Ränta på ränta-kalkylator

Pröva dig fram och räkna på ränta på ränta-effekten för just din situation

Nedan kan du prova olika ränta-på-ränta utfall baserat på dina siffror. Du kan se resultatet av beräkningen både i form av en graf och en tabell. Lite längre ned på sidan hittar du även detaljerat resultat, avancerade inställningar och enkla minnesregler för ränta på ränta-effekten. Där kan du även ställa in siffror bortom reglagens begränsning. Använd de vita textrutorna. Ha det så roligt!

Snabbinställningar

Prova ränta på ränta snabbt och lätt. För fler inställningar, som t.ex. skatt, större belopp klicka här.

7%
1 000 kr
10 000 kr
20 år

För fler inställningar scrolla ner.


Beloppet efter 20 är
565 056 kr
tack vare ränta på ränta-effekten.

Överkursalternativ

Nedan kan du välja om och hur du vill att skatt ska beräknas på din simulering, du kan välja att öka månadssparandet från år till år och du kan även välja om räntan ska beräknas i början eller slutet av en period.

Modellera med slumpmässig ränta

Här kan du prova med slumpmässig ränta istället för en förutbestämda ränta som i den första fliken. Vid varje körning kommer du att få en ny uppsättning räntor.

Räntan kommer att vara konstant () över hela perioden enligt tidigare inställningar.

Ditt resultat för ränta på ränta-beräkningen

Ränta på ränta-effekten med ränta per år, över 20 ger följande resultat:

Ditt slutvärde blev:
546 233 kr
Ditt startvärde var:
10 000 kr
Din totala intjänade ränta på ränta blev:
296 233 kr
Ditt ackumulerade sparande:
240 000 kr
Din totala skatt blev:
0 kr

Prova gärna någon av våra andra kalkylatorer

Hur fungerar ränta på ränta?

Ibland brukar jag tänka att ränta på ränta verkligen är som en pengamaskin. Pengarna man investerar jobbar under ett år ihop en avkastning. Nästkommande år arbetar även de nya pengarna och får en ny avkastning, som sedan ger ännu mer avkastning och så vidare, precis som nedanstående bild visar. Inte konstigt att Einstein lär ha kallat det för en av de starkaste krafterna i universum.

Exempel på hur man kan beräkna ränta på ränta

Det kan även illustreras på ett annat sätt av följande bild. Grafen visar pengar som inte tjänar någon ränta, pengar som tjänar en ränta men där räntan inte tjänar några nya pengar och slutligen ränta på ränta, där mängden pengar som jobbar och tjänar en avkastning hela tiden blir fler.

Ränta på ränta illustration i förhållande till pengar utan ränta samt pengar med ränta, men utan ränta på ränta effekten.

Faktorerna som påverkar när du vill räkna ränta på ränta

Om man förenklar det lite så kan man säga att ett en pengamaskin med sammansatt ränta påverkas av följande faktorer:

  • Tiden pengarna får jobba i fred. En rimlig tidshorisont är 10 år eller mer.
  • Avkastningen (eller räntan) som de jobbar för. En rimlig årsmedelavkastning är på 8 procent per år, eftersom det är vad du kan få med en indexfond över långa tidsperioder.
  • Det initiala startbeloppet som du stoppar in i pengamaskinen.
  • Skatten som du behöver betala till staten

Det är dessa ”rattar” på pengamaskinen som du kan förändra. Laborera gärna med min kalkylator ovan för att se hur det slår i ditt fall. Notera att du även kan få ut alla värdena i form av en tabell längst upp på sidan.

Lektionen om ränta-på-ränta från vår webbkurs ”Spara och investera rätt och lätt”

I vår webbkurs ”Spara och investera rätt och lätt” har vi en hel lektion om ränta-på-ränta. Eftersom det är så viktigt att förstå det här resonemanget har vi gjort lektionen ”Ränta-på-ränta ger dig gratis skjuts framåt” fritt tillgänglig för dig och alla andra. Klicka på nedanstående bild för att öppna den på Teachable.

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans

Om du uppskattade ovanstående lektion då tror vi att du kanske kommer att uppskatta hela utbildningen.

Räkna ränta på ränta med matematiska formler

Där finns många ränta på ränta-formler beroende på hur avancerat man vill göra det. Men i sin enklaste form så ser den ut som följer:

slutvärde = startvärde * (1 + ränta i procent/100)^antal år

Om du vill beräkna ränta på ränta själv, så rekommenderar jag verkligen Excel eller Google Sheets. Dessa två program har fantastiska funktioner för just beräkningen av sammansatt ränta. I följande artikel har jag definierat alla ränta på ränta-formlerna. Du hittar även tips på hur du kan jobba med Excel och Google Sheets:

Jag kan även rekommendera den engelska Wikipedia-sidan, då den svenska tyvärr är ganska undermålig.

