 40 tsek i månaden. Tjänar man 1msek om året, på ett ungefär sätter arbetsgivaren av 150tsek extra i tjänstepension.
  Hur slår man in detta scenarie med skatt osv.? Är det helt enkelt. 12,5 sek i månadsspar med 30 % årlig skatt…?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Richard
  1. Vit pil

   Dra i ena reglaget efter att du vet vad dina genomsnittliga tjänstepensioninsättningar är.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Victor Svensson
 7. Vit pil

  Borde man inte räkna med inflationen även på de procentsatser som är större än noll???

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Ellen Ekelund
  1. Vit pil

   8% avkastning är 8% avkastning. Blir det någon knasig nivå avseende inflationen så höjer företagen bara sina priser för att matcha värdet, så utdelningarna blir i nivå med förväntan. Eller vad menar du? Det finns kalkylatorer för att räkna på inflation om ett värsta scenarie om 2.0% ger dig panik. Ser ju inte ut som att inflationsmålet kommer kunna realiseras under oöverskådlig tid.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Victor Svensson
 8. Vit pil

  Alla beräkningar och tumregler för ränta på ränta är verkligen värdefulla. Men jag saknar en parameter för att få resultaten realistiska. Det är en parameter för inflation som gör att resultaten kommer närmare utvecklingen av köpkraften.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Johnny Magnusson
  1. Vit pil

   Detta måste läggas in för det blir väldigt hög inflationsackumulering om tx 30 år som gör pengarna så mycket mindre värda.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   H A
  2. Vit pil

   <2% alternativt 2%< är parametern. 🤦🏻‍♂️ Varsågod.

   Det redovisas rätt tydligt att det här är ett verktyg som avser att ge en ungefärlig prognos över värde efter avkastning om man är totalt ointresserad och därmed har en avkastning som korrelerar med kasst index.

   Avkastning är en sak. Inflation och konsumentprisindex är en annan sak. Alla förstår att man får räkna med att värdet av 1 kr idag inte är densamma imorgon.

   Av samma anledning som inget vet hur börsen går så vet ingen hur det blir med inflationen, däremot så vet alla att målet är 2% även om den under senaste tid kretsat kring 0% och även negativ inflation.

   Hög inflation är däremot en lycka för de som har lån. Blir mindre värde att betala tillbaks.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Victor Svensson
 9. Vit pil

  Får man önska en version av den här kalkylatorn där ökningen av månadssparandet per år görs med ett belopp och inte en procent?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Sara
  1. Vit pil

   Ja, hemsidan kommer uppdateras och då ska jag försöka få med det. Tack för tipset! 👍

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Hej

  Vilken bra formel, även vid uttag av kapital kan man använda den. T.ex om du är 65 år och ska börja ta ut pension och du kanske har 2 500 000.- sparat och du vill veta hur mycket du kan spendera varje månad så kan du fylla i minus summa på månantligt sparande och startvärde 2 500 000:- och om du har pengarna investerade och du räknar med en avkastning på 6% så anger du 6% på räntan. Om du tar ut 15 000:- varje månad så räcker pengarna i 30 år, sen kan man laborera med uttagssumman och räntan.

  10+
  Gravatar ikon för användaren
  Bo Nilsson
 11. Vit pil

  Hej,

  Hade det varit möjligt att utveckla kalkylatorn till att ta emot negativa belopp för Månadssparande-parametern?

  Jag tänker scenariot att när man sedan i framtiden börjar leva på pengarna, så vill ändå ha att liggande pengar fortsätter jobba.

  På detta sätt blir det lättare att förutspå hur stort kapital man behöver innan man slutar spara och börja leva på det.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  David Tran
  1. Vit pil

   Det enklaste begreppet jag tror du är ute efter är ”4%-regeln”. Man antar att inflationen är runt 3% och avkastningen 7% per år = 4% som man kan ta ut utan att kapitalet minskar. Hur mycket som behövs är 25 ggr din månadskostnad på ett år. Anta att du har 30′ /månad i kostnader och det på ett år blir 360000*25= 9.000.000 i sparat kapital behövs. Jag tror åtminstone att jag har förstått det rätt.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Utdelningsbloggaren
 12. Vit pil

  ” Nästkommande år arbetar även de nya pengarna och får en ny avkastning, som sedan ger ännu mer avkastning och så vidare, precis som nedanstående bild visar. Inte konstigt att Einstein lär ha kallat för en av de starkaste krafterna i universum.” Kallat vad??

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ulf Wigren
 13. Vit pil

  Det skulle vara användbart med en fyra-hink kalkylator för att beräkna tider för när hinkarna fylls upp och kan börja rinna över i nästa osv. Allt beroende på tid, satta världen för hinkarna, avsättning i sparande och sedan avkastning? Antar du utmaningen Jan? ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl
 14. Vit pil

  Hej! Eftersom detta verktyg räknar på räntan årsvis istället för månadsvis blir det inte riktigt rätt för månadssparande. Om jag räknar med ränta på varje månad ( 1.08^(1/12) ) för de förinställda värdena här får jag istället 1 593 838,48 kr efter 25 år. Inte jättestor skillnad men kan vara bra att veta. Här antas såklart att räntan är konstant för varje månad, vilket ju sällan stämmer.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Staffan
 15. Vit pil

  En formel som beräknar ränta på ränta effekten är ju a(k^n-1)/(k-1). Där a står för det hur mycket du vill månadsspara eller årsspara. k står för den procentuella värdeökningen i decimalform, t.ex 8 % är 1,08. n står för antal år. Hoppas detta ska hjälpa en del :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jalmar Andersson
 16. Vit pil

  Hej
  Skulle det vara möjligt att ta fram en annan typ av tabell. För dem som sparar och funderar på att gå i pension skulle det vara intressant att se hur länge pengarna räcker.
  Ex. om man har sparat ihop 4 000 000 går i pension, och vill ta ut 20 000 kr/månad. Hur länge räcker då kapitalet. Jag tänker att de sparade pengarna givetvis ger avkastning även om beloppet minskar med tiden. Det kan ju också vara intressant för dem som ännu har ett antal år kvar, men som vill ha ett långsiktigt mål.

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas
  1. Vit pil

   Man borde ju rimligtvis kunna använda befintlig formel men endast ändra så att månadssparande-fältet tar emot ett negativt värde? Om det inte redan fungerar.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   kogi04
 17. Vit pil

  Tabell som visar ränta-multiplikatorn är lite missvisande då 0% kolumnen tar hänsyn till inflationen men de andra kolumnerna inte gör det. För att få 3% real avkastning skulle det behövas 5% nominell avkastning. Alla kolumner borde behandlas lika.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Rikard Gadell
 18. Vit pil

  Hej!

  Är värdet om t.ex. 25 år alltså exklusive inflation? Tack för en riktigt inspirerande blogg.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Carl
  1. Vit pil

   Hej Carl!

   Ja, det är inte inflationsjusterat!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 19. Vit pil

  Värt att betänka här är väl att vi börskrasher med en vissa regelbundenhet där vi tappar en del av pengarna. Med en avkastning på +8% så lär det väl vara en del fokus på aktiemarknaden? Eller denna siffran kanske tar eventuell börskrash i beaktning?

  Vad jag menar är, för en 20 åring som knappar in ett scenario där de månadssparar tills de ska gå i pension så ser man väldigt fantastiska siffror. Särskilt eftersom pengarna kommer bygga på så länge så ränta-på-ränta-effekten verkligen får skina. Men… missar ju faktumet att man lär inte så +8% alla dessa 45-50åren.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  KG
 20. Vit pil

  Hej Jan, tack för bra och informativ blogg! Jag har sedan en tid månadssparat i avanza auto 5 och börjar nu bli orolig.. den har ju en högriskprofil med stort innehav av aktiefonder. Har gått back ca 6000. Frågan är om jag ska sälja av hälften av fonden nu och satsa på exvis räntefonder ist eller ha is i magen och låta den vara kvar oförändrat?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  inflyttningsfestlappetorp
 21. Vit pil

  Hej, den numeriska uträkning du gjort i din kalkylator. Finns den i ett excelark? Får nämligen inte siffrorna att ihop när jag själv gör det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke
 22. Vit pil

  Hej Jan!
  Ser att det finns fler som önskar höja gränsen på månadsspar från 20000kr i kommentarer nedan, och att du även hade tänkt göra det. Vänligen ta tag i det igen, det är bara du ändrar raden ”max: 20000,” i javascript-funktionen initRantaCalculator()

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel S
 23. Vit pil

  Hej,
  Ett annat önskemål, utöka gränsen för månadssparande över 20 000kr. Min ambition är att spara mer än så :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel S
 24. Vit pil

  Hej!

  Jag märker att det blir stora skillnader på vilken ränta man har under lång tid. Man brukar säga att aktier ger en avkastning på 8-10%, men kan man veta om man får 8 eller 10 %. Det rör sig ändå om mer än dubbelt så mycket pengar med ränta på 10% än 8% på 40 år. Hur kan man veta vilka aktier som ger 10% ränta. Jättetacksam för svar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  fabian
 25. Vit pil

  Mycket kompetent information och resonemang!.. Utmärkt beräkningsteknik!! Dina artiklar för mig är en stor mängd kunskap :) Tack!!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lagligt
 26. Vit pil

  Tack för kalkylatorn. Den är användbar. ni kanske skulle kunna göra även en uttagskalkylator. Ett exempel: Låt säga att jag sparat ihop en halv miljon till att jag pensionerar mig vid 65 års ålder och planerar ta ut pengar månadsvis under 10 år. Hur mycket kan jag ta ut per månad, givet en viss tänkt förräntning?

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Vesa
 27. Vit pil

  När skall man börja spara?
  Vad alla farhågar nu är ju en lågkonjunktur, är det bättre att vänta på denna eller skall man börja idag?

  Och om man då börjar idag, skall man satsa på en låg portfölj för att minska fallet när det kommer?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Robban
  1. Vit pil

   Ingen av oss vet exakt när lågkonjunktur kommer, och om man har en lång sparhorisont så är en eventuell nedgång inom en snart framtid inte världens undergång eftersom man har tiden på sin sida. Jans tankar om timing kan du läsa här: https://rikatillsammans.se/det-gar-inte-att-forutsaga-framtiden/

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Elin Agorelius
 28. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för en riktig smidig tjänst. Något som skulle göra den ännu bättre vore om du hade tusental-separering i textrutorna i formuläret. Ser att du använder jQuery, kastade ihop ett exempel på lite javascript du skulle kunna använda: http://jsfiddle.net/LLcsxr6c/ (du kan ”provköra” genom att mata siffror i textboxen på den sidan för att se hur det fungerar).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel S
 29. Vit pil

  Hej, jag är 16 år gammal, och vill börja investera inom ränta på ränta. Jag har 8000 kr på mitt paypal konto, 3000 i kontant och 2400 på mitt SEB Ung bankkonto. Så totalt 11400 kr, ungefär. Finns det några lagliga sätt för mig att investera själv eller måste jag göra det via mina föräldrar? Om jag skulle investera, var, och hur skulle jag kunna göra det?

  Och, om jag skulle bli tvungen att investera via mina föräldrar, vilken förälder ska jag välja (om det spelar någon roll)? Detta frågor jag, eftersom jag vet inte om det påverkar skatten man betalar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar och för att du läser på bloggen, men det är bättre att du ställer frågan i:

   Där får du svar även av andra läsare som inte hittar till den här kommentaren. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 30. Vit pil

  Hej!
  Tack för bra sida.

  Om man tittar på historisk utveckling av en fond, tex Lannebo Vision, så kan man läsa att den gått 333% plus på 10 år.
  Om man hade handlat denna fond för 1000kr och låtit dem vara i 10år så hade summa varit: ca 4300kr … eller?

  Kan man då förenklat dividera 333% med 10år och få ca 33% som någon medelökning per år?
  Eller hur ska man se på den historiska utvecklingen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
  1. Vit pil

   x^10=3.33
   x = (3.33)^(1/10)
   x = 1.12783…

   Genomsnittlig avkastning är därmed runt 13%/år.

   Därmed får vi: [snittavkastning] = ([avkastning i decimalform])^(1/[antal år])

   0
   Gravatar ikon för användaren
   zulln
 31. Vit pil

  Hej
  Jag sparar mest i aktiefonder med låga avgifter, (0.2%) när jag laborerade med din kalkylator fann jag att det finns inget fält för beräkning av avgiften, det blir betydliga summor på längre sikt som ej tas med i beräkningen ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar
  1. Vit pil

   Du kan approximera det genom att sänka avkastningen. Istället för 8 %, räkna på 7.8 % istället.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 32. Vit pil

  Hej, om man börjar spara i indexfonder. Hur räknar jag ut vilken total skatt det blir innan jag får pengarna i handen? Jag sparar idag via en kapitalförsäkring på Nordea, finns det några fördelar med det? Jag ser mitt sparande på ca 15-20 år sikt. Tack för svar och tips. =)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rikard
  1. Vit pil

   Eftersom du via kapitalförsäkring betalar ca 1 procent om året på hela kapitalet, så kommer det vara skattefritt när du tar ut det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 33. Vit pil

  Har det någon påverkan på ränta-på-ränta effekten om jag väljer att dela upp mitt sparande i flera olika konton? Dels flera olika bankar och dels flera olika ISK för att få bra överblick på vad som är pension, nöjeskonto osv.? Blir det mer pengar i slutändan om jag lägger allt sparande på ett ISK-konto?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Antonia
  1. Vit pil

   Nej, det blir det inte. 10 procent på 200 kr är 20 kr, oavsett om det är uppdelat på 100 * 10 procent + 100 * 10 procent. Lycka till med ditt sparande.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 34. Vit pil

  Hej,

  En fundering jag har. Vill spara i mina 5 år som jag kommer att gå i universitetet. Antar att jag inte kommer ha någon inkomst förutom CSN och inget startbelopp så låt mig säga att jag kan spara 1000 kr i månaden i 5 år. Om jag använder en fond med genomsnittlig avkastning på 8% så ligger värdet efter 5 år på 59 796 kr när man lägger till 30% skatt + fondskatt, vilket då gör det mindre än själva 60 000 som jag hade lagt in under dessa 5 åren. Är det inte då helt onödigt att köra med fonder och istället bara försöka göra sitt bästa med ett ISK vilket hade gett mig 73 091 kr? Det verkar som att fonden först börjar löna sig efter 6 antal år sparande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Edvin
  1. Vit pil

   Jag skulle verkligen rekommendera sparande i ISK. Sedan skulle jag säga att det alltid lönar sig att spara, om inte annat så för att få in vanan. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Man betalar väl bara 30% ”inkomst av kapital” när man säljer sina fonder/aktier med vinst, och så är det 30% av vinsten. Denna räknare verkar ju tycka man ska sälja varje år och betala 30% skatt av vinsten varje år men så är ju inte självklart att man gör…

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Magnos
  2. Vit pil

   Var får du 30% skatt och fondskatt ifrån?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Lasse D
   1. Vit pil

    Om man kör en vanlig aktiedepå (ej ISK/KF).

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 35. Vit pil

  Ingen hänsyn tagen till avgifter? En jäkla skillnad i utfall om man betalar 0,4% eller 2,4…

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mats N
  1. Vit pil

   Du kan ju dra av avgiften på den förväntade avkastningen, eller missar jag något?

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Om fonden har 2% förvaltningsavgift så betalas ju den varje år och det blir väldigt stor skillnad på 25 år. Tycker det vore en bra ide att lägga till val för att sätta det.

    Kan vara intressant med kolumner för ack. fondavgift, ack. isk-skatt och ack. kapitalskatt också, så som du har för ack. sparande och ack. avkastning.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Magnos
 36. Vit pil

  Hej, tack för kalkylatorfunktionen, använder den flera gånger i veckan. Jag märkte nu dock att du har maxgräns på sparbelopp om 20 000 kr i månaden. Skulle vara hur bra som helst om det inte fanns någon gräns eller åtminstone möjlighet att kunna spara undan en lön som passerat statlig skatt-gränsen…!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Holger
  1. Vit pil

   Du kan välja den ”avancerade”-fliken. Där finns inga av dessa begränsningar. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 37. Vit pil

  Hej!

  Jag hänger inte riktigt med på hur ränta på ränta fungerar när det kommer till fonder. Om jag köper en fond för 1000 kronor och den har en utveckling på 10% per år, så kapitaliseras väl aldrig något? Om den år ett stiger med 10% så är värdet 1100, och om den stiger med 10% år 2 så är värdet 1200. Eller?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jesper
  1. Vit pil

   Om den stiger år två så är ökningen 10 procent på 1 100 kr, det vill säga 110 kr. Så det blir inte 1 200 utan 1 210.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 38. Vit pil

  Hej Jan
  Tack för en bra sida.
  En fundering, går det att lägga till en parameter där man kan lägga in ett månadssparande på ex. 500 kr, och sedan öka till en tusenlapp efter några år, och sedan ytterligare en tusenlapp efter några år? På så sätt är det lättare att visa för mina tonåringar vikten av sparande. Att lägga på en viss % år efter år kan bli lite missvisande. Innan de pluggat klart kanske 500 kr är lagom, men senare kan ju detta sparande öka undan för undan.
  MVH/Thomas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas Kjellström
  1. Vit pil

   Då får man tyvärr göra det via Excel, kolla gärna artikeln med formlerna. Så kan man pilla på det därifrån. Lycka till! :-)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 39. Vit pil

  Tack för allt ovan! Hur i praktiken sparar man utan ränta på ränta? Kan du ge ett exempel för jag förstår inte vad skillnaden är mellan att spara med ränta och att spara med ränta på ränta och varför någon skulle välja att spara med bara ränta (ej ränta på ränta)?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jessica
  1. Vit pil

   Det klassiska sparandet utan ränta-på-ränta är t.ex. bankkonto utan någon ränta, där den enda ökningen sker genom att du lägger in mer pengar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 40. Vit pil

  tjenare jan !

  det hade vart trevligt med en till parameter i kalkylatorn, nämligen en utdelningsparameter, ex. om man genomsnittligt får 4% utdelningar av sitt innehav, och givet att man återinvesterar dom, vad kommer totalavkastningen att bli efter x-antal år ?

  mvh en som tycker du är bra

  0
  Gravatar ikon för användaren
  pontus rosén
  1. Vit pil

   Jag kanske missförstår, men är det inte bara att addera den på den genomsnittliga årsavkastningen. Att om värdeökning är 5 procent och 3 procent utdelning, så blir det ju 8 procent per år med återinvestering.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   du är klokare än jag, dum fråga utav mig :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   pontus rosén
 41. Vit pil

  Tack för en bra kalkylator!
  Använder den i mitt senaste inlägg om att spara till pensionen.
  Mvh
  David Pensionsportalen

  0
  Gravatar ikon för användaren
  etttusenprocent
  1. Vit pil

   Vad roligt, tack för länken och kommentaren! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 42. Vit pil

  Går det att inkludera inflation också? Eller är det bara att reducera 2% i årlig avkastning istället?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus
  1. Vit pil

   Ja, som approximation så kan man bara dra av 2 procent.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 43. Vit pil

  Tack Jan, tycker verktyget är tydligt och bra. Har du funderat på att göra en variant med uttag också (alltså minusvärde för månadssparandet)?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Frej
  1. Vit pil

   Håller med Frej, skulle också gärna se en möjlighet för uttag av det ackumulerade värdet (t.ex. om man ska köpa en bil efter 10 års sparande hur det påverkar grafen.)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Alexander
   1. Vit pil

    Tack för förslaget. Ska se om jag in få med det.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Har du gjort ändringar, eller var det bara jag som missade att det fanns och fungerade i räknaren utan begränsningar? Det går inte i den enkla och har gett fel i tidigare versioner, men nu ser jag att det fungerar att t ex skriva in -5000 som månadssparande (om man nu tänker att det är vad man vill plocka ut) och så kan man leka med vilket kapital man behöver för det vid olika räntesatser och tidsperioder. Jättebra!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Frej
 44. Vit pil

  Har formeln förändras, upplever att mitt slutvärde har halverats nu jämtemot för 1år sedan med samma siffror? Eller så minns jag fel :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alf
  1. Vit pil

   Formeln är exakt samma. Skatten har däremot höjts om di använder kalkylatorn med skatt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 45. Vit pil

  Jag gillar verkligen den här räknaren, använder den ofta när jag går in och planerar mitt och min mans pensionssparande och barnsparandet vi kommer att börja med!

  Jag har bara ett önskemål: idag går det att ange en procentuell ökning av månadssparandet, men inte en konstant ökning. Exempel: jag sparar nu 500 kr/mån och planerar att öka mitt sparande med 100 kr/år i resten av yrkeslivet (är 26 år). Väljer jag ex. 10% blir ju det för lite nu men mycket mer än jag planerat när det har gått ett gäng år…

  I övrigt tycker jag den här bloggen är fantastisk, efter att jag började läsa och intressera mig på riktigt för ett par år sedan har jag fått stenkoll på familjens ekonomi och ökat vårt sparande till det tredubbla!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  E
  1. Vit pil

   Vad roligt, tack för förslaget. Jag kommer att uppdatera räknaren och ska försöka ta med den här funktionen i det avancerade läget. :-)

   Grattis också till framgångarna i er ekonomi! Hoppas att ni har firat!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 46. Vit pil

  Tack för en bra kalkylator/blogg/Youtube-kanal. Ett önskemål gällande kalkylatorn är att grafen skulle se likadan ut som bilden som illustrerar ränta på ränta-effekten- alltså så att man ser belopp, ränta och ränta på ränta som olika fält. Det skulle med tiden vara riktigt motiverande :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emelie H
  1. Vit pil

   Du menar som den tre-färgade grafen? Om ja, intressant tanke. Ska fnula lite på om det går rent tekniskt.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 47. Vit pil

  Fint med uppdateringen, bra där och gott nytt år!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas Pettersson
 48. Vit pil

  Håller med en tidigare talare om att jag vill ha tillbaka tabellen som visade år för år hur mycket avkastning man kommit upp i, det var ju klockrent!
  Den här uträknade kommer jag inte ha samma användning för om inte det finns med. Satt ofta och laborerade med siffror i ”gamla” kalkylatorn.
  I övrigt tycker jag det blev snyggt med lite färg och annat utseende!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
  1. Vit pil

   Den finns där, klicka på tabell precis under grafen. Uppdateras också i realtid.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Toppen att den finns där, det missade jag helt! Är helt klart positiv till det nya utseendet!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   A
 49. Vit pil

  Varför månadssparande satt till max 20000?

  Jag brukade spara mer än så men efter att du satt ett maxtak har jag sett mig tvungen dra ner på det! ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  PG
  1. Vit pil

   Haha, tänk att man hade en sådan påverkan. Jag ordnar det under dagen. Håller på och uppdaterar den idag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 50. Vit pil

  Varför maxbelopp?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingmar Rundberg
  1. Vit pil

   Den är temporärt höjd til 10 000 000 kr. Jag har bett min programmerare ordna så att där inte finns någon maxgräns.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 51. Vit pil

  Hej,

  varför har du ändrat max startbelopp till 2500000kr?

  Med vänlig hälsning,
  Skägget

  0
  Gravatar ikon för användaren
  F
  1. Vit pil

   Håller på och uppdaterar kalkylatorn förhoppningsvis till det bättre. Hur mycket högre skulle du vilja ha den?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Varför ha ett maxbelopp överhuvudtaget?

   Med vänlig hälsning,
   Skägget

   0
   Gravatar ikon för användaren
   F
  3. Vit pil

   Samma sak med sparat månadsbelopp där maxbeloppet nu är 25000kr. Känns inte helt orimligt att hushåll med 2 heltidsarbetande ekonomiskt medvetna vuxna sparar mer än 25000kr/månad tillsammans.

   Med vänlig hälsning,
   Skägget

   0
   Gravatar ikon för användaren
   F
 52. Vit pil

  Vart tog den gamla ränta på ränta-kalkylatorn vägen? Den var mycket bättre! Jag saknar tabellen där den årliga avkastningen framgår!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Verena
  1. Vit pil

   Hittade tabellen! :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Verena
   1. Vit pil

    Toppen! Vad tycker du om den här nya?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Den är jättebra, speciellt nu när du har höjt maxbeloppet! Smidigt verktyg!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Verena
 53. Vit pil

  Jag skulle vilja ha en ruta för avgift för att kunna se om det är värt att ta en fond med något högre avgift och högre avkastning eller om/när de tar ut varandra..
  mvh Amelie

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Amelie
 54. Vit pil

  Årssparande. Sparar utdelning per år sätts in efter utbetald utdelning. Hur räknar jag det bäst? Delar upp på månadssparande känns fel.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingmar Rundberg
  1. Vit pil

   Om du har standardinställningen så räknar den på årlig insättning även om det står månadssparande. Den multiplicerar helt enkelt månadssparandet med 12 i standardexemplet.

   Om du i rutan beskattning väljer ”Ta inte hänsyn till någon skatt (månatlig avkastning)” då får du den effekten som du vill undvika, det vill säga att den räknar avkastning på månadsbasis.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 55. Vit pil

  Suveränt verktyg! Jag kommer länka till det från min sida (www.tvillingpappan.se/spara-till-dina-barn) där jag bland annat kommer skriva om att spara till barn. Perfekt för läsarna att kunna peta in sina egna uppgifter. Hoppas det är ok att ta med lite skärmdumpar från din sida.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Vad roligt! Tack. Har du sett att jag har uppdaterat kalkylatorn till version 2.0? Hoppas att du gillar den.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 56. Vit pil

  Vore kul med en funktion där man la in att man minskade /ökade sparande med x kr efter x år/Ernesto

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ernesto
  1. Vit pil

   Ska kolla på det. Det kommer en uppdatering i mellandagarna som jag har filat på lite. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 57. Vit pil

  Hej! Gillar kalkylatorn och gillar bloggen, särskilt det senaste inslaget om känslor och ekonomi! Är 31 år och arbetar som läkare med avtal AKAP-KL på tjänstepension. Innehav i fondförsäkring just nu är 270tkr. Arbetsgivaren betalar (inkl löneväxling 1000kr) ca 5600kr/månad i premier. Om 3 år höjs lönen (specialist) och premien blir då (minst) ca 10 000kr/månad inkl löneväxling på 2000kr/månad. Givet att jag arbetar i 33 år till, med 8% avkastning skulle innehavet kunna ligga på ca 20Mkr vid pension! Är det ens rimligt? Känns som ett guldkantat försäkringsavtal i så fall!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Ja, absolut! Grattis till det. Jag känner flera som har fått ut runt 10+ miljoner i sina tjänstepensioner efter att ha sparat under långa tidsperioder. Så nej, det är inte otroligt eller orimligt skulle jag säga spontant.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Vad är det som du inte får till mer specifikt så kan jag försöka förklara eller rätta till ränta på ränta-kalkylatorn.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 58. Vit pil

  Hejsan! Jag tänkte höra ifall din kalkylator är uppdaterad för den nya ISK-beskattningen? mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
  1. Vit pil

   Inte än, jag kommer att uppdatera den i mellandagarna. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 59. Vit pil

  bra kalkylator.. Skulle vara intressant om man kunde plussa på ett växande lån också.. Som nordnets knock out lån som man kan låna på 40% av innehavet..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  jagsomlarareblog
  1. Vit pil

   Det borde du kunna simulera genom att öka startbeloppet med 40 procent. T.ex. istället för att sätta 100 000 kr som start, så låtsas vi att du har 100 000 kr samt knock-out lån 40 000 kr, då har du ju de facto ett startbelopp på 140 000 kr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 60. Vit pil

  Väljer jag att ta hänsyn till skatt (30 % kapitalskatt, årlig avkastning) så står det t.ex. att årets avkastning blir 5 000 kr och att slutvärdet blir 145 000 kr, men ändå står det att startvärdet året därpå är 145 000 + 5 000 = 150 000 kr. Borde inte startvärdet året därpå vara samma som slutvärdet året innan?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aron
  1. Vit pil

   Insåg att det verkar bero på om man räknar med räntan i början eller i slutet av perioden. I artikeln skriver ni att ni räknar räntan i slutet av perioden, men om man laddar ner er excel-mall så ser det ut som kalkylatorn här räknar med räntan i början av perioden, dvs med inställningen 1.
   Jag undrar också hur det här med period fungerar, om man sparar varje månad ett belopp bör man ha en period på 12 då för att det ska återspegla hur räntan beräknas i verkligheten?

   Tack på förhand!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jacob
  2. Vit pil

   Kan man ändra formlen för ränta på ränta beräkning så att man kan beräkna räntan i början eller i slutet av varje period?
   (ursäkta många inlägg, ni borde ha en editera-funktion).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jacob
 61. Vit pil

  Hej.
  Tack för ett strålande verktyg!
  Jag funderade på det du skriver om att ”pengarna får jobba i fred”. Menar du att man ska ha exakt samma fonder som får jobba ostört, utan köp och sälj, under denna tid?
  Jag tänker att man ibland kanske vill optimera sin portfölj med att byta till en annan fond för att få en bättre avkastning. Eller är detta bara dåligt långsiktigt?
  /Annica

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Annica
  1. Vit pil

   De flesta förlorar på att försöka tajma marknaden. Det som fungerar är att i så fall balansera om 1-2 gånger om året till en målfördelning snarare än att försöka optimera på vilken fond som går bäst eller kommer gå bäst i framtiden.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 62. Vit pil

  Jag tänkte på det du skrev 23 Mars 21:26. Jag tolkade det att du menade att man inte får ränta på ränta.
  Mvh Daniel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 63. Vit pil

  Hej! Jag tänkte bara fråga om du är helt säker på det du skrev längre ner angående ränta på ränta. Du skrev att man får inte ränta på ränta genom fonder, jag har läst på ändra sidor där alla skriver att man visst får ränta på ränta genom fonder. Jag skulle vilja veta vilket som stämmer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Man får absolut ränta-på-ränta genom att äga fonder. Var tänker du att jag skrev att så inte är fallet?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 64. Vit pil

  Hej,

  Kan någon svara på vårt man kan göra detta? Vart investerar man? Tack!

  Med vänliga hälsningar,
  Edgar

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Edgar Sarkayan
  1. Vit pil

   Hej, du kan t ex göra genom att starta ett ISK-konto på Avanza eller Nordnet. Läs igenom några andra inlägg från Jan på denna blogg, finns mycket bra att lära :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   eliasnilsson91
  2. Vit pil

   Nätmäklaren Aktieinvest har en månadssparandetjänst där du kan månadsspara automatiskt i både aktier, fonder och färdiga sparboxar. De återinvesterar dessutom dina aktieutdelningar i bolaget utan kostnad. Automatisk ränta-på-ränta effekt. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jenny
 65. Vit pil

  Inflationen då?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Inflation
  1. Vit pil

   Kan du räkna genom att sänka den årliga genomsnittliga avkastningen med t.ex. 1-2 procent.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 66. Vit pil

  Tack Jan Bolmeson för ett föredömligt upplägg på Rikatillsammans.se!
  Anmäler mig skyndsamt till ditt nyhetsbrev, känns som att det kan bjuda på en hel del information.

  Mvh,
  /Anders

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A. Karlsson
  1. Vit pil

   Vad roligt! Tack för de fina orden!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 67. Vit pil

  Hej Jan,
  Skulle vara intressant att se om formeln kan anpassas till ett månatligt uttag också!
  T.ex om man har en kapitalförsäkring med en viss ränta men vill ta ut det över ett visst antal år. Pengarna ska ju också användas! :-)
  Tacksam för dina kommentarer!

  Mvh/
  Jan-Olof

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan-Olof Strömberg
  1. Vit pil

   Ska kolla på en sådan räknare framgent. Tack för tipset!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 68. Vit pil

  är utdelningarna inräknade på 8% ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johnny
  1. Vit pil

   Ja, det brukar man säga. Ungefär 5 procent värdeökning och ungefär 3 procent direktavkastning per år är rimligt att räkna över längre tidsperioder på den svenska börsen (t.ex. genom en indexfond).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 69. Vit pil

  Det borde finnas en ack. skatt med, för att lättare kunna jämföra olika depåer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Holger
  1. Vit pil

   Det enklaste är om du kopierar värdena från tabellen och tar in dem i Excel, då kan du enkelt skapa en funktion som räknar ihop skatten. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 70. Vit pil

  Hej,

  Hur ser formeln ut om man väljer detta ex.

  Startkapital 50 000
  Månadsinsättning 3 000
  Månadsavkastning 5%
  Antal sparade år 10.

  1.(50 000+3000)*1,05
  2.(55 650+3000)*1,05
  3.(61 582+3000)*1,05
  4.(67 811+3000)*1,05
  5.(74 351+3000)*1,05
  6.(81 218+3000)*1,05
  7.(88 428+3000)*1,05
  8.(95 999+3000)*1,05
  9.(103 948+3000)*1,05
  10.(112 295 osv…

  Mvh
  Roy

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Roy
 71. Vit pil

  Tack för ett bra arbete och fint verktyg. Till nästa uppdatering så hade det ju varit fantastiskt bra om man kunde mata in vad olika banker tar för olika avgifter ( om man nu har pengar i en k-försäkring tex ) och man då kan jämföra vad bankerna faktiskt tar i avgift och få ut en totalsumma i slutändan så att man verkligen ser vad mycket dom tar i avgift.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias T
 72. Vit pil

  När man väljer:
  (Övriga – ISK enligt schablon med statslåneränta = 1.25 %) jämfört med (Ta inte hänsyn till någon skatt (årlig avkastning)),
  blir det mer pengar i slutändan om man räknar med ISK skatten vald i kalkylatorn.

  Det är någonting fel? Det borde ju bli mest pengar i kalkylatorn när man ignorerar skatter?

  Jämför de 2 inställningarna och prova själv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym
 73. Vit pil

  Ränta på ränta effekt får man bara med ett sparande där en bank el dyl ger dig en intjänad ränta i riktiga pengar varje år som sätts in på ditt konto. Dessa pengar kan sen tjäna ytterligare ränta. Med fonder/aktier blir det annorlunda. Där är det utdelningen som du kan återinvestra i fler aktier eller fondandelar. Att bara låta kapitalet växa med kursuppgång ger inte ränta på ränta effekt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Jonas, om en aktiefond går upp 1% en dag och nästa dag ytterligare 1% så ökar kapitalet den andra dagen 1% på det nya kapitalet (dag1 + 1%).
   Detta kan liknas med ränta-på-ränta effekten.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jesper
  2. Vit pil

   Det Jonas skriver är intressant. Jag har också funderat på i vilka investeringar man faktiskt kan räkna på det här sättet. Hör aktier med/utan återinvesterad utdelning till dessa? Fonder?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Björn
 74. Vit pil

  Oerhört fascinerande och användbart verktyg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Amandus
 75. Vit pil

  Hej! Jag undrar om det för ränta-på-ränta-effektens skull kan vara smartare att spara i färre fonder än fler? Jag har nu skapat en portfölj utifrån Nybörjarportföljen med totalt ca 10 fonder. Det leder ju till att det är mindre pengar i varje fond och därmed mindre ränta-på-ränta?
  För spridningens skull är det nog värt det, men bör man generellt tänka på att inte ha för många olika fonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  sofia
  1. Vit pil

   Spelar ingen roll för ränta på ränta effekten. Det som spelar roll är din totala investering. Testa gör ett räkneexempel själv i kalkylatorn.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Marcus Höjvall (@softarn88)
  2. Vit pil

   Det spelar ingen roll hur många fonder du har.
   Har du 10 olika fonder med 10 000 kr i varje och varje fond går upp 10 % på ett år så har du totalt efter 1 år 110 000 kr.
   Sätter du 25 000 kr i 4 olika fonder och samtliga dessa går upp 10 % på ett år så har du totalt efter 1 år 110 000 kr.

   Resultatet blir det samma : )

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jesper
 76. Vit pil

  Skulle vara intressant om det gick att räkna baklänges med denna kalkylator, dvs man anger hur mycket man vill ha i slutändan, så fylls variabler i som startkapital eller månatligt sparande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bragosso
 77. Vit pil

  Funkar inte står bara [post id="8591″]

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mats
 78. Vit pil

  Hej! Fungerar inte på min iPhone.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sofie
 79. Vit pil

  Alla kallylatorer/räknare/vektyg har försvunnit i min webläsare. Här står bara
  [post id="8591″]
  där ränaren på denna sida tidigare var. Är det bara jag som inte får upp dem längrre?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tanja Hägglund-Hellgesson
  1. Vit pil

   Kan vara en uppdatering som ställde till det. Sorry!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 80. Vit pil

  Funkar inte i iOS iPhone mm

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Julle
 81. Vit pil

  Hej, har använt denna några gånger och gillar den. Men, finns det ett liknande verktyg som kan säga hur länge mina pengar räcker om jag har t.ex. 1 miljon när jag är 65 år och tar ut 10000/månad men har 8% avkastning/år?? När är pengarna slut liksom?

  Mvh Linus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus
 82. Vit pil

  Hej
  Använder denna regelbundet, suverän! Om jag vill räkna ut avkastningen i procent ackumelerat i en kolumn i din uppställning, hur skulle det räknas ut? Dels intressant att se månad för månad hur avkastningen i procent ökar men också en slutsiffra för hur stor blev avkastningen totalt under hela perioden. Något du kan lägga till eller beskriva hur man räknar ut?

  Tack på förhand.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kent
  1. Vit pil

   Kan kolla på det i nästa version. Tack för tipset.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 83. Vit pil

  Tack för att du delar med dig av dina kunskaper!
  En fråga angående kalkylatorn:
  jag har angett ett sparande på 1000kr / månad
  oavsett om jag skriver 0 eller 10000 på startkapital så blir
  ack sparande detsamma. bör inte startkapitalet adderas till månadssparandet?
  eller räknar jag fel?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Lindquist
  1. Vit pil

   Jag får det till olika värden. Kan du ge lite mer info vad du får för siffror?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 84. Vit pil

  Hej!
  Bra kalkylator.
  Jag undrar – ifall man istället för månadssparande har ett årssparande (alltså sätter in en summa vid ett tillfälle per år) antar jag att det blir missvisande att dela den summan på 12 och använda det beloppet som månadssparande i kalkylatorn.. Har försökt hitta info om det scenariot men inte hittat någon bra info.Har du någon ngt tips?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Niklas
 85. Vit pil

  Hej

  Jag önskar börja ett sparande så att jag kan ta del av ränta på ränta effekten.
  Men vad ska jag leta efter ? En bank med hög ränta och inga avgifter?
  Var finns den ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna Mikkelgaard
  1. Vit pil

   Hej Anna!
   Enklast är enligt mig (jag är amatör) är det bäst att öppna ett investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring (KF) hos någon av nätmäklarna Nordnet eller Avanza, då dessa oftast är billigare än storbankerna. Sedan investera regelbundet. För att du ska få ta del av ränta på ränta effekten på riktigt måste du (tror jag) investera pengar på börsen, och gärna då bolag som delar ut pengar. Om du är nybörjare rekommenderar jag dig att börja med små belopp för att sedan öka, läs också mycket böcker inom ämnet och lyssna på de poddar som finns, exempelvis Unga aktiesparares pod PrataPengar. Hos båda nätmäklare finns det också som små kurser som du kan gå om du vill lära dig mer.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Victor
 86. Vit pil

  Hej sitter och räknar på vad jag ”ger bort” i avgifter till SEB varje år.

  Har en fondförsäkringskvinna som ”hjälper” oss med placeringar osv.

  Jag har 577 000 kr i olika fonder via denna mäklare som tar ut 0,56 i avgift på kapitalet som sin lön för att hjälpa mig med placeringar. Innan 0.65 för 2 år sedan har jag läst in.

  Jag sparar 7000 / månad i denna fond försäkring.
  Hur mycket förlorar jag på att ha kvar pengarna hos henne oavsett om hon slår index varje år så känns som en dyr lösning över tid då jag är 33 år och har minst 30 år kvar att jobba.

  Denna lösning har min far valt åt oss 3 barn som är delägare i ett familjeföretag företag.

  vad ska jag göra och sedan informera mina syskon att göra likadant??

  0
  Gravatar ikon för användaren
  andreas
 87. Vit pil

  Hej! Stort tack för mycket intressant läsning på den blogg. Skulle vilja fråga dig om en sak. Vet nämligen inte riktigt hur jag ska göra.

  Vill verkligen starta en pengamaskin. Är 21 år idag och har på ett års tid sparat ihop ca 70 000kr. Köpte för ett år sedan en lägenhet som gjorde mig helt bottenskrapad. Jag kan i dagsläget spara mellan 3000-4000kr i månaden. Har dock ambitionen att börja plugga till våren. Vilket givetvis kommer förändra min situation helt. Kommer inte kunna spara något troligen, och kommer säkert behöva använde lite av mitt kapital. Jag vill ju komma igång med pengamaskinen så fort som möjligt. Men vet inte hur jag ska göra pga eventuellt plugg. Det kan ju faktiskt vara så att jag inte kommer in på det plugget jag vill, och då kan det dröja ytterligare innan jag får igång maskinen. Hur hade du gjort? Tacksam för svar!

  Ha det gött! /Anton

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anton
  1. Vit pil

   Jag skulle fortsätta och skapa en vana av att spara 10 % till pengamaskinen, oavsett läge i livet eller inkomst.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag tog själv examen ifrån en 5-årig utbildning och är idag 23år. Under studietiden har jag sommarjobbat och haft ca 45 000kr in per år, plus studiebidraget. Jag har bott billigt, i en delad etta, för ca 1500kr/månad. Lite kort kan man säga att bidraget har räckt för att täcka hyra och mat. Därutöver har jag tagit ca 1000kr/månad av de 45 000kr jag tjänat/år, vilket lämnat mig med ett sparande om dryga 30 000kr/år, eller ca 3000kr/månad. Sparandet har ju såklart varit väldigt oregelbundet, och det har känts som att jag inte alltid sparat, men sammantaget har det här gett mig en ganska god start nu när jag precis börjat jobba och kan börja spara på riktigt. Jag har precis börjat blogga om min ekonomiska situation och du är hjärtligt välkommen att kika in på min blogg!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Spara 50%
 88. Vit pil

  Blir det skevt om jag lägger in min årliga utdelning på 60 k under månadssparande, dvs 5 000 kr/mån? Jag återinvesterar allt och tar inte ut något, varför jag tänker att jag kan lägga till det under månadssparande.
  Årlig avkastning om 8%, är det inklusive utdelning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
  1. Vit pil

   Ja, den räknar med återinvestering. Om du vill räkna med återinvestering av avkastningen ”manuellt”, då behöver du ofta sänka avkastningen 2-3 %.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Känner inte till det så jag vågar inte uttala mig. Har dock aldrig sett något behov av att ha något annat än Nordnet / Avanza.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 89. Vit pil

  Hej Jan,

  Tar kalkylatorn hänsyn till inflationen?

  Mvh
  Jens

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens
  1. Vit pil

   Nej, det gör den inte tyvärr. Du kan ju sätta avkastningen lägre för att kompensera för det tänker jag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 90. Vit pil

  Hej!
  Bra blogg!
  Fråga:
  Borde inte kalkylatorn ge högre slutresultat med månadsspar på 3900:-/m?
  Resp om jag tar 3000:-/m + 900:-/m alltså två olika portfölljer, med samma inställningar.
  Resultatet ger samma siffra vilket känns ologiskt då 3900:- bör ge gögre värden med ränta på ränta effekten.
  Jag körde 8% – ISK beskattning – 2% månadsökning på sprandet – 30 år – 0:- i sparat kapital

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
  1. Vit pil

   Hänger inte riktigt med, men nej det borde inte som jag förstår det.

   3000 * 1.1 + 900 * 1.1 = 3900 * 1.1

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 91. Vit pil

  Hej
  Tack för hjälpen med kalkyltabellen. Det var den enda webbsidan som kunde på ett fantastiskt sätt förklara netto-avkastningen efter skatteavdrag. Övriga webbsidor (t ex Kronofogdens) ger endast ett slutresultat utan någon förklaring, så kan man undra i evigheter om det är rätt eller fel.
  En enda tillägg skulle jag rekommendera eftersom jag inte hade lätt att förstå hur kan man förbinda de olika kolumnerna med varandra. Man säger ”När man talar till bönder ska man tala på böndernas språk”. Alltså för att underlätta för lekmän vore det bättre att ge en förklaring till varje kolumn t.ex. på följande sätt:
  År
  (n)
  —-
  Startvärde (Kn) =
  Kn-1 + A n-1
  ——–
  Årets avkastning (An) =
  Kn X ränta 8%
  ——————-
  Ackumulerad
  avkastning (Aa_n)
  = A1 + A2 +…An
  ——————–
  Kapitalskatt (Ks_n) =
  30 % av (Aa_n)
  ———————–
  Netto-avkastning
  (Na_n) = Aa_n – Ks_n
  —————————
  Slut-värde (Sv_n) =
  K1 + Na_n
  ————————-
  Med ett hjärtligt TACK,
  M.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mihai Iovanescu
 92. Vit pil

  Grym kalkylator Jan! Här kommer en buggrapport! ;)

  Inmatningsfälten för ränta samt ökat sparande per år fungerar bara korrekt för decimaler om man använder punkt som skiljetecken. Om man använder komma så räknas inte decimalerna med i uträkningen. Dvs ”7,4” behandlas som ”7”. Tror dom flesta svenskar (och dina besökare) använder sig av komma.

  Sen vore det lite kul om man kunde räkna på > 100 års sparande så man vet när man har råd att köpa loss Ikea-koncernen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  culliford
  1. Vit pil

   Tack! Ska försöka fixa det!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 93. Vit pil

  Hej!
  Jättebra räknare men skulle du även kunna publicera en där man kan skriva in ett negativt belopp på månadssparande? Alltså att man redan har en summa pengar som förräntas på ett ISK men som man varje månad plockar ut en summa ifrån, tex pension.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pontus
  1. Vit pil

   Ska se om jag inte kan få med det i nästa version. Tack för feedbacken!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 94. Vit pil

  Är lite konfunderad över varför kurvan blir just en kurva och inte små räta linjer som avlöser varandra vid användning av din ränta-på ränta kalkyl utan månatlig insättning. Om man har årlig ränteberäkning med årsränta sätts pengarna inte in förrän året är slut (!). Först efter det sker en förändring av det kapital som skall förräntas. Tar man ut pengarna innan första året är slut så borde man rimligtvis få ut:

  Startkapital + förräntning * (antal månader / 12)

  Det blir en rät linje per år.

  Däremot blir resultatet mer kurvigt med månatlig ränta. En rak linje för varje månad.
  Med dagsränta blir det en rak linje för varje dag, dvs i princip en kurva.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nissen
  1. Vit pil

   Kan du ge ett exempel på vilka siffror som du har angett så att jag kolla upp det som du menar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 95. Vit pil

  Hej, jag kan ha missförstått det här med genomsnittlig avkastning och såfall får ni gärna rätta mig. I kalkylatorn här ovanför får man den genomsnittliga avkastningen man ställt in varje år men ett genomsnitt kan också innebära att medel av topparna och dalarna. Sparar man 1000kr i 40 år med 8% avkastning så är inte slutresultatet samma som om man skulle spara 1000kr i 20 år med 1% avkastning och sen 1000kr i 20år med 15% avkastning (genomsnitt 8%). Varje procent är varje år mer värd än året innan. Tänker jag fel?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
  1. Vit pil

   Nej, det är korrekt tänkt. Men så rör sig inte marknaden så ovanstående fungerar hyfsat ändå. Om man vill ta det år per år så får man leka lite med excel. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 96. Vit pil

  Har ett arv som jag har funderat starkt på att placera!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  My
  1. Vit pil

   Mitt tips är att kolla på RikaTillsammans- eller Nybörjarportföljen. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 97. Vit pil

  Finns det någon motsvarande formel för hur många månader det sparade kapitalet räcker om man tar ut x kr per månad och genomsnittsräntan över tid är y % alternativt hur mycket kan man ta ut per månad om man tar ut under x antal månader och genomsnittsräntan över tid är y %

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Calle
 98. Vit pil

  Hej!

  Tack för en inspirerande blogg, har fått riktigt många bra tips och verkligen fått mig att öppna ögonen för det här med utdelning och denna ränta-på-ränta effekten.

  En sak jag funderar på, när man börjar komma upp rätt höga belopp, exempelvis om jag lägger in 50 år i formeln eller lägger till lite extra månadssparande och man börjar komma upp i en ISK-skatt på 200-300.000:- så känns det som att skatten blir så oerhört hög att man kommer behöva ta ifrån utdelningen för att överhuvudtaget kunna betala för att äga aktierna man har. Då förlorar man lite av det positiva med schablonskatten och ränta-på-ränta effekten tycker jag. Kan det vara intressant att vid något tillfälle byta till vanligt fondkonto?
  Rätta mig gärna om jag tänker fel.

  mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hextall
 99. Vit pil

  Om jag sätter in 10000kr på ett konto idag och sen ökar jag den insättningen 10% per år i 19år så att det blir totalt 20 insättningar. Hur mycket har jag då på bankkontot om den årliga räntan är 2% och hur räknar jag ut det? Vilken formel använder jag?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andersson
  1. Vit pil

   Svårt att säga, det är nog en sak som är bättre att göra med Excel. Det som jag skulle rekommendera är att ställa in det enligt följande:

   • Sparande per månad: 833 kr
   • Genomsnittlig avkastning: 2 %
   • Sparkapital idag: 10 000 kr
   • Antal år: 19
   • Öka ditt månatliga sparande: 10 %
   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 100. Vit pil

  Verkar inte fungera. Får 0 kr i ISK-skatt vad jag än sätter in för siffror.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Roger
  1. Vit pil

   Har du bytt till ett val med ISK i rullistan: ”Välj en form av beskattning:”?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 101. Vit pil

  Hej. Jag tycker också att ISK-skatten beräknas felaktig.

  Den bör väl vara (ingående värdet varje kvartal + värdet av alla insättningar) / 4 * SLR * 30%.
  Om man börjar med 0 kronor, och sätter in 1900 per månad och 8% avkastning borde det i så fall bli enligt nedan år 1.

  Ingående värde Q1: 0 kr
  Ingående värde Q2: 6156 kr
  Ingående värde Q3: 12312 kr
  Ingående värde Q4: 18468 kr

  ((0 + 6156 + 12312 + 18468 + 22800) / 4) * 0,9% * 30% = 40 kr i ISK-skatt avrundat..

  Eller tänker jag helt galet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar Lars och ledsen för sent svar. Där var en bugg tidigare och nu är det det fixat.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 102. Vit pil

  Hej Jan!

  Så länge du inte ändrar kalkylatorns felaktiga beräkning av ISK-skatten (se min tidigare kommentar från den 15 maj) är det tämligen meningslöst att använda kalkylatorn. Exempelvis visar den oftast på en högre avkastning efter skatt om man sparar i en vanlig aktie- och fonddepå jämfört med ett sparande på ett ISK-konto.

  Mvh
  Petter

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Petter
  1. Vit pil

   Sorry att mitt svar dröjt. Det är fixat nu och hänsyn är även tagen till 2016 års skatt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 103. Vit pil

  Tack för en mycket inspirerande och nyttig räknare!

  Mvh
  Marcus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  marcus silfver
 104. Vit pil

  Hej!

  Jag tror att det finns en bugg eller ett ”feltänk” inbyggt i kalkylatorn vad gäller beräkning av ISK-skatten. Det som visas i kalkylatorn som ISK-skatt är som jag ser det i själva verket ”schablonintäkten” som fås genom att ”kapitalunderlaget” multipliceras med statslåneräntan. ISK-skatten beräknas till 30 % av schablonintäkten.

  Exempel: När jag lägger in 0 kr per månad, 2 % avkastning, 100 000 kr i startkapital, 1 års sparande och väljer Investeringssparkonto (1 % per år) visar kalkylatorn en ISK-skatt på 1 020 kr.
  Om jag nu tänker rätt visar min egna beräkning av skatten att den i det här fallet skall vara 306 kr (kapitalunderlaget 102 000 kr x 1 % ger schablonintäkten 1 020 kr som multipliceras med kapitalskatten 30 % = 306 kr).

  Mvh
  Petter

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Petter
 105. Vit pil

  2.500.00:- hur kan det bli 12.028.800:- år 1 min din uträkning ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hans Ingwall
  1. Vit pil

   Exakt vad matade du in för värden?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 106. Vit pil

  Hej Jan!

  Det verkar som din fina ränta-på-ränta kalkylator slutat fungera. Den har varit extremt hjälpsam för mig att använda som hjälp i vissa vägval. Tror du att den kommer tillbaka? Om inte, kan du kanske hänvisa till någon liknande?

  Jag vill även passa på att tacka för en väldigt informativ och inspirerande webbplats. Jag har byggt en nybörjarportfölj enligt dina tankar och ser fram emot att mata den med insättningar kontinuerligt under lång sikt.

  mvh,
  Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Hej Fredrik – kan du pröva igen?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 107. Vit pil

  Hej Jan,
  Vet inte var jag räknar fel, har lagt in 8000 per månad, 8%, 0 i startkapital, 10 år, ingen skatt.
  Då får jag 960 000:- inbetalt, 111 257:- i ränta, nytt kapital 1501967:-
  Borde inte räntan vara 1501 967 – 960 000 = 541967:- Varför blir den 111 257:-? mvh Kennet

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kennet Nilsson
  1. Vit pil

   Hej Kennet,

   Lite svårt återskapa baklänges, men ”ränta”-kolumnen visar inte den totala ”räntan” utan räntan för just det 10:e året baserat på föregående års totalbelopp + ränta på halva den nya insättningen. Beloppet 111 257 tillkommer således som en summa av (1 294 710 + 96 000/2)*0,08 = 111 257 kr. Hänger du med?

   Hälsningar,
   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Är det inte fel att räknesnurran beräknar avkastning på hela årets sparade belopp? Dvs jag har inget start kapital men sparar 10k i tolv månader med en avkastning på 10%. Då räknar den en avkastning på 12.000kr. Det vore ju rätt om jag stoppade in 120.000kr och inte sparat något då jag antar att ränatan är baserat på en årsränta?

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Robert