Bor i Norge och har Swedbank Robur Transfer 90 i Sverige

Det är så att jag är folkbokförd i Norge sedan slutet på förra året (fortfarande Svensk medborgare) och jag har tänkt att stanna här en längre tid. Jag är ny i den här marknaden och behöver lite hjälp.

Jag har lite sparat i Individuellt pensionssparande i Swedbank Robur Transfer 90 ca 60.000kr, och av den informationen jag har fått så kan jag inte sälja av den fonden och få den utbetald förrän jag fyller 55år. Jag vill helst avsluta den och återinvestera i något annat i Norge.

Frågor:

Kan jag flytta den fonden till Norge?

Blir jag dubbelbeskattad på utdelningen om jag har kvar den i Sverige?

Vill slippa krångel med att ta upp eventuell utdelning i den Norska deklarationen varje år, finns det någon som har vart med om samma situation eller liknande som kan guida mig på rätt spår?

Kan jag göra dåliga köp och få ner den under prisbasbelopp (tror det är på ca 47.000kr) för att sedan plocka ut pengarna?

Tack för svar

 

Jag köpte Avanza 75 i ISK som är blandfond som Swedbank Robur Transfer 90 men jag sålde i slut av feb utan problem. Är du säker att din fond är inte pensionsförsäkring?

 

Det kan den vara, som sagt så är jag helt ny i aktie världen. Har ringt skatteverket och mina banker men ingen är direkt behjälplig. Men av vad jag har läst och kommit fram till är att utdelningar återinvesteras direkt i fonden och jag blir skattad på pengarna när jag plockar ut dom vid pension?

En IPS är lite lurig, kan tyvärr inte helt hur dom fungerar då dom inte används längre. Men har för mig att om du har över ett visst belopp blir det antingen väldigt dyrt att plocka ut dessa eller att det inte går att plocka ut efter ett visst belopp.

Någon annan som kanske har mer kunskap om just IPS?