Beräkna ränta på ränta med enkla minnesregler

Det kan många gånger vara svårt att räkna ut värdet på sammansatt ränta i huvudet och då brukar jag använda följande minnesregler:

  • 72 genom räntan ger antalet år för då pengarna dubblas. T.ex. 10 % / år ger en fördubbling vart 7,2 år
  • Cirka 5 gånger pengarna på 20 år vid en årsavkastning om 8 procent per år

Om man snarare är inne på #sparadkrona så är följande två tumregler bra:

  • En sparad veckoutgift ger 750 gånger pengarna på 10 år
  • En sparad månadsutgift ger 187 gånger pengarna på 10 år

Ovan är räknat på 8 procents ränta som årsmedelavkastning. Anledningen till att jag räknar på 8 procent är att det är vad en indexfond på börsen med en låg eller obefintlig avgift kan ge. Det vill säga om alternativet är att köpa något idag, så kan jag fundera på att om jag istället sparar de pengarna, så kan jag på 10 år med ränta på ränta istället ha flera gånger pengarna istället.

Tabell som visar ränta-multiplikatorn

Följande tabell brukar jag själv använda för att snabbt komma ihåg hur mycket den sammansatta räntan blir över tid utifrån ett valfritt startbelopp. För att ta några från tabellen nedan. Om jag sparar 1 000 kr till 8 procents ränta i 20 år så kommer de 1 000 kr att växa till ungefär 4 700 kr. Ett annat exempel, 1 000 kr till 10 procents ränta, kommer att mer än tiodubblats till 10 800 kr på 25 år.

Ränta på ränta effekt beräknad som antal gånger pengarna vid olika procentsatser och tidsperioder.
Löptid 0% 3% 6% 8% 10% 15%
5 år 0,9 1,2 1,3 1,5 1,6 2,0
10 år 0,8 1,3 1,8 2,2 2,6 4,0
15 år 0,7 1,6 2,4 3,2 4,2 8,1
20 år 0,7 1,8 3,2 4,7 6,7 16,4
25 år 0,6 2,1 4,3 6,8 10,8 32,9
30 år 0,5 2,4 5,7 10,1 17,4 66,2
35 år 0,5 2,8 7,7 14,8 28,1 133,2
40 år 0,4 3,3 10,3 21,7 45,3 267,9

Tabellen tar alltså inte hänsyn till månadssparande, utan svarar snarare bara på frågan:

Hur mycket växer mina pengar på ett antal år till en förutbestämd avkastning?

Jag brukar som sagt nästan alltid använda 8 procent som exempel och antingen 10 år eller 20 år. Det mest talande examplet var när jag funderade på att köpa en bil. Jag konstaterade att 400 000 kr på 10 år blev 880 000 kr eller till och på 20 år blev 1 880 000 kr. Jag blev sjukt osugen att tänka att jag skulle lägga upp till två miljoner på en bil. Gamla Bettan i form av en V70 från 2009 står fortfarande kvar på uppfarten.

Det andra som man kan notera i tabellen är att jag i den andra kolumnen, med ”0 %” ränta har räknat med att man har pengarna på ett bankkonto utan någon ränta. Det är lätt att tro att värdet då behålls, men det gör det inte utan tvärtom minskar det på grund av inflationen. Jag har räknat med att riksbanken når sitt mål om 2 procents inflation, vilket innebär att pengarna de facto minskar i värde. Jag tycker att det är viktigt att vara medveten om det.

Ränta på ränta i praktiken med fonder

Det är en sak att förstå teorin och modellen för sammansatt ränta. Nästa steg är att faktiskt utnyttja och skörda frukterna från den. Du kan sätta dina pengar i jobb i nästan vilka investeringar som helst. Jag själv föredrar fonder eftersom där sköts det mesta helt automatiskt och det är dessutom väldigt billigt. Det första du behöver göra är att:

Om du vill läsa lite mer innan du sätter igång, så rekommenderar jag min ”Kom-igång-guide”.

Få en notis via mejl på måndagar när vi släpper ett nytt avsnitt

Sedan tidigare har vi vårt vanliga nyhetsbrev som kommer ungefär en gång i månaden. Det nyhetsbrevet innehåller dock inte alla artiklar som vi publicerar. Därför har vi, på ert önskemål, tagit fram en notis-funktion som skickar ett mejl varje gång vi släpper ett avsnitt.

I normala fall publicerar vi ett avsnitt i veckan, så det kommer innebära att du får ett mejl ungefär en gång i veckan, förmodligen på måndagar. Du kan prova nedan, det är kostnadsfritt och självklart kan du avsluta när du vill.



Relaterade artiklar och kalkylatorer

Om du tyckte den här sidan var intressant, då kan du även uppskatta följande:

Övriga kalkylatorer:

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök